Welke maat luchtontvochtiger heb ik nodig?

Het kopen van een nieuwe luchtontvochtiger kan overweldigend zijn. Het is gemakkelijk om je gebombardeerd te voelen met advies en mensen die je vertellen wat je moet kiezen. Een veelgestelde vraag is: “Welke maat luchtontvochtiger heb ik nodig?”

Door te weten welke grootte en capaciteit voor u geschikt zijn, krijgt u de beste waar voor uw geld.

Als je de verkeerde maat koopt, kun je eindigen met een omslachtige energieverspiller die veel te luid is om in de woonkamer te gebruiken. Aan de andere kant, als u er een kiest die te klein is, kan deze mogelijk niet omgaan met het ontvochtigen van uw huis.

We helpen je te bepalen welke maat je nodig hebt met behulp van onze handige maattabel.

Inhoudsopgave
 • Hoe worden luchtontvochtigers gedimensioneerd?
 • Maattabel
 • Hoe het juiste type luchtontvochtiger te kiezen
 • Hoe de capaciteit van de luchtontvochtiger te kiezen
 • Andere factoren om te overwegen
 • Veelgestelde vragen
 • Het goed doen

Hoe worden luchtontvochtigers gedimensioneerd?

De grootte van de luchtontvochtiger verwijst over het algemeen naar de capaciteit of hoeveel vocht het apparaat in 24 uur kan verwijderen. Dit wordt ook wel pinten per dag (PPD) genoemd. U kunt verschillende modellen vinden, variërend in capaciteit, met de meest voorkomende 30, 50 en 70 pinten.

Er zijn echter ook kleinere modellen met 20 pinten of zelfs substantiële eenheden die meer dan 100 pinten kunnen verwijderen. Bovendien geeft de capaciteit van een luchtontvochtiger u een ruw idee van hoeveel ruimte het kan bedekken. Door de vierkante meters van de luchtontvochtiger en uw gebied te kennen, kunt u snel een geschikte eenheid vinden.

Maattabel

Om u te helpen snel een idee te krijgen van de grootte van uw luchtontvochtiger, hebben we een eenvoudig te begrijpen grafiek gemaakt:

Voorwaarden 300 – 500 Sq.Ft. 700 – 1.000 Sq.Ft. 1.500 – 2.500 sq.ft.
Matig vochtig 10-pins 20- of 40-pint 50-pins
Zeer vochtig 20- of 30-pint 30- of 50-pint 50- of 60-pint
Nat 40- of 50-pint 50- of 60-pint 70-pins
Extreem nat 50-pins 60-pins 70- of 100-pint

Hoe het juiste type luchtontvochtiger te kiezen

Nu je een ruw idee hebt van welke capaciteit luchtontvochtiger je nodig hebt, is het tijd om je kamer of huis te meten. Je weet misschien al de exacte vierkante meters van je huis – dan ben je bijna helemaal klaar. Voor degenen die het niet zeker weten, hier is hoe een kamer te meten:

 1. Meet de lengte van de kamer in voeten.
 2. Meet de breedte van de kamer in voeten.
 3. Vermenigvuldig de twee metingen om de vierkante meters te vinden.

Sommige huiseigenaren kopen er een voor een specifiek gebied, zoals de kelder. Het kan echter zijn dat u de luchtontvochtiger ergens anders nodig hebt. Als u van plan bent om de luchtontvochtiger tussen kamers te verplaatsen, meet dan het grootste gebied om ervoor te zorgen dat het groot genoeg is.

Om u een beter idee te geven van welk type luchtontvochtiger bij u past, volgen hier een paar voorbeelden.

Grote ruimtes van meer dan 2.500 vierkante voet

Als je vaak te maken hebt met vochtigheid, schimmel en muffe geuren, heb je een luchtontvochtiger voor het hele huis nodig. Luchtontvochtigers voor het hele huis worden naar uw HVAC-systeem geleid. Ze werken door de lucht te ontvochtigen voordat deze uw huis binnenkomt.

Luchtontvochtigers voor het hele huis bestrijken grote gebieden van maximaal 3.000 vierkante voet of meer. De initiële prijs is over het algemeen hoger dan draagbare eenheden, maar ze zijn op de lange termijn goedkoper. Bovendien zal het installeren van een luchtontvochtiger voor het hele huis uw ac helpen efficiënter te werken, omdat het gemakkelijker is om droge lucht te koelen.

Kleine ruimtes tussen 100 en 250 vierkante voet

In kleinere kamers raden we een mini-luchtontvochtiger aan.

