Hoe struiken en heggen te snoeien

Mijn man is goed in het snoeien van struiken en heggen. Al onze buren klopten op onze deur om hem te vragen of hij het gewoon voor hem kon doen.

Dus als de struiken en heggen in je tuin uit de hand lopen, ben je op de juiste plek. We hebben een aantal geweldige richtlijnen voor het snoeien van struiken en heggen, zodat je een van de mooiste tuinen op straat hebt.

Inhoudsopgave
 • Wat te gebruiken voor het snoeien van struiken en heggen
 • Hoe struiken te trimmen
 • Hoe Hagen te snoeien
 • Wanneer is de beste tijd om struiken en heggen te snoeien?
 • Veelgestelde vragen
 • Hoe hagen te onderhouden
 • Prachtige struiken en knappe hagen

Wat te gebruiken voor het snoeien van struiken en heggen

Voordat u begint met trimmen, moet u weten welke beste gereedschappen u kunt gebruiken. Dit verschilt voor struiken en hagen, dus zorg ervoor dat je kiest op basis van wat je’zal worden bijgesneden.

Voor het snoeien van struiken

Er zijn een paar dingen die je kunt gebruiken voor het snoeien van struiken.

Snoeischaar

Snoeischaren zijn kleine handgereedschappen die op een schaar lijken. Ze kunnen worden gebruikt voor struiken, struiken, wijnstokken, bloemen en zelfs bomen.

Voor struiken raden we specifiek bypass-scharen aan die als een schaar werken en overtollige groei, inclusief bladeren en stengels, kunnen afsnijden.

Snoeizaag

Misschien wilt u een snoeizaag proberen als u takken moet knippen. Deze kunnen takken tot 5 inch in diameter snijden, dus als uw struik dikkere takkentypen heeft, dan is dit een handig hulpmiddel om te gebruiken.

Snoeizaag

Een lopper is ook geweldig voor struiken. Dit werkt op takken tot 2,5 centimeter dik, dus het is niet zo intens als een snoeizaag. Loppers zijn vooral handig op fruit- en notenbomen, evenals wijnstokken.

Heggenschaar

Heggenscharen kunnen worden gebruikt voor zowel hagen als struiken, waardoor ze zeer veelzijdig zijn. Je kunt ze ook gebruiken voor struiken, groenblijvende planten en vaste planten.

Voor het snoeien van hagen

Bij het snoeien van heggen zijn er een paar hulpmiddelen die u kunt gebruiken. Bekijk voor welke elk van hen is, want dit zal bepalen welke het beste voor u is.

Heggenschaar

Je kunt ook heggenscharen gebruiken voor hagen. Zoals gezegd zijn het veelzijdige gereedschappen die kunnen worden gebruikt voor zowel het snoeien van bladeren als takken tot 2,25 centimeter dik, afhankelijk van de schaar die je kiest.

Aangedreven heggenscharen

Voor grote klussen die gelijkmatige en snelle resultaten vereisen, moet u gaan voor een aangedreven heggenschaar. Deze zijn verkrijgbaar als gas of elektrisch.

Als u elektrisch kiest, hebt u zowel de optie voor bedrade als draadloos. Deze zijn makkelijk en leuk in gebruik, maar ze zijn ook scherp en gevaarlijk als je ze niet goed gebruikt. Volg altijd de veiligheidsmaatregelen en lees de gebruikershandleiding voordat u de tool opstart.

Hoe struiken te trimmen

Laten we eens kijken naar een stapsgewijze handleiding om die struiken te trimmen en op te ruimen.

 1. Maak een desinfecterende oplossing: Maak een oplossing van 10 procent bleekmiddel met 90 procent water in een emmer. U dompelt uw gereedschap hier tussen gebruik in bij het afsnijden van dode delen om geen ziekten over te dragen.
 2. Afgesneden dode stengels: Begin met het afsnijden van dode stengels. Deze zijn lelijk, maar ze kunnen ook insecten aantrekken. Hiervoor kunt u een snoeischaar of een haagschaar gebruiken. Zorg ervoor dat u uw gereedschap tussen de sneden in de oplossing dompelt om ziekteoverdracht te voorkomen.
 3. Afgesneden dode takken: Ga vervolgens naar dode takken. Je kunt zien of een tak dood is door of hij er gedroogd, verwelkt, zwak of anders uitziet dan de gezonde takken. Als je beschadigde takken vindt, zelfs als ze er nog niet slecht uitzien, knip ze dan ook af. Afhankelijk van de dikte van de takken, kunt u hier overschakelen op een heggenschaar, een snoeizaag of een lopper.
 4. Snoeien: Nu is het tijd om alles terug te snoeien dat er niet goed uitziet of overwoekerd is. Je zult ook alles willen wegsnijden dat in de tegenovergestelde richting groeit van de rest van de struik, omdat dit de struik er vreemd uit laat zien. Dit omvat meestal takken, omdat ze in wilde richtingen in het midden van de struik kunnen groeien.
 5. Verwijder andere onderdelen: Je moet nu ook uitlopers, waterpijpen en stokken verwijderen. Dit zal de algehele gezondheid van de struik verbeteren.
 6. Dun de struik uit: Als je het gevoel hebt dat vlekken te dik zijn en niet overeenkomen met de rest van de struik, dun deze delen dan ook uit. Je hoeft takken niet helemaal te verwijderen, maar je kunt wel nieuwe dunnere stengels knippen. Zorg er wel voor dat je snijdt bij de kraag waar takken aansluiten, zodat de struik kan genezen.

