Hoe schimmel in badkamers schoon te maken

Schimmel is een schimmel die overal kan leven met vocht, warmte en voeding. Vanwege de optimale badkameromstandigheden is het een veel voorkomende ruimte om schimmelgroei te vinden.

Gezien de mogelijke gezondheidseffecten van schimmel, houden we onze huizen er graag vrij van. Maar hoe maak je schimmel in badkamers schoon? Om het effectief te verwijderen, moet je het doden en voorkomen dat er nieuwe schimmel groeit.

We laten je de beste methode zien om schimmel uit je badkamer te verwijderen, zodat het minder smerig en meer spa-achtig aanvoelt.

Inhoudsopgave
  • Hoe maak je een mold-busting oplossing
  • Hoe schimmel in badkamers schoon te maken
  • Veelgestelde vragen
  • Een schimmelvrije badkamer creëren

Hoe maak je een mold-busting oplossing

Je kunt veel dingen gebruiken om schimmel schoon te maken, maar niet alles zal het doden. Zoals we hierboven vermeldden, als je voorgoed van schimmel af wilt, moet je doden en voorkomen dat het terugkeert.

Hier zijn een paar zelfgemaakte oplossingen die effectief werken bij het verwijderen van schimmel:

Borax en Water

Borax is een natuurlijk fungicide en is uitstekend geschikt voor het bestrijden van schimmels (1).

Combineer een kopje borax met een liter water. Geef het vervolgens een goede mix totdat het poeder is opgelost. Giet het mengsel in een schone spuitfles.

Borax zal niet alleen schimmel doden en verwijderen, maar het zal ook nieuwe groei voorkomen. Om deze reden hoeft u de oplossing niet af te spoelen als u klaar bent.

Als het echter smerig is, spoel het gebied dan af en breng er nog wat aan als je klaar bent.

Veiligheidsmaatregelen

Hoewel borax natuurlijk is en geen giftige dampen afgeeft, moet je toch voorzichtig zijn. Houd de oplossing uit de buurt van kinderen, omdat het gevaarlijk is als het wordt geconsumeerd (2).

Azijn

Azijn is een van onze go-to reinigingsoplossingen voor elk deel van ons huis. Het is betaalbaar, efficiënt en niet-toxisch – perfect voor ouders en eigenaren van gezelschapsdieren.

Houd de azijn onverdund voor het beste resultaat. Vul een spuitfles met azijn en breng direct aan op het beschimmelde gebied.

Azijngeur aanpakken

Azijn kan een sterke, onaangename geur hebben. Je kunt het verbeteren door citroen etherische oliën of citroensap aan de azijn toe te voegen. De geur zal echter verdwijnen als de azijn uitdroogt.

Bleken

Bleekmiddel is een van de meest effectieve manieren om schimmel te doden. We gebruiken het echter graag als laatste redmiddel vanwege de toxiciteit van de stof.

Bleekmiddel is giftig en kan oog-, huid- en longirritatie veroorzaken. U moet het gebied vrij houden van kinderen en huisdieren en de kamer goed geventileerd houden. Draag altijd beschermende kleding zoals handschoenen en bij voorkeur een masker en bril (3).

U kunt een schimmeldodende oplossing maken met behulp van een deel bleekmiddel op 10 delen water. Meng het in een spuitfles voor eenvoudige toepassing. Spuit direct op het beschimmelde gebied en laat het een paar minuten zitten. Houd het gebied afgesloten van huisdieren en kinderen.

Meng geen bleekmiddel

Ammoniak is een andere stof die vaak wordt gebruikt om schimmel te verwijderen. Je moet echter nooit bleekmiddel en ammoniak mengen, omdat ze giftige dampen creëren. Vermijd het gebruik van ammoniak na bleekmiddel (of omgekeerd), zelfs als u het gebied grondig hebt gespoeld (4).
Misschien vind je dit ook interessant
mal reinigen met schimmelverwijderaaroplossingDe beste schimmelverwijderaars (weg met gevaarlijke schimmel)

Hoe schimmel in badkamers schoon te maken

We zullen u helpen bij het verwijderen van schimmel uit specifieke delen van de badkamer. Dit is inclusief de douche, het douchegordijn, het bad, de muren, de vloer en het plafond.

