Hoe tapijt te drogen na overstroming of reiniging

Een nat tapijt kan schimmel en meeldauw veroorzaken, waardoor de gezondheid van u en uw gezin in gevaar komt.

Of uw tapijt nu vochtig is door een overstroming, condensatie of gewoon schoonmaken, het is cruciaal om het snel te drogen.

Hoe tapijt met succes te drogen, hangt af van de grootte, het klimaat en de vochtigheid. Maar maak je geen zorgen; we zijn hier om u te helpen en u enkele verschillende droogmethoden te laten zien.

Inhoudsopgave
 • Tapijt drogen: hoe lang duurt het?
 • Hoe tapijt te drogen na het reinigen
 • Hoe tapijt te drogen na een overstroming
 • Hoe tapijt te drogen in de winter
 • Hoe tapijt te drogen met baking soda
 • Wanneer moet u professionele hulp inroepen?
 • Veelgestelde vragen

Tapijt drogen: hoe lang duurt het?

Of je nu een professionele tapijtreiniger hebt ingehuurd of de uitdaging zelf hebt aangepakt met een tapijtreiniger, het zal daarna licht nat zijn.

Na een professionele reiniging kunt u verwachten dat uw tapijt zes tot tien uur vochtig aanvoelt. Sommige tapijten kunnen echter tot 24 uur vochtig aanvoelen, afhankelijk van de tijd van het jaar en de luchtvochtigheid.

Als uw huis is overstroomd of als er een aanzienlijk lek is geweest, duurt het langer om te drogen. Ondanks het gebruik van alle methoden om het tapijt te drogen, kan het nog steeds tot drie dagen duren. U moet echter professionele hulp inroepen als het tapijt na 72 uur nog nat is.

Waarom zou je tapijt uitdrogen?

Het is essentieel om uw tapijt correct uit te drogen na reiniging, overstroming of een lek. Anders creëert de kleine ruimte tussen de tapijtvulling en de vloer een donkere en vochtige ruimte waar schimmel en meeldauw zich kunnen vormen.

Schimmel is een schimmelinfectie die het oppervlak waarop het groeit snel kan ruïneren. Het is vaak uit het zicht maar stinkt.

De vulling van een tapijt werkt als een spons en absorbeert al het aanwezige vocht. Wanneer schimmel begint te groeien, creëert het snel een vreselijke binnenluchtkwaliteit, wat leidt tot ademhalingsproblemen zoals astma. In de ergste gevallen kan schimmel leiden tot infecties en ernstige ziekte (1).

Het wegwerken van schimmel kan lastig zijn. Ten eerste moet je het bij de bron doden, omdat sporen zich kunnen verspreiden en nieuwe schimmels kunnen creëren. Als u een aanzienlijk bedrag heeft, heeft u mogelijk professionele hulp nodig.

Als het probleem echter niet zo groot is, zou u het met de juiste apparatuur moeten kunnen verwijderen. Dit is waar schimmeldodende producten tot hun recht komen.

Hoe lang duurt het voordat schimmel groeit in nat tapijt?

Meeldauw en schimmel beginnen zich te ontwikkelen in een tapijt binnen 24 en 48 uur na blootstelling aan water. Ze zullen snel blijven groeien als je geen stappen onderneemt om het water en de schimmel te elimineren (2).

Hier zijn een paar tekenen dat uw tapijt kan worden aangetast door schimmel:

 • Ruiken: Muffe of zure geur die uit je tapijt komt.
 • Kleur: Verkleuring op het tapijt of de vulling.
 • Ademhalingsmoeilijkheden: Familieleden ervaren allergische symptomen – een persoon met astma kan meer worden beïnvloed.

Blader door deze verschillende methoden voordat u het proces zelf aanpakt of een professional inhuurt.

Hoe tapijt te drogen na het reinigen

De manier waarop u uw tapijt na het reinigen droogt, hangt af van hoe het is schoongemaakt. Tapijten kunnen chemisch worden gereinigd, gereinigd met stoom of met gespecialiseerde tapijtreinigers.

 • Tijd: Maximaal drie dagen
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

We bieden vier verschillende tapijtdroogtechnieken. Je hebt niet alle onderstaande producten nodig; gewoon kiezene een.

 • Vensters openen
 • Een ventilator
 • Airconditioning unit
 • Tapijtblazer

1. Luchtstroom creëren

De beste manier om uw tapijt te laten drogen is door een goede luchtstroom in de kamer te creëren. Als uw tapijt zich in een kamer met ramen bevindt, open ze dan en laat de frisse lucht al het werk doen. Dit is ook een uitstekende manier om muffe, vochtige geuren te vermijden die sommige tapijten ontwikkelen in een gesloten ruimte.

