Hoe zich te ontdoen van schimmel in de kelder

Het ergste is gebeurd: je hebt een verdachte plek gevonden die in je kelder groeit. Misschien ben je daar al een tijdje niet meer geweest. Misschien heeft de schimmel zich in een verborgen gebied genesteld en zich sluipenderwijs in de loop van de tijd verspreid.

Wat de reden ook is, je hebt nu een potentieel gevaarlijk probleem in handen. Schimmel kan een groot aantal vervelende symptomen veroorzaken, van niezen en hoesten tot infecties.

Geen paniek – we zullen delen hoe je schimmel in kelders kunt verwijderen. Als u niet voorbereid of geïnformeerd bent, kunt u de situatie verergeren of uw gezondheid in gevaar brengen.

Inhoudsopgave
 • Oorzaken van schimmel in de kelder
 • Hoe schimmel in uw kelder te identificeren
 • Testen op schimmel
 • Producten die u wel en niet kunt gebruiken om schimmel te doden
 • Hoe schimmel in kelder schoon te maken
 • Een professional inhuren
 • Tips voor het voorkomen van schimmel in de kelder
 • Veelgestelde vragen
 • Bye-Bye Schimmel

Oorzaken van schimmel in de kelder

Begrijpen hoe en waarom schimmel zijn weg naar uw kelder heeft gevonden, is van vitaal belang. Je wilt geen tijd verspillen om het kwijt te raken, alleen om het opnieuw te laten terugkeren.

Laten we kort ingaan op de wetenschap achter schimmel. Uw ongewenste huisindringer is het resultaat van schimmelsoorten die sporen genereren om zich voort te planten.

Wanneer deze piepkleine sporen, onzichtbaar voor het blote oog, op iets nats landen, beginnen ze te groeien. Er is geen manier voor schimmels om te gedijen en te overleven zonder vocht (1).

Nu je thuis bent in schimmel 101, kun je waarschijnlijk anticiperen op wat de oorzaken zouden zijn. Dit zijn de redenen waarom uw kelder kan zijn aangetast:

 • Na overstromingen: Een ondergelopen kelder is een optimale omgeving voor schimmel. Stilstaand water en vochtige voorwerpen zoals meubels en tapijten kunnen dienen als broedplaats.
 • Waterlekken: Net als bij vocht na de overstroming, zullen lekkende leidingen, apparaten of afvoeren in uw kelder uw risico op het vinden van een beschimmelde verrassing vergroten.
 • Hoge luchtvochtigheid: Als het oude stereotype van uw kelder als een vochtige en vochtige plaats van toepassing is, is uw kans op schimmel groter. Luchtbevochtigers, ventilatieopeningen en soortgelijke stomende gadgets of mechanismen kunnen allemaal schimmel aanmoedigen.

Hoe schimmel in uw kelder te identificeren

De eerste stap naar de overwinning is het kennen van je vijand. Bepaalde schimmelkolonies kunnen gevaarlijker zijn voor uw gezondheid dan andere en kunnen het beste aan de professionals worden overgelaten.

Omdat tienduizenden schimmelsoorten schimmelsporen kunnen verwekken, hebben we het beperkt tot de meest waarschijnlijke boosdoeners (2). Vergelijk uw schimmel met deze 12 veel voorkomende geslachten van schimmels:

1. Acremonium

Acremonium varieert van witgrijs tot roze, met een katoenachtige of fluweelachtige uitstraling. Van verschillende soorten is bekend dat ze infecties veroorzaken bij mens en dier.

Je zult hoogstwaarschijnlijk Acremonium vinden dat op je vensterbanken, afvoerpannen of in luchtbevochtigers groeit. Chronisch natte houten vloeren, muren of meubels zijn ook ideale nederzettingen.

2. Alternaria

Alternaria is meestal een buitenschimmel, maar zal zich binnenshuis thuis voelen als de omstandigheden voldoende vochtig zijn. Een bijzonder hardnekkige soort, A. alternata, kan op allerlei oppervlakken groeien, van textiel en bedrading tot vliegtuigbrandstof (3).

