Hoe betonvloeren te reinigen (afgedicht, niet-afgedicht, geverfd en meer)

Je zou kunnen denken dat beton een robuust materiaal is dat je kunt verwaarlozen. Maar de waarheid is dat beton een poreus materiaal is dat je regelmatig moet reinigen.

Stof en vuil houden ervan om op en in beton te leven. Bovendien neemt het beton snel verschillende stoffen op. Hoewel dit een populaire vloerkeuze is voor eigenaren van onroerend goed, moet u weten hoe u betonnen vloeren kunt reinigen.

We zullen u door de beste reinigingsmethoden leiden voor verzegeld, niet-verzegeld, geverfd en nog meer soorten beton. Deze methoden zorgen voor dat piepende schone gevoel waar je naar op zoek bent.

Inhoudsopgave
 • Wat voor soort betonnen vloer heb je?
 • Het identificeren van de vloer
 • Betonvloeren reinigen
 • Reinigen van niet-afgedichte betonnen vloeren in huis
 • Hoe niet-afgedichte betonnen vloeren buiten te reinigen
 • Reinigen van niet-gedecoreerde verzegelde en gepolijste vloeren
 • Hoe geverfde of gebeitste betonvloeren schoon te maken
 • Veelgestelde vragen
 • Een schoon huis in steen

Wat voor soort betonnen vloer heb je?

Voordat u begint met schoonmaken, moet u uitzoeken welk type betonvloer u heeft.

Niet verzegeld

Ongedicht beton wordt eenvoudig gegoten en gezet. We zien het als de ruwe vorm van betonvloeren zonder toevoegingen. Vanwege de absorberende aard is het kwetsbaar voor scheuren, ophoping en verharding van vuil en vlekken.

Verzegeld

De meest voorkomende – vooral binnenshuis – kan het algemene type zijn voor de hieronder genoemde. Het beschermt de vloer tegen beschadiging, vlekken en vocht. Schoonmaken is altijd effectiever op een vloer die verzegeld is.

U kunt beton afdichten met een van de volgende afdichtingsmiddelen: acryl, urethaan, epoxy en silicaat. Elk heeft unieke eigenschappen en toepassingen (1).

Beschilderd

De doorlaatbaarheid van beton kan worden benut om een gedurfd en ondoorzichtig effect te creëren voor eindeloze vloerontwerpmogelijkheden. Verf kan zelfs de saaiste platen eruit laten zien als tegels of hout.

Dat gezegd hebbende, tenzij het is verzegeld, kan de verf dof worden, vooral door het schoonmaken.

Gekleurd/Metallic

Deze techniek verandert de kleur en het uiterlijk van de vloer terwijl de beits het materiaal doordringt en transformeert het met een doorschijnend, diep en gevlekt detail. Het kan niet worden verzegeld, waardoor het kwetsbaar is voor slijtage.

Vrachtvrij

Beton kan lijken op baksteen, tegels, hout of steen. Dit wordt bereikt door een patroon in nat beton te drukken. Vanwege de valleien die worden gecreëerd door de afdruk op buitenbeton gestempelde vloeren, heeft u echter mogelijk wat water onder hoge druk nodig om een ongerepte reiniging te bereiken. We raden aan om dit om de zes maanden of zo te doen.

Gepolijst

Polijsten bestaat uit het slijpen van het beton tot een gladde en krasvrije afwerking die niet zal chippen of deuken. Dit intensieve proces verhardt de onbeschermde aard van het beton, beperkt vlekken en stofophoping en biedt eenvoudig onderhoud – een zegen!

Gepolijst beton heeft niet altijd een afdichting. Het is echter gebruikelijk om een aanvrager of wasoplossing op het oppervlak te hebben voor extra bescherming of enige grip.

Het identificeren van de vloer

Ongeacht uw vloertype, zijn er enkele factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van uw reinigingsmethode. Of het nu geverfd, gestempeld of gebeitst is, u moet eerst kunnen onderscheiden of uw vloeren verzegeld zijn of niet.

Gelukkig, als je nog niet weet wat je vloer is, is het proces van onderscheiden eenvoudig. Laat gewoon een kleine hoeveelheid vallen (rond een tafelpoon of twee) water op het vloeroppervlak.

Wacht dan 20 minuten. Als je merkt dat het water nog steeds kralen heeft, is het veilig om aan te nemen dat er een kit aanwezig is. Maar als de plas in de vloer is gesijpeld en het beton daardoor donkerder is geworden, is het niet afgedicht.