Mini-luchtontvochtigers kunnen over het algemeen tussen de 100 en 300 vierkante voet bedekken, afhankelijk van het model. Ze werken heel stil maar effectief in een kamer van de juiste grootte.

Mini-luchtontvochtigers zijn compact en gemakkelijk te plaatsen in krappe ruimtes. De meeste mini-luchtontvochtigers hebben ook een automatische uitschakelfunctie die het apparaat uitschakelt wanneer de tank vol is. Helaas hebben ze over het algemeen een klein reservoir dat slechts een paar pinten kan bevatten.

Huiseigenaren geven de voorkeur aan mini-luchtontvochtigers in de slaapkamer omdat ze erg stil zijn. Vanwege het kleine formaat kunnen ze geen luidruchtige compressor plaatsen, dus in plaats daarvan gebruiken ze thermo-elektriciteit.

Coole omgevingen

Als je in een koude omgeving woont, wordt je waarschijnlijk vaak afgeraden om een luchtontvochtiger te kopen. Dit komt omdat gewone koelmiddelontvochtigers niet werken bij koude temperaturen omdat de spoelen bevriezen.

Let op

Koelmiddelontvochtigers kunnen niet functioneren bij koelere temperaturen. Als de temperatuur onder de 60 graden Fahrenheit daalt, loopt u het risico dat zich ijs op de spoelen vormt. Dit kan ervoor zorgen dat de luchtontvochtiger energie verspilt; indien links, kan het het apparaat van binnenuit beschadigen (1).

Er is echter een oplossing voor uw vochtprobleem: droogmiddelontvochtigers. Een droogmiddelontvochtiger is uitgerust met een rotor gevuld met platen geïmpregneerd met droogmiddelmateriaal. Terwijl de lucht door een ventilator wordt aangezogen, passeert deze de rotor, waar vocht wordt geadsorbeerd.

Bovendien zijn droogmiddelontvochtigers veel stiller omdat ze geen compressor hebben. Ze zijn ook energiezuiniger en effectief in het drogen van reeds droge lucht (2).

Hete omgevingen

Als je ergens warm woont, waar het lijkt alsof de luchtvochtigheid gewoon niet lager zal worden dan 70 procent, heb je een sterke luchtontvochtiger nodig. Voor dit type omgeving gaat er niets boven een koelmiddelmodel. Deze zijn zeer effectief in het verwijderen van grote hoeveelheden vocht en kunnen werken bij hogere temperaturen waar droogmiddelmodellen moeite mee hebben.

Koelmiddelontvochtigers zuigen lucht aan via een ventilator en koelen vervolgens de lucht op een set spoelen. De koelmiddelvloeistof wordt door het systeem gepompt en omgezet tussen gas en vloeistofvorm terwijl het afkoelt en verwarmt.

Hoe de capaciteit van de luchtontvochtiger te kiezen

Het kennen van de gebiedsdekking die nodig is voor uw luchtontvochtiger is slechts een deel van het nemen van de beslissing. Een ander belangrijk ding om te overwegen is hoe vochtig uw huis of specifieke kamer is. Om u te helpen dit uit te zoeken, zijn hier een paar tekenen om op te letten:

 • Matig vochtig: Klamme of muf aanvoelende kamers betekenen dat uw huis of ruimte matig vochtig is. Dit komt over het algemeen niet het hele jaar door voor, maar komt meer voor wanneer het weer vochtig wordt.
 • Zeer vochtig: Als je vaak een duidelijke muffe geur opmerkt en je huis vochtig aanvoelt, wordt het gecategoriseerd als zeer vochtig. In dit geval kunt u vochtige plekken op muren of vloeren opmerken.
 • Nat: Je begint misschien op te merken dat je huis “zweet”. Dit kan eruit zien als waterkralen op de muren of vloeren. Kamers kunnen ook te allen tijde erg vochtig aanvoelen of vochtig ruiken.
 • Extreem nat: Dit is het meest extreme geval waarbij je stilstaand water op de vloer zult opmerken. Dit kan worden veroorzaakt door een lek of een ander geval van waterschade en u moet de bron repareren.

Veel huiseigenaren gebruiken een vochtigheidsmeter om de exacte luchtvochtigheid te meten. Hoewel dit effectief is, is het niet altijd nodig. Door uw ruimte te vergelijken met de bovenstaande punten, kunt u snel een idee krijgen van de luchtvochtigheid in uw huis.

Om u een beetje meer te helpen, volgt u de onderstaande gids om te zien welke luchtontvochtiger bij uw ruimte past.