Deze soort heeft een harig uiterlijk, donkerbruin of donkergroen. Alternaria is een belangrijk allergeen en kan ernstige astma-aanvallen veroorzaken bij gevoelige personen.

3. Aspisergillus

Aspergillus is een aanzienlijke schimmelfamilie. Schimmel uit dit geslacht zou afkomstig kunnen zijn van ongeveer 250 soorten (4). De soorten variëren van wit, geel, groen, bruin of zwart. Aspergillus-soorten lijken poederachtig en vermenigvuldigen zich.

Deze sporen zijn zowel binnen als buiten vruchtbaar. Ze kunnen aspergillose veroorzaken, wat zich kan manifesteren als allergieën of infecties in uw ademhalingssysteem (5).

4. Aureobasidium

Aureobasidiumkolonies hebben een glad ogende textuur. Het begint roze of crèmekleurig en wordt uiteindelijk donkerder tot zwart of donkerbruin naarmate de schimmel ouder wordt. Schimmel uit dit geslacht gaat ook onder de naam “zwarte gist” (6).

Een typische soort die binnenshuis groeit, is A. pullulans. De mal maakt zich graag thuis op nat hout, kussens, muren, kozijnen en vloerbedekking (7).

5. Chaetomium

Chaetomium wordt vaak ontdekt in gebouwen die waterschade hebben opgelopen. De katoenachtige schimmel verandert in de loop van de tijd van kleur van wit naar grijs en uiteindelijk naar zwart of donkerbruin.

Personen met een zwak immuunsysteem kunnen het risico lopen op fatale infecties van deze schimmel. Minder ernstige gevolgen van blootstelling zijn huid-, nagel- en ooginfecties (8).

6. Cladosporium

Deze mal kan donkergroen of zwart zijn, fluweelzacht of poederachtig van textuur. Het geeft de voorkeur aan koelere temperaturen onder 95 graden Fahrenheit, wat betekent dat kelders eersteklas onroerend goed kunnen zijn (9).

Het geslacht is opportunistisch, met soorten die op verschillende oppervlakken kunnen groeien. Cladosporium is te vinden op door vocht geteisterde stoffen, hout, isolatie en meer. Het kan allergieën veroorzaken bij gevoelige mensen.

7. Fusarium

Fusarium in uw kelder is meestal een indicator dat u waterschade of lekkages heeft. Deze schimmel groeit graag op te vochtige of natte oppervlakken. Blootstelling kan leiden tot oog-, huid- en nagelinfecties.

De schimmel komt in vele kleuren, afhankelijk van de soort. U kunt rood, bruin, roze, wit, geel of oranje zien. De meeste soorten geven de voorkeur aan bodems en planten.

8. Mucor

Mucor wordt meestal gevonden in door water beschadigde gebouwen. De meeste mucor-soorten geven de voorkeur aan koudere temperaturen.

De schimmel kan grijsbruin, geel of wit van kleur zijn. Een kenmerkende knoflookachtige geur vergezelt bepaalde soorten. Sommige hittebestendige stammen kunnen leiden tot huidinfecties (10).

9. Penicillium

Dit geslacht van schimmels is verantwoordelijk voor het antibioticum met dezelfde naam. In de oorspronkelijke vorm is het echter eerder kwetsend dan nuttig. Penicillium kan allergische reacties en oppervlakkige infecties veroorzaken (11).

Deze schimmels zijn te herkennen aan hun groene, gele of blauwe kleur. Penicillium kan bestaande allergieën verergeren, omdat er soorten zijn die toxines genereren.

10. Stachybotrys

Er is één soort Stachybotrys waar je zeker van hebt gehoord: de gevreesde ‘zwarte schimmel’. Zoals de naam al aangeeft, groeit de schimmel zwart of donkergroen van kleur.

De beruchte S. chartarum groeit meestal op oppervlakken die zwaar zijn beschadigd door water. Dit type is niet gevaarlijker dan andere, ondanks alle controverse eromheen (12).

