Hoe stoomreiniging autostoelen

Stofzuigen van tijd tot tijd snijdt het niet altijd voor het reinigen van auto’s. Experimenteren met verschillende producten en tactieken op je auto-interieur is onverstandig. U kunt niet alleen lelijke schade aanrichten, maar het kan ook de inruilwaarde van de auto verlagen.

Het stoomreiniging van uw autostoelen kan vlekken verwijderen en uw auto ontsmetten, wat geweldig is als iemand onlangs autoziek is geweest.

Onze handleiding geeft u een overzicht van hoe u uw autostoelen met stoom kunt reinigen. Je leert hoe je je stoelen kunt beschermen tegen schade en technieken om de klus goed te klaren.

Inhoudsopgave
 • Kun je autostoelen stomen?
 • Hoe stoomreiniging autostoelen
 • Veelgestelde vragen
 • Geniet van Steam-detaillering

Kun je autostoelen stomen?

Dat kan, maar het is belangrijk om te weten welk materiaal je schoonmaakt. Bijna alle stoffen autostoelen zijn gemaakt van een of meer stoomvriendelijke materialen: nylon, polyester of vinyl.

Wat betreft leer, het zal ofwel het echte artikel of nep (faux) zijn. Er is een significant verschil tussen de twee. Controleer dus de gebruikershandleiding als u het niet zeker weet:

 • Kunstleer: Het is niet verwonderlijk dat kunstleer meestal wordt gemaakt van PVC of een ander plastic, polyurethaan. Het is veerkrachtiger dan echt leer (1).
 • Leer: Dit is het duurste materiaal op de lijst en het materiaal waar de meeste mensen bang voor zijn om mee te knoeien. Je kunt leren autostoelen stomen, maar doe het niet te vaak. Overtollig vocht en warmte kunnen leer na verloop van tijd doen krimpen (2).

Hoe stoomreiniging autostoelen

Sommige mensen zijn misschien al vertrouwd met het gebruik van deze gadgets. Als dit je eerste keer zal zijn, maak je geen zorgen – we zullen bij elke stap naast je staan.

 • Tijd: 1 uur (plus droogtijd)
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Stoffen stoomreiniger met borstelbevestiging met zachte borstel
 • Vacuüm
 • Vlekkenverwijderaar
 • Doeken
 • Ventilator (optioneel)
 • Lederen conditioner (optioneel)

1. Huur of koop een geschikte stoomreiniger

Stoomreinigers zijn er in alle soorten en maten. Degenen die er al een hebben, moeten ervoor zorgen dat ze een stoffen stomer en een borstelbevestiging met zachte borstel hebben.

Als u er een exclusief voor uw voertuig wilt kopen, onthoud dan dat het helpt om voor een te gaan met een grotere tankinhoud, zodat u deze niet elke 10 minuten hoeft bij te vullen.

Sommigen van jullie staan misschien niet te popelen om zich te committeren aan een aankoop. In dat geval kunt u een stoomreiniger huren bij Home Depot of controleren op andere verhuurleveranciers bij u in de buurt.

Misschien vind je dit ook interessant
Toepassingen voor stoomreinigers25 Genius-toepassingen voor stoomreinigers (krijg waar voor je geld)

2. Controleer het weer of bereid uw garage voor

De stoelen van uw voertuig zijn vochtig als u klaar bent. Je moet de bekleding dus de tijd geven om uit te drogen.

U wilt niet het risico lopen dat schimmelsporen zich in het interieur van uw auto nestelen (3). Gebruikers die geen toegang hebben tot een garage, moeten van plan zijn om vroeg in de ochtend op een zonnige dag te werken.

3. Stofzuig zorgvuldig

Verwijder afval en items uit uw auto. Stofzuig de stoelen zo grondig als je kunt.

Duw de vacuümkop in alle hoeken en gaten. Je wilt niet per ongeluk een vergeten snoepje in het materiaal stomen. Terwijl je bezig bent, kun je ook de omliggende gebieden stofzuigen.

4. Hardnekkige vlekken voorbehandelen

Als u vervelende vlekken heeft (bijvoorbeeld gemorste koffie), moet u ze mogelijk vooraf behandelen om uw kansen op succesvolle verwijdering te vergroten. Zoek een geschikt product voor uw materiaal en pas het toe zoals aangegeven.

5. Maak je stoomreiniger klaar

Vul de stoomreinigertank, schakel deze in volgens de instructies van de fabrikant en wacht tot deze klaar is. Afhankelijk van het model kan dit 30 seconden of enkele minuten duren.

