Verf uit tapijt verwijderen (3 verschillende soorten)

Door je muren een frisse verflaag te geven, wordt de kamer niet alleen opgefrist, maar het kan ook je humeur verbeteren. Het krijgen van een klodder kleur op je tapijt is echter een echte mood killer.

Voordat u eraan denkt om het te vervangen, laten we u zien hoe u verf uit uw tapijt kunt reinigen. Het klinkt misschien als een uitdaging, maar je kunt zelfs droge kleuren verwijderen. Dus laten we beginnen.

Inhoudsopgave
 • Ken uw verf
 • Verf op water- of latexbasis verwijderen
 • Het wegwerken van acrylverf morsen
 • Olieverf opruimen
 • Hoe droge verf van tapijt te verwijderen
 • Veelgestelde vragen
 • Een plekje gemist

Ken uw verf

Voordat we ingaan op de how-to’s, moet je weten waar je tegen vecht. Verschillende soorten verven vereisen verschillende reinigingsproducten. Dus voor het beste resultaat, kijk eens naar de verfcontainer die je gebruikte.

Veel voorkomende soorten die in huizen worden gebruikt, zijn acryl, water, latex en verf op oliebasis. Zodra je de boosdoener hebt geïdentificeerd, volg je de specifieke aanwijzingen hieronder.

Wees altijd voorzichtig

Voordat u een nieuwe oplossing, wasmiddel of chemische stof op uw tapijt aanbrengt, moet u een patchtest uitvoeren. Zoek een klein hoekje of plekje en gebruik je oplossing. Laat het vijf minuten werken en observeer voor eventuele verkleuring – zo niet, dan ben je klaar om te gaan.

Verf op water- of latexbasis verwijderen

Deze verven zijn over het algemeen het gemakkelijkst te verwijderen van elk oppervlak, omdat ze minder vettig of vasthoudend zijn dan andere. Toch is onmiddellijke actie de sleutel tot de beste resultaten.

 • Tijd: 25 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Wat je nodig hebt

 • Een oude handdoek
 • Afwasmiddel
 • Water
 • Kom
 • Lepel
 • Witte doek of doek
 • Mes of schraper
 • Een vacuüm (natte stofzuiger heeft de voorkeur)
 • Tapijtstomer (optioneel)

1. Dep met een handdoek

Zodra de verf het tapijt raakt, pak je een oude handdoek en begin je de plek te deppen. Gebruik een doek die je daarna in de prullenbak wilt gooien. Dep de verf stevig en de handdoek moet het grootste deel ervan absorberen.

Vermijd het schrobben van de plek, omdat dit ervoor kan zorgen dat de verf dieper in de tapijtvezels graaft en onmogelijk wordt om eruit te komen.

2. Gebruik een oplossing

Pak het afwasmiddel. Meng vervolgens een eetlepel van de zeep met een kopje lauw water. Week een witte doek met de oplossing en begin de verf te deppen.

Begin bij het vlekken van buitenaf en werk je een weg naar het midden. Wees voorzichtig om te voorkomen dat de mors dieper in de vezels graaft.

Als er veel op te ruimen valt, gebruik dan een mes of andere schraper om de verf voorzichtig weg te trekken. Voeg indien nodig meer oplossingen toe. Als er wat droge stukjes zijn, laat ze dan ongeveer vijf minuten weken met het wasmiddelmengsel voordat je verder schraapt.

3. Stofzuig het gebied

Zodra u klaar bent met het deppen van de oplossing, gebruikt u een vacuüm om losgeraakte stukken en de vloeistoffen te verwijderen. Dit is een cruciale stap om meeldauw en schimmel uit de vloeistoffen te voorkomen. We raden aan om voor deze klus een nat-droog vacuüm te gebruiken.

Herhaal het hele proces indien nodig. U kunt ook een tapijtstomer gebruiken, omdat deze effectiever zijn in het verwijderen van verf.

Het wegwerken van acrylverf morsen

Het verwijderen van acrylverf uit tapijtvezels vereist een behoorlijke hoeveelheid elleboogvet en vastberadenheid. Het kan erg vasthoudend zijn, dus volg onze methode strikt.

 • Tijd: 30 meterinutes
 • Moeilijkheid: Easy/Gemiddeld

Wat je nodig hebt

 • Oude vodden
 • Wasmiddel
 • Een masker
 • Handschoenen
 • Aceton, of nagellakremover die aceton bevat
 • Een oude tandenborstel
 • Commerciële tapijtreiniger oplossing
 • Een natte stofzuiger

1. Demp de plek

De beste manier om te beginnen is om de plek te dempen. Gebruik een oude doek, bevochtig deze met schoon water en dep de morsen.