Top Tip

Begin bij het snoeien met de oudste en grootste takken en werk je een weg terug. Dit zal je helpen om alles op dezelfde hoogte te houden.

Hoe Hagen te snoeien

Of u nu een heggenschaar of een aangedreven trimmer gebruikt, de instructies zullen variëren. We hebben een handleiding gemaakt voor beide tools. Uiteindelijk is het een goed idee om een heggenschaar te gebruiken en vervolgens een aangedreven trimmer voor geweldige resultaten.

Met heggenschaar

 1. Plan vooruit: Je wilt een mooie egale snit, dus plant wat staken en bind een touwtje op de gewenste hoogte. Dit zal je helpen om alles gelijkmatig te houden. Je zult jezelf later bedanken.
 2. Begin met snijden: Houd de schaar horizontaal en begin gelijkmatig over de bovenkant van de haag te snijden. Snoei alleen tot een jaar groei, anders kunt u de haag beschadigen. Zorg ervoor dat je aan de stelen snijdt in plaats van aan de bladeren voor een mooie schone snede.

Dat is alles wat er is om te snoeien met een heggenschaar. Ze zijn niet voor een volledige heggenkapsel maar eerder voor het snoeien van overgrowth. U zult naar binnen willen gaan met een aangedreven heggenschaar voor de volledige snede.

Deskundig advies

Zorg er bij het snoeien van overgroei met een haagschaar voor dat de basis van de haag breder is dan de bovenkant, zodat het zonlicht door kan dringen tot de onderste takken.

Met aangedreven trimmer

Dit is wat u moet gebruiken voor een volledige heggensnoei. Het is sneller en veel effectiever.

 1. Voorbereiden: Voordat u aan de slag gaat, moet u de gebruikershandleiding lezen en de aanbevolen veiligheidsuitrusting voor het door u gekozen model dragen.
 2. Bottom-up: Houd de heggenschaar zo vast dat deze plat tegen de heg ligt, in plaats van naast elkaar. Begin onderaan en beweeg de snijbalk langzaam naar boven. De messen zullen het werk doen, dus duw niet tegen het hoofd, anders kun je te veel afsnijden. Het is beter om in een paar ondiepe bewegingen te gaan, elke keer een beetje op te stijgen, dan te proberen het allemaal in één keer te doen.
 3. Ga schuin: Probeer de zijkanten van de haag schuin af te knippen om een smalle bovenkant en een bredere onderkant mogelijk te maken. Hierdoor kan zonlicht bij de wortels komen voor een optimale groei.
 4. Naar boven gaan: Om de bovenkant van de haag te doen, houdt u de stektang van de trimmer vlak met de bovenkant en beweegt u langzaam van links naar rechts en vervolgens van rechts naar links. Anders kunt u de bovenkant knippen met een haagschaar.
 5. Verwijder overtollige stukken: Gebruik je handen of een bladhark om afgesneden takken en bladeren te verwijderen die in of op de heg vastzitten.
 6. Laatste hand: Gebruik indien nodig een haagschaar om de laatste hand te leggen en ervoor te zorgen dat de haag in de gewenste vorm is.
 7. Kijk binnen: Gebruik je handen om de takken te verplaatsen en kijk in de haag naar dode of beschadigde takken. Knip ze uit met bypass handsnoeiers. Als de takken te dik zijn, probeer dan een snoeizaag of een lopper.

Wanneer is de beste tijd om struiken en heggen te snoeien?

Het is het beste om je heggen te snoeien als de zon niet te intens is. Een bewolkte dag heeft de voorkeur, maar kies anders voor de vroege ochtend of de late namiddag. Dit is zodat de zon de vers gesneden uiteinden van de takken niet verbrandt.

In termen van wanneer is de beste tijd gedurende het jaar, elk moment is prima, behalve het broedseizoen voor het geval er vogels in uw heggen leven. Het kan zijn dat je je heggen een paar keer moet snoeien. Een keer aan het einde van de winter en aan het einde van de zomer is ideaal.

Veelgestelde vragen

Kan het trimmen van een struik het doden?

Als je het verkeerd doet, ja, dan kun je een struik doden door hem te doden.

