Hoe verf uit kleding te krijgen

“Draag oude kleding tijdens het schilderen” is een eeuwenoud advies. Maar wat als je net al je oude kleren hebt uitgetrokken en niets hebt om te dragen terwijl je je slaapkamer renoveert? Er is zeker een risico om verf op je kleding te krijgen.

Het is belangrijk om voorbereid te zijn, dus we zullen je leren hoe je verf uit kleding kunt halen. Dus als of wanneer deze ongelukkige fout gebeurt, is het niet nodig om te stressen.

Inhoudsopgave
 • Wat te weten over het verwijderen van verfvlekken uit kleding
 • Hoe verf uit kleding te krijgen
 • Kun je verf uit kleding verwijderen met zuiveringszout?
 • Hoe krijg je verf uit kleding nadat het is gedroogd?
 • Hoe krijg je verfverdunner uit kleding?
 • Verf, weg zijn

Wat te weten over het verwijderen van verfvlekken uit kleding

Er zijn verschillende soorten verf en dit beïnvloedt de manieren om verf van kleding te krijgen. Bovendien zullen verschillende soorten stof anders reageren op verfvlekken.

Soorten verf

De belangrijkste soorten verf zijn op waterbasis, op oliebasis en acryl.

Verf op waterbasis, die het meest populair is voor het schilderen van gips of gipsplaat, is gemakkelijk om mee te werken. Het ruikt niet zo sterk en is niet ontvlambaar. Bovendien is het vrij eenvoudig om uit kleding te komen.

Verf op oliebasis wordt gebruikt in gebieden met veel verkeer, zoals plinten en sierlijsten, omdat het duurzamer is. Het heeft echter een sterke geur. Om het schoon te maken, heb je misschien terpentijn of verfverdunner nodig.

Acrylverf is populair voor ambachtelijke projecten zoals het schilderen van foto’s, schilderen op een canvas of het schilderen van hout. Als dit een hobby van jou is, is het belangrijk om te weten hoe je acrylverfvlekken onmiddellijk kunt verwijderen. Wanneer acrylverf droogt, kan het moeilijk zijn om te verwijderen.

Verf verwijderen van verschillende stoffen

Het verwijderen van verf van gevoelige of delicate stoffen, zoals wol, zijde en fluweel, moet zorgvuldiger worden gedaan. In feite is het misschien veiliger om het kledingstuk naar een professional te brengen.

Als u echter klaar bent om de verf thuis te verwijderen, volgt u deze richtlijnen:

 • Test uw reinigingsoplossing altijd op een onopvallende plek om er zeker van te zijn dat u de stof niet beschadigt of de kleur verpest.
 • Gebruik een oplossing die werkt met dat soort stof. Gebruik bijvoorbeeld een wolvriendelijk wasmiddel of reinigingsoplossing bij het wassen van wol.
 • Schrob, dep of dep de verf altijd voorzichtig. Schrob of wrijf niet te krachtig.
 • Probeer eens een droge spotter. Droge spotters absorberen vet- en olievlekken, dus ze werken goed met vlekken op oliebasis terwijl ze nog steeds zacht zijn voor kleding.

Over het algemeen werken onze methoden voor de meeste soorten stoffen. Maar volg altijd de bovenstaande tips bij het omgaan met delicate kleding. Voor linnen, katoen en synthetische kleding is het goed om deze stappen over te slaan.

Bonustip

Als op het onderhoudsetiket van een kledingstuk alleen stomerij staat, zorg er dan voor dat u een oplosmiddeloplossing voor de stomerij gebruikt of breng het naar een stomerij.

Hoe verf uit kleding te krijgen

We nemen je mee door de beste manieren om verschillende soorten verf van kleding te krijgen. Dus de volgende keer dat je een knutsel- of doe-het-zelfproject doet, kun je de vlek snel en effectief aanpakken.

Hoe verf op waterbasis uit kleding te krijgen

 1. Schraap met de achterkant van een lepel zoveel mogelijk van de verf af.
 2. Keer het kledingstuk binnenstebuiten en laat warm water over de achterkant van de vlek lopen. Dit zal de kleur naar de andere kant van het kledingstuk duwen.
 3. Meng een kopje koel water en een eetlepel of wasmiddel of afwasmiddel.
 4. Dompel een doek in de oplossing en dep de verfvlek.
 5. Herhaal dit totdat je de verf van de kleding hebt verwijderd.
 6. Was het kledingstuk in koud water.
 7. Als de vlek blijft, week dan een watje in ontsmettingsalcohol of nagellakremover zonder aceton en dep de vlek totdat deze is verwijderd.
 8. Was het kledingstuk in koud water.
 9. Als de vlek aanhoudt, breng het dan naar een professional.

Test eerst

Controleer altijd de ontsmettingsalcohol of nagellakremover in een onopvallend deel van het kledingstuk.

