Hoe stoomschoonmaak je een bank

Een bank in een druk huis kan zeker tegen een stootje. Het biedt volwassenen, kinderen en huisdieren een plek om te zitten, een dutje te doen, koffie te drinken, snacks te eten en meer. Als je bank bedekt is met kruimels, vlekken en vieze geuren afgeeft, is het tijd om hem goed schoon te maken.

Dit is waar een stoomreiniger van pas komt – het is bedoeld voor dergelijke reddingsmissies. Elimineer vuil, geuren en moeilijke vlekken allemaal met een druk op de knop.

We zullen je precies uitleggen hoe je een bank met stoom kunt reinigen. Volg onze stapsgewijze methode en vermijd het inschakelen van de professionals.

Inhoudsopgave
 • Hoe stoomschoonmaak je een bank
 • Hoe hardnekkige vlekken te verwijderen
 • Veelgestelde vragen
 • Tijd om te ontspannen

Hoe stoomschoonmaak je een bank

Er zijn slechts drie hoofdstappen nodig om een bank met stoom schoon te maken: stofzuigen, stomen en drogen. Maar er is iets meer aan de hand. Volg onze diepgaande gids en je bank zal gloednieuw aanvoelen.

 • Tijd: 1,5 uur (plus droogtijd)
 • Moeilijkheid: Interdediate

Wat je nodig hebt

 • Vacuüm met bekledingsbevestiging
 • Vlekkenverwijderaar (zelfgemaakt of in de winkel gekocht)
 • Doeken of schrobborstel
 • Bodememulgator
 • Stoffen shampoo
 • Stoomreiniger voor bekleding

1. Voorbereiding is de sleutel

Voordat u deze behandeling overweegt, moet u ervoor zorgen dat op het etiket op de bank staat dat het stoomreiniging aankan. Er mag geen “X” op staan.

Meubels met etiketten die de letters “SW” onthullen, zijn oplosmiddel- en waterbestendig en kunnen met stoom worden gereinigd zonder het risico op schade. Een “X” betekent dat water de stof zal beschadigen. Het kan dus niet worden gestoomd en heeft een professionele reiniging nodig (1).

Het voorbereiden van de bank voor het schoonmaken is net zo belangrijk als het schoonmaken ervan. Verwacht geen vlekkeloze resultaten als het voedsel nog steeds wordt verpletterd of er nog steeds los vuil is.

Stofzuig de bank grondig

Stofzuig de meubels goed. Ga in elke spleet, langs de zijkanten waar vuil zich kan verzamelen, verwijder kussens en stofzuig elke kant. Verwijder alle haren, kruimels of afval van huisdieren die een probleem kunnen veroorzaken bij het stoomreiniging.

Stofzuig ook de zijkanten en achterkant van de bank, omdat ze moeten worden schoongemaakt. Je zult aangenaam verrast zijn als je het verschil in kleur ziet, ook al zag het er misschien schoon uit.

Neem de tijd en gebruik de juiste tools voor de klus. Vergeet niet dat hoe beter de voorbereiding, hoe beter de resultaten.

Vlekken voorbehandelen

Wees heel voorzichtig wanneer u dit onderneemt. Het enige wat je niet nodig hebt is een lichter stuk bekleding dan de rest. Lees dus de aanbevelingen van de fabrikant en informatie op het etiket van het reinigingsmiddel voordat u koopt. Bovendien test u het product altijd op een onopvallende plaats op het artikel (2).

Vlekken zoals urine, uitwerpselen, voedsel en vuil kunnen alleen met stoom worden verwijderd. Alles op oliebasis heeft echter een voorbehandelingsreiniger nodig. Je moet het aanbrengen voordat je begint met stoomreiniging en het voldoende tijd geven om zijn magie te werken.

Je kunt ook een thuisbehandeling van witte azijn en ontsmettingsalcohol voor vlekken op oliebasis proberen. U kunt ook zuiveringszout en maïzena gebruiken met water toegevoegd (3). Schrob niet te hard om te voorkomen dat u mogelijk kleur uit het materiaal verwijdert.

Hoe oude of set-in vlekken te behandelen

Als een verdere zachte reiniging een oude vlek niet verwijdert, is het tijd om de grote kanonnen eruit te halen. Probeer een zwaarder schoonmaakmiddel. Vergeet echter niet om te deppen en niet te wrijven, omdat dit de vlek kan verergeren.

Nogmaals, de heavy-duty reiniger die u selecteert, moet op een strategische plaats op het meubelstuk worden getest.

