Hoe om te gaan met kasjmier pilling


Hoe om te gaan met kasjmier pilling

Je hebt alles goed gedaan. Je wast je kasjmier met de hand met een mild wasmiddel, je zorgt ervoor dat het plat droogt, je vouw kasjmier in plaats van het op te hangen voor opslag – maar je wordt nog steeds geplaagd door pilling! Die vervelende kleine plukjes stof zorgen ervoor dat zelfs de meest luxueuze kasjmier eruitziet als een dollarwinkeldoek.

Pilling kan onvermijdelijk zijn voor bepaalde soorten kasjmierkleding, maar u kunt pilling minimaliseren of bestaande pilling gemakkelijk verwijderen. Met deze gids helpen we je om je favoriete stukken in vorm te houden en er nog lang goed uit te zien.

Wat zijn de oorzaken Pilling op kasjmier kleding?

Kasjmier is niet het enige textiel dat gevoelig is voor pilling, maar gezien de kosten ten opzichte van de kosten van andere natuurlijke vezels, is het vooral frustrerend dat het dat doet. Drie basisfactoren spelen een rol: de vezelkwaliteit van je kasjmierstuk, je draaggewoonten en waar je het draagt.

Kwaliteit

Het beoordelen van de algehele kwaliteit van een kasjmier kledingstuk hangt af van verschillende variabelen, maar rauw kasjmier wol valt in een van de drie categorieën:

Graad A: Lange, fijne vezels die zo laag als 14 micron breed (1 micron = 0,001 mm) en 34 millimeter lang kunnen meten.

Graad B: Hoewel gemiddeld dikker en langer in vergelijking met grade A, maken grade B-vezels nog steeds hoogwaardige kasjmier.

Graad C: Kasjmier van lage kwaliteit kan nog steeds dure producten maken, maar dit textiel heeft een kortere levensduur en voelt niet zo zacht aan als dat van hogere kwaliteit.

Doet goede kwaliteit kasjmier pil?

Helaas wel. Alle kasjmier zal pil, wat je ook doet – maar kasjmier van lage kwaliteit kan onmiddellijk pillen als je er een laag van tussen je vingers wrijft.

Dit gebeurt vanwege de kortere, dikkere vezels van de kwaliteit. Wanneer ze aan elkaar worden gesponnen, grijpen natuurlijke vezels in elkaar, en dat is hoe we garen krijgen. Lange, dunne vezels vormen een sterkere binding dan korte, dikke vezels, dus zelfs een beetje wrijving zal een laagwaardig kledingstuk gemakkelijker uit elkaar trekken dan een stuk van hogere kwaliteit.

Je kunt nog steeds goedkoop kasjmier voor je laten werken, dus geef je koopjes nog niet het zij-oog. Bekijk onze opmerkingen hieronder over waar u op moet letten als het gaat om het dragen van uw kasjmier en het beschermen tegen blootstelling aan de elementen.

vrouw thuis ontspannen in marine trui

Dragen

Als het gaat om het oplossen van het raadsel van de geplunderde trui, biedt het analyseren van hoe iemand een kasjmier kledingstuk draagt de meeste aanwijzingen die we nodig hebben. Zelfs de duurste, hoogste kwaliteit kasjmier gaat overal pillen als je het ruw draagt.

Grofweg, dat wil zeggen, volgens de normen van kasjmier. Gelaagde kleding is een populaire manier om koel genoeg te blijven terwijl je binnen bent en warm genoeg zodra het tijd is om naar buiten te gaan – maar als je kasjmier als een middelste laag eindigt, vergroot je de kans dat het zal pillen.

Pilling zelf lijkt misschien slechts een cosmetische zorg, maar overweeg dit – het is een bobbel van geknoopte stof die nog steeds vastzit aan een verder intacte streng. Als het op een knop of een ring slaat en vastloopt, kunt u te maken hebben met daadwerkelijke schade in plaats van slechts een klein geval van verharing.

Zelfs met voorzichtig dragen, is de kans nog steeds groot dat pilling plaatsvindt rond de halslijn, zomen en eventuele manchetten van je kasjmieren kledingstuk. Overal waar de stof kreukt tijdens het dragen, zoals onder de armen, is het ook gevoelig voor snel pilling.

Lees ook:   Dettol Schoonmaakdoekjes Power & Fresh - Katoenfris - 80 stuks x8

Milieu

Je zult waarschijnlijk niet je beste kasjmier trui inpakken voor een bergbeklimmingsexpeditie, maar de warmte en zachtheid van kasjmier maakt het een populaire keuze voor winterkleding. Dit kan betekenen dat een vorm van neerslag – regen of sneeuw of een gemorste cider voor vakantiefeesten – op het oppervlak van je favoriete vest terechtkomt.

Een snelle wasbeurt kan zorgen voor verkleuring of vlekken, maar elk van die voorheen vochtige vlekken vormt een risico terwijl het nog steeds wordt gedragen. Kasjmier is het meest kwetsbaar als het nat is. Natuurlijke vezels zoals wol verliezen hun vorm en rekken uit zodra ze verzadigd zijn geraakt, wat breuk veroorzaakt – en breuk leidt tot pilling.