2. Wasmiddel toevoegen

Zodra je de plek hebt bevochtigd, voeg je ongeveer een eetlepel wasmiddel rechtstreeks toe aan je doek. Vermijd het gebruik van meer dan een eetlepel – anders zou je je hele tapijt moeten wassen. Dep vervolgens de plek totdat je de verf ziet loskomen.

Maak je geen zorgen als de verf niet helemaal verdwijnt. Dit is gewoon om het los te maken om te helpen bij de volgende stappen.

3. Gebruik Aceton

Aceton is misschien wel je beste wapen tegen deze lelijke vlek. Voeg een kleine hoeveelheid toe aan je doek, net genoeg om hem te bevochtigen.

Dep vervolgens de verf totdat deze begint op te tillen. Ga door totdat de vlek weg is – voeg indien nodig meer aceton toe aan je doek.

Uitkijken

Voordat u met de acetonbehandeling begint, zet u uw masker en handschoenen op en opent u vervolgens een raam. Acetondampen zijn schadelijk voor onze gezondheid na langdurige blootstelling (1).

4. Scrub met een commerciële tapijtreiniger

Als aceton er niet in slaagt om alle verf te verwijderen, kunt u een commerciële tapijtreiniger gebruiken als de volgende stap. Doe echter je best om de aceton uit te spoelen voordat je de reiniger aanbrengt.

U kunt ook kiezen voor een professionele oplossing in plaats van aceton. Deze zullen de klus waarschijnlijk in een mum van tijd klaren. Zoek een tapijtreiniger die het beste bij u past, maar doe eerder een patchtest.

Aanwijzingen variëren tussen merken, maar de meeste zullen u vertellen dat u een hoeveelheid van de oplossing direct ter plaatse moet aanbrengen. Gebruik dan een oude tandenborstel om het gebied licht te schrobben. Laat de oplossing na het reinigen vijf tot zes minuten werken voordat u met water spoelt.

5. Stofzuig de resten

Als je een goede tapijtreiniger hebt gebruikt, is de kans groot dat deze het grootste deel van de verf heeft geabsorbeerd. Nu hoef je het alleen nog maar op te zuigen.

Het is het beste om een natte stofzuiger te gebruiken voor de klus. Uw tapijt bevat nu veel vloeistoffen, die uw machine kunnen verpesten als deze geen waterdichte binnenkant heeft. Als u geen natte stofzuiger bezit, verhuren winkels zoals Home Depot ze.

Herhalen

Acrylverf is koppig. Mogelijk moet u de stappen een paar keer herhalen en vervolgens met een nat vacuüm overgaan om schimmel te voorkomen.

Olieverf opruimen

Olieverf is eenvoudig te verwijderen met een gereedschap wanneer het vers is, dus u moet snel handelen.

 • Tijd: 40 minuten
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Plamuurmes
 • Kleine container of kom
 • Schone witte doek of vodden
 • Handschoenen
 • Terpentijn
 • Afwasmiddel

1. Schraap de Mors

Pak je plamuurmes en steek het onder de mors om voorzichtig weg te tillen.

Eenmaal uit de buurt van het tapijt, plaats de verf in een container of kom. Schrob of steek niet met het stopverfmes – dit kan de vlek erger maken.

Als je het mes eronder niet kunt steken, is de verf waarschijnlijk te droog. Gebruik in zo’n geval een tapijtstomer op het gebied om de verf te verzachten. U kunt een doek over de plek plaatsen om uw machine te beschermen.

2. Dep de vlek

Pak een schone witte doek of doek en gebruik deze om de plek voorzichtig maar stevig te deppen. Ga door totdat je voelt dat het niet meer absorbeert. Als het tapijt nog nat is, ga dan verder met een vers tapijt.

3. Terpentijn toevoegen

Om de olieverf van het tapijt te scheiden, voegt u een kleine hoeveelheid terpentijn toe aan de doek. Zet een bril en handschoenen op en volg dezelfde deppende beweging over de plek zonder te schrobben. Het grootste deel van de verf moet beginnen los te komen – doorgaan totdat alle morsen is verdwenen (2).

4. Spoel het gebied af

Nadat de verf is verdwenen, is het essentieel om de plek waar je terpentijn hebt gebruikt af te spoelen om verkleuring te voorkomen. Maak een mengsel van een eetlepel afwasmiddel met twee kopjes koud water.

