Hoe melk van tapijten te reinigen (6 waterdichte stappen)

De persoon die zei dat het geen zin heeft om te huilen over gemorste melk, bezat waarschijnlijk geen mooi, duur tapijt. Melk ziet er misschien niet uit, maar het kan problemen zijn in een huis met vloerbedekking. Als je melkvlekken en vlekken laat staan, kunnen ze verharden of, erger nog, gaan stinken.

Het is lastig om te weten hoe je melk van je tapijt goed kunt reinigen. Je kunt het niet zomaar opvegen en verder gaan.

Wij staan achter u. Onze stapsgewijze handleiding leidt u door hoe u melk van tapijten kunt reinigen.

Inhoudsopgave
 • Waarom is melk zo moeilijk schoon te maken?
 • Hoe melk van tapijten te reinigen
 • Reinigen van verse melk morsen
 • Harde melk verwijderen
 • Hoe melkgeuren te verwijderen
 • Veelgestelde vragen
 • Neusje van de zalm

Waarom is melk zo moeilijk schoon te maken?

Als je niet hebt gemerkt dat melkrommel problematisch is, denk dan aan wat er gebeurt als je een gebruikte ontbijtgranenkom laat staan. Het koestert, en het schoonmaken ervan – zelfs met behulp van warm water en afwasmiddel – kost wat moeite. Hetzelfde zal gebeuren als het op uw tapijten wordt gedroogd. Maar waarom?

De chemie is de schuldige. Melk is ongeveer drie procent eiwit (1). En eiwit verhardt als het uitdroogt. Eenmaal droog, is het een uitdaging om te rehydrateren, daarom heb je spieren nodig om het te verwijderen.

Vlekken worden ook bepaald door hoe diep een puinhoop een oppervlak kan binnendringen. Glas absorbeert bijvoorbeeld geen melk, dus het zal niet vlekken. Uw stoffen tapijtvezel absorbeert echter vloeistof en vangt gemorste melk op.

Een gedroogde melkvlek kan snel overgaan van een lichte overlast in een volledige oorlog met je vloer.

Maar daar houdt je ontbering niet op. Als de aanblik van een melkvlek niet genoeg is om u te storen, moeten de ziektekiemen in één. Melk is bederfelijk, dus bacteriën zullen zich ontwikkelen wanneer melk wordt achtergelaten om te staan (2).

Let op: Overschakelen naar sojamelk maakt misschien geen verschil. Het bevat ook eiwitten en zal uitdrogen tot hetzelfde effect als koemelk.

Hoe melk van tapijten te reinigen

Nu je begrijpt waarom melk zo moeilijk schoon te maken is, laten we je de beste manieren zien om het te verwijderen. Er zijn verschillende methoden die u kunt proberen, en de meeste zijn gemakkelijk, snel en betaalbaar.

Melkvlekken snel, dus je hebt niet veel tijd om het te bestrijden, zelfs niet met een verse mors. Maak je echter geen zorgen als je morsen al is uitgehard. We gaan u door elke fase van vlekken leiden, zodat u uw tapijten effectief kunt herstellen.

Voor onze doe-het-zelf-methoden heb je een paar dingen nodig. Maar het is niet nodig om op te raken en elk van de volgende te kopen. Gebruik de truc die past bij wat je al hebt.

 • Absorberende papieren handdoeken, een spons of een zachte doek
 • Reinigingsmiddel naar keuze (d.w.z. azijn, maïzena, ammoniak, wasmiddel, zuiveringszout of sneakerkristallen)
 • Tandenborstel
 • Stofzuiger

Idee

Voordat u een vlek probeert te verhelpen, moet u een spottest uitvoeren op een onopvallend deel van uw tapijt. Op die manier, als uw tapijt niet goed naar het reinigingsmiddel gaat, is het lelijke resultaat niet voor iedereen zichtbaar.

Reinigen van verse melk morsen

 • Tijd: Ongeveer 30 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

1. Overtollige melk verwijderen

Pak een absorberend keukenpapier, een zachte doek of een spons en neem zoveel mogelijk overtollige melk op.

2. Breng koud water aan

Zodra er geen melk meer is om op te nemen, kun je de vlek aanpakken. Toepassen koud water naar de mors of een doek, en dep er maar eens op los. Wrijf of schrob het niet; het zal het waarschijnlijk dieper in je tapijt drijven.

3. Reinigingsmiddel aanbrengen

Blijf deppen op de morsen en ververs je doek tussendoor. Als water niet lijkt te helpen, voeg dan het door u gekozen reinigingsmiddel toe aan de mors.

Verdun met azijn en ammoniak een 1:1-oplossing in water en spuit rechtstreeks naar de vlek. Schrob voorzichtig in met een oude tandenborstel en laat 5-10 minuten staan voordat je goed spoelt.

Met maïzena, zuiveringszout of sneakerkristallen strooi je ze over de vlek en laat je ze een nacht staan. Goed afspoelen.

Meng ten slotte met afwasmiddel een eetlepel wasmiddel in een kopje water. Direct op de vlek aanbrengen. Schrob voorzichtig in met een oude tandenborstel. Laat 30 minuten staan en spoel daarna goed af.

De vlek is weg als je tapijt droogt.

Alternatieve methode

Als je de rotzooi niet wilt deppen, neem dan de overtollige melk op die je kunt en breng vervolgens maïzena aan. Dit zal de melk voor u opnemen en zodra deze is opgedroogd, hoeft u alleen maar te stofzuigen.

Sommige experts raden ook aan om koffiedik te gebruiken. Maar houd er rekening mee dat dit een nieuwe vlek kan achterlaten.