Schimmel uit de douche verwijderen

De douche is een uitstekende plek voor schimmelgroei; de vaak vochtige en vochtige ruimte biedt precies wat schimmel nodig heeft om te groeien. Mogelijk vindt u schimmel in de afvoer, voeglijnen en kit.

1. Selecteer uw schimmeldodende oplossing

We raden u ten zeerste aan om een van de hierboven genoemde oplossingen te kiezen. Inspecteer de doucheruimte om te weten waar de schimmel zich verbergt.

Controleer de afvoer, voeg en kit – overweeg hoeveel schimmel aanwezig is. Als het maar een kleine hoeveelheid is, gebruik dan een mildere oplossing zoals azijn. Als de schimmel echter ernstiger is, overweeg dan om bleekmiddel of borax te gebruiken.

2. De oplossing toepassen

Spuit de oplossing rechtstreeks op het beschimmelde gebied. We spuiten ook graag het gebied eromheen om ervoor te zorgen dat alle sporen en sporen worden gedood.

Laat uw oplossing 10 tot 15 minuten of minder op het beschimmelde gebied zitten als u bleekmiddel gebruikt (vijf tot 10 minuten).

Douchekit is iets lastiger schoon te maken dan andere doucheonderdelen. Maak hiervoor een pasta van zuiveringszout en bleekmiddel.

Voeg een royale hoeveelheid zuiveringszout toe aan een container. Voeg langzaam bleekmiddel toe totdat het een pasta vormt. Breng de pasta aan op het beschimmelde gebied en dek af met plasticfolie. Het is misschien lastig, maar doe wat je kunt.

Laat de pasta maximaal twee uur op de vorm zitten. Verwijder het plastic en schrob met een borstel. Spoel het gebied goed af en herhaal het proces als er nog schimmel is.

3. Schrobben

Gebruik een stijve nylon borstel om de mal eraf te schrobben. Het moet los zitten en gemakkelijk te verwijderen zijn. We raden aan om een voegborstel of een oude tandenborstel te gebruiken voor kleinere gebieden.

4. Spoelen

Gebruik de douchekop om de schimmel en oplossing af te spoelen. Het gebied moet nu schimmelvrij en schoon zijn.

Als u echter nog steeds sporen van schimmel ziet, herhaalt u het proces. Als u een mildere oplossing hebt gebruikt, zoals azijn, en de schimmel is nog steeds aanwezig, probeer dan in plaats daarvan bleekmiddel.

Schimmel verwijderen van douchegordijn

Je hebt misschien het gevoel dat je douchegordijnen niet meer te repareren zijn bij het ontdekken van schimmel; u kunt ze echter wel opslaan. Zo maak je douchegordijnen schoon:

Zuiveringszout

Verwijder uw douchegordijn en plaats het in de wasmachine samen met wat badhanddoeken. De handdoeken voorkomen dat het gordijn kreukt, maar ze helpen ook om de douchegordijnen te schrobben.

Voeg je gebruikelijke wasmiddel toe aan de machine samen met een half kopje zuiveringszout. Start de machine zoals je normaal zou doen, maar voeg een half kopje azijn toe wanneer het de spoelcyclus bereikt.

Wanneer de cyclus is voltooid, hangt u het gordijn te drogen – bij voorkeur in de zon, omdat UV-stralen ook schimmel doden.

Bleken

Maak een oplossing van 1/2 kopje bleekmiddel en 1/4 kopje wasmiddel in een emmer. Vul de emmer met water en leg hem opzij.

Verwijder het douchegordijn en plaats het in de wasmachine samen met twee handdoeken.

Start de reguliere cyclus en voeg de bleekoplossing toe zodra de machine vol water zit. Het toevoegen van de oplossing wanneer de machine leeg is, verhoogt de kans op beschadiging van de handdoeken.

Zodra de wasmachine klaar is, hang je het gordijn uit om te drogen.