Hoe verf op oliebasis uit kleding te krijgen

Als u een vlek op oliebasis krijgt, kunt u het beste snel handelen. Je wilt deze vlek onmiddellijk aanpakken, zodat deze niet in je kleding terechtkomt.

We raden ook aan om naar het verfblik op oliebasis te kijken en te zien wat het aanbeveelt voor het verwijderen van wasvlekken. Het is waarschijnlijk terpentijn of een verfverdunner.

 1. Ga naar buiten, want terpentijn en verfverdunner hebben sterke geuren en kunnen het beste worden gebruikt in een goed geventileerde ruimte.
 2. Schraap overtollige verf af met de achterkant van een lepel.
 3. Keer het kledingstuk binnenstebuiten en leg papieren handdoeken in het kledingstuk, tegen de vlek. Dit voorkomt dat de oplossing door het kledingstuk naar de andere kant bloedt.
 4. Gebruik een schone doek en dompel deze in je terpentijn of verfverdunner. Test op een onopvallende plek van het kledingstuk om er zeker van te zijn dat het de stof niet beschadigt of bevlekt.
 5. Zodra je hebt vastgesteld dat het veilig is om op deze stof te gebruiken, dep je de verfvlek met de oplossing en doek.
 6. Blijf dit doen totdat de vlek weg is. Schakel indien nodig tussen de voor- en achterkant van het kledingstuk en werk onderweg op het bevlekte gebied.
 7. Giet een klein beetje ontsmettingsalcohol of nagellakremover over het bevlekte gebied en schrob voorzichtig met een oude tandenborstel om de vlekresten te verwijderen.
 8. Was het kledingstuk in koud water.
 9. Alleen droog als de vlek comp isletely verwijderd.

Voorzichtigheid

Gebruik geen terpentijn of verfverdunner als je te maken hebt met een synthetisch of delicaat kledingstuk. Het kan de kleurstof laten lopen of het kledingstuk afbreken. Dit is het beste op katoenen kledingstukken.


Hoe acrylverf uit kleding te krijgen

Het is het beste om acrylverfvlekken zo snel mogelijk aan te pakken. Net als vlekken op oliebasis kunnen ze moeilijk te verwijderen zijn als ze eenmaal zijn gedroogd.

 1. Schraap overtollige verf af met de achterkant van een lepel.
 2. Spoel het getroffen gebied af met warm water.
 3. Meng een deel warm water en een deel afwasmiddel.
 4. Gebruik een spons om de vlek te deppen. Herhaal dit indien nodig om de vlek te verwijderen.
 5. Als de vlek aanhoudt, gebruik dan een product op alcoholbasis, zoals nagellakremover, ontsmettingsalcohol of haarlak. Giet het over de vlek. Wrijf het voorzichtig in met een doek totdat de vlek optrekt.
 6. Als dat nog steeds niet werkt, kunt u een borstelreiniger gebruiken, zoals het Winsor &Newton-product. Giet het gewoon over de vlek, laat het 10 minuten zitten voordat je de verfvlek eraf schraapt met de achterkant van een lepel.
 7. Was het kledingstuk in koud water.
 8. Droog het kledingstuk alleen als de vlek weg is.

Deze methode zou goed moeten werken op alle stoffen als u de afwasmiddel of een niet-giftige borstelreiniger gebruikt. We raden echter altijd aan om eerst op een onopvallend gebied te testen, vooral als u het product op basis van alcohol gebruikt.


Hoe spuitverf uit kleding te krijgen

Controleer eerst of het een spuitverf op water- of oliebasis is. We geven tips voor beide, maar gebruik de juiste methode afhankelijk van het type spuitverf dat je hebt gebruikt.

 1. Gebruik kleding of papieren handdoeken om zoveel mogelijk van de vlek op te ruimen.
 2. Als het verf op waterbasis is, meng dan een deel afwasmiddel en een deel warm water. Gebruik een oude tandenborstel of schone doek om de vlek eruit te schrobben.
 3. Als het een vlek op oliebasis is, gebruik dan terpentijn, WD-40 of haarlak. Ga naar buiten en verzadig de verfvlek met je product. Laat het tien minuten zitten voordat je de vlek er met de achterkant van een lepel af schraapt.
 4. Zodra u de meeste of alle vlekken hebt verwijderd, wrijft u het getroffen gebied in met een droge doek. Dit zal helpen om de vlek te absorberen.
 5. Herhaal het proces indien nodig.
 6. Was en droog het kledingstuk als de vlek weg is.

Als de verf al in de kleding is gedroogd, raden we aan om nagellakremover te gebruiken. Verzadig de vlek en schrob met een oude tandenborstel of de achterkant van een lepel.

Het maakt niet uit welk product u gebruikt, test altijd eerst in een onopvallende ruimte.