Betonvloeren reinigen

Hieronder geven we u de eerste stap voor het reinigen van alle betonvloeren. Vervolgens kunt u de juiste reinigingsoplossing voor uw vloertype kiezen in de volgende subkoppen.

Er zijn meestal vier soorten reinigingsoplossingen (exclusief oplossingen die voor specifieke doeleinden zijn gemaakt):

 • Zuur: Effectief voor het verwijderen van vlekken, vuil en roest op buitenvloeren. Wees voorzichtig bij het gebruik van deze vloeistoffen.
 • pH-neutraal: Mild, meestal gebruikt op interieur of licht bevuilde decoratieve betonnen vloeren.
 • Alkalisch: In wezen een ontvetter voor betonvloeren. Gebruikt aan binnen- of buitenkant en vaak gebruikt als neutralisator na harde zure reinigingen.
 • Enzymatisch/bacterieel: Breekt plantenvlekken, dierlijke uitwerpselen en bodemmateriaal af.

Het is misschien het beste om contact op te nemen met een professional als u niet zeker weet welke betonreiniger u moet gebruiken, maar we zullen onze selectie hieronder vermelden.

Wat je nodig hebt

 • Bezem of vacuüm
 • Droge stofmop of vodden
 • Emmer
 • Zwabber
 • Reinigingsoplossing
 • Zachte tot medium schrobborstel
 • Maïzena, kattenbakvulling of zaagsel voor vlekken
 • Hogedrukreiniger
 • Niet-metalen stijve dekborstel

Voor alle betonvloeren moeten we periodiek afval, vuil of stof verwijderen met een goede ouderwetse veeg of vacuüm. Een moderne stofzuiger met een harde vloerinstelling kan een meer tijdsefficiënte manier zijn om overtollig vuil te verwijderen.

Let op

Begin met het vrijmaken van de ruimte. Verwijder tapijten, meubels of obstakels voordat u gaat schoonmaken. Op die manier kunnen we in alle hoeken en gaten komen om een gelijkmatige reiniging te bereiken.

Reinigen van niet-afgedichte betonnen vloeren in huis

Zoals we al zeiden, is ongedicht beton uitzonderlijk poreus en kunt u meer vlekken vinden. Om uw vloeren te onderhouden, let op probleemplekken zodra ze zich voordoen. Het is misschien mogelijk om bestaande vlekken te vervagen, maar als een vlek het beton is binnengedrongen, kunt u het misschien niet volledig uitroeien.

 1. Maak oplossing en reinig: Los na de oppervlakteveeg drie eetlepels wassoda op in een liter warm water in een emmer. Week de dweil, wring hem uit en begin aan één kant van de kamer en baan je methodisch een weg door het gebied.
 2. Zoet water: Vul de emmer opnieuw met warm, schoon water.
 3. Dweil nogmaals: Nogmaals, dweil je een weg door de kamer en begin op hetzelfde deel van de vloer als de stap ervoor. Spoel de dweil om de 3 vierkante voet, wring het water uit en ga verder.
 4. Droog: Als het gedweilde gebied is ingesloten, creëer dan een briesje met een elektrische ventilator of open de ramen voor een natuurlijke luchtstroom om te drogen.

Tips en trucs

 • Vetvlekken: Strooi kattenbakvulling, zaagsel of maïzena over het vet en laat het 24 uur intrekken. Verwijder vervolgens door te vegen of te stofzuigen.
 • Droge vlekken: Bevochtig het gebied enigszins en voeg een paar druppels afwasmiddel toe. Ga 45 minuten staan om de vlek te weken en op te tillen. Giet kokend water erover en schrob met een medium borstel met borstel. Dweil vervolgens het gebied met schoon water om suds te verwijderen.
 • Doen: Inspecteer de vloer en reinig eventuele vlekken wekelijks.
 • Niet doen: Reinig met azijn (zuur), want het kan je betonvloer wegvreten. U kunt de zure eigenschap van azijn niet gebruiken bij het reinigen van niet-afgesloten betonnen vloeren, wat zou resulteren in ongewenste patronen die etsen worden genoemd.

Hoe niet-afgedichte betonnen vloeren buiten te reinigen

Pas deze methode toe op niet-afgedichte garagevloeren en gestempeld beton aan de buitenkant.

Buitenbeton vereist meer inspanning omdat het wordt blootgesteld aan omstandigheden van buitenaf. Alles van weersomstandigheden, plantenvlekken, autoolie, vet en bandensporen. Wij adviseren om maandelijks een grondige schoonmaakbeurt te doen.

Eens per jaar, of als uw vloeren smerig zijn, is de beste optie om een warmwater hogedrukreiniger (3000 PSI of 4 GPM-classificatie) te huren voor een gedetailleerde reiniging.