Feit

Het is contra-intuïtief, maar warm of heet water zal eiwitvlekken verergeren. Toch hoef je geen ijswater te gebruiken om melkvlekken schoon te maken. Water op kamertemperatuur is het beste.

Harde melk verwijderen

Als je een melkvlek hebt die al gedroogd is, is er nog hoop. Het vereist geduld, maar het is net zo eenvoudig en betaalbaar als het aanpakken van een verse lekkage.

 • Tijd: 45 minuten
 • Moeilijkheid: Easy/Gemiddeld

1. Behandel de vlek voor

Je zult het eiwit moeten rehydrateren voordat je een kans maakt om de vlek te verwijderen. Om dit te doen, week de vlek zo goed als je kunt en voeg als je wilt, wasmiddel toe. Je kunt ook proberen een zuiveringszout- en azijnoplossing toe te passen, omdat het bruisen de eiwitten zal roeren.

Misschien vind je dit ook interessant
Tapijtvlek reinigen met de beste tapijtvlekkenverwijderaarDe beste tapijtvlekverwijderaars (Top Stain Busters)

2. Water toevoegen

Zodra u de behandeling een tijdje hebt laten intrekken, brengt u water aan om het schoon te maken. Als het een hardnekkige vlek is, schrob het dan voorzichtig met een tandenborstel, maar drijf het niet diep in je vloer.

3. Weken en afvegen

Wanneer u een verschil opmerkt, of als de vlek weg is, gebruik dan dezelfde stappen voor een nieuwe mors. Breng water aan en dep de vlek totdat deze schoon is. Laat het drogen en de melk moet van je tapijt zijn verdwenen.

Top Tip

Om zuiveringszout en azijn te gebruiken, voeg je eerst de baking soda toe. Giet er dan langzaam azijn overheen en het bruisen zal fungeren als een tapijtshampoo. Vergeet niet om daarna veel water toe te voegen, zodat je tapijt niet ruikt.

Hoe melkgeuren te verwijderen

Soms laat gemorste melk een vervelende, zure geur achter. Gelukkig is het extreem eenvoudig om er vanaf te komen. Maar het is natuurlijk beter om de vlek eerst helemaal schoon te maken. Hier zijn vijf verschillende methoden voor het verwijderen van melkgeuren.

 • Tijd: Vijf minuten (plus 12 uur wachttijd)
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

1. Bakken Soda

Het maakt niet uit of de vlek nat of droog is. Het toevoegen van wat zuiveringszout zal de geur absorberen. Laat het een nacht op de vlek zitten en stofzuig het zodra het aan de vlek heeft gewerkt.

2. Azijn Kom

Als je zo min mogelijk moeite wilt, gebruik dan azijn. Je kunt azijn rechtstreeks op de vlek aanbrengen, maar misschien vind je de azijngeur niet lekker. Een gemakkelijkere manier is om een kom met azijn te vullen en deze een nacht naast de vlek te laten staan.

3. Commercieel Reinigingsmiddelen

Probeer in plaats van zuiveringszout wasmiddel in poedervorm. Deze komen meestal met aangename geuren die de melkgeur zullen overschrijven. Kijk uit voor op enzymen gebaseerde reinigingsmiddelen, omdat ze het grootste effect zullen hebben.

4. Sportschoen Kristallen

Je kunt ook sneakerkristallen proberen die precies zijn ontworpen voor geurverwijdering. Breng ze aan op de vlek zoals je de baking soda zou doen, laat ze een nacht staan en stofzuig ze op.

5. Grond Koffie

Vergeet niet dat als het een natte vlek is, de koffie kan blijven plakken of zelf vlekken kan veroorzaken. Op een droge vlek absorbeert gemalen koffie de geur van melk en kan deze gemakkelijk worden gestofzuigd.

Snelle tip

Als je kunt, vermijd dan al deze problemen door een stoomreiniger op je tapijten te gebruiken. U kunt huur zelfs een professioneel schoonmaakteam in om het voor u te doen. Je hele huis zal er frisser voor zijn.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste manier om melk van tapijt te reinigen?

De beste manier om melk van tapijt te reinigen, is door het morsen aan te pakken terwijl het nog nat is. Dep het overtollige vocht weg, voeg witte azijn, zuiveringszout, maïzena of afwasmiddel toe en droog het af met een papieren handdoek.

Hoe lang duurt het voordat een bedorven melkgeur verdwijnt?

Het kan weken of maanden duren voordat een bedorven melkgeur verdwijnt. Als je het laat etteren, zal de geur intenser zijn, vooral wanneer het wordt blootgesteld aan hitte of vocht.

Hoe krijg je de geur van melk uit je auto?

Om de geur van melk uit uw auto te krijgen, kunt u zuiveringszout, koffiedik of bonen en witte azijn gebruiken. Ze zijn allemaal effectief in het neutraliseren van slechte geuren.

Hoe kom je van babyspuugvlekken af?

De beste manier om van babyspuugvlekken af te komen, is door het gebied droog te deppen, het te borstelen met een stijf borstelige bezem, zuiveringszout te strooien en nat te maken met frisdrank. Wacht terwijl de bubbels aan het werk gaan en maak het gebied vervolgens schoon met een droge doek.


Neusje van de zalm

Schrijf je tapijten nog niet af. Melkvlekken lijken in eerste instantie onmogelijk te verwijderen, maar je kunt ze bijna moeiteloos schoonmaken, of ze nu vers of hard zijn. Je hoeft niet eens geld uit te geven.

Melk bevat eiwitten, wat een pijn is om te verwijderen zodra het uitdroogt. Maar door onze stappen te volgen, kunt u ze effectief aanpakken zonder uw vloeren te verpesten. Waarom probeer je niet een aantal van onze trucs op andere eiwitvlekken?

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe gas bbq schoonmaken