1. Matig vochtige ruimtes

Voor matig vochtige ruimtes heb je geen omvangrijke luchtontvochtiger nodig. In plaats daarvan raden we u aan een 30-pint luchtontvochtiger uit te proberen voor grote ruimtes van ongeveer 2.500 vierkante voet. Dit zal zeer effectief zijn in elke ruimte tussen 1.000 en 2.500 vierkante voet zonder te luidruchtig of groot te zijn.

In kleinere gebieden tussen 500 vierkante voet en 1.000 raden we een 10- of 20-pint luchtontvochtiger aan. Deze zijn kleiner en passen gemakkelijk in gecompromitteerde ruimtes. Als bonus, als u wat energie wilt besparen, probeer dan een droogmiddeleenheid voor een rustigere omgeving.

2. Zeer vochtige ruimtes

In zeer vochtige ruimtes heb je een luchtontvochtiger nodig die meer vocht kan aantrekken, wat betekent dat je een grotere capaciteit moet kiezen.

Voor grote gebieden tussen 1.000 en 2.500 vierkante voet raden we een 50-pint-eenheid aan. Dit zal in staat zijn om een aanzienlijk bedrag te trekken van vocht snel zonder overweldigd te raken en meer energie te gebruiken.

Voor kleinere gebieden tussen 500 en 1.000 vierkante voet raden we u aan een eenheid van 30 pint te kiezen. Gelukkig zijn 30-pins units nog steeds compact genoeg om in gecompromitteerde ruimtes te passen.

3. Natte ruimtes

Je hebt een sterke luchtontvochtiger nodig als je waterparels op de muren of vloeren opmerkt. Daarom raden we een 50- of 70-pint luchtontvochtiger aan voor gebieden tussen 1.000 en 2.500 vierkante voet. Deze maten zullen luidruchtiger zijn, maar ze zullen in staat zijn om vocht sneller en efficiënter te verwijderen.

In kleinere ruimtes tussen 500 en 1.000 vierkante voet raden we aan om een eenheid van 30 of 50 pint te kiezen. Een 50-pint kan omvangrijker zijn, maar het is belangrijk om schimmel of meeldauw te voorkomen.

4. Extreem natte ruimtes

Als je stilstaand water opmerkt in verschillende delen van je huis, is het tijd om de grote kanonnen in te schakelen. Het is cruciaal dat u het vocht eruit haalt en de ruimte snel droogt om waterschade en schimmel te voorkomen.

Houd er rekening mee

Schimmel zal binnen 24 en 48 uur beginnen te groeien als de ruimte niet is gedroogd. Het zal groeien in tapijten, onder vloeren of zelfs in de gipsplaat (3).

Uw huis kan herstellende zijn van een overstroming of een aanzienlijk lek in de leidingen. In dit geval is een low-grain refrigeration (LGR) luchtontvochtiger gunstig. Het maakt gebruik van dubbele koeling die helpt de luchttemperaturen lager te houden, waardoor het gemakkelijker te drogen is (4).

Als u denkt dat LGR-eenheden te veel zijn, kunt u ook kiezen voor een 70-pins luchtontvochtiger voor grote ruimtes. In kleinere ruimtes raden we een 50-pint aan.

Andere factoren om te overwegen

Veel dingen kunnen binnenshuis bijdragen aan een hogere luchtvochtigheid, dus deze moeten ook worden overwogen. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Vochtig klimaat: Als u in een al vochtig klimaat woont, zal de relatieve luchtvochtigheid binnenshuis hoger zijn. We raden aan om 10 pinten aan je luchtontvochtiger toe te voegen. Met andere woorden, als je normaal gesproken een 50-pint zou kiezen, ga dan in plaats daarvan voor 60-pinten om de hoge luchtvochtigheid te compenseren.
 • Nabijgelegen wasmachine of droger: Als u in een kleiner appartement of herenhuis woont, bevindt de wasmachine of droger zich waarschijnlijk dicht bij uw woonruimte. Dit kan ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid iets stijgt – voeg vijf pinten toe.
 • Staat de luchtontvochtiger in de keuken: Terwijl we onze favoriete maaltijden koken, kan de luchtvochtigheid stijgen. Daarom, als je een luchtontvochtiger in de keuken nodig hebt, overweeg dan om vijf pinten toe te voegen om ervoor te zorgen dat het de condensatie aankan.
 • WISSELSPANNING: Airconditioning units werken bijna hetzelfde als luchtontvochtigers, dus ze kunnen van elkaar profiteren. Als u in de zomer vaak met de ac werkt, kunt u kiezen voor een iets kleinere luchtontvochtiger om energie te besparen. De twee apparaten zullen samenwerken om een droge en koele omgeving te creëren.
 • Huisdieren: Als je huisdieren hebt, vooral een grote harige hondenvriend, is het cruciaal om de luchtvochtigheid laag te houden. Dankzij de extra vacht hebben huisdieren het moeilijker om af te koelen tijdens de zomer en riskeren ze hitteberoertes. (5). Daarom raden we een grote luchtontvochtiger of luchtontvochtiger voor het hele huis aan. Dit creëert een comfortabele ruimte voor je harige vrienden.