Hoe stofverf uit kleding te krijgen

Voordat je aan de slag gaat met het verwijderen van stofverf, willen we je van tevoren vertellen: gebruik geen warmte! Zodra u warmte op stofverfvlekken gebruikt, zet het de vlek. Dus niet strijken, geen heet water en het kledingstuk niet drogen totdat de vlek is verwijderd.

 1. Als de verf nog nat is, schraap dan zoveel mogelijk af met de achterkant van een lepel.
 2. Was het kledingstuk in koud water met afwasmiddel. Dit alleen al kan de stofverf verwijderen.
 3. Als de verf is gedroogd of als het wassen van het kledingstuk niet werkt, leg het kledingstuk dan plat met een schone doek onder de vlek om eventuele vloeistof te absorberen.
 4. Schraap zoveel mogelijk van de verf eraf.
 5. Breng een paar druppels gedenatureerde alcohol aan op de vlek. Als het een grotere vlek is, week dan een schone doek in de alcohol en verzadig de vlek.
 6. Laat de alcohol een paar minuten zitten.
 7. Gebruik een droge doek en dep de vlek, verwijder alle overtollige alcohol.
 8. Herhaal dit indien nodig om de vlek te verwijderen.
 9. Was met een mild wasmiddel in een koude wasbeurt.
 10. Droog het kledingstuk alleen als de vlek weg is.

Kun je verf uit kleding verwijderen met zuiveringszout?

Zuiveringszout is geweldig voor het verwijderen van vlekken omdat het absorberend is. Maar verf zet zo snel in vezels dat zuiveringszout niet krachtig genoeg is om de verf uit kleding te verwijderen.

Je kunt proberen zuiveringszout over verfvlekken op denim te strooien, maar onze bovenstaande tips zijn het beste van het beste voor het verwijderen van verf.

Hoe krijg je verf uit kleding nadat het is gedroogd?

Als de verf is gedroogd, moet je je methoden een beetje aanpassen. De bovenstaande methoden kunnen echter werken. Zo niet, probeer dan in plaats daarvan het volgende:

 1. Schraap zoveel mogelijk van de gedroogde vlek af met een botermes of de achterkant van een lepel.
 2. Spray het getroffen gebied met haarlak of verzadig het met ontsmettingsalcohol. De alcohol in beide producten helpt om de verf los te maken.
 3. Wrijf het verzadigde gebied in met een botermes om de verf te schrapen en op te tillenm de stof. Als het kledingstuk delicaat is, gebruik dan een tandenborstel.
 4. Herhaal dit totdat de vlek optrekt. Als het weg is of bijna weg is, laat je het kledingstuk onder warm water lopen om de resterende vlek eruit te duwen. Het is goed om nu heet water te gebruiken, omdat de vlek al was gedroogd. De warmte kan helpen om de vlek los te maken en op te tillen.
 5. Was de kleding zoals normaal.

Test altijd eerst in een onopvallend deel van het kledingstuk. Houd er rekening mee dat het misschien onmogelijk is om een gedroogde vlek te verwijderen – dus wees voorbereid om het kledingstuk te verwijderen. Of beter nog, bewaar het voor toekomstige schilderprojecten!

Hoe krijg je verfverdunner uit kleding?

Het is belangrijk om verfverdunner altijd te testen in een onopvallend deel van het kledingstuk voordat u vlekken verwijdert voor het geval het de kleding beschadigt. Maar als u het bent vergeten, of als u verfverdunnere vlekken of geuren hebt gekregen tijdens het gebruik van het product, laten we dan eens kijken hoe u ze kunt verwijderen:

 1. Breng een kleine hoeveelheid afwasmiddel of vloeibaar wasmiddel aan op de vlek. Wrijf in cirkelvormige bewegingen en bedek de hele vlek.
 2. Laat het 10 minuten zitten.
 3. Spoel de plek goed af met heet water als de vlek weg is. Als het niet weg is, gebruik dan koud water.
 4. Droog het kledingstuk aan de lucht.
 5. Herhaal indien nodig totdat de geur verdwenen is.
 6. Was het kledingstuk in het heetst mogelijke water volgens het kledingverzorgingslabel. Voeg 1/2 kopje gedistilleerde witte azijn toe aan de extra spoelcyclus om de geur te verwijderen.

Verf, weg zijn

Met deze tips en trucs kun je afscheid nemen van verf morsen en vlekken! Je kleding ziet er zo goed als nieuw uit.

Vergeet niet om altijd de juiste methode te gebruiken, afhankelijk van uw verftype. We hebben verschillende instructies voor verf op waterbasis, oliebasis en acrylverf, evenals spuit- en stofverf.

Het is belangrijk om verfmorsingen aan te pakken zodra je ze opmerkt voor het beste resultaat.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?