11. Trichodermie

Trichoderma bevat een enzym dat cellulose kan afbreken. Omdat hout grote hoeveelheden cellulose bevat, loopt het meer risico op kolonies uit dit geslacht.

Binnenshuis hebben deze soorten natte omgevingen nodig om te groeien. De schimmel lijkt over het algemeen op een wit of groen poeder (13).

12. Ulocladium

In tegenstelling tot andere schimmels op onze lijst, bestaat Ulocladium uit slechts twee soorten. Van die twee is U. chartarum degene die het meest waarschijnlijk binnenshuis groeit op natte muren en andere oppervlakken. Deze donkergekleurde schimmel kan allergische reacties veroorzaken en vormt een risico op infectie voor immuungecompromitteerde personen.

Testen op schimmel

Er zijn drie testmethoden voor schimmel: lucht, oppervlak en bulk. Deze tests helpen u bij het identificeren, begrijpen en aanpakken van de schimmelsoorten in uw kelder.

Luchttesten

Een apparaat meet het aantal schimmelsporen dat in de lucht zweeft. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is er geen specifieke hoeveelheid schimmelsporen in de lucht die als buitensporig of een bedreiging voor de gezondheid worden beschouwd (14).

U kunt een monitor kopen voor binnenluchtkwaliteit (IAQ), maar degenen die de professionals gebruiken, zullen waarschijnlijk be gevoeliger.

Oppervlaktetests

Oppervlaktetesten omvatten het nemen van een schimmelmonster om naar een laboratorium te sturen. U kunt oppervlaktetestkits kopen voor doe-het-zelfgebruik.

Je bent verantwoordelijk voor het verzamelen van een beetje schimmel, het verpakken volgens de aanwijzingen en het verzenden ervan. Professionals zullen hetzelfde doen. Ze hebben echter ervaring met het hanteren en bemonsteren van schimmels.

Als u besluit om de wetenschapper te spelen, zorg er dan voor dat het laboratorium waarnaar u het monster stuurt, analytische normen volgt. Deze normen zijn goedgekeurd door organisaties zoals de American Industrial Hygiene Association (AIHA) (15).

Bulktests

Bulktests zijn vergelijkbaar met oppervlaktetests, behalve dat materiaal wordt verzameld in plaats van stukjes schimmel. Een stuk tapijt of hout wordt bijvoorbeeld verwijderd en naar een laboratorium gestuurd. U kunt dit zelf doen als u een geschikt laboratorium vindt, of een professional inhuren.

Producten die u wel en niet kunt gebruiken om schimmel te doden

Het kan verleidelijk zijn om in uw reinigingskast te reiken en het krachtigste product te kiezen dat u nodig hebt om de mal te doordrenken. Dat is misschien niet verstandig. Sommige producten zijn geschikt, maar andere zijn niet effectief en kunnen onveilig zijn of het oppervlak beschadigen.

Disclaimer

Als de schimmel wijdverspreid is of van een giftige variëteit is, raden we aan om het verwijderen aan de professionals over te laten.

Wat te proberen

U kunt deze reinigingsmiddelen proberen om zich te ontdoen van milde tot matige schimmel in uw kelder:

Schimmelverwijderaar

Schimmelverwijderaars zijn chemicaliën die zijn geformuleerd om schimmelkolonies te vernietigen en te verwijderen. De meeste zijn gemaakt met zure oplossingen, zodat de schimmels gemakkelijk loskomen. We houden van deze optie omdat het de behoefte aan elleboogvet vermindert.

Misschien vind je dit ook interessant
Man reinigen schimmel met schimmelvernevelaar5 Beste Mold Foggers (2023 beoordelingen)

Bleken

Bleekmiddel staat bekend als een wondermiddel voor huishoudelijke rampen, groot en klein. Het kan ook tegen schimmels werken.

Merk echter op dat bleekmiddel geen haalbare optie is voor alle oppervlakken. Je kunt bijvoorbeeld een beschimmeld tapijt of gekleurde gordijnen niet in bleekmiddel weken, of je zult ze permanent verkleuren.