Milieuzorgen gaan echter niet alleen over wat er buitenshuis gebeurt. Wat er in je huis gebeurt, kan ook van invloed zijn op hoe vaak je oorlog voert tegen die hardnekkige kleine fuzzballs. Uw opslagpraktijken spelen een grote rol in hoe goed uw kasjmier bewaart en hoe lang u het mag bewaren.

Wat eigenlijk pilling veroorzaakt is simpel: wrijving tussen vezels. Hoewel de integriteit van die vezels en de natuurlijke slijtage voor de hand liggende manieren zijn waarop deze vezels opnieuw wrijvenin elkaar zijn kasjmierkledingstukken niet immuun voor wrijving tijdens het bewaren.

In onze gidsen voor het verzorgen van en bewaar kasjmier goed, benadrukken we het belang van het beschermen van elke laag kasjmier tegen het aanraken van de volgende. Daarom zuurvrij vloeipapier is een van onze favoriete oplossingen voor dit probleem.

Een laag tissuepapier tussen de plooien van een kledingstuk van natuurlijke vezels zorgt ervoor dat de dunne slierten wol die kasjmier zo weelderig maken om aan te raken, niet in elkaar klitten tijdens de winterslaap. Het kan ook voorkomen dat eventuele resten van lichaamsoliën of transpiratie worden overgebracht naar een ander stuk van het kledingstuk, waardoor verdere schade en het risico op pillenballen ontstaat.

Zorg ervoor dat je kasjmierkleding ook niet te strak op elkaar stapelt. De compressie die dit veroorzaakt, riskeert de binding tussen die natuurlijke vezels verder te versnipperen, wat misschien niet betekent dat je pilling ziet wanneer je de kledingstukken weer uittrekt … maar het zal zeker snel na het dragen verschijnen.

Tools &Tips voor het verwijderen van Cashmere Pilling

Nu je weet hoe je moet uitkijken voor de oorzaken van pilling, is het tijd om te leren wat je moet doen met die klonten gebroken vezels wanneer ze opduiken.

kasjmier wol met pilling

Veelgebruikte gereedschappen voor het ontharen van kasjmier

  • Kasjmier of trui kam. Misschien wel een van de meer traditionele en misschien veiligere methoden voor het verwijderen van pillen, een fijne kam is een populaire en goedkope keuze. De truc is om te beginnen met een schoon, droog kledingstuk dat plat ligt en dan naar beneden kamt om fuzzballen voorzichtig te ontwarren.
  • Stoffen scheerapparaat. Je hebt misschien gezien dat sommige lifehackers erop staan dat een eenvoudig scheermes met één mes dat je onder de douche zou gebruiken, je favoriete trui kan ontharen. Hoewel het stoffen scheerapparaat bewijst dat dit concept waar is, kun je er veel beter een gebruiken die is ontworpen om met kasjmier te werken dan dat je het scheerapparaat van de douche bent. Kledingschaafmachines werken door de kleine knopjes stof elektronisch van het oppervlak van de stof af te scheren.
  • Pluisroller. Deze kunnen worden gemaakt met kleverige, wegwerplijmpleisters of met een vervilte stof die verdwaalde stukjes van het oppervlak van een kledingstuk opvangt en eraan vastklampt totdat het wordt schoongemaakt.
  • Pluissteen. Een natuurlijke puimsteen die net als een kam wordt gebruikt, met de effecten van een scheerapparaat. Het kledingstuk wordt droog en plat gelegd voordat je de puimsteen over het oppervlak van het kledingstuk laat glijden. Het pokdalige oppervlak van de puimsteen vangt elke kleine fuzzball op en trekt hem voorzichtig los van zijn kluwen.
  • Schaar. Het is duidelijk dat het één voor één knippen van elke pil een enorme klus zou zijn als je er veel van moet opruimen. Maar als je gewoon een paar dolende knopen hebt verzameld, kun je het voorzichtig afknippen. Hoe fijner de punt en hoe scherper de schaar is, hoe beter je af bent.
Lees ook:   TP-link Tapo RV30 Plus

pluisroller

kasjmier ontharing

Als je de optie probeert te kiezen die je helpt je kleding het langst te bewaren, probeer dan hulpmiddelen te gebruiken die geen onnodige stress veroorzaken voor de stof zelf. Je kunt voorkomen dat je met een kam of steen trekt door een lichte, zachte aanraking te gebruiken – maar als je scheerapparaat dof is of de lijm van je pluisroller extra plakkerig, kunnen ze een pil pakken in plaats van deze te verwijderen.

Ben je klaar voor enkele insidertips die je zullen helpen je kasjmier in perfecte staat te houden?

Tip #1: Was kasjmier niet na elke slijtage.

Nu, voordat je denkt dat dit in strijd is met hoe belangrijk het is om was je kasjmier voordat u het opslaat, laten we het verduidelijken. Als het het seizoen is voor het dragen van je favoriete kasjmierstukken en je bent van plan ze meer dan eens in dezelfde maand te gebruiken, ben je waarschijnlijk duidelijk als het gaat om het wachten op die post-wear wash.