Herhaal indien nodig

Als er nog steeds schimmel aanwezig is, overweeg dan om het proces te herhalen. Grote gordijnen kunnen echter moeilijk goed te wassen zijn in een machine, omdat er veel vouwen zijn waar de mal zich verbergt. Overweeg dus om het gordijn op een plat oppervlak te leggen en de mal met een borstel te schrobben.

Schimmel uit badkuip verwijderen

Zeepresten, vuil, bacteriën en dode huidcellen worden vaak verzameld op de bodem van een badkuip. Dit creëert de optimale omstandigheden voor schimmel om te groeien, omdat het overvloedige voedingsstoffen en vocht biedt.

Maar baden in een beschimmeld bad is niet ideaal, dus we zijn hier om het te verwijderen. We gebruiken borax graag voor het bad omdat je het in het bad kunt laten tot de volgende keer dat je het gebruikt.

1. Toepassen

Breng de borax- en wateroplossing aan met behulp van een spuitfles. Zorg ervoor dat je alle schimmel bedekt – let goed op de randen waar de muur de kuip ontmoet. De afvoer kan ook een aanzienlijke hoeveelheid schimmel bevatten.

Laat de borax 10 tot 15 minuten zitten.

2. Schrobben

Omdat we aan een badkuip werken, moeten we voorkomen dat we aan de oppervlakte krassen. Gebruik geen stijve borstels of andere schurende hulpmiddelen zoals staalwol. Kies voor een borstel met zachte borstel of een tweezijdige spons.

3. Spoelen

Als er veel schimmel is, spoel het gebied dan na het schrobben. Overweeg om de boraxoplossing opnieuw aan te brengen en in het bad te laten zittenntil het droogt. Dit zal helpen om overgebleven schimmels of sporen te doden.

Schimmel verwijderen van de badkamerwanden en -vloer

De meeste huiseigenaren hebben tegels geïnstalleerd in de badkamer. Dit kan keramiek, porselein of zelfs natuursteen zijn. Het maakt niet uit welke vloeren of muren je in je badkamer hebt, schimmel is mogelijk.

Je zult waarschijnlijk schimmel vinden die in de voeglijnen groeit, omdat dit een poreus oppervlak is – tenzij het is afgedicht. Schimmel kan beginnen te groeien in niet-afgedichte voegen en het zal vaak vervelende vlekken achterlaten.

We hebben een paar effectieve methoden die u kunt uitproberen, maar voordat u dat doet, begint u met de volgende stappen:

1. Schrapen

Schraap zoveel mogelijk van de schimmel af. Dit maakt je werk makkelijker en minder rommelig. Je kunt ook een stijve borstel gebruiken om de mal weg te schrobben.

2. Stoom

Als u een stoomreiniger heeft, gebruik deze dan voordat u een reinigingsoplossing aanbrengt. Bevestig een kleine borstel, zoals die voor voeglijnen. Stoom de beschimmelde gebieden grondig om de schimmel te doden en te verwijderen.

Een stoomreiniger levert stoom bij extreem hoge temperaturen (ongeveer 200 graden Fahrenheit). Dit zal actief groeiende schimmels en sporen effectief doden. De stoom zal ook effectief de specie binnendringen en ingebedde schimmel verwijderen.

Houd rekening met verzegelde voeg

Als uw voegmiddel is verzegeld, kan de stoom het afdichtmiddel verwijderen. Wees bereid om je voegmiddel daarna opnieuw te zaaien.

3. Vegen

Gebruik een oude handdoek of doek om het hele gebied af te vegen, omdat er losse schimmel zal zijn.

Als er nog steeds schimmel aanwezig is, probeert u een van de volgende methoden:

Waterstofperoxide

Waterstofperoxide is een milde vorm van bleekmiddel. Het verwijdert effectief schimmelvlekken op gekleurde voegen en tegels waar chloorbleekmiddel de oppervlakken kan beschadigen.

Gebruik de waterstofperoxide onverdund door het in een donkere spuitfles te gieten. U kunt ook een spuitapplicator aan de waterstofperoxidefles zelf bevestigen.

