hoe moet je schoonmaken

Hoe Moet Je Schoonmaken?

Schoonmaken is een klus waar we allemaal wel eens tegenop zien. Het lijkt soms een onmogelijke taak om je huis helemaal schoon te krijgen en te houden. Maar met de juiste technieken en tools is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. In dit artikel geven we je tips en tricks om je huis optimaal schoon te maken en te houden.

Waarom Is Schoonmaken Belangrijk?

Voordat we beginnen met de tips, is het belangrijk om te benoemen waarom schoonmaken zo belangrijk is. Ten eerste is het natuurlijk fijn om in een schoon huis te leven. Het ziet er mooi uit en ruikt fris. Maar er zijn nog meer redenen:

 • Een schoon huis is gezonder. Vuil en stof kunnen zorgen voor allergische reacties en ademhalingsproblemen.
 • Door regelmatig schoon te maken, voorkom je dat vuil en bacteriën zich ophopen en verspreiden. Zo voorkom je ziektes en infecties.
 • Als je huis schoon is, is het makkelijker om het schoon te houden. Je voorkomt zo dat je op den duur een grote schoonmaak moet houden.

Welke Tools Heb Je Nodig?

Voordat je begint met schoonmaken, is het handig om te weten welke tools je nodig hebt. Dit zijn de basics:

 • Een stofzuiger
 • Een emmer
 • Schoonmaakmiddelen zoals allesreiniger, glasreiniger en toiletreiniger
 • Microvezeldoekjes
 • Een dweil
 • Handschoenen

De Keuken Schoonmaken

De keuken is een plek waar veel vuil en bacteriën zich verzamelen. Het is daarom belangrijk om de keuken regelmatig schoon te maken. Hier zijn een aantal tips:

De Oven Schoonmaken

Een vieze oven kan zorgen voor nare luchtjes en zelfs brandgevaar. Het is daarom belangrijk om de oven regelmatig schoon te maken. Zo doe je dat:

 1. Verwijder alle roosters en bakplaten uit de oven.
 2. Meng water en baking soda tot een pasta en smeer dit op de binnenkant van de oven.
 3. Laat het mengsel een paar uur intrekken.
 4. Maak de pasta schoon met een vochtige doek of spons.
Lees ook:   Hoe krijt uit kleding te krijgen

De Koelkast Schoonmaken

De koelkast is een plek waar veel voedsel in wordt bewaard. Het is daarom belangrijk om de koelkast regelmatig schoon te maken om bacteriën te voorkomen. Zo doe je dat:

 1. Haal alle producten uit de koelkast.
 2. Maak de binnenkant van de koelkast schoon met een sopje van allesreiniger.
 3. Maak de producten die terug de koelkast in gaan schoon voordat je ze terugplaatst.

De Badkamer Schoonmaken

De badkamer is een plek waar veel bacteriën en schimmels zich kunnen verzamelen. Het is daarom belangrijk om de badkamer regelmatig schoon te maken. Hier zijn een aantal tips:

Het Toilet Schoonmaken

Het toilet is een plek waar veel bacteriën zich verzamelen. Het is daarom belangrijk om het toilet regelmatig schoon te maken. Zo doe je dat:

 1. Giet toiletreiniger in de pot en laat dit intrekken.
 2. Maak ondertussen de bril, deksel en de buitenkant van het toilet schoon met een sopje van allesreiniger.
 3. Schrob de binnenkant van de pot met een toiletborstel.
 4. Maak de pot schoon met een wc-blokje of soda.

De Douche Schoonmaken

De douche is een plek waar veel schimmel kan ontstaan. Het is daarom belangrijk om de douche regelmatig schoon te maken. Zo doe je dat:

 1. Maak de douchekop, kraan en tegels schoon met een sopje van allesreiniger.
 2. Verwijder kalkaanslag met azijn of citroensap.
 3. Schrob de voegen tussen de tegels met een oude tandenborstel en een mengsel van baking soda en water.
 4. Spoel alles af met warm water.

Conclusie

Door regelmatig schoon te maken, houd je je huis gezond en fris. Met de juiste tools en technieken is schoonmaken eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Gebruik de tips uit dit artikel om je huis optimaal schoon te maken en te houden.

Lees ook:   Dettol Power & Fresh citroen allesreiniger - 500 ml

FAQs

1. Hoe vaak moet ik mijn huis schoonmaken?

Hoe vaak je je huis moet schoonmaken, hangt af van verschillende factoren zoals het aantal mensen dat in huis woont, of er huisdieren aanwezig zijn en hoeveel tijd je hebt. Over het algemeen is het aan te raden om minimaal één keer per week het huis schoon te maken.

2. Welke schoonmaakmiddelen kan ik het beste gebruiken?

Het is aan te raden om zo min mogelijk verschillende schoonmaakmiddelen te gebruiken. Allesreiniger is vaak voldoende voor de meeste klussen. Voor specifieke klussen zoals het schoonmaken van de oven of het toilet, kun je speciale middelen gebruiken.

3. Hoe kan ik voorkomen dat mijn huis snel weer vies wordt?

Door regelmatig schoon te maken, voorkom je dat vuil en bacteriën zich ophopen en verspreiden. Het is ook aan te raden om dingen zoals schoenen uit te trekken bij de voordeur en om regelmatig de lakens en handdoeken te verschonen.

4. Hoe kan ik ervoor zorgen dat het schoonmaken minder tijd kost?

Door regelmatig schoon te maken, voorkom je dat je op den duur een grote schoonmaak moet houden. Het is ook aan te raden om tijdens het schoonmaken te multitasken. Bijvoorbeeld door de oven schoon te maken terwijl je wacht tot de wasmachine klaar is.

5. Kan ik beter een professional inhuren voor het schoonmaken?

Als je geen tijd of zin hebt om zelf schoon te maken, kun je ervoor kiezen om een professional in te huren. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld een grote schoonmaak moet houden of als je een drukke baan hebt. Houd er wel rekening mee dat het inhuren van een professional kosten met zich meebrengt.