Over het algemeen moet u voorkomen dat u een struik in de herfst snoeit of snoeit. De vers gesneden uiteinden kunnen afsterven als de temperatuur daalt. Het zal ook niet teruggroeien, wat misschien je bedoeling was toen je de struik snoeide. Dit komt omdat planten in de herfst niet dezelfde energie gebruiken.

Een struik kan ook sterven als je een flush cut maakt. Een flush cut is wanneer je een tak vlak met de schors of met een grotere tak eraan afneemt. (1). Dit neemt de takkraag weg die essentieel weefsel levert voor een afdichting om zich over de snoeisnede te vormen. Nu kan de plant niet genezen en heb je een flush cut. Dit is een ideale plek voor insecten en andere ziekten om de plant binnen te dringen en te doden.

Hoe ver terug kan ik mijn struiken snoeien?

Je moet terugsnoeien naar gezonde toppen die naar buiten gericht zijn. Zorg ervoor dat er slapende toppen onder je snee zitten; zo herstellen planten zich en bloeien ze weer. Als je onder deze slapende knoppen snijdt, krijg je geen nieuwe groei.

Zorg er ook voor dat je beschadigde, oude, slecht groeiende en zieke secties terugsnoeit, ongeacht waar ze zich in de bush bevinden.

Kun je een kettingzaag gebruiken om hagen te snoeien?

Dat kan, maar het wordt niet aanbevolen omdat het niet zo effectief is. Het geeft je niet dezelfde precisie als heggenscharen. Een kettingzaag is ontworpen voor zwaardere klussen en bomen.

Wat is het verschil tussen een heggenschaar en een heggenschaar?

U kunt de term “heggensnijders” tegenkomen tijdens uw onderzoek. Deze verschillen in veel opzichten van heggenscharen. Ten eerste zijn ze voor zwaardere klussen, omdat ze robuuster zijn om met grotere en dikkere heggen en takken om te gaan. Ze hebben grote messen voor hakken en snijden in plaats van vormen en Trimmen.

Is het goed om hagen te knippen in de winter?

De late winter is een goed moment om je haag te snoeien. Dit is voordat nieuwe groei begint, na echt koude temperaturen en voor het broedseizoen. Als het echter te koud is, kun je een haag doden, omdat de vers gesneden takken niet kunnen overleven.

Voordat u snijdt

Elke haag is anders omdat er verschillende soorten zijn. Controleer het specifieke type haag dat u heeft en de algemene richtlijnen voor snoeien en snoeien.

Zorgt het snoeien van een haag ervoor dat deze dikker wordt?

Het goed snoeien van een haag kan een dikkere groei bevorderen. Het beste om dikkere groei aan te moedigen, is ervoor te zorgen dat de haag aan de onderkant breder is, omdat dit de beste hergroei mogelijk maakt. U moet ook kunstmest gebruiken in de aanbevolen tijd van het jaar om te helpen bij hergroei.

Een ander ding dat u kunt doen, is de takken snoeien en overtollig hout in uw haag verwijderen. Hierdoor kan de haag in verschillende richtingen groeien, wat zorgt voor een dikker uiterlijk.

Hoe hagen te onderhouden

Het hebben van een haag als onderdeel van je buitenruimte is een prachtig ding. Het is belangrijk om de hagen te onderhouden, zodat ze het hele jaar door gezond blijven. Hier zijn onze beste tips:

 • Houd de hagen onderaan breder dan boven: Hierdoor kan zonlicht naar de bodem komen zodat de haag helemaal gezond is.
 • Alleen snijden als dat nodig is: Als uw jaarlijkse heggensnoeitijd rondkomt en uw haag niet hoeft te worden gesnoeid, sla deze dan over. Te veel trimmen kan de groei remmen.
 • Snoei regelmatig: Gebruik je handen om in de haag te kijken om te zien of er beschadigde of zieke delen zijn. Verwijder ze zodra je ze opmerkt.
 • Combineer trimmen, scheren en snoeien: Hoewel je met de hand kunt scheren, duurt het langer. U moet idealiter snoeien, scheren en snoeien combineren voor de gezondheid van uw haag.
 • Wied regelmatig rond de basis van je haag: Doe dit met de hand om ervoor te zorgen dat u grondig werk verricht.
 • Gebruik tijdens droge periodes een meststof met langzame afgifte: Dit is niet nodig, maar het kan zeker helpen. Zorg ervoor dat u de meststof goed water geeft.

Prachtige struiken en knappe hagen

Wanneer je struiken en hagen hebt, is het verzorgen ervan erg belangrijk. Met onze stapsgewijze handleiding voor het snoeien van zowel struiken als hagen, kunt u op de hoogte blijven van de gezondheid en het uiterlijk van uw plant.

Zorg ervoor dat u het juiste gereedschap gebruikt, volg de instructies goed op en vergeet niet om de struiken en heggen tussen het snoeien door te onderhouden.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?