Hoe slechte stofzuigergeuren te verwijderen

Merkte je een vreemde geur op die uit je stofzuiger kwam? De onaangename geuren kunnen zorgen baren, waardoor je nog minder wilt stofzuigen. Dan zit je opgescheept met een stinkende stofzuiger en een vies huis.

Stofzuigers hebben regelmatig onderhoud nodig om vuilophoping te voorkomen. Gelukkig kan een stinkende stofzuiger weer fris ruiken met onze vijf tips.

Blijf lezen om te leren hoe je stofzuigergeuren kunt elimineren, zodat je hele huis gastvrij aanvoelt.

Inhoudsopgave
 • Waarom ruikt mijn stofzuiger slecht?
 • Hoe slechte stofzuigergeuren te verwijderen
 • Hoe slechte geuren te voorkomen
 • Veelgestelde vragen
 • Conclusie

Waarom ruikt mijn stofzuiger slecht?

Begrijpen waar het vandaan komt is van cruciaal belang om een vieze geur beter te verwijderen en te voorkomen. Dit zijn de vier belangrijkste oorzaken.

1. Huisdier Haar

Geloof het of niet, uw huisdier kan verantwoordelijk zijn voor de slechte geur. Haren en huidschilfers van huisdieren ruiken slecht en wanneer u stofzuigt, komen de geuren in uw apparaat.

Urine van huisdieren kan ook een extra stank toevoegen. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat u uw urine van uw huisdier rechtstreeks stofzuigt, kan de vloeistof aan het haar en stof van huisdieren blijven kleven. Vervolgens, eenmaal gestofzuigd, creëert de combinatie van gedroogde urine en haar van huisdieren een recept voor muffe geuren.

2. Schimmel accumulatie

Als je geen huisdier hebt, ben je helaas niet vrijgesteld van stinkende stofzuigers.

Schimmeldeeltjes zijn te vinden in vacuümzakken en filters (1). Onbeheerd achtergelaten, leidt dit tot vieze geuren.

Schimmel heeft vocht en vocht nodig om te groeien (2). Het stofzuigen van een nat tapijt kan deze deeltjes in uw apparaat brengen, waardoor de geur naar een hoger niveau wordt getild.

3. Verbrande riem

Uw vacuümband kan ook de oorzaak zijn. De riem is gemaakt van rubber en door de rotatie kan de borstel rollen, waardoor haar en ander vuil worden opgevangen.

Vacuümborstels moeten regelmatig worden schoongemaakt. Zonder goed onderhoud kan haar dat vastzit in de borstelharen voorkomen dat de borstel correct draait, waardoor het rubber wordt beschadigd. De riem kan ook vast komen te zitten op de borstel.

Uitgerekte en overmatig gebruikte riemen produceren een gemakkelijk herkenbare, brandende plastic geur.

4. Overmatig stof

Stof komt nooit alleen. Als je aan het stofzuigen bent, komen er andere stukken puin bij de rit. Dus of je nu gedroogd voedsel of gebruikte koffiemalingen vangt, ze kunnen allemaal bijdragen aan een sterk ruikend vacuüm.

Te veel stof laten ophopen in uw stofzak of stofbak zal uiteindelijk de gezondheid van uw stofzuiger beïnvloeden.

Hoe slechte stofzuigergeuren te verwijderen

Heb je de oorsprong van de slechte geur gevonden? Hier zijn de eenvoudigste en meest efficiënte stappen om uw apparaat te wissen.

 • Tijd: 30 minuten
 • Moeilijkheid: 25 minuten

Wat je nodig hebt

 • Vervangende stofzakken (optioneel)
 • Vuilnisbak
 • Water
 • Zeep
 • Doeken
 • Witte azijn of zuiveringszout
 • Vervangende filters (optioneel)
 • Schaar
 • Gereedschap met lange handgreep, zoals een bezem
 • Bleekmiddel (optioneel)

1. Lege stofzak of bak

Als uw stofzuiger wordt geleverd met een stofzak, vervang deze dan eerst. Soms is dit voldoende om de geur van uw apparaat weer op het juiste spoor te krijgen.

Als uw apparaat in plaats daarvan wordt geleverd met een vuilnisbak, verwijdert u deze. Leeg de inhoud in uw afval en was het grondig met een doek bevochtigd met koud water en zeep.