Neem een nieuwe, schone doek en dompel onder in de oplossing. Ga vervolgens verder met het bevochtigen van het gebied van de mors. Ga door totdat het schoon is en er geen verfkleur overblijft.

Grijp zome papieren handdoeken en dep het gebied om overgebleven vloeistoffen te absorberen. U kunt ook een natte stofzuiger gebruiken als u dat liever hebt.

Hoe droge verf van tapijt te verwijderen

Het verwijderen van droge verf is niet onmogelijk, tenzij het op oliebasis is, dan kan het een uitdaging zijn. Voor olieverf, probeer een tapijtstomer en laat het vervolgens vijf minuten weken in een oplossing van warm water en afwasmiddel. Als het er niet uitkomt, moet u het gebied mogelijk bijsnijden door de verf los te snijden.

Gebruik echter voor verven op water-, latex- of acrylbasis de onderstaande stappen:

1. Schraap zoveel mogelijk af

Gebruik een mes of plamuurmes om zoveel mogelijk puin af te schrapen. Gebruik dan een naald-neustang om grote vlekken los te maken of te verwijderen.

2. Weken en vacuüm

Giet een kleine hoeveelheid warm water over de droge verf en laat het vijf minuten zitten om zacht te worden. Gebruik vervolgens een nat vacuüm om zoveel mogelijk te verwijderen – herhaal deze stap totdat het grootste deel van de verf weg is.

3. Maak een wasmiddeloplossing

Meng in een spuitfles een halve theelepel afwasmiddel of azijn met vier kopjes water. Spuit de plek vervolgens royaal in.

Pak een stijve borstel en schrob de mors. Ga door totdat de verf weg is – voeg indien nodig meer spray toe. Als u klaar bent, gebruikt u een nat vacuüm om overtollige vloeistoffen te verwijderen.

Veelgestelde vragen

Verwijdert WD-40 verf van tapijt?

WD-40 kan verf van tapijt verwijderen. Het verwijdert ook vlekken van tapijten, kleding, bekleding en auto’s. Spuit het erop, wacht 30 minuten en dep de vlek vervolgens weg met een papieren handdoek.

Verwijdert witte azijn verf van tapijt?

Witte azijn verwijdert wel verf van tapijten. Het is altijd het beste om met de verf om te gaan terwijl deze nog nat is. Zodra het droogt, wordt het moeilijker om het te verwijderen.

Verwijdert ontsmettingsalcohol verf van tapijt?

Ontsmettingsalcohol verwijdert wel verf van tapijt, maar het is het beste om eerst zoveel mogelijk verf te verwijderen en vervolgens de ontsmettingsalcohol aan te brengen. Deze Isopropyl 99 Procent Geconcentreerde Ontsmettingsalcohol is uitstekend in het ontvetten van verfvlekken en andere moeilijk te verwijderen stoffen.

Neemt waterstofperoxide verf af?

Waterstofperoxide neemt verf af dankzij oxidatiemiddelen die verf en andere vetgerelateerde vlekken in vezels oplossen. Je kunt het ook toepassen op zachte meubels en tapijten, maar houd er rekening mee dat het donkerdere kleuren kan vervagen.

Zal zuiveringszout verf uit tapijt halen?

Zuiveringszout kan verf uit tapijt halen als je het aan een pan met water toevoegt en aan de kook brengt. Laat het afkoelen voordat je het op het tapijt aanbrengt. Je kunt ook azijn aan het mengsel toevoegen om de potentie ervan te vergroten.


Een plekje gemist

Als toegewijde doe-het-zelvers hebben we ons deel van de verf op tapijten gemorst. Als u weet hoe u verf uit uw tapijt kunt verwijderen, kunt u sneller reageren, wat op zijn beurt uw kans op succes vergroot.

Ten eerste moet je herkennen wat voor soort verf het is. De meeste zijn op acryl-, latex-, water- of oliebasis. Volg de specifieke stappen voor uw verf en vergeet niet om nooit te schrobben – als u dit doet, zal dit de morsen verspreiden, waardoor een groter probleem ontstaat.

Als de verf tijd had om te drogen, gebruik dan een stopverfmes om het van de tapijtvezels te scheiden. Week het vervolgens met een oplossing voordat u het schrobt. Als laatste redmiddel moet u het gebied mogelijk inkorten – als u het goed doet, zou het niet merkbaar moeten zijn.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   HG brilreiniger Dé brillenreiniger voor veilig reinigen en ontvetten