Veelgestelde vragen

Welke maat luchtontvochtiger heb ik nodig in mijn kelder?

Bij het bepalen van de juiste maat luchtontvochtiger voor uw kelder, zijn er twee factoren waarmee u rekening moet houden: vierkante meters en omstandigheden. Kelders kunnen over het algemeen vrij vochtig zijn, dus het kan gunstig zijn om een grotere capaciteit te kiezen. Afgezien daarvan moet u de lengte en breedte van de kelder meten om te zien welke maat zou passen.

Is het mogelijk om een 70-pint luchtontvochtiger te gebruiken wanneer slechts 30 pinten nodig zijn?

Het is zeker mogelijk – een luchtontvochtiger van 70 pint zal u of de kamer niet schaden. Het kan echter vrij luid zijn in kleine gebieden. Bovendien zal het gebruik van een eenheid met grote capaciteit in een klein gebied de kamer sneller ontvochtigen, zodat u energie kunt besparen.

Heb ik een luchtontvochtiger nodig voor elke kamer?

Het hangt af van de locatie van de kamers en of er meerdere verdiepingen zijn. Als u een luchtontvochtiger in uw appartement nodig heeft, moet deze voldoende zijn zolang deze toegang heeft tot alle kamers. U kunt de deuren open houden, zodat de luchtontvochtiger eenir van alle kamers.

Als u in een huis met meerdere verdiepingen woont, overweeg dan een luchtontvochtiger voor het hele huis of een voor elke verdieping. Nogmaals, zorg ervoor dat de unit toegang heeft tot alle kamers door deuren open te houden. U kunt ook kiezen voor een gemakkelijk mee te nemen draagbare luchtontvochtiger die u kunt verplaatsen wanneer dat nodig is.

Is het beter om een grotere luchtontvochtiger te krijgen?

Theoretisch wel, en dit is waarom: Een grotere luchtontvochtiger zal sneller werken om vocht uit de lucht te halen. Daarom kunt u het sneller uitschakelen, waardoor u energie bespaart.

Aan de andere kant hebben grotere luchtontvochtigers de neiging om aanzienlijk luider te zijn. Dus een 70-pint unit voor een kleine slaapkamer kan te luid zijn om te rennen terwijl je aanwezig bent.

Is een kleine luchtontvochtiger duur om te gebruiken?

Een kleine luchtbevochtiger is niet duur om te gebruiken. Het gebruikt evenveel stroom als het draaien van een vaatwasser gedurende 30 minuten of het gebruik van een standaard laptop. Het heeft veel minder elektriciteit nodig dan een stoomstrijkijzer of waterkoker.

Wat is de gemiddelde levensduur van een luchtontvochtiger?

De gemiddelde levensduur van een luchtontvochtiger is afhankelijk van het type en merk. Een luchtbevochtiger voor het hele huis gaat tussen de vijf en acht jaar mee, terwijl een draagbaar model drie tot vijf jaar meegaat.

Is het ok om een luchtontvochtiger de hele dag te laten staan?

Het is prima om je luchtontvochtiger de hele dag aan te laten staan, maar houd er rekening mee dat het de lucht kan uitdrogen en gezondheidsbijwerkingen kan veroorzaken die net zo erg zijn als het inademen van vochtige lucht.


Het goed doen

Luchtontvochtigers zijn verkrijgbaar in verschillende maten, waardoor het lastig is om de juiste voor u te vinden. De grootte van de luchtontvochtiger verwijst naar de capaciteit in pinten, wat aangeeft hoeveel pinten vocht het kan verwijderen. Veel voorkomende maten zijn 30-, 50- en 70-pint. Het is echter ook mogelijk om eenheden van 20, 40, 45 en 100 pint te vinden.

Voordat u zich op een maat vestigt, moet u overwegen hoe groot de ruimte is en de omstandigheden daarin. U kunt snel de vierkante meters achterhalen door de lengte en breedte van de kamer te vermenigvuldigen. Bovendien moet u overwegen hoe vochtig uw huis of ruimte is en vervolgens dienovereenkomstig kiezen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Beste 30-Pint luchtontvochtigers van 2023