Als je twee ramen tegenover elkaar hebt, open dan de ene volledig en de andere een beetje. Dit zorgt voor een sterke zijwind die ervoor zorgt dat uw tapijt sneller droogt.

Hoe goed deze methode ook is, het hangt sterk af van het weer. Regenachtige en bewolkte dagen zullen niet veel goeds doen als het gaat om het drogen van uw tapijt. Dit weer zou in plaats daarvan een vochtigere omgeving kunnen creëren. Houd dus de ramen gesloten bij dergelijk weer en probeer de andere onderstaande methoden.

2. Gebruik een ventilator

Plafondventilatoren kunnen handig zijn als het gaat om het uitdrogen van een tapijt. Het kan heel efficiënt werken als uw tapijt zich direct onder een ventilator bevindt.

Het gebruik van een ventilator is een goede optie wanneer het weer buiten niet geschikt is voor het drogen van tapijt. De ventilator creëert een geconcentreerde trechter van lucht die uw tapijt snel zal drogen. Het is ook een uitstekende manier om muffe geuren te voorkomen, omdat het de lucht goed circuleert.

Als je geen plafondventilator hebt, kun je in plaats daarvan een staande of bureauventilator gebruiken. Deze zullen echter niet zo voldoende zijn als een direct boven. Het plaatsen van twee kleinere ventilatoren aan elke kant van het tapijt zou voor voldoende circulatie kunnen zorgen.

3. Gebruik airconditioning

Het gebruik van een airconditioning om uw tapijt te drogen zou een laatste redmiddel moeten zijn. Het is niet zo effectief als een ventilator omdat het de lucht niet zo veel zal laten circuleren. Het is dus mogelijk dat het geen frisse omgeving biedt. Maar op regenachtige dagen wanneer het weer buiten enigszins vochtig is, kan de AC-eenheid gunstig zijn als een ventilator geen optie is.

Houd er rekening mee

De koude lucht van de airconditioning reageert met de vochtige stof van het tapijt. Dit kan het moeilijk maken om te weten of uw tapijt droog of alleen koud is.

Tapijten drogen het beste wanneer ze worden blootgesteld aan warme, droge lucht, zoals op een zonnige zomerdag. Bij gebruik van koude lucht, zoals de airconditioning, duurt het langer om grondig te drogen.

Als het tapijt droog begint aan te voelen, sluit u de AC-unit. Laat het tapijt op kamertemperatuur komen en controleer het vervolgens dicht bij de vulling.

4. Föhnen

Als u uw tapijt door professionals hebt laten reinigen, krijgt u mogelijk een föhn aangeboden. Ze gebruiken meestal een blower of ventilator om sommige tapijtgebieden uit te drogen.

Deze methode is echter meestal vrij snel – het is misschien niet zo grondig als de andere bovenstaande methoden. Hoe dan ook, het is een uitstekende manier om het droogproces snel te starten.

Hoe tapijt te drogen na een overstroming

Als uw huis het slachtoffer is geworden van een overstroming, klein of groot, is uw tapijt hoogstwaarschijnlijk doorweekt. In eerste instantie is het essentieel om erachter te komen of het tapijt de moeite waard is om te bewaren of niet.

Als je thuis een rioleringssysteem hebt, kan de overstroming ervoor hebben gezorgd dat het overstroomde. Het niveau van verontreinigingen in een rioleringssysteem kan uw tapijt infecteren. Dit vereist een uitgebreide reiniging die mogelijk duurder is dan het vervangen van het tapijt.

Als de overstroming geen invloed heeft gehad op uw riolering en uw tapijt nog steeds te redden is, kunnen wij u helpen!

 • Tijd: 2-3 dagen
 • Moeilijkheid: Deskundige

Wat je nodig hebt

 • Shop-vac of nat/droog vacuüm (met opzetstukken)
 • Handdoeken
 • Ventilator of boxverwarming
 • Luchtontvochtiger
 • Tang
 • Tapijt kniebroek

1. Gebruik een Shop Vac

Winkelvacs worden meestal gebruikt op bouwplaatsen en houtbewerkingswinkels. Ze hebben een sterke zuigkracht en kunnen belangrijkere voorwerpen verwijderen dan gewone stofzuigers. Als u er thuis geen heeft, kunt u er een huren bij uw lokale ijzerhandel.