Borax

Borax, of boorzuur, is een populair ingrediënt voor fungiciden en kan een nuttige bondgenoot zijn in uw strijd tegen schimmels. Boorzuur is biologisch afbreekbaar en minder giftig dan andere stoffen die voor dezelfde doeleinden worden gebruikt (16).

Een studie toonde aan dat de alkalische substantie poreus, met schimmels besmet hout kon binnendringen om de groei te doden en te remmen. Merk echter op dat het misschien niet alle bestaande schimmelsporen doodt.

Fenolische detergenten en ontsmettingsmiddelen

Fenolen zijn een soort ontsmettingsmiddel. Je hebt waarschijnlijk een of meer van dergelijke producten die je regelmatig in huis gebruikt. Ze kunnen schimmelgroei onderdrukken, evenals die van andere onaangename bezoekers zoals bacteriën en gisten (17).

Etherische oliën

Als chemicaliën je doen huiveren, kun je altijd de natuurlijke route volgen om schimmel in je kelder kwijt te raken. Houd er rekening mee dat deze mogelijk niet zo succesvol zijn als het gebruik van chemicaliën.

De volgende essentiële oliën hebben aangetoond dat ze in staat zijn om sommige schimmelsoorten te doden of op zijn minst de groei ervan te verminderen. (18):

 • Kruidnagelolie.
 • Eucalyptusolie.
 • Lavendelolie.
 • Dennenolie.
 • Tea-tree olie.

Stoom

Water verandert van een vloeistof in stoom bij 212 graden Fahrenheit. Omdat zelfs hittebestendige schimmels uitsterven bij 140 graden Fahrenheit, is stoom een niet-toxische en effectieve schimmeldoder.

Wat te vermijden

Doe-het-zelf chemische mengsels

Tenzij je als wetenschapper werkt, zou je geen chemicaliën moeten mengen – vooral geen huishoudelijke wasmiddelen en reinigingsmiddelen. U kunt een formule maken die net zo dodelijk voor u is als voor de mal (19).

Hoe schimmel in kelder schoon te maken

U moet in dit stadium weten wat uw aanvalsstrategie is. Nu is het tijd om aan de slag te gaan.

 • Tijd: 1,5 uur.
 • Moeilijkheid: Tussenliggend.

Wat je nodig hebt

 • Beschermende kleding, waaronder handschoenen, gezichtsmasker en bril.
 • Reinigingsoplossing naar keuze.
 • Papieren handdoeken.
 • Spons.
 • Waaier.
 • Spuitfles (optioneel).

1. Beoordeel de situatie

Neem niet meer aan dan waar je mee om kunt gaan. Als de schimmelgroei minder dan in totaal 10 vierkante voet is, kunt u proberen zelf op te ruimen. Meer dan dat, je moet zo snel mogelijk op zoek naar een professional (20).

Controleer de getroffen gebieden. Hoe poreuzer (dat wil zeggen absorberend) een oppervlak is, hoe moeilijker het zal zijn om het schoon te maken. Als de sporen dieper dan het oppervlak zijn doorgedrongen, kunt u uw hart schrobben en niet alle sporen volledig uitroeien (21).

Tapijten, plafondtegels en soortgelijke materialen moeten mogelijk worden weggegooid. Het gebruik van harde oplossingen op hen zal alleen maar schade veroorzaken en zal waarschijnlijk niet succesvol zijn.

2. Versnelling omhoog

Verwaarloos uw veiligheidsuitrusting niet. U moet uw blootstelling aan sporen minimaliseren, vooral als u allergieën of een zwak immuunsysteem heeft.

Draag handschoenen, een gezichtsmasker, een bril en beschermende kleding (22). Als je weet dat je slechte allergieën hebt, vraag dan een familielid of vriend om voor je in te stappen.

3. Ventileren

Open alle deuren en (als je ze hebt) ramen naar je kelder. Je wilt zoveel mogelijk ventilatie. Dit zorgt ervoor dat u geen sporen en dampen van uw reinigingsproduct inademt.