Waterstofperoxide verliest zijn potentie bij blootstelling aan licht. Daarom moet het in een donkergekleurde container worden bewaard.

Laat de waterstofperoxide 15 minuten zitten voordat je het gebied met een borstel schrobt. Spoel goed af met water en veeg af om te drogen.

OxiClean

OxiClean bevat zuurstofbleekmiddel en is effectief in het verwijderen van schimmels en vlekken. Zuurstofbleekmiddel heeft ook de voorkeur als je een septisch systeem hebt, omdat het minder schadelijk is voor het milieu.

Vul een spuitfles driekwart van de weg met water en voeg een of twee eetlepels zuurstofbleekmiddel of OxiClean toe. Geef het een goede shake om goed te combineren.

Breng de oplossing rechtstreeks aan op het gegoten gebied en laat deze 10 minuten staan. Scrub met een stijve borstel en spoel goed af – maak het af door het gebied af te vegen met een doek.

Zuiveringszout

Zuiveringszout is een uitstekende natuurlijke optie bij het reinigen van schimmel van muren, vloeren en voegen. Voor deze methode maken we een pasta met gelijke hoeveelheden zuiveringszout en water. De pasta is dik genoeg om aan een verticaal oppervlak te kleven.

Breng de pasta aan met een oude tandenborstel of je vingers. Laat het 10 minuten zitten en schrob het vervolgens met een tandenborstel of een voegborstel. Spoel af met water om overtollige pasta te verwijderen.

Chloorbleekmiddel

Als u nog steeds vlekken van de schimmel ziet of als de vlekken vanaf het begin ernstig zijn, probeer dan chloorbleekmiddel. Maak dezelfde oplossing als we eerder vermeldden – een deel bleekmiddel tot 10 delen water.

Breng het aan op het hele gebied en laat het 10 minuten werken. Schrob vervolgens met een borstel met stijve borstel.

Als de vlekken er nog steeds zijn, week dan een paar papieren handdoeken in bleekmiddel en breng ze aan op het gebied. Dit kan moeilijk zijn op een verticaal oppervlak, maar het moet blijven plakken. Laat het zitten totdat de vlekken zijn vervaagd. Spoel goed af om het bleekmiddel te verwijderen.

Omdat bleekmiddel giftig is, moet u de kamer goed geventileerd houden. Je moet ook handschoenen dragen om je handen te beschermen.

Doe een test

Doe een kleine spottest op een onopvallende plek voordat je het bleekmiddel op je voegmiddel en tegels aanbrengt. Let op tekenen van verkleuring of schade.

4. Voegmiddel vervangen

Het is misschien het beste om de voeg te vervangen als de mal vlekken heeft achtergelaten die niet zullen wijken. Dit duurt niet lang en je kunt het zelfs zelf doen.

Verwijder de oude voeg met een platte schroevendraaier. U kunt voegmiddel kopen bij uw lokale ijzerhandel – meng het zoals voorgeschreven en breng het aan.

5. Voegmiddel afdichten

Als u met succes schimmelvlekken uit de voeg verwijdert, overweeg dan om opnieuw af te dichten om nieuwe vlekken te voorkomen. Dit kun je zelf doen; voegafdichtingsmiddelen zijn verkrijgbaar bij elke hardware sScheurde. We raden u aan om nieuwe voegen af te dichten om vocht en schimmel buiten te houden.

Schimmel verwijderen van het plafond van de badkamer

Hoe u schimmel van uw badkamerplafond verwijdert, hangt af van het oppervlak. Je zult waarschijnlijk het beschimmelde onderdeel moeten vervangen als het een poreus materiaal is zoals hout, gipsplaat of popcorn.

Schimmel in het plafond wordt vaak veroorzaakt door slechte ventilatie of waterlekken. Als je leidingen in het plafond hebt, overweeg dan om te controleren of er een lek is. U moet er ook voor zorgen dat uw badkamerventilator correct werkt.

Als uw plafond is gemaakt van een niet-poreus materiaal, kunt u het volgende proberen om de mal te verwijderen:

1. Bereid de badkamer voor

Begin met het openen van een raam en het uitschakelen van de ventilator. Bescherm jezelf door handschoenen, een bril en bij voorkeur een masker te dragen.

