Hoe oordopjes goed schoon te maken

Waarschijnlijk gebruik je je oordopjes voor alles. Muziek luisteren, genieten van podcasts, door audioboeken vliegen op weg naar je werk. Maar doe je wel eens je oordopjes uit en merk je dat ze er een beetje vies uitzien?

Het is zo belangrijk om je oordopjes schoon te houden. Om hygiënische redenen; je wilt er zeker van zijn dat ze geen bacteriën herbergen. Ook kan het mensen uitschelden als ze een glimp opvangen van je vieze oordopjes. Ten slotte kunnen vuile oordopjes de geluidskwaliteit minimaliseren.

We laten je zien hoe je oordopjes kunt schoonmaken, zodat ze er zo goed als nieuw uitzien.

Inhoudsopgave
 • Waarom worden oordopjes vies?
 • Hoe vaak moet je je oordopjes schoonmaken?
 • Hoe oordopjes regelmatig schoon te maken
 • Hoe oordopjes diep te reinigen
 • Hoe zorg je voor je oordopjes
 • Luidsprekers van hoge kwaliteit

Waarom worden oordopjes vies?

We hebben allemaal oorsmeer in onze oren. Het is gezond; het is er om je oren te beschermen (1). De oorsmeer en haren in je oren houden stof en andere deeltjes vast die mogelijk je trommelvlies kunnen beschadigen.

Omdat je technisch gezien geen wattenstaafjes of iets anders moet gebruiken om oorsmeer schoon te maken (oren zijn zelfreinigend en regulerend), kunnen oordopjes gemakkelijk bedekt raken met oorsmeer.

Oordopjes kunnen ook vies worden van het zitten in je zakken of de onderkant van je rugzak.

Hoe vaak moet je je oordopjes schoonmaken?

Het is een goed idee om je oordopjes elke week snel schoon te maken, afhankelijk van hoe vaak je ze gebruikt. Probeer ze een keer per maand een diepe reiniging te geven.

Hoe oordopjes regelmatig schoon te maken

Voor een snelle reiniging, eenmaal per week of na elk gebruik, kunt u een alcoholdoekje gebruiken. Veeg ze gewoon snel af en laat ze grondig aan de lucht drogen.

Als je oordopjes leer bevatten, zoals over de bandjes, kan alcohol dit afbreken. Meng in plaats daarvan warm zeepsop en bevochtig er een doek mee. Veeg het voorzichtig over de hoofdtelefoon.

Bonustip

U moet dit doen met al uw elektronische items. Dit omvat uw telefoon, laptop, toetsenbord, camera en horloge.

Hoe oordopjes diep te reinigen

Hoe zit het met dieptereiniging? Een diepe reiniging kan extra vuil, bacteriën, ziektekiemen en oorsmeer verwijderen. Voordat je aan de slag gaat, laat je de oordopjes nooit weken of dompel je ze onder in water. Dit zal de bedrading beschadigen.

 1. Haal de stekker van de oordopjes uit een stopcontact.
 2. Als je oordopjes siliconen hoezen hebben, verwijder ze dan en doe ze in een kom met warm zeepsop. Laat ze 30 minuten weken. Gebruik dan een wattenstaafje om vuil of vlekken te verwijderen. Laat ze een nacht goed drogen.
 3. Gebruik een droge borstel met zachte borstel (zoals een ongebruikte tandenborstel) om overtollig vuil en bacteriën weg te poetsen. Richt je vooral op de luidsprekers, want daar kan veel smurrie vast komen te zitten. Duw niet te hard, anders zou je het vuil in de luidsprekers kunnen proppen.
 4. Dompel een wattenstaafje in ontsmettingsalcohol. Veeg voorzichtig de hele oortelefoon af, inclusief de luidspreker, om de oordopjes te desinfecteren en schoon te maken. Zorg er wel voor dat het wattenstaafje niet drijfnat of druipend water is, want dit kan in de oordopjes terechtkomen en schade veroorzaken.
 5. Dompel een microvezeldoek in rubberalcohol en knijp het overtollige vocht eruit. Gebruik dit om de buitenkant van de oordopjes en de draden te desinfecteren en schoon te maken. U kunt in plaats daarvan een alcoholdoekje gebruiken voor deze stap.
 6. Laat de oordopjes volledig aan de lucht drogen voordat je de siliconen hoesjes toevoegt en opnieuw gebruikt.

Let op

Zorg ervoor dat de tandenborstel nylon borstelharen heeft. Anders kunnen de borstelharen scheuren en vast komen te zitten in de luidsprekers.

Hoe zorg je voor je oordopjes

Oordopjes kunnen dure producten zijn. Als je veel geld in de jouwe hebt geïnvesteerd, is het extra belangrijk om ze in goede conditie te houden. Hier zijn onze beste tips voor het verzorgen van je oordopjes.

 1. Bewaar ze in een hoesje wanneer ze niet in gebruik zijn. Als je ze in je zak of tas laat zitten, kun je vuil aantrekken.
 2. Bewaar ze niet in te warme of te koude omgevingen. Dit kan schade veroorzaken zoals bevriezing of vochtophoping.
 3. Buig de kabel niet onder rare hoeken. Dit kan de bedrading beschadigen. Wanneer u uw oordopjes opbergt, als ze niet draadloos zijn, moet u ervoor zorgen dat u de draden in hun natuurlijke hoek opbergt.
 4. Maak uw koffer regelmatig schoon. Vergeet niet dat vuil zich hier ook kan ophopen!
 5. Zelfs als je oordopjes zeggen dat ze waterbestendig zijn, moet je ze zo snel mogelijk uitdrogen als ze nat worden. Schud ze uit om overtollig vocht te verwijderen. Laat ze vervolgens 24 uur volledig aan de lucht drogen uit de buurt van directe hitte.
 6. Verwijder altijd de oordopjes van uw apparaat door aan de punt van de kabel te trekken, niet aan de draden. Anders kunt u de draden beschadigen of scheuren.
 7. Deel je oordopjes niet met andere mensen, hoe romantisch de films dit ook laten lijken. Dit is een gemakkelijke manier om ziektekiemen te verspreiden.

Luidsprekers van hoge kwaliteit

Naast onreine oordopjes die leiden tot vuil, bacteriën en zichtbaar walgelijke oordopjes, kan het ook de geluidskwaliteit verpesten.

Als je een fervent luisteraar bent van audioboeken, muziek en podcasts, dan is dit absoluut het laatste wat je wilt. Koop dus een fles ontsmettingsalcohol en wat alcoholdoekjes en houd ze in de buurt voor je wekelijkse en maandelijkse schoonmaak!

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?