Hoe plantbladeren schoon te maken (zes eenvoudige methoden)

Onthouden om je plantenbladeren schoon te maken is niet zo’n gemakkelijke taak, maar het is belangrijk. Als je planten niet gedijen ondanks dat ze worden bewaterd en gevoed, kan dit zijn omdat de bladeren stoffig zijn.

Het reinigen van plantenbladeren zorgt er niet alleen voor dat ze er goed uitzien, maar het is ook van vitaal belang voor hun welzijn en levensduur.

We laten je precies zien hoe je plantenbladeren op de meest zachte maar effectieve manier kunt reinigen voor je geliefde groen.

Inhoudsopgave
  • Moet je plantenbladeren schoonmaken?
  • Hoe vaak moet je plantenbladeren schoonmaken?
  • Hoe plantbladeren schoon te maken
  • Hoe verschillende soorten planten te reinigen
  • Kun je olie gebruiken om plantenbladeren te laten glanzen?
  • Tips voor het verzorgen van kamerplanten
  • Veelgestelde vragen

Moet je plantenbladeren schoonmaken?

Ja, het verwijderen van stof van de bladeren van je kamerplant is om vele redenen essentieel.

Allereerst is een stoffige plant niet erg esthetisch, en het lijdt geen twijfel dat je deze planten mee naar huis hebt genomen om een kamer op te fleuren. Het verwijderen van stof kan de planten tot leven brengen en uw huis schoner laten lijken.

Ten tweede, en het belangrijkste, kunnen puin, stof en vuil op je bladeren ze doden. Het blokkeert zonlicht om de plant te bereiken, waardoor het proces van fotosynthese wordt vertraagd. Als gevolg hiervan zullen je planten niet zo goed groeien en ziek worden of sterven.

Een andere belangrijke reden is dat gestreste planten meer kans hebben om ongedierte en insecten aan te trekken. Deze kunnen een uitdaging zijn om te verwijderen.

Hoe vaak moet je plantenbladeren schoonmaken?

Een algemene vuistregel is om je plantenbladeren wekelijks schoon te maken en af te stoffen. Een andere optie is om ze te controleren en indien nodig schoon te maken. Om dit te doen, wrijf je het blad met je duim.

Als je een laag stof voelt of ziet, hoe fijn ook, is het een goed idee om de bladeren van de plant schoon te maken.

Hoe plantbladeren schoon te maken

Er zijn veel manieren om plantenbladeren schoon te maken. We delen zes methoden. Sommige zijn gemakkelijker dan andere, maar wat je kiest komt neer op persoonlijke voorkeur en welke producten je bij de hand hebt.

Met water

De eenvoudigste manier om plantenbladeren schoon te maken is door gewoon water te gebruiken. Dit kun je doen met een spuitfles, onder de douche of door de planten in water te dompelen.

  1. Spray: Vul een spuitfles met schoon gewoon water. Spritz de bladeren en laat ze een paar uur in direct zonlicht drogen.
  2. Douche: Neem de planten mee naar de douche en besproei de bladeren voorzichtig om stof en vuil te verwijderen. Dit is een uitstekende methode als je veel stof op de bladeren hebt. Laat de plant aan de lucht drogen onder de douche voordat je hem terugbrengt naar zijn plek in huis.
  3. Dunk: Voor kleinere planten met weinig bloesems kun je ze in heet water dompelen. Dompel langzaam de hele container en plant onder, zet de grond vast, zodat de plant niet naar buiten drijft. Draai de plant rond, draai hem om en haal hem vervolgens uit de gootsteen voordat je hem aan de lucht laat drogen.

Top Tip

Als de plant er lang over lijkt te doen om te drogen, kun je de bladeren afvegen met een microvezeldoek.

Met een doek of duster

Je kunt ook een microvezeldoek of plumeau gebruiken om je plantenbladeren schoon te maken.

  1. Vegen: Gebruik een plumeau of een microvezeldoek om elk afzonderlijk blad voorzichtig af te vegen. Zorg ervoor dat je het blad ondersteunt door de bodem vast te houden.
  2. Bevochtigen: Als je de doek wilt bevochtigen voor extra reinigingskracht, dompel hem dan onder in warm gewoon water en wring hem goed. Herhaal stap één.
  3. Voortzetten: Doorgaan voor elke leaf totdat de bladeren van de plant brandschoon zijn.
  4. Voor pluizige bladeren: Als je plant pluizige bladeren heeft, kun je een paddenstoelenborstel proberen om hardnekkig stof te verwijderen.