Afhankelijk van je vlekken, wil je misschien eerst een zure of enzymatische reiniger gebruiken met een schrobborstel. Het is altijd het beste om een alkalische reiniger te gebruiken om op te volgen. Dit neutraliseert het effect van het zuur op het beton en beschermt het tegen degradatie.

 1. Merk soplossing: Meng de oplossing in een emmer. Voor een algemene reiniging kunt u trinatriumfosfaat gebruiken als alkalizer. Gebruik een kwart kopje voor elke liter water. Voor een sterkere oplossing, gebruik tot een halve kop voor elke gallon.
 2. Schone vloer: Slang de vloer om deze te bevochtigen en verdeel de oplossing voorzichtig over de vloer. Gebruik je harde bezem met druk, begin met het schrobben van het oppervlak en vererger het sop in het oppervlak.
 3. Reinig de randen: Als u een hogedrukreiniger gebruikt, vult u de machine en begint u aan de randen die zich het dichtst bij het gebouw bevinden. Duw de vloeistof met veegbewegingen naar het gras of uit de garagedeur. Let op eventuele spleten, scheuren of verhard vuil.
 4. Spoelen: Voor beide methoden volgt u een tuinslang om de oplossing af te spoelen. Als de reiniging niet voldoende was, herhaalt u de stappen nog een keer. U kunt een soft edge schraper gebruiken om waterpoelen sneller en gelijkmatig droog te reinigen.
Misschien vind je dit ook interessant
gehandschoende hand die de auto schoonmaakt met hogedrukreiniger met roze reinigingsmiddelDe beste hogedrukreinigers voor diepe reiniging

Tips en trucs

 • Bandensporen: Maak het gebied nat en gebruik een ontvetter (alkalische) concentratie op de vlek. Schrob het sop op en laat het vier tot zes uur staan. Spoel af en ga verder met een volledige vloerreiniging.
 • Roestvlekken: Maak het gebied nat en giet of spuit citroensap of azijn op de verroeste plekken. Laat 20 minuten staan voordat je in cirkelvormige bewegingen schrobt met een borstel met stijve borstel. Spoel af met vers water en volg de bovenstaande methode op.
 • Doen: Bedek de muren of omliggende materialen van het beton bij het gebruik van agressieve chemicaliën om ze te beschermen tegen spatten en mogelijk de oppervlakken te beschadigen.
 • Niet doen: Gebruik metalen of draadborstels op betonnen vloeren. De metalen stukken kunnen zich in het beton vastbijten en roestplekken opleveren.

Gevaar

Let op eventuele ammoniak of bleekmiddel in uw schoonmaakmiddelen. Als er een aanwezig is, gebruik dan nooit de andere op je vloer, omdat dit een toxische reactie kan veroorzaken.

Reinigen van niet-gedecoreerde verzegelde en gepolijste vloeren

De volgende stappen zijn eenvoudig omdat de vloer beschermd is tegen de meeste van die vervelende vlekken en vlekken. Inbegrepen zijn enkele tips over het benaderen van eventuele kleverige markeringen die u kunt vinden.

 1. Stof verwijderen: Ga verder met schoonmaken door een licht vochtige stofmop of doek over het oppervlak te nemen. Dit zal de laatste resten stof oppikken. Er is niets contraproductiever dan de vloeren dweilen om te ontdekken dat je hebt geholpen bij het creëren van kleine plekken modder.
 2. Maak reinigingsoplossing: Ga verder met het vullen van een emmer met warm water en een beetje pH-neutraal wasmiddel of afwasmiddel. Als alternatief kunt u gaan voor het natuurlijke gebruik van Castilië vloeibare zeep. We gebruiken ook graag een deel azijn tot acht delen water.
 3. Zwabber: Begin te dweilen in een hoek van de kamer. Benader methodisch een 3-vierkante voet per keer voordat je de dweil terug in de emmer dompelt. Wring het dan uit en ga verder naar het volgende plein.
 4. Schoon water: Vul de emmer opnieuw met schoon, warm water.
 5. Spoel vloeren: Nogmaals, begin methodisch op dezelfde hoek en werk je een weg over hetzelfde pad. Vergeet niet om de dweil af te spoelen en te dunken om eventuele zeepresten op te ruimen.
 6. Droge vloeren: Zet de ramen open en laat die frisse bries de vloeren drogen. Als alternatief kunt u een ventilator instellen om door de kamer te blazen.