4. Bereid uw oplossing voor

Hoe u uw reinigingsoplossing bereidt, hangt af van wat u gebruikt. Stoomreinigers hoeven alleen maar met water te worden gevuld en ingeschakeld. Volgens de richtlijnen van de fabrikant moet u schimmelverwijderaars en fenolische detergenten verdunnen.

Volg voor bleekmiddel, borax en essentiële oliën deze richtlijnen:

 • Bleken: Meng een kopje bleekmiddel met een liter water.
 • Borax: Meng een kopje borax met een liter heet water.
 • Essentiële olie: Meng 25 druppels van je etherische olie naar keuze met een half kopje water en een half kopje isopropylalcohol.

5. Maak het gebied vrij

Neem niet de moeite om items schoon te maken die mogelijk besmet zijn met schimmel. Verwijder alles uit het getroffen gebied, van tapijten tot meubels en decoraties.

Misschien wilt u ook beslissen wat de moeite waard is om te besparen. Vergeet niet dat het moeilijk is om schimmel uit te roeien in poreuze materialen, zoals oud hout of stof.

6. Schone schimmel

Het moment van de waarheid is aangebroken. Als u een vooraf gemaakte of zelfgemaakte oplossing gebruikt, volgt u deze stappen:

 1. Breng reinigingsmiddel aan: Spuit of breng de oplossing royaal aan over de mal. Laat schimmelverwijderaars en fenolische reinigingsmiddelen zitten volgens de aanwijzingen van het merk. Laat bleekmiddel, borax en essentiële oliën 10 tot 15 minuten ongestoord op de vorm liggen.
 2. Vegen: Gebruik papieren handdoeken om stukjes van de vorm weg te vegen en gooi ze in de prullenbak. Het moet voldoende worden losgemaakt om er zonder slag of stoot vanaf te komen. Dep overtollig vocht weg met schone papieren handdoeken.
 3. Herhalen: Spuit het door u gekozen product opnieuw op het getroffen gebied. Schrob het oppervlak met behulp van een spons grondig. Spoel, droog en herhaal meerdere keren.

Als u een stoomreiniger gebruikt, doet u dit als volgt:

 1. Maximale warmte: Als uw stoomreiniger instelbare instellingen heeft, zorg er dan voor dat deze op het maximum is ingesteld.
 2. Stoomvorm: Breng royaal stoom aan op de vorm. Zorg ervoor dat u het mondstuk niet in de schimmels dompelt terwijl u werkt.
 3. Wegvegen: Veeg de losgekomen kolonie weg met papieren handdoekjes.
 4. Herhalen: Stoom het gebied opnieuw en herhaal, veeg vocht weg na elke toepassing van stoom.

7. Droog het gebied

Als je klaar bent met schuren, droog je het oppervlak zo goed mogelijk af. Als het iets is dat tijd kost om te drogen (bijvoorbeeld niet-afgedicht hout), richt er dan een ventilator op.

8. Onderliggende oorzaak oplossen

Wat is er gebeurd om de schimmelkolonie in uw kelder in de eerste plaats te veroorzaken? Was het een lekkende oude pijp die in een hoek druppelde? Misschien constant natte muren?

Hoe dan ook, je bent verplicht om het probleem aan te pakken. Anders kunt u garanderen dat u zult merken dat de schimmel die u hebt verwijderd, een terugkeer zal maken.

Een professional inhuren

Het is geen schande om een schimmelexpert in te huren. De gemiddelde kosten voor schimmelverwijdering kunnen variëren van $ 1.114 helemaal tot $ 3.338 (23).

Hoeveel je uiteindelijk zult beschieten, hangt af van een paar factoren:

 • Bedrijf: Elk bedrijf heeft zijn eigen prijzen. U moet rondkijken om offertes te krijgen voordat u er een kiest.
 • Plaag: Als er schimmel in uw kelder van boven naar beneden is, kost het meer om er vanaf te komen.

Tips voor het voorkomen van schimmel in de kelder

Veel kelders zijn de donkerste, vochtigste kamers van het huis. Het elimineren van vocht is niet altijd zo eenvoudig als het repareren van een druipende kraan of een defecte drogerventilatie.

