Hoe maak je je tapijt schoon met een stoommop

Als je tapijt in huis hebt, zul je begrijpen hoe verkleurd en versleten het eruit kan zien, vooral als het lichtgekleurd is.

Het is mogelijk om een stoommop te gebruiken om wat leven terug te brengen in je tapijt. Hoewel veel stoommoppen zijn ontworpen voor harde vloeren, zijn sommige ook multifunctioneel. We laten je zien hoe je je tapijt reinigt met een stoommop.

Maar er is wat voorbereidend werk dat je moet doen voordat je kunt gaan schrobben. Laten we ingaan op de details, zodat u zich zelfverzekerd voelt wanneer de tijd daar is.


Hoe tapijt te reinigen met een stoommop

Voor uw gemak hebben we een stapsgewijze handleiding gemaakt voor het met stoom dweilen van uw tapijt. Maak je geen zorgen, het is gemakkelijker dan het op het eerste gezicht lijkt. Als je het eenmaal onder de knie hebt, is het oud nieuws.

Let op

Test het uit op een stuk van het tapijt voordat je begint. Als je een stoommop gaat gebruiken, wil je weten of het veilig is voor je tapijt. De beste manier om dit te doen is met een patchtest. Kies een klein gebied ergens verborgen en onopvallend. Gebruik de stoommop op dit gebied om de tolerantie van het tapijt voor waterdamp op hoge temperatuur te testen.

Stoom kan vervormen en schade aan kunstmatige vezels veroorzaken. Bovendien kunnen geweven tapijten krimpen bij blootstelling aan hoge temperaturen. Berbertapijten kunnen ook wazig worden wanneer ze worden behandeld met een stoommop.

Hoewel we je niet bang willen maken, moet je op de hoogte worden gebracht voordat je het een volledige run geeft.

  • Tijd: 15 minuten
  • Moeilijkheid: Gemakkelijk
Misschien vind je dit ook interessant
Hoe tapijten schoon te makenHoe tapijt schoon te maken (beste methoden & zelfgemaakte oplossingen)

1. Verwijder losse voorwerpen en lichtgewicht meubels

Het verplaatsen van meubels en voorwerpen bespaart je onhandig manoeuvreren met je stoommop rond items, waardoor huishoudelijke taken worden versneld.

Je kunt zelfs vlekken en vuil ontdekken die op de loer liggen onder objecten waarvan je niet wist dat ze er waren. Dit kan iets zijn dat u wilt overwegen, vooral als u huisdieren heeft.

Vergelijkbare artikelen
Vuile hond laat vlekken achter op tapijtHoe tapijtvlekken te reinigen

2. Stofzuig het tapijt

We weten dat je waarschijnlijk de stofzuigfase wilt overslaan en direct aan de slag wilt gaan met stoom dweilen. Maar je hebt de krachtige zuigkracht nodig om los vuil en kruimels op te pikken die anders op je dweilkop zouden kunnen blijven hangen. Een stofzuiger vangt ook haar op, wat een stoommop niet kan.

Lees ook:   Wat betekenen de foutcodes van de Electrolux Wasmachine?

Deze stap kan uw stoommop helpen bij het bereiken van de tapijtvezels voor een effectievere reiniging. U kunt zich dan concentreren op het schrobben van tapijtvlekken en het absorberen van vuildeeltjes en bacteriën.

3. Beveilig het Carpet Glider

Tijd om het tapijtzweefvliegtuig aan je dweilkop te bevestigen. Het klikt meestal op zijn plaats met een beetje druk. Raadpleeg uw gebruikershandleiding om er zeker van te zijn dat u het goed doet.

Houd er rekening mee

Sluit het tapijtzweefvliegtuig aan voordat u de stoommop inschakelt. Sommige van de beste stoommoppen starten automatisch. Dit kan voorkomen dat je verbrand raakt door de hete stoom (1).

4. Voeg water toe aan je stoommop

Vul het waterreservoir tot de maximale capaciteit die op uw tank of de gebruikershandleiding staat aangegeven. De gemiddelde capaciteit is ongeveer 16 vloeibare ounces.

Sommige stoommoppen kunnen een maatbeker bevatten, waardoor het werk een beetje gemakkelijker wordt.

Vergeet niet om gedestilleerd of gedemineraliseerd water te gebruiken als je in een gebied met hard water woont.

5. Begin in de verre hoek

Het is contraproductief om te beginnen met schoonmaken in een deel van de vloer waar je weer op moet lopen voordat het droog is. Voor de meest efficiënte tapijtreinigingssessie begint u te stomen in de verste hoek weg van deuropeningen en ingangen met meer voetverkeer.

Als je klaar bent met schoonmaken, ga je zorgeloos naar de volgende kamer terwijl je vloeren drogen.

6. Schoon in rechte lijnen

Wanneer je gelukzalig rondglijdt met je stoommop, is het gemakkelijk om een plek te missen. We vinden dat de beste methode is door in rechte lijnen langs het tapijt te bewegen. Het is als het maaien van het gazon – je weet waar je bent geweest en wat de volgende stap is.

7. Geef uw tapijt de tijd om te drogen

Laat je tapijt drogen voordat je erop loopt, of de huisdieren worden comfortabel voor een dutje. Afhankelijk van het type tapijt kan het tussen de vier en 10 uur duren. Aangezien u geen zeep en zware reinigingsshampoos gebruikt, moet het aan de onderkant van die schaal zijn.