Houd je borstel en stoffen steamerbevestiging in de buurt. Als de laatste met een beschermende doek kwam, doe deze dan om.

Alleen zachte borstels

Gebruik geen metalen of stijve opzetborstels op uw autostoelen. Je zou stof kunnen uittrekken of anderszins het materiaal kunnen krassen.

6. Begin met het stomen van uw autostoelen

Je zult merken dat het manipuleren van je stoomreiniger vergelijkbaar is met het hanteren van een stofzuiger. Kies of je achterin of vooraan gaat beginnen en begin met:

 1. Van boven naar beneden: Begin eerst met het stomen van de bovenkant van je stoelen en werk je een weg naar beneden, zodat je niet op vochtige stof knielt.
 2. Vermijd stomende metalen onderdelen: Probeer ritsen of andere metalen onderdelen in of rond je stoelen niet te verzadigen met stoom. Ze kunnen roestig worden, vooral als je regelmatig stoomt (4).
 3. Beweeg langzaam in rechte lijnen: Sleep je stoffen stomer gelijkmatig over de stoelen in vloeiende lijnen in plaats van in willekeurige bewegingen.
 4. Schrob vlekken voorzichtig uit: Als u restvlekken tegenkomt, wissel dan van opzetstuk en gebruik uw borstel met zachte borstel om ze aan te pakken. Oefen niet te veel druk uit of focus niet voor onbepaalde tijd op één plek.
 5. Stoelen afvegen: Laat een schone microvezeldoek over de gebieden die je hebt gestoomd om overtollig vocht te verwijderen.

Pas op voor echt leer

Werk snel met je stoomreiniger en zweef niet te lang in een bepaald gebied. Vergeet niet dat overtollige warmte en vocht kan leiden tot schade.

Vergelijkbare artikelen
Man die autotapijten schoonmaaktHoe autotapijt schoon te maken (7 stappen naar een schonere auto)

7. Laat het interieur van het voertuig drogen

Uw stoelen moeten binnen drie tot vijf uur droog zijn. Houd de ramen open of parkeer op een zonnige plek om het proces te versnellen. Je kunt ook een ventilator gebruiken als je haast hebt.

8. Afwerking

Conditioneer je leer of kunstleer om het een glanzende glans te geven. Spuit een bekledingscompatibele opfrisser in je interieur voor die nieuwe autogeur.

Meer over dit onderwerp
Een autotapijt reinigen met de beste oplossing voor autotapijtreinigerBeste autotapijtreinigers van 2022

Veelgestelde vragen

Verwijdert stoomreiniging autostoelen vlekken?

Stoomreiniging van autostoelen verwijdert vlekken, vooral degenen die moeilijk te verschuiven zijn. Het hangt echter af van het materiaal van het autostoeltje. Polyester, nylon en vinyl zijn allemaal stoomreiniger-vriendelijk.

Echt leer is het lastigst te beheren omdat te veel vocht ervoor kan zorgen dat het materiaal krimpt.

Wat is de beste manier om lederen autostoelen schoon te maken?

De beste manier om lederen autostoelen schoon te maken, is door de blotting-methode te gebruiken. Druk op de vlek en til hem weg in plaats van erover te wrijven. Als u de vlek wrijft, loopt u het risico het vuil in de leernerf te malen en een permanente vlek te veroorzaken.

Kun je een stoomreiniger gebruiken op het dashboard van de auto?

U kunt een stoomreiniger gebruiken op een autodashboard. Autodashboards verzamelen vet, vuil en stof, dus met behulp van een stoomreiniger kunt u op de krappe plekken komen waar vuil zich verzamelt, zoals bekerhouders en ventilatieopeningen.

Kunt u tapijtreiniger op autostoelen gebruiken?

U kunt tapijtreiniger op uw autostoelen gebruiken. Controleer altijd de instructies op het etiket voordat u de tapijtreiniger aanbrengt en laat de stoel drogen voordat u de auto gebruikt.


Geniet van Steam-detaillering

Stoomreiniging van uw autostoelen om de zoveel tijd is de moeite waard. Stoom is uitstekend geschikt voor het steriliseren van oppervlakken om uzelf en uw gezin te beschermen tegen ziektekiemen (5).

Het is ook minder schadelijk en inspanningsintensief dan het schrobben van je bekleding met een spons. Bovendien kunnen stoomreinigers leuk zijn om te gebruiken. Misschien merk je dat je uitkijkt naar een taak waar je eerder bang voor was.

Vergeet niet om altijd voorzichtig te zijn met lederen stoelen. Vermijden stomen ze te vaak, gebruik geen harde hulpstukken en houd de behandeling kort.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe stoffen bank schoonmaken