Deze tips moeten helpen voorkomen dat een repeat incident:

 • Ophelderen: Als u weet dat uw kelder altijd vochtig is, probeer dan items met poreuze oppervlakken die vocht kunnen vasthouden, zoals dikke tapijten en niet-afgedichte houten meubels en vloeren, te beperken (24). Gooi oud papier weg en laat geen vuile vaat of restjes achter in de kelder. Door rommel te verwijderen, kunt u ook gemakkelijker schimmelgroei herkennen.
 • Frequente controles: Houd het gebied waar de schimmel groeide en uw kelder in het algemeen in de gaten. Als u natte plekken of lekken opmerkt, ruim ze dan op en pak de oorzaak zo snel mogelijk aan.
 • Schoon: Stel een plan op om uw kelder grondig schoon te maken zoals u dat doet met de rest van het huis. Besteed speciale aandacht aan de voorheen beschimmelde gebieden. U kunt een preventieve spray gebruiken als extra veiligheidsmaatregel.
 • Ventileren: Installeer regelmatig een afzuigventilator of open ramen om frisse lucht door uw kelder te laten circuleren.
 • Isoleren: Isoleer zoveel mogelijk leidingen en slangen om lekkages te voorkomen. Vocht is de metgezel van schimmel.
 • Installeer een luchtontvochtiger: Een luchtontvochtiger verwijdert vocht uit de lucht. Het kan de omgeving in uw kelder in stand houden om schimmelsporen te ontmoedigen.

Veelgestelde vragen

Moet ik me zorgen maken over schimmel in een kelder?

U moet zich zorgen maken over schimmel in uw kelder, omdat dit aangeeft dat er overtollig vocht aanwezig is. Dat betekent meestal dat je een vochtprobleem hebt, wat slecht is voor je gezondheid.

Als het niet wordt gecontroleerd, zal het zich ook verspreiden naar andere delen van uw huis, waardoor onnoemelijke structurele schade ontstaat.

Heeft schimmel in de kelder invloed op de bovenverdieping?

Schimmel in de kelder heeft invloed op de bovenverdieping omdat sporen in de lucht reizen en elk oppervlak infecteren dat ze aanraken. Ze komen ook in ovenkanalen terecht en worden rond uw huis verspreid, wat gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Betekent een muffe kelder schimmel?

Een muffe kelder betekent bijna altijd schimmel. Het is een kenmerkende geur die moeilijk te negeren is, dus als je het ruikt, handel dan snel voordat de sporen zich vermenigvuldigen en verspreiden.

Moet gipsplaat met schimmel worden vervangen?

Gipsplaat met schimmel moet worden vervangen omdat de gipskern vochtig wordt en begint uit te zetten en uit elkaar te vallen. U loopt het risico het probleem erger te maken als u probeert het beschimmelde deel van de gipsplaat te snijden, dus het is altijd het beste beleid om het hele paneel te vervangen.

Waar moet een luchtontvochtiger in een kelder worden geplaatst?

De beste locatie om een luchtontvochtiger in een kelder te plaatsen, is voor een buitenmuur. De luchtontvochtiger trekt de vochtige lucht uit de muur en verwijdert de vochtigheid die anders door uw huis zou reizen.


Bye-Bye Schimmel

Je bent nu goed thuis in het wegwerken van schimmel in kelders. Hopelijk kun je dingen in perspectief plaatsen. Schimmel is verschrikkelijk om te ervaren, maar het betekent niet altijd dat je moet inpakken en je huis moet verlaten.

Je kunt omgaan met kleine kolonies met een sterke maag en zorgvuldige reiniging. Als uw schimmelplaag aan de ernstige kant is, wilt u een professional inhuren. Het einddoel is om uw kelder vrij van schimmel te krijgen zonder uw gezondheid in gevaar te brengen.

Preventie kan een lange weg gaan naar het bestrijden van de snode schimmels. Probeer uw kelder zo goed mogelijk droog, schoon en goed onderhouden te houden.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Waar wasmachines en drogers te kopen (vind de beste deal online)