We raden aan om een kleine hoeveelheid witte azijn of zuiveringszout toe te voegen om potentiële meeldauw te doden (3). Zorg ervoor dat je elke hoek en hoek wast.

2. Filters reinigen of vervangen

Na verloop van tijd worden filters ook vies en stoffig. Als uw filter wasbaar is, verwijdert u het stof eromheen en spoelt u het af onder koud water. Spoel het filter af tot het water helder is.

Zelfs schoon uitziende filters kunnen een indrukwekkende hoeveelheid stof verzamelen. Wees dus niet verbaasd als dit proces minstens vijf minuten duurt. Droog het filter vervolgens 24 uur aan de lucht voordat u het terugplaatst.

Als het filter niet wasbaar is, is het misschien tijd om het te vervangen. Over het algemeen moet u vacuümfilters minstens één keer per 12 maanden vervangen. Voor intensief gebruik, of als u huisdieren bezit, controleert u de filters om de zes maanden

3. Controleer de borstels

Ongeacht het type geur, moet u de roterende borstels minstens één of twee keer per jaar reinigen. Vaak gebruikt om tapijten en tapijten schoon te maken, kunnen ze zelf een grote hoeveelheid residu verzamelen. Dus een snelle blik onder je vloerhoofdbevestiging kan nuttig zijn.

 1. Zorg ervoor dat uw stofzuiger is losgekoppeld.
 2. Als de borstel afneembaar is, maakt u deze los van de bevestiging van de vloerkop.
 3. Knip en verwijder met een schaar voorzichtig het haar dat vastzit in de borstelharen. Pas op dat je de borstelharen zelf niet snijdt.
 4. Was de borstel met water en zeep. Als het niet verwijderbaar is en moeilijk te bereiken is, spuit dan met water en azijn.
 5. Droog de borstel 24 uur aan de lucht.
 6. Plaats het alleen terug als het volledig is gedroogd.

4. Was de slang

Het is gemakkelijk om de kracht van de slang te onderschatten als het gaat om stinkende apparaten. De slang is een van de eerste plaatsen waar vuil doorheen gaat voordat het filter, de stofzak of de bak wordt bereikt.

Kleine deeltjes komen vaak vast te zitten in de binnenste laag van de buis, dus slangen zullen waarschijnlijk ook verstopt raken. Na verloop van tijd kunnen ze rotten en een sterke geur creëren. Gelukkig is het schoonmaken van een vacuümslang echter een redelijk eenvoudig proces.

 1. Maak de slang los en plaats deze op een vlak oppervlak.
 2. Om eventuele restanten te verwijderen, gebruikt u een bezemsteel of een ander gereedschap met een vergelijkbare vorm. Doorzetten totdat de blokkade is losgelaten. Misschien krijg je zelfs een verloren sok terug.
 3. Giet ongeveer 4 centimeter heet water in je gootsteen.
 4. Voeg twee eetlepels bleekmiddel en een eetlepel gewone afwasmiddel toe. In plaats van bleekmiddel kun je ook zuiveringszout of azijn gebruiken.
 5. Plaats de slang in de gootsteen. Ze zijn vaak flexibel en moeten op de meeste gootstenen passen.
 6. Beweeg de buis rond om ervoor te zorgen dat het water volledig door en over het hele deel van de buis loopt.
 7. Leeg de gootsteen en plaats de slang onder de kraan totdat het water van het andere uiteinde doorkomt.
 8. Voordat u het terugplaatst, moet u de slang volledig drogen. We raden aan om het 24 tot 48 uur boven een douchegordijn of in een goed beluchte ruimte te hangen.

Hoe slechte geuren te voorkomen

Nu we een schone stofzuiger hebben, hoe kunnen we het een frisse geur geven?

U moet altijd contact opnemen met de fabrikant of deze methoden zijn toegestaan. Misbruik kan uw garantie ongeldig maken.

1. Zuiveringszout

Zuiveringszout is een oude maar bekende remedie, beroemd om zijn reinigende eigenschappen (4). Deze poederachtige substantie absorbeert eventuele onaangename geuren.

Strooi door het gat van de stofzak een paar theelepels erin. Als uw apparaat wordt geleverd met een bak, strooit u deze eenvoudig over de muren van de bak.