Sommige van deze stofzuigers verwijderen ook water; dit worden meestal natte/droge stofzuigers genoemd. Ze hebben een sterke motor en een speciaal filter dat water aankan. U kunt elke winkelstofzuiger gebruiken, maar zorg ervoor dat het filter waterveilig is of gemaakt van spons. Papieren filters zullen desintegreren wanneer ze worden blootgesteld aan water.

Deze stofzuigers worden meestal geleverd met een verscheidenheid aan hulpstukken die passen bij de grootte en het gebied dat u schoonmaakt. We raden u aan te beginnen met de grootste bijlage. Werk vervolgens tot de kleinste om te zien welke het meest efficiënt is.

Duw bij het drogen het hulpstuk in het tapijt. Dit zorgt voor een goede zuigkracht op de vulling waar het meeste water wordt vastgehouden.

2. Towel Droog

Nadat je zoveel mogelijk water hebt geëxtraheerd met behulp van de winkelstofzuiger, leg je een paar droge handdoeken op het tapijt. De handdoeken absorberen een deel van het overtollige water dat overblijft.

Lopen of springen op de handdoek zal helpen om extra water uit te persen. Vervang de handdoeken wanneer ze nat beginnen aan te voelen. Herhaal het proces totdat de handdoeken droog blijven, zelfs als je erop loopt.

3. Lucht en warmte

Net als bij het nareinigingsproces kunt u een ventilator of boxverwarming gebruiken om het tapijt te drogen. Warme lucht houdt meer vocht vast dan koude en is efficiënter in het onttrekken van water uit het tapijt (3).

Gebruik een luchtontvochtiger om de kamer droog te houden. Plaats het zo dat de ventilator de droge lucht over het tapijt blaast.

Voorzichtigheid

Als u ervoor kiest om een boxverwarming te gebruiken, moet u oppassen dat u geen brand sticht. Controleer het altijd om er zeker van te zijn dat het tapijt niet oververhit raakt en plaats het op een bepaalde afstand.

4. Leg de vulling bloot

Leg bij een groter tapijt de vulling bloot zodat deze kan drogen. Nadat je zoveel mogelijk water hebt geëxtraheerd, pel je het tapijt terug.

Begin in een hoek waar het het gemakkelijkst is om je terug te trekken. Pak alleen de vezels op het tapijt – je kunt ook een tang gebruiken om een goede grip te krijgen. Wees echter voorzichtig en vermijd rukken; je zou per ongeluk de vezels eruit kunnen trekken.

Bij het terugtrekken van de vezels hoor je wat scheuren of gekraak. Maar maak je geen zorgen; het is de kleefstrip die het tapijt vasthoudt en je veroorzaakt het geen schade.

5. Droog de pad met behulp van winkelstofzuiger en handdoeken

Zodra je de vulling bloot hebt, is het tijd om te beginnen met drogen. Je kunt hier de winkelstofzuiger gebruiken om zoveel mogelijk water eruit te halen. Vergeet niet om alle aangetaste pad bloot te leggen om grondig te drogen.

Wanneer je het meeste water eruit hebt gehaald, bedek je het gebied met droge handdoeken om het laatst overgebleven water verder te onttrekken.

6. Gebruik luchtstroom en warmte

Zoals we in de eerste stappen hebben uitgelegd, gebruikt u een ventilator, verwarming en luchtontvochtiger om de vulling te drogen. Plaats de luchtontvochtiger en ventilator samen, zodat de droge lucht zich op de pad kan concentreren.

Als je een plafondventilator hebt, stel deze dan in op de hoogste stand om een goede luchtcirculatie in de kamer te krijgen.

7. Geduld is de sleutel

Het zal je misschien verbazen om te zien hoeveel water een tapijt en pad kunnen bevatten. Laat de ventilatoren samen met de luchtontvochtiger en verwarming werken. Als het buiten goed weer is, zet dan de ramen open en laat de frisse lucht helpen.

Je zou het gevoel kunnen krijgen dat het tapijt en de pad droog zijn. Weersta echter de verleiding om de drogers uit te zetten. Een groot tapijt en pad hebben minstens drie dagen nodig om grondig te drogen.

Zoek hulp

Als het tapijt en de pad na twee dagen nog steeds nat aanvoelen, is het het beste om professionele hulp in te roepen. Het tapijt begint zuur te ruiken, wat kan betekenen dat er schimmel groeit.

8. Leg het tapijt terug

Zodra het tapijt en de pad droog zijn, is het tijd om ze weer op hun plaats te zetten. Dit kan lastig zijn, vooral omdat tapijten de neiging hebben om te krimpen wanneer ze worden gedroogd.

Als de afstand tussen het tapijt en de muur slechts klein is, kunt u deze misschien zelf oprekken. Als het bereik echter aanzienlijk is, hebt u een tapijtknie-kicker nodig.

