Hoe zich te ontdoen van schimmel op muren

Schimmel op de muren van uw eigendom is een uiterst frustrerend en potentieel gevaarlijk probleem. Het vereist actie zodra je het opmerkt.

Het ruikt niet alleen muf en ziet er lelijk uit, maar het kan ook gezondheidsproblemen en schade aan uw huis veroorzaken.

Als u klaar bent om het uit te roeien, kunnen wij u helpen. We zullen je helpen hoe je de schimmel kunt identificeren en hoe je er voor eens en voor altijd vanaf kunt komen.

Inhoudsopgave
 • Is het schimmel of meeldauw?
 • Tekenen van schimmel op muren
 • Hoe zich te ontdoen van schimmel op muren
 • Soorten muren
 • Tips voor het voorkomen van schimmel op muren
 • Het inhuren van een schimmelverwijderingsexpert
 • Veelgestelde vragen
 • Schone muren, schoon huis

Is het schimmel of meeldauw?

Schimmel en meeldauw zijn schimmels die gedijen in vochtige omstandigheden met slechte ventilatie. De meest voorkomende oorzaken van schimmel en meeldauw op muren zijn condensatie, vochtigheid en waterlekken.

Meeldauw op muur

Meeldauw is grijs of wit met een poederachtige textuur. Je kunt het vinden liggend op vlakke oppervlakken in vochtige gebieden. Omdat meeldauw een oppervlaktemal is, zal het de structuur van uw eigendom niet beschadigen (1).

Schimmel op muur

Schimmel is een schimmel die zich verspreidt vanuit sporen in de lucht. Het is meestal zwart, geel of groen en heeft een wazige of slijmerige textuur. Schimmel kan structurele problemen in uw huis veroorzaken, evenals gezondheidsproblemen.

Tekenen van schimmel op muren

Schimmel kan overal langs een binnenmuur groeien. Maar je zult het waarschijnlijk zien in de buurt van het plafond of de vloer of langs de randen van de plintafwerking. Het komt het meest voor in badkamers, hoewel het ook van invloed kan zijn op keukens, wasruimtes, kelders en andere slecht geventileerde kamers.

Voor de hand liggende tekenen dat u een schimmelprobleem in uw huis heeft, zijn onder meer:

 • Een muffe of vochtige geur.
 • Gebarsten en afbladderende verf.
 • Zichtbare schimmelgroei op uw muren of plafond.
 • Allergiesymptomen verergerden door binnen te zijn.

Als u de schimmel niet onmiddellijk verwijdert, zal deze zich verspreiden. Het kan potentieel gevaarlijk worden voor uw eigendom en uw gezondheid.

Studies hebben aangetoond dat blootstelling aan schimmels allergische reacties en een slechte gezondheid kan veroorzaken. U kunt een loopneus, geïrriteerde ogen en ademhalingsmoeilijkheden ervaren (2). Daarom is het essentieel om actie te ondernemen zodra u tekenen van schimmel opmerkt.

Misschien vind je dit ook interessant
Woonkamer luchtreiniger voor schimmel5 Beste luchtreinigers voor schimmel (2023 beoordelingen)

Hoe zich te ontdoen van schimmel op muren

Zolang het slechts een klein gebied beslaat, is schimmel op muren over het algemeen gemakkelijk zelf te elimineren. U kunt verschillende huishoudelijke producten gebruiken. Populaire, effectieve opties zijn borax, azijn, zuiveringszout, tea tree olie, bleekmiddel en waterstofperoxide.

Als u echter ernstige en wijdverspreide schimmelgroei op uw muren heeft, is het potentieel gevaarlijk om het zelf te verwijderen. We raden u aan contact op te nemen met een schimmelverwijderingsprofessional om schimmel in uw huis veilig en effectief te verwijderen.

Houd er rekening mee

De Environmental Protection Authority suggereert dat als het getroffen gebied minder dan 10 vierkante voet beslaat, u de klus zelf kunt aanpakken (3).
 • Tijd: 45 minuten.
 • Moeilijkheid: Tussenliggend.

1. Identificeer de oorzaak van de schimmel

Dit is de eerste en belangrijkste stap in het verwijderen van schimmel op muren. U moet de oorzaak en pak het probleem aan om ervoor te zorgen dat schimmel niet terugkeert.

Dit betekent het repareren van alle bronnen van waterschade (zoals lekken) die de schimmel hebben veroorzaakt en het beheersen van vocht in uw eigendom.