Met een Penseel

Een penseel kan wonderen doen op kleinere planten of planten met meer delicate of wazige bladeren. Denk aan Afrikaanse viooltjes of varens. Onze beste tip hier is om een penseelmaat te gebruiken die het beste overeenkomt met de grootte van de bladeren.

Gebruik bijvoorbeeld voor een Maagdenhaarvaren een kleine kwast, zoals een filbert twee.

  1. Vind de juiste kwast: Vind de beste maat penseel voor je bladeren.
  2. Bevochtigen: Dompel de kwast in warm water. Als u pluizige bladeren schoonmaakt, gebruik dan een droge kwast om te voorkomen dat het stof verder in de bladeren terechtkomt.
  3. Schoon: Veeg de bladeren schoon door ze met een kwast te ‘schilderen’. Beweeg langzaam en voorzichtig, zodat je de bladeren niet beschadigt. Vergeet niet om de onderkant van de bladeren met je andere hand te ondersteunen.

Met water en zeep

Voor echt vieze planten zijn zeep en water het beste. Als je een paar weken weg bent geweest en thuiskomt om te ontdekken dat je planten bedekt zijn met stof, zijn sommige van de bovenstaande methoden misschien niet sterk genoeg. Zeep en water helpen om het vuil op te tillen, zodat je het kunt wegspoelen.

Het belangrijkste om op te merken is om milde zeep te gebruiken. Veel mensen zullen aanraden om schoon te maken met afwasmiddel, maar dit is niet gezond voor de planten. Gebruik in plaats daarvan iets niet-toxisch zoals Dr. Bronner’s Castile Liquid Soap of WholeNaturals Castile Liquid Soap.

  1. Maak een zeepoplossing: Meng 1/4 theelepel zeep per liter water in een kom of gootsteen.
  2. Bevochtig spons of doek: Gebruik een microvezeldoek of een niet-schurende spons en bevochtig het in een sopje. Goed uitwringen.
  3. Maak de bladeren schoon: Veeg elk blad af en ondersteun het vanaf de bodem. Verwijder stof, vuil en ander vuil. Zorg ervoor dat u de doek of spons verwisselt om vuil niet over te brengen.
  4. Spoelen: Zodra de bladeren schoon zijn, besproei je ze of overlaad je ze met gewoon water om zeepresten te verwijderen. Laat de plant vervolgens aan de lucht drogen.

Met azijn of citroensap

Als je een zelfgemaakte plantenreiniger wilt maken, is dit het moment. Het is goed om bij de hand te hebben wanneer je je bladeren moet reinigen met iets dat iets sterker is dan gewoon water.

Hiervoor kunt u azijn gebruiken of citroensap. De azijn is succesvol in het weghouden van ongedierte en huisdieren uit de buurt van de planten. Citroensap daarentegen is beter voor het verwijderen van harde waterafzettingen.

  1. Oplossing maken: Om een van beide oplossingen te maken, mengt u een theelepel gedistilleerde witte azijn of citroensap per liter water.
  2. Bevochtig een doek: Bevochtig een doek in beide oplossingen en wring deze goed uit.
  3. Schoon: Veeg elk afzonderlijk blad voorzichtig af om vuil, vuil, harde watervlekken of insecten te verwijderen. Ga door totdat alle bladeren schoon zijn.
  4. Spoelen: Bevochtig een doek in gewoon water en spoel de bladeren af om azijn of citroenresten te verwijderen.

Met perslucht

Voor dichtere planten, zoals cactussen en vetplanten, is perslucht het beste voor het verwijderen van stof en vuil. Je kunt ook water gebruiken, maar sommige cactussen kunnen snel rotten als ze worden blootgesteld aan te veel water. Perslucht kan dus veiliger zijn.

  1. Neem ze mee naar buiten: Breng de planten naar buiten naar een luchtige plek, zodat je niet wordt blootgesteld aan overtollig stof.
  2. Richten en spuiten: Richt de perslucht op ongeveer zes centimeter afstand van de bladeren om schade te voorkomen. Stoot de perslucht uit om stof en puin te verwijderen.