Conditioneer de stof voor het stomen

Het laatste element van de voorbereidingen is om het materiaal te conditioneren, zodat het niet hard en korrelig wordt. Het gebruik van een dergelijk product als een bodememulgator op de stof zal helpen om alle componenten die zijn vermalen op te tillen.

Besproei de bank met deze grondemulsie en zorg ervoor dat deze in de spleten en langs de zijkanten is gesijpeld. Laat dit een paar minuten drogen en voeg dan een heel dun laagje stoffen shampoo toe.

Wrijf de bekleding stevig in met een borstel of een schone witte doek en werk deze chemicaliën in de stof.

Let op

Vergeet niet aan dat je weet hoe je deze chemicaliën moet gebruiken. Lees de instructies van de fabrikant grondig door voordat u een product op uw bekleding gebruikt. Veel geruïneerde meubels hadden vermeden kunnen worden door eerst de instructies te bestuderen en ze niet te omzeilen.

2. De bank grondig reinigen

Kies de juiste stoomreiniger

Stoomreinigers zijn er in vele soorten, met veel handige hulpstukken. Degene die je nodig hebt voor het schoonmaken van een bank moet zijn ontworpen voor het stomen van bekleding en stoffen.

Een bekledingsstoomreiniger is speciaal gemaakt voor meubelstoffen. Het kan zowel handheld als een vloermachine met hulpstukken zijn. Vermijd tapijtreinigingsmachines die beschikken over een hulpmiddel om bekleding schoon te maken. Ze zijn meestal omslachtig en werken niet goed op banken omdat ze ze drijfnat laten.

Als u geen stoomreiniger wilt kopen, overweeg dan om er een te huren bij uw lokale bouwmarkt.

Misschien vind je dit ook interessant
Toepassingen voor stoomreinigers25 Genius-toepassingen voor stoomreinigers (krijg waar voor je geld)

Bereid het apparaat voor op reiniging

Een voordeel van stoomreinigers is dat je geen chemische producten hoeft te gebruiken om een goede reiniging te krijgen. Veel machines werken met alleen water – kraan of gedestilleerd.

Andere stoomreinigers gebruiken een oplossing van reinigingsproduct verdund met water om de bekleding grondig te reinigen. De verhouding tussen schoner en water is afhankelijk van de machine en de reinigingsoplossing die u kiest. Volg altijd de instructies voor de verdunningsverhouding om uw stoomreiniger en uw bank te beschermen.

Raadpleeg uw handleiding om te zien welke bijlage u moet selecteren voor de beste resultaten. Dit kan zijn in de vorm van een borstel die stil blijft staan of eventueel een borstel die oscilleert.

Vul de tank, sluit de machine aan en wacht tot deze op stoomtemperatuur is. Probeer niet te vroeg te stomen, want er verschijnt alleen water, waardoor de stof wordt doorweekt.

Waar te beginnen met schoonmaken

Hoewel je misschien in de verleiding komt om te beginnen met het grote frame van de bank, is dat het laatste deel dat moet worden schoongemaakt.

Neem eerst eventuele losse kussens en verwijderbare kussens en begin ermee.

Misschien hoeft u alleen de ene kant te stomen die te zien is. Als je beide kanten moet doen, zorg er dan voor dat de ene kant is opgedroogd voordat je de andere doet. Anders duurt het langer om te drogen en kunnen ze naar schimmel ruiken.

Gebruik de stomer om het oppervlak van de kussens met stoom te besproeien. Gebruik snelle lijnen over het hele gebied van het materiaal.

Als er bijzonder vuile gebieden zijn, houd de stoomboot dan niet langer in één gebied. Herhaal in plaats daarvan de slagen consequent over het hele kussen.

Stoom de grote onderdelen schoon

Nu is het tijd om verder te gaan met de grotere delen van de bank en het frame.

Je moet dit in kleine secties tegelijk schoonmaken. Als je grote stukken in één keer doet, geeft het het water de tijd om de stof te weken. Dit verhoogt het risico op schade aan de meubelstof.

U kunt de reiniging altijd herhalen als er plekken zijn waar het vuil bijzonder is vermalen. Het is niet nodig om het eerst te laten drogen; reinig zo vaak als je nodig hebt voordat je het laat drogen.

Let op

Pas op voor wateroverlast van de stof als u de reiniging op een bepaalde plek herhaalt. Overweeg om naast de stoomreiniger iets anders te proberen, zoals borax (4).