2. Bereid uw kamer voor en maak de muren schoon

We raden u aan om, voordat u de muur schoonmaakt of behandelt met een product, beschermende kleding te dragen. Veiligheidsbrillen, rubberen handschoenen en een masker beschermen u tegen blootstelling aan de schimmel. U moet er ook voor zorgen dat u ramen en deuren opent terwijl u de mal verwijdert.

Zodra u klaar bent om te beginnen met het verwijderen van de schimmel van de muren, maakt u het gebied vrij. Verwijder alle meubels, stoffen en elektrische apparatuur uit het getroffen gebied. Bedek de vloer met plastic platen voor bescherming.

Gebruik een vochtige spons met afwasmiddel en reinig het getroffen gebied om vuil te verwijderen.

3. Verwijder de mal

Als u kleine schimmelplekken op geverfde binnenmuren opmerkt, bevindt deze zich waarschijnlijk aan de oppervlakte. Dit zou relatief eenvoudig te verwijderen moeten zijn met behulp van huishoudelijke producten. Opties omvatten stoffen zoals borax, witte azijn, zuiveringszout of tea tree olie.

Bedekken de schimmelpleisters slechts een beperkt gebied van een niet-poreuze (geverfde of verzegelde) muur? Dan raden we u aan om eerst een natuurlijke schimmelverwijderaar te gebruiken.

Maar wat als je te maken hebt met een groot gebied van schimmelgroei? Of misschien komen de natuurlijke schimmelverwijderaars niet voldoende van de schimmel af? In dit geval wilt u misschien een robuustere chemische reiniger gebruiken. U kunt dit online kopen of bij een bouwmarkt.

Vergelijkbare artikelen
Man reinigen schimmel met schimmelvernevelaar5 Beste Mold Foggers (2023 beoordelingen)

Op poreuze muren gemaakt van materialen zoals cement, beton of steen, groeit de mal niet alleen op het oppervlak. Het heeft ook de neiging om zich ook binnenin te verspreiden.

Dus als u een schimmelprobleem heeft op een poreuze (niet-afgesloten) muur, is de meest effectieve oplossing een combinatie van waterstofperoxide en gedestilleerde witte azijn.

Borax

Meng een kopje borax met een liter heet water in een container. Doe het deksel erop en schud goed om de borax op te lossen. Giet de oplossing in een spuitfles en breng aan op het getroffen gebied.

Schrob de mal van de muur met een borstel en veeg hem schoon. Laat het drogen. Het is niet nodig om de oplossing af te spoelen. De borax helpt voorkomen dat de schimmel terugkeert, op voorwaarde dat u de bron van het schimmelprobleem hebt opgelost.

Azijn en baking soda

Azijn is een veilige en zeer effectieve manier om schimmel op alle soorten muren, poreus of niet, te doden en te voorkomen. Studies hebben aangetoond dat witte azijn 82 procent van de schimmelsporen doodt. Het dringt naar verluidt door poreuze materialen en doodt de schimmel bij de wortels (4).

Giet wat witte gedistilleerde azijn in een spuitfles zonder het te verdunnen. Spuit de azijn op de muur en laat het een uur staan. Veeg vervolgens het gebied schoon met een spons en warm water.

Na het reinigen van de muur met azijn, kan het nodig zijn om de schimmel te schrobben. Hiervoor raden we u aan een zuiveringszoutoplossing te maken.

Zuiveringszout is een natuurlijk ontsmettingsmiddel dat je kunt gebruiken om schimmels te doden. Bovendien ontgeurt het ook en helpt het de muffe, vochtige geur veroorzaakt door schimmel te verwijderen. Ten slotte absorbeert het vocht, wat effectief is in het weghouden van schimmel.

Om een zuiveringszoutoplossing te maken, meng je een theelepel zuiveringszout en twee kopjes water in een spuitfles en schud je goed. Spuit het getroffen gebied in met de oplossing en gebruik een schuursponsje of schrobborstel om de mal te verwijderen.

Spoel vervolgens het gebied af met warm water om eventuele resterende schimmel van het oppervlak te verwijderen. Spuit ten slotte de azijn- of zuiveringszoutoplossing opnieuw op de muur om ervoor te zorgen dat alle schimmel wordt gedood.