2. Etherische oliën

Voor extra voordeel raden we aan om essentiële oliën toe te voegen. Citroengras of tijm staan bekend als heilzaam. Ze laten je vacuüm niet alleen geweldig ruiken, maar ze zijn ook geweldig in het bestrijden van schimmel (5).

Voeg ongeveer 30 druppels etherische oliën toe aan een 32-ounce spuitfles. Vul het met water en een theelepel zuiveringszout. Spuit voorzichtig in de zak of bak. We willen het gebied niet te veel bevochtigen, dus een paar spuiten is voldoende en moet snel drogen.

3. Kaneel

Als je een specerij uit je keuken wilt gebruiken, is kaneel misschien een goed idee. Doe de helft van een eetlepel kaneelpoeder in de stofzak of bak.

Kaneel is antibacterieel en kan de groei van ongewenste ziektekiemen verminderen (6). Als bonus voegt het een aangenaam aroma toe aan je stofzuiger.

4. Commerciële deodorants

Hoewel commerciële deodorants een belangrijkere investering vertegenwoordigent dan huismiddeltjes, velen genieten van hun efficiëntie. Ze geven een aangename geur af wanneer de lucht er doorheen gaat.

Ze komen meestal in verschillende geuren, zodat je je favoriete kunt kiezen.

Eén tablet, of eetlepel, per zak of bak, zou voldoende moeten zijn.

5. Regelmatig schoonmaakonderhoud

Of je nu zuiveringszout sprenkelt of een commerciële deodorant toevoegt, het schoonmaken van je stofzuiger zou niet optioneel moeten zijn.

Regelmatig onderhoud is de meest effectieve methode om onaangename geuren te voorkomen. Afhankelijk van hoe vaak u uw stofzuiger gebruikt, raden we u aan deze om de drie tot zes maanden grondig te reinigen. Als je een huisdier hebt, wil je het misschien zelfs om de maand schoonmaken.

Misschien vind je dit ook interessant
Oude stofzuiger in een stoffig huis4 redenen waarom u uw oude stofzuiger moet recyclen (en hoe u dit moet doen)

Veelgestelde vragen

Waarom ruikt mijn stofzuiger naar rotte eieren?

Je stofzuiger ruikt naar rotte eieren omdat hij schoongemaakt moet worden. Het filter is waarschijnlijk verstopt en moet worden schoongemaakt. Als je stofzuiger een zak bevat, zal de geur daar waarschijnlijk vandaan komen.

Hoe kan ik mijn tapijt goed laten ruiken tijdens het stofzuigen?

Je kunt je tapijt goed laten ruiken tijdens het stofzuigen door een paar druppels etherische oliën aan je stofzuiger toe te voegen. De geur wordt overgebracht op het tapijt wanneer u begint met stofzuigen.

Je kunt die goede geur behouden door regelmatig te stofzuigen, regelmatig diep te reinigen en je schoenen bij de deur uit te trekken. U kunt ook een vacuümverfrisser toevoegen om de lucht die door uw reiniger gaat te ruiken.

Kan ik een drogervel in mijn zakloze stofzuiger plaatsen?

U kunt een drogervel in uw zakloze stofzuiger plaatsen. Plaats het in de afvalbak en de geur wordt overgebracht op uw tapijt en vloeren.

Kun je luchtverfrisser in een stofzuiger doen?

U kunt een luchtverfrisser in een stofzuiger doen zolang u hebt gecontroleerd of deze compatibel is met uw machine. Producten zoals deze plant-based geurontlastingskralen gaan in de stofbus en verfrissen de lucht terwijl je stofzuigt.


Conclusie

Regelmatig gebruikt, zullen de meeste stofzuigers een onaangename geur produceren. Onderzoeken waar deze geur vandaan komt, is van cruciaal belang om het efficiënt te verwijderen. Zodra u het probleem hebt gelokaliseerd, weet u waar u uw aandacht op moet richten.

Wanneer een vieze geur wordt geïdentificeerd, moet je eerst de geur reinigen en neutraliseren. Alleen dan kunt u een huis- of commerciële remedie gebruiken om een frisse en aangename geur op te wekken.

We hopen dat deze trucs je zullen helpen om je stofzuiger gezond en fris ruikend te houden. Op zijn beurt zal uw huis ook een meer uitnodigende ruimte zijn.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   karcher schoonmaakmiddelen