Verwijdert stomerij geuren?


Verwijdert stomerij geuren?

Geuren: Kleding en Stomerij

Wanneer je je kleding meeneemt voor de stomerij, verwacht je een ongerept broekpak te ontvangen dat net zo schoon en fris geparfumeerd is als een in de machine gewassen trui. Niemand wil naar binnen leunen voor een geur van hun pas chemisch gereinigde blouse en denken: “Is dit eigenlijk schoongemaakt!?” Helaas, omdat stomerij niet echt op dezelfde manier reinigt als een gewone wasmachine, is het niet altijd zo effectief in het verwijderen van geuren uit kleding. Er kunnen dus wat extra stappen nodig zijn als je broekpak extra stinkt tijdens die bijzonder zweterige metrorit!

Als je dry clean only kleding nog ruikt naar zweet, parfum of rook, lees dan verder; we hebben de tips en trucs om die geuren voorgoed te verwijderen.

Geurtjes absorberen in kleding en stomerij

Kleding, ongeacht de materialen die worden gebruikt om een kledingstuk te maken, zal op natuurlijke wijze geuren absorberen. In feite zijn er enkele stoffen die als een letterlijk net fungeren en dampen en geuren opvangen. Sommige geuren blijven zelfs aan kleding kleven, zoals zweet. Dit is de reden waarom je lichaamsgeur zich kan vastklampen aan stoffen als je geen anti-transpirant draagt (het is vies, maar het is waar!)

Zijdemousseline kasjmier, kant, geborduurde overhemden, suède en zacht Leer zijn allemaal gangbare materialen voor chemisch reinigen – en als je het zou geloven, hebben veel natuurlijke vezels ook de neiging om geuren op te nemen.

Geen geweldige combinatie – alleen chemisch reinigen EN vatbaar voor het opsnuiven van die vervelende geuren.

Verwijdert stomerij geuren en kan het geuren veroorzaken?

een vrouw die een professionele stomerijmachine met kleding laadt

Stel je voor dat je je suède rok terugkrijgt van de stomerij om het vervolgens naar kerosine te laten ruiken. Dat is niet de stomerij frisheid die je verwachtte, maar het gebeurt vaak met chemisch gereinigde kleding. Het is waar, soms zorgt een stomerij er zelfs voor dat kleding slechter ruikt!

Lees ook:   hoe babyfles schoonmaken

Waarom? Het oplosmiddel, ook wel bekend als perchloorethyleen (perc).

Normaal gesproken lossen die stomerijmiddelen snel op op dunne materialen. Op zwaardere, dikkere materialen kan het lang duren voordat dat oplosmiddel zich een weg baant om te verdampen. Nu zou het zomaar de schuld van de stomerij kunnen zijn. Soms, in een poging om kosten te besparen, zal de stomerij vuile vloeistof of oplosmiddel hergebruiken of de droogtijd van de kleding verkorten.

Zelfs wanneer de stomerij alles goed doet, kunnen geuren zich nog steeds aan je kleding hechten. Ga er dus niet vanuit dat ze hun vak niet kennen als je een stinkend kledingstuk terugkrijgt – dit kan om een aantal redenen gebeuren.

Betekent dit dat allerlei soorten stomerijen falen in het verwijderen van geuren? Nee. Niet bepaald. Er is het minder bekende vloeibare CO2-proces – ook wel groene reiniging of ozondroge reiniging genoemd – dat veel succesvoller is in het verwijderen van geuren. In de vloeibare CO2-stomerijmachine wordt vloeibare CO2 onder druk gezet in dampen die vlekken verwijderen, evenals slechte geuren, zoals sigarettenrook en zweet.

Als je worstelt met een kledingstuk dat gewoon een geur lijkt vast te houden, ongeacht hoe vaak het chemisch is gereinigd, probeer dan een stomerij te vinden die het vloeibare CO2-proces aanbiedt.

Er zijn echter enkele gevallen waarin zelfs vloeibare CO2-stomerij niet gaat werken.

Hoe de stomerijgeur uit kleding te verwijderen

vrouw die haar frisse top ruikt

In het geval dat je je kleding terugkrijgt van de stomerij en het ruikt naar oplosmiddel, en je kunt geen stomerij vinden die het vloeibare CO2-proces gebruikt, denk je misschien dat er weinig te doen is. Het goede nieuws is dat je die kerosine-achtige geur (en vele anderen) uit je stomerij alleen kleding kunt verwijderen met wat huismiddeltjes.