Tea Tree Olie

Tea tree etherische olie heeft schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen waardoor het een zeer effectieve behandeling is voor het wegwerken van schimmels (5). Begin met het toevoegen van een theelepel tea tree olie en twee kopjes water aan een spuitfles. Spuit de oplossing op het getroffen gebied en gebruik een schone doek om de schimmel weg te vegen.

U hoeft niet te spoelen, omdat het achterlaten van de tea tree olie op het oppervlak de schimmel zal doden en voorkomen dat deze terugkeert. Deze methode wordt aanbevolen voor het verwijderen van schimmel en meeldauw op geverfde en behangen muren.

Grapefruit zaad extract

Grapefruitzaadextract is een andere zeer effectieve natuurlijke schimmeldoder. Het citroenzuur van de grapefruit valt schimmel aan en doodt het op natuurlijke wijze. Het werkt ook als een ontsmettingsmiddel en ontgeurenismiddel.

Maak een oplossing in een spuitfles met een verhouding van 10 druppels grapefruitzaad extracteer op één kopje water. Schud de fles om de oplossing grondig te mengen en spuit deze op het getroffen gebied. Gebruik na een paar minuten een schone doek om de schimmel en oplossing weg te vegen.

Door het grapefruitzaadextract langer in contact te laten met de schimmel, wordt het gedood en wordt ervoor gezorgd dat schimmelgroei niet opnieuw optreedt. Misschien wilt u dit proces elke twee tot drie dagen herhalen om te voorkomen dat het teruggroeit.

Bleken

Bleekmiddel is effectief in het doden van schimmel op niet-poreuze muren. Het zal geen wortels op poreuze oppervlakken binnendringen en doden. Maar voordat u begint met schoonmaken, moet u enkele van de bleekoplossingen testen op een onopvallend deel van de muur. Dit zorgt ervoor dat het de afwerking niet zal beschadigen.

Je moet een deel bleekmiddel mengen met drie delen water en de oplossing op de muur aanbrengen. Laat het 10 minuten staan en schrob de vorm vervolgens met een borstel. Spoel af met schoon water en droog het gebied af met een schone doek.

Waarschuwing

Zorg er bij het gebruik van bleekmiddel voor dat u de ramen en deuren opent en een veiligheidsmasker draagt. Bleekmiddel produceert agressieve giftige dampen die net zo gevaarlijk kunnen zijn om in te ademen als de schimmel zelf (6).

Waterstofperoxide en azijn

Waterstofperoxide is schimmelwerend, antiviraal en antibacterieel – uitstekend geschikt voor het doden van schimmels (7). In combinatie met gedestilleerde witte azijn zal waterstofperoxide de oplossing sterker en veilig maken om schimmels te doden. In tegenstelling tot bleekmiddel produceert het geen giftige dampen of laat het giftige resten achter.

Bovendien maken de bruisende eigenschappen het effectiever dan bleekmiddel bij het doden van schimmel op poreuze oppervlakken. U kunt waterstofperoxide gebruiken op poreuze en niet-poreuze wanden.

Giet onverdunde waterstofperoxide met een concentratie van drie procent in een spuitfles en spuit het getroffen gebied. Laat 10 tot 15 minuten op het oppervlak liggen en schrob vervolgens de muren met een borstel om de schimmel te verwijderen.

Soorten muren

De beste schimmelverwijderingstechniek kan enigszins verschillen, afhankelijk van het type muur dat u heeft:

 • Gipsplaat: Schimmel houdt ervan om op de gipsplaat te groeien omdat deze poreus is, en wat je kunt zien is alleen de bovenste laag. Vermijd het gebruik van bleekmiddel – u kunt een azijnoplossing proberen. Als de schimmel terugkeert, is deze te diep ingebed en de enige oplossing is om de gipsplaat te vervangen. Gelukkig is er nu schimmelwerende gipsplaat beschikbaar.
 • Beton: Baksteen of beton is poreus. Dus de beste oplossingen zijn azijn of waterstofperoxide omdat ze de schimmel bij de wortels zullen doden. Gebruik een borstel om te schrobben en zorg ervoor dat je alle schimmels bereikt.
 • Sintelblokken: Voor sintelblokwanden moet je eerst de muur schoonmaken. Breng vervolgens de door u gekozen oplossing aan en schrob met een borstel. Veeg eventuele schimmelresten weg, breng wat meer oplossing aan en laat het maximaal 20 minuten zitten. Zorg er ten slotte voor dat je de muur volledig hebt gedroogd om te voorkomen dat schimmel terugkeert.
 • Behang: De beste oplossingen voor schimmel op het behang zijn tea tree olie, grapefruitzaadextract of azijn. Dompel een spons in de oplossing om te voorkomen dat het behang wordt beschadigd en uitgewrongen. Vergeet niet om eerst in een onopvallende ruimte te testen! Wrijf vervolgens voorzichtig in cirkels om de mal te verwijderen zonder het behang te weken.