Tapijt knee-kickers zijn relatief eenvoudig te gebruiken. Je bevestigt de tanden aan het tapijt en slaat met je knie op het gewatteerde gedeelte. Dit zal het tapijt langzaam oprekken en op zijn plaats schoppen.

Als je niet zeker weet of je dit zelf wilt doen, aarzel dan niet om hulp te vragen.

Hoe tapijt te drogen in de winter

Het drogen van je tapijt tijdens de koude maanden van de winter lijkt misschien een grotere uitdaging. U kunt echter veel van dezelfde hierboven genoemde methoden gebruiken.

We raden ten zeerste aan om een ventilator en luchtontvochtiger en eventueel een kachel in te stellen. Dit trio moet effectief werken aan het drogen van je tapijt bij ijskoud weer.

Hoe tapijt te drogen met baking soda

Als de bovenstaande methoden niet hebben gewerkt of te veel op hard werken lijken, hebben we een andere oplossing. Zuiveringszout kan voor veel dingen worden gebruikt, zoals schoonmaken en bakken. Maar wist je dat het ook effectief is in het absorberen van vloeistoffen?

 • Tijd: Twee uur (plus wachttijd)
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Winkel-vac
 • Handdoeken
 • Zuiveringszout
 • Vacuüm
 • Waaier

1. Overtollig water verwijderen

Voordat je het zuiveringszout eruit haalt, probeer je zoveel mogelijk water te extraheren. Zoals we hierboven hebben uitgelegd, kunt u dit doen met behulp van een winkelstofzuiger en droge handdoeken. Get de vac diep in de vezels om ook water uit de pad te halen.

2. Strooi zuiveringszout

Zodra je een goed resultaat hebt bereikt met behulp van de winkelstofzuiger, pak je wat zuiveringszout. Strooi een grote hoeveelheid over het natte gebied van het tapijt. Je hebt waarschijnlijk meer dan één bus nodig, dus zorg ervoor dat je klaar bent en koop genoeg van tevoren.

Laat het zuiveringszout enkele uren op het tapijt zitten – het kan 24 uur duren. Het zuiveringszout absorbeert vocht en geur op het tapijt.

3. Vacuüm

Haal het vertrouwde oude vacuüm eruit en laat het over het hele gebied lopen. Als je een stofzuiger in zakken gebruikt, verwijder dan de zak daarna omdat het zuiveringszout kan verstoppen.

4. Laat een ventilator draaien

Er kan nog steeds een kleine vochtigheid op het tapijt achterblijven. Dus we raden je aan om een ventilator te laten draaien om het laatste beetje grondig droog te krijgen.

Wanneer moet u professionele hulp inroepen?

Als je hele tapijt volledig doorweekt is na een overstroming, is het misschien het beste om een professional te bellen. Grote tapijten die hele kamers bedekken, kunnen ook te veel zijn voor een huiseigenaar om uit te drogen.

Bovendien moeten grote tapijten snel worden gedroogd. Anders zal het vocht zich snel verspreiden over de tapijten, vloeren en zelfs de muren. Muren met isolatie kunnen waterbeschadigd raken en geïnfecteerd raken met schimmel als gevolg van een nat tapijt.

Als je het gevoel hebt dat de klus misschien te veel voor je is om aan te pakken, aarzel dan niet – roep om hulp. Het is goedkoper en gemakkelijker om het tapijt de eerste keer correct en snel uit te drogen. Anders moet je het tapijt en misschien zelfs je gipsplaten vervangen.

Veelgestelde vragen

Is nat tapijt een gezondheidsrisico?

Nat tapijt is een gezondheidsrisico als schimmel zich aandient. De sporen vervuilen de lucht in uw huis en veroorzaken ademhalingsmoeilijkheden voor mensen met astma en andere longaandoeningen. Als het niet wordt gecontroleerd, kan het longschade veroorzaken bij gezonde mensen.

Wat gebeurt er als je nat tapijt stofzuigt?

Als u een nat tapijt stofzuigt, loopt u het risico uw stofzuiger te beschadigen. Vocht komt naar binnen en blaast de motor. Het veroorzaakt ook schimmelgroei in het vacuüm, dat zich elke keer dat u het gebruikt door het huis verspreidt.

Zal een natte tapijtgeur verdwijnen?

Natte tapijtgeur zal niet vanzelf verdwijnen. Het moet worden gedroogd om de geur te verwijderen en worden behandeld om schimmelgroei te voorkomen.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Hoe een garage te organiseren (tips, trucs en ideeën)