Zelfs een zachte wasbeurt zorgt ervoor dat de natuurlijke vezels van je kasjmierstuk tegen elkaar duwen en wrijven, en we weten dat dat soort wrijving precies is wat ervoor zorgt dat pilling in de eerste plaats gebeurt. Als het u lukt om een of twee keer te wachten tussen de wasbeurten, kunt u voorkomen dat er overmatige pilling ontstaat.

Natuurlijk, als u denkt dat een van uw natuurlijke lichaamsoliën of transpiratie te snel kan opbouwen, is het wassen na elke slijtage een must. Zorg er bovendien voor dat u eventuele vlekken onmiddellijk behandelt (en u weet dat we u ook kunnen helpen dat probleem op te lossen).

Tip #2: Schrob of draai het kasjmier kledingstuk nooit.

Wanneer je een vlek, vlek of vlek ziet, is je eerste instinct om een washandje uit te halen en te gaan schrobben. Met kasjmier is dit het laatste wat je moet doen. Al die druk rekt de natte strengen wol uit en kan ervoor zorgen dat ze breken.

Zelfs een kleine breuk die misschien niet te zien is voor thet blote oog kan zich snel ontwikkelen tot een hardnekkige knoop die zich naar de oppervlakte van het kledingstuk kronkelt. Als je spot-treating bent of gewoon met de hand wast als onderdeel van je normale schoonmaakschema, zorg er dan voor dat je voorzichtig dept en knijpt in plaats van te schrobben en te draaien.

Voor meer informatie over verwijderen van vlekken op kasjmier, bekijk onze blog.

Lees ook:   Clean Bundel - 2x 850g pasta, cream cleaner, multi-purpose

Tip #3: Was kasjmier kleding en droog binnenstebuiten.

Als u handwas of machinewas je kasjmier kledingstukken thuis, zorg ervoor dat je ze van tevoren binnenstebuiten draait. Dit lijkt misschien niet veel uit te maken als je elk item alleen met de hand wast, maar zelfs dan kan het de hoeveelheid wrijving die het buitenoppervlak van het kledingstuk ervaart verminderen.

Het is nog logischer als je vergelijkbare items samen wast. Fundamenteel is er niets anders tussen de buitenkant of de binnenkant van een kledingstuk, maar elke pil die zich ontwikkelt, verdunt in wezen de omliggende strengen garen waar de vezels vandaan komen. De gedachte achter deze stap is dus dat dit van binnenuit moet gebeuren in plaats van van buiten.

Lees meer over wastips voor kasjmier.

Tip #4: Geef je kasjmier kleding ademruimte in de kast.

Kasjmier kleding hoeft niet één item op een plank in de kast te plaatsen, maar je moet wel voorkomen dat je ze op elkaar stapelt totdat ze gevuld en platgedrukt zijn. Zoals we eerder vermeldden, belast dat soort druk de bindingen tussen natuurlijke vezels, waardoor ze uit vorm raken en ze waarschijnlijker in kleine knopen ophopen.

Herinner je je onze tip over het vouwen van zuurvrij tissuepapier tussen de lagen? Sla het niet over tussen de lange opslagseizoenen door. Gebruik het papier tussen die vouwen, zelfs als uw kasjmier items zich in een normale slijtagecyclus bevinden. Je hoeft ze niet elke keer te vervangen voor vers papier totdat je klaar bent om je kast voor te bereiden op dat langdurige stuk.

Bekijk meer tips over garderobe organisatie op onze blog!

Tip #5: Vraag bij twijfel om de hulp van een professional.

De meeste van deze tools en trucs werken prima voor de gemiddelde persoon met moderne kasjmierkleding. Als je de trotse eigenaar bent van een erfstuk of een high-end, haute couture kledingstuk, dan heb je misschien de hulp van een specialist nodig als je pillen moet verwijderen.

Het proces is vrijwel hetzelfde, maar een kledingspecialist – dat kan uw lokale stomerij of een ervaren klant – zal weten hoeveel stress uw kostbare stuk kan verdragen. Ze kunnen je misschien ook leren hoe je het tussen de bezoeken door kunt onderhouden, als je je op je gemak voelt bij het leren. In speciale gevallen zoals deze is uw beste praktijk echter vroege interventie en zorgvuldige slijtage.

luxe kasjmier

Vergeet niet om je kasjmier te beschermen tegen kledingmotten! Bekijk ons aanbod van kleding mot vallen om je kleding te beschermen.

Het maakt niet uit welk gereedschap, welke tip of techniek je zelf probeert, begin langzaam, gebruik een zachte aanraking en probeer nooit een nat of vies kledingstuk te ontharen. Eenvoudige stappen zoals deze zijn alles wat nodig is om de waarde te behouden en de levensduur van uw favoriete kasjmierstukken te verlengen.

U kunt meer bekijken cashmere verzorgingstips op onze blog!

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.