Tips voor het voorkomen van schimmel op muren

De meest effectieve manier om schimmel en meeldauw op uw muren te voorkomen, is door vocht in uw eigendom te beheersen. U kunt de luchtvochtigheid in uw huis minimaliseren door een luchtontvochtiger te gebruiken en ervoor te zorgen dat alle kamers goed worden geventileerd.

Condensatie kan ook schimmel in uw huis veroorzaken. U kunt het echter helpen voorkomen door daken, ramen, buitenmuren en leidingen te isoleren.

Badkamers en keukens zijn bijzonder gevoelig voor schimmel en meeldauw. Zorg ervoor dat deze kamers regelmatig worden schoongemaakt om te voorkomen dat sporen groeien.

Het inhuren van een schimmelverwijderingsexpert

De EPA adviseert dat als u aanzienlijke schimmel op de muren van uw huis heeft, u een expert moet inhuren om het te verwijderen. Ze stellen echter dat u ervoor moet zorgen dat de aannemer gecertificeerd, verzekerd en specifiek getraind is in schimmelsanering.

Schimmelverwijderingsprofessionals zullen een saneringsprocedure volgen. Meestal beginnen ze met het identificeren van de mal door monsters te verzamelen en te testen. Ze zullen dan de omvang van uw probleem beoordelen en een plan maken om schimmel volledig uit uw eigendom te verwijderen.

Vervolgens beginnen ze met het verwijderen van schimmels. Ten slotte zullen ze tests uitvoeren en een goedkeuringsrapport uitbrengen.

Veelgestelde vragen

Hoe ziet onschadelijke zwarte schimmel eruit?

Onschadelijke zwarte schimmel ziet er hetzelfde uit als andere zwarte schimmels, daarom moet je het op dezelfde manier behandelen met een schimmelvernietigend reinigingsmiddel. Om de sporen te doden, gebruik witte azijn, zuiveringszout, bleekmiddel, ammoniak of waterstofperoxide.

Hoe lang duurt het schimmel om je ziek te maken?

De tijd die schimmel nodig heeft om je ziek te maken, hangt af van de persoon. Sommige mensen hebben weinig of geen reactie, terwijl anderen binnen een paar uur ziek worden.

Kan ik azijn ’s nachts op schimmel laten?

Je kunt azijn ’s nachts op schimmel laten, maar het verhoogt de ontsmettende effecten van de azijn niet. De meest effectieve tijdschaal om de azijn te verlaten is ongeveer 20 of 30 minuten en wrijf de vorm vervolgens in met een doek of een borstel met stijve borstel.

Kan het openen van ramen schimmel verminderen?

Het openen van ramen kan schimmel verminderen door vochtige lucht uit de kamer te laten ontsnappen, het vochtgehalte te verlagen en de groei van schimmelsporen te beperken.

Kan ik gewoon over mal schilderen?

Je kunt gewoon over schimmel schilderen, maar het komt uiteindelijk terug. Sommige verven hebben schimmeldodende ingrediënten, zoals deze Rust-Oleum Mold-Killing Primer. Het behandelen van schimmel voordat je over de top schildert, is echter altijd het beste.


Schone muren, schoon huis

Als u tekenen van schimmelgroei op de muren van uw huis opmerkt, moet u actie ondernemen voordat het zich verspreidt. Het kan mogelijk gezondheids- en structurele problemen veroorzaken voor uw eigendom.

Het belangrijkste om te doen is de bron van het probleem oplossen om schimmelgroei te voorkomen. Vervolgens kunt u, afhankelijk van de grootte van het getroffen gebied, de mal zelf reinigen of een professional inhuren.

Zelf kleine stukjes schimmel verwijderen is relatief eenvoudig. U kunt direct beschikbare producten gebruiken zoals borax, azijn, zuiveringszout, tea tree olie, bleekmiddel en waterstofperoxide. Maar als schimmel een aanzienlijk deel van een muur bedekt, moet u onmiddellijk deskundige hulp zoeken.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Fabulosa Allesreiniger | Intense (220 ml)