Gebruik een opstapkruk, stoel of ladder om het plafond te bereiken. Als het plafond is geverfd, gebruik dan een schraper om de verf van het gegoten gebied te verwijderen.

2. Een oplossing combineren

Voeg in een container twee kopjes heet water, een kwart kopje azijn en twee eetlepels borax toe. Geef het een goede mix om het poeder op te lossen.

3. Toepassen

Dompel een tweezijdige spons in de oplossing en breng deze aan op het gebied. Gebruik de ruwe kant om de schimmel weg te schrobben. Houd een schone, vochtige doek bij de hand om af en toe af te spoelen.

Herhaal het proces totdat de mal weg is. Mogelijk moet u de oplossing vervangen als deze vuil wordt.

4. Opnieuw aanbrengen

Wanneer het gebied schoon en schimmelvrij is, spuit u de oplossing op het hele gebied. Laat de borax en azijn drogen aan het plafond; dit zal helpen om eventuele overgebleven schimmels en sporen te doden.

5. Repareer het plafond

Wanneer alle schimmel weg is, schuurt u het plafond en schildert u het opnieuw. Gebruik een waterdichte schimmelbestendige verf om schimmel- en waterschade in de toekomst te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Waarom blijft schimmel groeien in mijn badkamer?

Schimmel blijft groeien in je badkamer vanwege overtollig vocht. Vochtige omstandigheden zijn de perfecte omgeving voor schimmelsporen omdat het hen de voeding geeft die ze nodig hebben om te floreren.

Hoe zie je het verschil tussen meeldauw en schimmel?

Weten hoe je het verschil tussen schimmel en meeldauw kunt zien, is cruciaal als het gaat om de behandeling. Meeldauw is meestal een lichtere kleur in het begin en wordt dan donkerder. Het is plat en groeit op het oppervlak van dingen in poederachtige strengen.

Omdat meeldauw op oppervlakken groeit, veroorzaakt het zelden structurele of permanente schade, in tegenstelling tot schimmel. Schimmel groeit in vele kleuren, maar de meest voorkomende is zwarte schimmel. Het verspreidt zich en maakt alles wat het aanraakt zwart.

Kan het schoonmaken van zwarte schimmel je ziek maken?

Het reinigen van zwarte schimmel kan je ziek maken omdat de sporen vrijkomen in de lucht en je ze inademt. Het kan je longen irriteren en zelfs leiden tot kortademigheid. Andere bijwerkingen zijn duizeligheid, hoofdpijn, jeukende rode ogen en een verstopte neus of keel.

Zal een luchtontvochtiger helpen met schimmel?

Een luchtontvochtiger helpt bij schimmel omdat het vocht in de lucht verwijdert. Vochtigheid is de beste vriend van schimmel en biedt alle voeding die het nodig heeft om te groeien, dus het extraheren van de nattigheid beperkt de groei.

Hoe kom ik van de muffe geur in een badkamer af?

De beste manier om van de muffe geur in uw badkamer af te komen, is door de schimmel te behandelen. Gebruik zuiveringszout, azijn, bleekmiddel, ammoniak of waterstofperoxide om de sporen te doden, waardoor je van die muffe geur wordt verlost.

Meng ammoniak en bleekmiddel echter nooit, want dat creëert een gevaarlijke chemische reactie om dampen te produceren die je snel kunnen overweldigen.


Een schimmelvrije badkamer creëren

Het ontdekken van schimmel in de badkamer kan ontmoedigend zijn. Omdat er vaak veel vocht in de badkamer zit, kan het lastig zijn om schimmel weg te houden.

U kunt schimmel echter voorkomen door de badkamer goed geventileerd te houden en de vloer, douche en bad na het schoonmaken af te vegen.

We raden u ten zeerste aan om een mildere methode te proberen voordat u naar bleekmiddel grijpt. Bleekmiddel kan nuttig zijn, maar dingen zoals borax, azijn of zuiveringszout zijn net zo effectief.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe kunstleer schoonmaken