Zoals eerder vermeld, is de kerosinegeur afkomstig van perc, het oplosmiddel dat wordt gebruikt in de standaard stomerij.

Omdat het gruwelijk ruikt, wil je er zo snel mogelijk vanaf. Probeer een van de volgende methoden om de stomerijgeur uit je kleding te krijgen:

  • Azijn. Laat wat heet water in een bad lopen en meng er wat azijn door. Je moet de azijn kunnen ruiken. Hang het dry clean only item aan de gordijnroede en laat de stoom erop slaan. Na een paar uur moet de kerosinegeur worden verwijderd.
  • Kattenbakvulling. Klinkt misschien niet glamoureus of hygiënisch, maar omdat kattenbakvulling is ontworpen om geuren op te nemen, doet het goed werk en hoeft je kleding niet nat te zijn. Steek de kleding in een plastic zak met een paar kleine ventilatiegaten en bedek ze vervolgens met kattenbakvulling. Laat het 24 uur zitten.
  • Ventileer in een zonnige zijneen. Besproei de kleding voorzichtig met een mengsel van water en azijn (of wodka) en laat het kledingstuk een paar uur in een geventileerde ruimte of buiten in de zon hangen. Deze methode is alleen voor dikkere stoffen, niet voor zijde en andere delicate stoffen.
  • Koffie. Net als kattenbakvulling kan gemalen koffie geuren uit stoffen verwijderen. Doe je kleding in een plastic zak en voeg een envelop toe met een paar schepjes koffie erin verzegeld. Bind de zak dicht en laat hem een paar dagen zitten. Wanneer je de zak weer opent, moet de geur weg zijn.
Lees ook:   w5 schoonmaakmiddelen

En raad eens? Dezelfde methoden voor het verwijderen van de chemische geur van de stomerij uit je kleding werken ook voor andere geuren.

U hoeft alleen maar te overwegen wat voor soort stof u gebruikt voordat u een doe-het-zelf-oplossing kiest. Dunnere stoffen moeten in plastic zakken worden gedaan met iets om geuren te absorberen, omdat vocht schadelijk kan zijn. Dikkere stoffen, zoals suède, kunnen een beetje vochtig worden zonder te worden verpest, dus je kunt je zwaardere kledingstukken – kasjmier, suède, enzovoort – afspuiten met verwaterde wodka of witte azijn.

Wodka en azijn werken goed omdat beide vloeistoffen bacteriën doden. Benevel zachtjes de gebieden waarin de geuren zijn geconcentreerd, zoals de oksels van een shirt, en hang dan op een goed geventileerde plek.

witte linnen kledingstukken op hangers die buiten luchten

Hoe zit het met schimmel?

Hoezeer je ook je vingers kruist en bidt, de wol of zijde die je voor het seizoen opbergt, kan muf of beschimmeld worden als ze verkeerd worden bewaard. En je vraagt je misschien af: “Doodt chemisch reinigen schimmel?”

Ja, de schimmelsporen worden gedood door de stomerijmachine en het oplosmiddel. De warmte in de machine zal de sporen verdampen. Zowel standaard als ozon stomerij zal ook de geur van schimmel wegnemen.

Dus voordat je naar de wodka grijpt (om je schimmelgeurende kasjmier te spritzen), zijn de stomerijen misschien wel de eerste en beste keuze.

De reiniging terug in de stomerij plaatsen

Geuren, kleding en stomerij: drie woorden die niemand in een zin wil NADAT de schoonmaak heeft plaatsgevonden.

Het goede nieuws is dat chemisch reinigen meestal voldoende is om slechte geuren van uw kledingstukken te nixen. Soms bestrijdt een stomerij de geuren echter niet of kan het resulteren in het inruilen van de ene geur voor de andere.

Lees ook:   HG groene aanslagreiniger concentraat | verwijdert algengroei van o.a. terrassen

Als je na het drogen in een strijd om versheid zit, ben je hopelijk nu weer vervuld van hoop dat je mooie blouse niet voorbestemd is voor de prullenbak.

Of het nu gaat om een verandering van stomerijproces of een doe-het-zelf remedie, je kunt nu dat schone en frisse gevoel terugkrijgen in je kledingkast.

  een vrouw die chemisch gereinigde kleding sorteert

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.