Lees ook:   hoe vaak sifon schoonmaken

Stoom maakt je tapijt niet overdreven nat of verzadigd, maar buitenschoenen kunnen het weer vies maken als je net hebt schoongemaakt. Al je harde werk gaat verloren.

Als je op het tapijt moet lopen, draag dan schone sokken. Je zou zelfs schoenbedekking of plastic zakken kunnen gebruiken. Maak je geen zorgen – we zullen de modepolitie niet bellen.

Meer over dit onderwerp
Vrouw die twee soorten dweilen vasthoudt11 verschillende soorten mops & hun toepassingen

Veelgestelde vragen

Lees eerst onze beantwoorde vragen als je niet zeker weet of je je stoommop op je tapijt moet zetten.

Moet ik kraanwater gebruiken voor een stoommop?

Als je hard water hebt waar je woont, zitten er vaak veel mineralen en kalksteen in het water. Dit omvat calcium en magnesium (2). Daarom is het het beste om de tank van je stoommop te vullen met gedestilleerd of gedemineraliseerd water.

Na verloop van tijd kan hard water de uitlaten op uw dweilkop verstoppen, waardoor een effectieve stoomverdeling wordt voorkomen. Het kan ook vervelende resten achterlaten op uw tapijt.

Zal een stoommop ziektekiemen op tapijt doden?

Tapijtvezels kunnen ziektekiemen en ziekteverwekkers vasthouden zonder dat je het doorhebt. Maar het goede nieuws is dat stoom heetwaterdamp is, die bacteriën op je tapijt kan doden.

Stoom dweilen kan ook huisstofmijt doden die vaker voorkomen bij tapijten dan bij hardhouten vloeren (3).

Een studie wees uit dat regelmatig stofzuigen en stoom dweilen met tapijten huisstofmijt met 85,5 procent kan verminderen (4).

Als je een eigenaar van een huisdier bent, zul je blij zijn om te horen dat stoom ook vlooien kan doden (5). Het kan volwassen en larvale vlooien elimineren, plus enkele van de eieren.

Pas op, want de vochtigheid van de stoom kan betekenen dat sommige eieren uitkomen. Maar als je stoom dweilen combineert met regelmatig stofzuigen, zou dit geen probleem moeten zijn voor jou of je harige vrienden.

Lees dit volgende
Vrouw reinigende trap met stofmopDe beste stofmoppen om ervoor te zorgen dat uw vloeren ongerept zijn

Wat is een tapijtzweefvliegtuig?

De meeste stoommoppen hebben een plat ontwerp om over harde vloeren te glijden. Natuurlijk zal er wat weerstand zijn op een tapijt. Maar dit is waar een tapijtzweefvliegtuig in het spel komt.

Lees ook:   HG witter dan wit waskrachtversterker wasmiddeltoevoeging

De verkoper kan dit hulpstuk bij uw stoommop leveren, of u kunt er misschien een kopen. Ze zijn gemaakt van plastic en kunnen gemakkelijk aan de dweilkop worden bevestigd.

Bissell en Shark stoommops hebben bijvoorbeeld vaak een tapijtzweefvliegtuig nodig om op de stapel te functioneren.

Moet ik een tapijtreiniger gebruiken met een stoommop?

Het kan verleidelijk zijn om in je schoonmaakarsenaal te grijpen en een tapijtreiniger tevoorschijn te halen. Je kunt dit toch zeker gebruiken met je stoommop?

Eigenlijk kan dit je stoommop en tapijt beschadigen. Het mooie van het gebruik van een stoommop is dat u uw tapijten zonder chemicaliën kunt ontsmetten, waardoor het een geschikte optie is voor mensen met allergieën of gevoeligheden. Als een huis met kinderen en huisdieren houden we van stoomreiniging omdat er geen giftige ingrediënten zijn.

Sommige bedrijven hebben geparfumeerd gedemineraliseerd stoom dweilwater. Het kan echter zijn dat dit niet geschikt is voor het tapijt. Het wordt altijd aanbevolen om de aanwijzingen voor uw stoommopmodel te volgen of de fabrikant te raadplegen als u het niet zeker weet.

Gerelateerd lezen
Vrouw die een tapijt droogtDroog tapijtreiniging versus stoomreiniging: wat is beter?

Is het beter om uw tapijten te stomen of chemisch schoon te maken?

Het is beter om je tapijt met stoom te reinigen, omdat een stoommop alleen warmte en stoom gebruikt, in tegenstelling tot stomerij, die chemicaliën en parfum gebruikt.

Hoe vaak moet je je tapijt stomen?

U moet uw tapijten om de twaalf tot achttien maanden met stoom reinigen, maar dit hangt af van hoeveel gebruik het tapijt krijgt. Als u veel bezoekers of kinderen en huisdieren heeft, moet u mogelijk om de zes maanden een stoomreiniging uitvoeren.

Wat gebeurt er met het vuil als je stoomschoon bent?

Wanneer u stoomreiniging maakt, wordt vuil van de tapijtvezels verwijderd en verzameld met het afvalwater dat veilig moet worden afgevoerd.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?