Hoe verschillende soorten planten te reinigen

Niet elke plant kan – of moet – op dezelfde manier worden schoongemaakt. Als je een Monstera op dezelfde manier hebt schoongemaakt als een Varen, is deze misschien niet zo effectief. En als het andersom is, kun je je varen gemakkelijk beschadigen.

We zullen elke methode van bovenaf doorlopen en delen voor wat voor soort plant het het beste is:

  • Sproeien met water: Het is veilig om bijna elke plant met water te besproeien. Als het een delicatere plant is met fijnere bladeren, houd de spuitfles dan verder weg om schade te voorkomen. Voor cactussen die niet kunnen worden geweekt, gebruik alleen een beetje water.
  • Douche: De douche is het beste voor stevigere planten zoals een Schefflera, Rubber Tree, Monstera, Pilea of Fiddleleaf. Gebruik dit niet voor cactussen, omdat ze geen overtollig water nodig hebben.
  • Dunking: Dunken is het beste voor kleinere planten die van veel water houden. Denk aan Selaginella, String of Hearts, Pothos, Chinese Evergreen en Coleus. Deze hack is vooral handig wanneer je achterblijvende planten nog niet te lang zijn en je ze in de si kunt passennk.
  • Met doek of duster: Dit is een goede hack voor stevige planten met grotere bladeren. We hebben het over Fiddleaf, Monstera, Schefflera, Peace Lily, Snake Plant, Macodes Petola Jewel Orchid en meer.
  • Met een penseel: Hoewel je deze hack voor letterlijk elke plant kunt gebruiken, is de belangrijkste tip om de juiste maat kwast voor de bladeren te gebruiken. Een uitstekende methode om te kiezen is om een penseel te krijgen met een kop die zo breed is als het blad. Dit is een geweldige hack voor pluizigbladige planten zoals Afrikaanse viooltjes, Angel’s Hair Artemisia en Bear Paw Jade. Het werkt ook voor planten met kleine delicate bladeren, zoals Maagdenhaarvaren, Hoya Linearis en Aspergevaren.
  • Met water en zeep: Dit is geschikt voor elke plant, maar zorg ervoor dat je het aanbrengt met een hulpmiddel dat de plant niet verwondt. Een doek of spons is prima voor grotere planten, maar je kunt het zeepsop met een penseel aanbrengen voor kleinere of pluizige planten.
  • Azijn of citroensap: Dit is geschikt voor elke plant, maar nogmaals, gebruik een kleine kwast om aan te brengen als de bladeren klein of wazig zijn.
  • Perslucht: We raden dit aan voor dichtere en stevigere planten zoals cactussen of vetplanten.

Kun je olie gebruiken om plantenbladeren te laten glanzen?

Dit is wat je moet weten over het schoonmaken van kamerplantbladeren en ze laat glanzen.

Veel mensen zullen kokosolie aanbevelen. Hoewel het je planten glanzend maakt, kan het ook een fijne, olieachtige laag op je bladeren creëren. Dit kan ervoor zorgen dat er meer stof en puin op je bladeren neerdaalt, waardoor ze later moeilijker schoon te maken zijn.

Ook zullen de planten door de olielaag moeilijker ademen en energie maken. Dus hoewel het goed is om af en toe kokosolie te gebruiken, raden we niet aan om er een gewoonte van te maken.

Polijsten met olijfolie is vergelijkbaar. Het zal je bladeren tijdelijk laten schijnen, maar het kan in de poriën van de bladeren terechtkomen en voorkomen dat ze goed ademen.

Babyolie kan ook je planten beschadigen. We raden niet aan om het ooit te gebruiken.

Probeer in plaats daarvan Neem Oil. Het zal niet alleen je planten laten schitteren, maar het kan ook ongedierte afschrikken. Lees altijd de instructies van de fabrikant voor verdunning en toepassing. Vermijd het te veel te gebruiken.

Een andere geweldige optie is Horticultural Oil, die is ontworpen om een blad te laten glanzen. Het zal ook niet branden in het zonlicht.

Tips voor het verzorgen van kamerplanten

Je planten in leven houden is geen sinecure. Soms kan het voelen als een fulltime baan. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, zul je een goed ritme vinden en zullen je planten gelukkig zijn.