3. Laat je bank drogen

Het drogen van je bank kost wat tijd wat afhankelijk is van verschillende factoren. Deze omvatten het tijdstip van de dag dat u kiest om het met stoom schoon te maken en het weer. Andere factoren zijn hoe vochtig de stoom was en of je een briesje in de kamer kon krijgen.

Er zijn manieren om het droogproces te versnellen door een ventilator te gebruiken om de indruk van een tocht te wekken. U kunt ook openen een raam als het weer geschikt is en niet vochtig.

De bank zal nog steeds drogen, zelfs als u geen van deze methoden gebruikt. Het zal tijd kosten en de deur naar de kamer moet open worden gelaten, dus er is geen kans voor schimmel om te groeien (5).

Als de vlekken nog steeds zichtbaar zijn, moet u mogelijk het proces herhalen of een vlekkenreiniger gebruiken.

Hoe hardnekkige vlekken te verwijderen

Stoomreiniging kan een breed scala aan vlekken verwijderen. Als je merkt dat sommige een beetje hardnekkiger zijn, dan zijn er manieren om deze aan te pakken zonder het proces te herhalen.

Begin met de gemakkelijkste oplossing van afwasmiddel en water. Dompel een spons in de oplossing (zorg ervoor dat de spons geen kleur verliest) en wrijf om het zeepachtig te maken.

Knijp overtollig water eruit en dep de vlek met de zeepachtige samenstelling. Spoel de spons af en dep de vlek met schoon water. Niet wrijven of schrobben uit angst om de stof te beschadigen.

Als dat geen impact heeft, probeer dan een witte azijn of appelciderazijn en wateroplossing. Week een schone witte doek (elke gekleurde doek zal de kleur lekken). Ga vervolgens verder met het deppen van de vlek met deze oplossing. Je kunt zachtjes in een cirkelvormige beweging wrijven, maar pas op voor wrijven en meer schade veroorzaken.

Geen witte azijn of appelciderazijn? Geen probleem – pak wat wodka en dep of strooi wat bakpoeder over de vlek. Laat het een paar uur staan en stofzuig het op.

Als niets van de zelfgemaakte variëteit werkt, moet u zich mogelijk wenden tot zware gecommercialiseerde producten.

Sommige merken hebben bepaalde producten die specifiek op dat type vlek passen. Zorg er daarom voor dat wat de vlek is om de juiste oplossing voor het probleem te kopen.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste stoomreiniger voor banken?

De beste stoomreiniger voor banken is de Dupray Neat Steam Cleaner. Het is draagbaar en lichtgewicht, heeft een indrukwekkende accessoirecollectie en een grote capaciteit.

Is het kopen van een stoomreiniger de moeite waard?

Het kopen van een stoomreiniger is de moeite waard als u de diepst mogelijke reiniging wilt krijgen met minimaal chemisch gebruik. Het is de beste manier om insecten en bacteriën te doden die geuren veroorzaken.

Kan ik mijn bank stoomvrij maken met een clothes steamer?

Je kunt je bank stomen met een kledingstomer, hoewel het enige tijd kan duren. De Dupray Neat Steam Cleaner is het beste model om te gebruiken omdat het lichtgewicht en veelzijdig is.

Hoe maak je een bank schoon zonder verwijderbare hoezen?

De beste manier om een bank zonder afneembare hoezen schoon te maken, is door met stoom schoon te maken. De warmte van de stoom dringt dieper door in de kussens en doodt bacteriën die geuren en vlekken veroorzaken.

Hoe lang duurt het voordat een met stoom gereinigde bank droog is?

Een met stoom gereinigde bank duurt tussen de vier en vijf uur om te drogen, afhankelijk van de grootte van de bank, de stof en het niveau van stoomreiniging dat nodig is.


Tijd om te ontspannen

Met de stapsgewijze instructies moet uw bank tot in de perfectie worden schoongemaakt. Het is niet nodig om een professionele entiteit in te schakelen die een arm en een been kost. Met nauwkeurige kennis en een beetje elleboogvet kun je je bank schoonmaken zoals een die geschikt is voor een royal.

Zorg ervoor dat u de bank voorbereidt voordat u gaat stomen en gebruik een machine die is ontworpen voor bekleding. Gebruik snelle streken en herhaal over bevlekte gebieden. Zorg ervoor dat de kamer goed geventileerd is, zodat deze kan drogen.

Maak dan die welverdiende mok koffie, pak je favoriete tijdschrift en drapeer jezelf over die heerlijke schone bank.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Dyson V8