Tips en trucs

 • Kleverige vlekken: Meng gelijke delen kokosolie en zuiveringszout. Breng de oplossing aan en poets het gebied. Wacht 10 minuten voordat u de plek afsmeert met een papieren handdoek of schoonmaakdoek om het probleem te verwijderen. Als het merkteken aanhoudt, breng het dan opnieuw aan en volg het op met een borstel met zachte borstel.
 • Vlekken: Combineer drie delen maïzena met een deel waterstofperoxide om een pasta-achtige textuur te creëren. Verdeel de oplossing over de vlek en laat deze een nacht staan. Schraap de gedroogde pasta af, spoel af met water en ga verder met schoonmaken.
 • Doen: Hersluit/polijst uw betonvloer om de vijf tot 10 jaar (2).
 • Niet doen: Voeg te veel reinigingsoplossing toe aan uw emmer; dit kan witte strepen achterlaten.

Hoe geverfde of gebeitste betonvloeren schoon te maken

Deze methode is vergelijkbaar met de niet-gedecoreerde vloeren. De uitzondering is dat u selectief moet zijn met welke reinigingsoplossingen of chemicaliën u gebruikt. Een bepaalde stof combineren met de verf kan een reactie veroorzaken – wat leidt tot borrelen of pellen – zelfs met een kit.

 1. Verwijder stof en vuil: Nadat uw oppervlakteresten zijn gereinigd, gaat u verder met een droge stofmop om al het overtollige stof op te vangen en een volledige reiniging te garanderen. Neem even de tijd om aan die hoeken en randen te werken.
 2. Maak oplossing: Vul een emmer met een liter warm water en voeg een kleine hoeveelheid milde afwasmiddel toe.
 3. Doek uitwringen: Gebruik een microvezel dweil, week het in de oplossing en wring het grondig uit totdat het net vochtig is. Je wilt niet te veel water op de vloer smeren.
 4. Zwabber: Dweil de vloer in kleine secties, begin in een hoek en werk je een weg door de ruimte.
 5. Spoelvloer: Spoel vervolgens je dweil en emmer af en herhaal dit met schoon water. Dit verwijdert droog schuim dat vlekken of stofvlekken kan veroorzaken.
 6. Droog: Droog de frisse en schone vloer met een handdoek – die ook dienst doet als een vloerglans.

Tips en trucs

 • Doen: Veeg eventuele gemorste vloeistoffen of voedselsporen onmiddellijk af met alleen een vochtige doek. Als de plek een vlek achterlaat, breng dan een kleine druppel mild reinigingsmiddel aan met water en schrob licht. Volg op met een schoon water doekje.
 • Niet doen: Gebruik ammoniak, bleekmiddel, azijn of producten met deze ingrediënten, omdat ze de verf kunnen binnendringen en polijsten en beschadigen.

Veelgestelde vragen

Wat leg je op betonnen vloeren om ze glanzend te maken?

Het beste product om op betonnen vloeren te leggen om ze glanzend te maken, is een betonsealer. Deze Armor Solvent-Based Sealer laat een gepolijste, natte look achter en sluit af tegen water- en UV-schade.

Kun je betonvloeren stomen?

U kunt betonvloeren stomen. De stomer gebruikt lage druk en stoom om het vuil op te tillen zonder het beton te penetreren. Het minimaliseert ook de behoefte aan schurende chemicaliën die schadelijk zijn voor het beton en het milieu.

Kan ik Pine-Sol op betonnen vloeren gebruiken?

U kunt Pine Sol op de meeste betonnen vloeren gebruiken. Het is een geconcentreerde oplossing die verdunt tot elke sterkte die u nodig hebt om bij uw vloer te passen. Hoe meer verdund, hoe minder schurend het is.

Kan ik een tapijtreiniger gebruiken op betonnen vloeren?

U kunt een tapijtreiniger gebruiken om uw betonvloer schoon te maken, afhankelijk van het type. Het zou een verdunde oplossing moeten zijn om minimale schade aan het betonoppervlak te veroorzaken.

Het is echter misschien niet het beste product om te gebruiken op niet-afgedichte vloeren, omdat de formule het beton zal binnendringen.


Een schoon huis in steen

Beton wordt een populaire keuze voor vloeren, omdat het sterker en betaalbaarder is dan andere opties. Er zijn veel gespecialiseerde gereedschappen en reinigingsoplossingen om elk type vloer aan te pakken.

Vlekken en vlekken hoeven geen probleem te zijn als je ze regelmatig schoonmaakt. Blijf op de hoogte van uw reiniging en u kunt de uitzonderlijke uitstraling behouden die beton aan uw huis kan toevoegen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   De beste autoluchtfilters van 2023