Hier zijn enkele toptips om je planten in leven, gezond, opgeruimd en ongediertevrij te houden:

  • Begieting: De sleutel tot zorg is door correct water te geven. Houd je niet aan een schema; ga af op wat je planten nodig hebben. Controleer de bovenste 1/2 inch grond en water als deze droog aanvoelt.
  • Bemesten: Kamerplanten hebben vaak kunstmest nodig in het voorjaar en de zomer wanneer ze het meest groeien. Volg de aanwijzingen op de door u gekozen meststof voor het beste advies.
  • Verpotten: Wanneer de wortels van je planten te lang zijn, is het tijd om de plant te verpotten tot een groter huis. Ga een centimeter of twee tegelijk omhoog.
  • Gebruik insecticide: Insecticiden, pesticiden of tuinbouwolie zijn geweldig om ongedierte weg te houden. Zorg ervoor dat u verdunt volgens de instructies op de verpakking en houd uw handen beschermd tegen de oplossing.
  • Plaats het op de juiste plek: Meestal, wanneer u een nieuwe plant koopt, wordt deze geleverd met een klein label om aan te geven hoeveel licht de plant nodig heeft. Houd ze over het algemeen in de buurt van een raam, zodat ze zowel direct als indirect zonlicht kunnen krijgen.
  • Drainage gaten: Zorg ervoor dat de pot die je gebruikt drainagegaten heeft, zodat de planten niet in overtollig water zitten.
  • Zorg voor de juiste luchtvochtigheid: De meeste planten zijn gelukkig op plaatsen met een luchtvochtigheid van 50 procent of hoger. Cactussen en vetplanten geven de voorkeur aan een lagere luchtvochtigheid. Houd in de winter, of voor mensen in gebieden met een lagere luchtvochtigheid, uw kamerplanten dicht bij elkaar voor ondersteuning.
  • Zorg voor de juiste temperatuur: Als je huis te warm is, kan het je planten beschadigen. De ideale temperatuur voor kamerplanten ligt overdag tussen de 65 en 75 Fahrenheit. ’s Nachts is 10 graden koeler het beste.
  • Knoflook: Het plaatsen van een teentje knoflook in de grond van de plant kan helpen om insecten af te schrikken.
  • Mist regelmatig: Reinig je plantenbladeren en vernevel je planten regelmatig.
  • Wissel regelmatig van grond: Wanneer je voelt dat je planten een nieuw leven nodig hebben en je hebt alle andere vakjes aangevinkt, verander dan de bovenste laag grond. Verwijder en vervang de aanp 1/4 inch grond.
  • Propageren: Wanneer een plant overwoekerd is, of de groei belemmerd is, kan vermeerdering helpen. Zoek gewoon de wortel van nieuwe groei, knip het uit en plaats het een paar dagen in een pot met water om de wortel verder te laten groeien. Plaats het dan in een nieuwe pot.
  • Snoeien: Aan het einde van de zomer, wanneer je veel nieuwe groei hebt, is het belangrijk om te snoeien. Dit kan voorkomen dat de planten te groot of te lang worden. Maak de snede net boven de knop of zijscheuten zodat ze teruggroeien. Vergeet niet om dode en zieke bladeren weg te snoeien.

Veelgestelde vragen

Wat zorgt ervoor dat planten sneller groeien?

Als u de groei van uw planten wilt versnellen, zijn hier een paar dingen die u kunt doen:

  • Kies voor grond van hoge kwaliteit: Je grond moet voedingsstoffen leveren. Dit omvat organisch materiaal, stikstof, fosfor en kalium. Je kunt deze voedingsstoffen ook handmatig toevoegen.
  • Bemesten: Bemest je planten in het voorjaar en de zomer regelmatig. De instructies staan op de verpakking van de meststof.
  • Licht: Zorg ervoor dat je de plant in het beste type licht voor ze hebt. Sommigen gedijen bijvoorbeeld in direct zonlicht, terwijl anderen de voorkeur geven aan indirect.
  • Water: Geef je plant niet te veel water of onderwater. Controleer altijd de eerste 1/2 inch grond voordat u beslist of u water wilt geven. Zorg er altijd voor dat er drainagegaten zijn, zodat de wortels niet rotten.
  • Mest toevoegen: Een handige hack is om mest aan de grond toe te voegen. Dit kan de bodem beschermen tegen voedingstekorten en het vasthouden van water verhogen. Chemicaliënvrije mest is het beste.
  • Bananenschillen: Als je een natuurlijk voorkomende meststof wilt, is hier nog een interessante hack. Begraaf bananenschillen in de grond. Wanneer ze ontbinden, voegen ze kalium, stikstof en fosfor toe, die allemaal gunstig zijn voor planten.
  • Ruimte om te groeien: Wanneer je plant zijn huidige pot is ontgroeid, verplaats hem dan naar een grotere pot. Je weet dat het tijd is wanneer de wortels uit de drainagegaten of de bovenkant van de grond groeien, de groei is vertraagd of de plant vaak omvalt.
  • Snoeien: Snoeien stimuleert kamerplanten om te groeien. Het is cruciaal om planten te snoeien die te groot en zwaar worden of oude en dode bloesems afsnijden. Zorg ervoor dat je boven een bladbloesem snijdt om later hergroei te stimuleren.

Hoe maak ik mijn plantenbladeren groener?

Het belangrijkste om plantenbladeren groener te maken is chlorofyl. Dit kun je krijgen door de juiste hoeveelheid stikstof te gebruiken. Als je te weinig gebruikt, zijn de bladeren te geel.

De bladeren kunnen echter verbranden en verschrompelen als u te veel gebruikt. Gebruik een meststof die stikstof bevat en breng deze zo vaak aan als de instructies suggereren.

Een andere boosdoener in bladeren die vergeeld zijn, is magnesium. Het kan zich ontwikkelen op bladeren en de levendigheid eruit zuigen. U kunt dit oplossen door het volgende te combineren:

  • Een theelepel Epsom zouten.
  • Een liter water.

Spray dit in de zomer één keer per maand over de bladeren.

Kan ik planten water geven met grijs water?

Grijs water is water dat al is gebruikt (1). Dit kan overgebleven water uit de gootsteen, douche of wasmachine zijn. In de meeste gevallen kun je dit gebruiken om sierplanten en fruitbomen in de buitenlucht water te geven.

Het wordt echter niet aanbevolen om het te gebruiken op eetbare gewassen en groenten die de grond raken. Dit omvat bieten, knoflook, aardappelen, radijs, aardbeien en meer. Dit komt omdat er slechte bacteriën, vetten en wasmiddelresten in het water kunnen zitten.

Blijf veilig

Zorg ervoor dat uw huishoudelijke schoonmaakproducten grijswaterveilig zijn voordat u het overgebleven water voor uw planten gebruikt.

Kan ik babydoekjes gebruiken op mijn plantenbladeren?

Dat kan, maar het staat niet op onze lijst met aanbevelingen. Waarom? Dat komt omdat babydoekjes agressieve chemicaliën of geuren bevatten die je planten kunnen beschadigen.

Babydoekjes zijn ook behoorlijk verspillend omdat je ze moet weggooien. Daarom kiezen we in plaats daarvan voor een herbruikbare microvezeldoek.

Als je een merk babydoekjes gebruikt die geen agressieve chemicaliën bevatten, gebruik ze dan op je planten als dat nodig is.

Kan ik mayonaise op mijn plantenbladeren doen?

Er zijn enkele geruchten over schoonmaken met melk of mayonaise. We raden het ook niet aan.

Mayonaise kan de bladeren van je plant laten glanzen. Maar we raden het niet aan omdat het de poriën van de plant kan verstoppen, waardoor ze niet correct kunnen ademen. Als je je plantenbladeren wilt laten glanzen, gebruik dan neemolie of tuinbouwolie.

Kun je ontsmettingsalcohol gebruiken om plantenbladeren schoon te maken?

Ontsmettingsalcohol kan ongedierte op je planten doden. Maar het kan ook de plant zelf doden. We raden het niet aan omdat de risico’s opwegen tegen de voordelen.

Als u een ongedierteprobleem heeft, gebruik dan een kwaliteitsbestrijdingsmiddel dat als veilig is gecertificeerd.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?






Wat ging er mis?






Lees ook:   Hoe truien op te hangen