Waarom eten motten kleding?


Waarom eten motten kleding?

 1. Volwassen kledingmotten eten geen kleding – het zijn hun larven die de schade aanrichten
 2. Stoffen op basis van dierlijke vezels zijn gericht – denk aan kasjmier, wol, zijde
 3. Het is kleding mot larven die de schade aanrichten, geen volwassen kledingmotten
 4. Kledingmottenlarven krijgen hun voedsel van het eten van keratine, het eiwit in dierlijke vezels
 5. Schade aan kleding en ander bewijsmateriaal zal wijzen op een ernstige kleding mot besmetting
 6. Kleding mot vallen zal de bevolking in de loop van de tijd verminderen
 7. Echter, een kleding mot killer kit zal helpen de kledingmottenplaag echt uit te roeien zonder verdere schade aan uw kostbare kleding en huistextiel
 8. MothPrevention kan u begeleiden en de ondersteuning bieden die u nodig heeft

Kleding Motten Eten Kleding

Dat lijkt misschien een voor de hand liggende verklaring, maar het is belangrijk om te weten dat er een grote verscheidenheid aan motten is, en slechts een deel daarvan veroorzaakt schade. Van die soorten motten zijn de belangrijkste groepen die welke kleding, huishoudtextiel, tapijten en tapijten beschadigen, en die welke gedroogde voedingsmiddelen besmetten, algemeen bekend als voorraadkast motten.

Deze twee brede groepen hierboven verschillen van de meeste mottensoorten doordat ze beiden houden niet van licht en zoeken naar donkere, ongestoorde plekken in je huis.

En vergeet niet dat het de mottenlarven zijn die de werkelijke schade veroorzaken.

voorbeeld van roze wollen trui met motschade

Kleding Motten / Tapijt Motten

Er is geen onderscheid tussen de soorten mot die uw kleding of tapijten kunnen aanvallen – deze termen worden vaak gebruikt, afhankelijk van waar de schade in uw huis is gevonden.

Er zijn twee hoofdsoorten die het meest in huis voorkomen; de webbing kleding mot (Tineola bisselliella) en de case-dragende mot (Tinea pellionella).

Twee andere soorten die vooral worden gevonden die zich richten op kleding en huishoudtextiel zijn de witschouderhuismot en de bruine huismot.

Fasen van de levenscyclus

Volwassen kledingmotten leven slechts ongeveer een maand en hun enige doel is om te paren en voor de vrouwelijke kledingmot om eieren te leggen. Ze eten niets tijdens dat korte leven als volwassene. De eitjes komen uit in larven en het zijn de larven die kleding eten. De larven verpoppen en veranderen dan in volwassen kledingmotten en voltooien zo de levenscyclus.

Van de aanwezigheid van volwassen kledingmotten tot het begin van schade aan uw waardevolle bezittingen kan zo weinig zijn als 4 tot 6 weken!

Waarom eten motten kleding?

Of, gezien ons begrip van de kleding mot levenscyclus, meer specifiek, waarom eten mottenlarven kleding?

De larven hebben voedsel nodig om ze te laten groeien en verpoppen tot volwassen kledingmotten. Kledingmotten zijn geëvolueerd om hun voedsel te krijgen van Keratine – dit is het eiwit in dierlijke stoffen (kasjmier, wol, zijde, veren, bont voornamelijk). Dit is de reden waarom uw investeringsstukken in uw kledingkasten, uw kostbare huistextiel en uw waardevolle tapijten en tapijten worden bedreigd door de aanwezigheid van kledingmotten.

Lees ook:   HG leerverf bordeaux rood Dé leerverf rood voor meubels

Keratine zit ook in mensenhaar en werpt huidcellen af. Huishoudelijk stof bevat haar/ huidcellen van mensen en huisdieren, dus reinheid is belangrijk.

Door dit samen te voegen, en gezien onze drukke levensstijl, laten de volgende veel voorkomende scenario’s zien hoe onze huizen gemakkelijk de perfecte broedplaats voor kledingmotten kunnen creëren:

 • Onder de bank – zware meubels zijn moeilijk te verplaatsen, stofzuigen is vaak een snel karwei en motten houden van donkere ongestoorde plaatsen om hun eieren te leggen – meubels zitten vaak op natuurlijke wollen tapijten of tapijten.
 • In de kledingkast in de logeerkamer – tijdens de zomermaanden worden zwaardere winterkleding (truien en jassen in het bijzonder) vaak opgehangen in de kledingkast of opgevouwen in dressoirlades. Ze worden niet altijd opgeslagen in ademende, motbestendige kledingopbergzakken en liggen vaak maandenlang onaangeroerd.
 • Op zolder – zo vaak hebben we de verhalen gehoord van het zijden Perzische tapijt of de bontjas van oma die (niet langer PC om in het openbaar te dragen, maar een gekoesterd bezit dat door de familie werd doorgegeven) op zolder werd opgeslagen. Vaak liggen deze items jarenlang onbewogen in het donker, en creëren zo de perfecte omgeving voor een echt serious kleding mot plaag. Het is misschien nog maar tijd voordat de motten naar je kledingkast trekken op zoek naar het zachte, smakelijke kasjmier!

stofzuig het vloerkleed en onder de bank

Eten motten andere stoffen?

Heel af en toe hebben we klanten die mottenlarven schade hebben aangetroffen aan plantaardige stoffen (waarvan de meest voorkomende katoenen kleding is). Hoe kon dat gebeuren?

Hoe grof het ook klinkt, we moeten de feiten niet uit de weg gaan! Dit zou alleen gebeuren wanneer een katoenen kledingstuk zwaar bevuild is met voedselvlekken of menselijke transpiratie.

Meestal wanneer een klant vraagt naar de gaten in zijn katoenen t-shirts, is dit door schade veroorzaakt door het gebruik van de wasmachine (stof die op knopen, clips, bevestigingsmiddelen enz. valt) of wrijven tegen een riemgesp wanneer deze wordt gedragen.

Hoe weet je of je mottenschade hebt of binnenkort gaat hebben?

Motteneieren zijn zo klein en vallen vaak diep in het weefsel van los geweven/gebreide stoffen dat ze heel moeilijk te herkennen zijn. Er zijn dus visuele aanwijzingen om te vertellen of je een probleem hebt met motten die kleding en ander huistextiel eten:

Lees ook:   hoe kan je het beste tegels schoonmaken

Kun je webbing (dun, doorschijnend, zoals gesponnen zijde) of gevallen van kledingmotten zien?

mottenlarven

Kun je de larven zien? Meestal een kwart tot een halve centimeter lang, crèmekleurig en een klein bruin hoofdje als kleine maden (ja, we zijn bang zo!)

Zie je gaten of wat lijkt op kleine scheurtjes in kledingstukken die er niet zouden moeten zijn?

Kun je ook tapijt/ tapijtstapels vinden die naar beneden zijn gegeten en in de meest extreme gevallen zie je misschien kale plekken?

Heb je volwassen kledingmotten zien vliegen (of waarschijnlijker rusten op donkere plaatsen)?

Ok, ik heb gezien dat mottenlarven mijn kleren opeten; wat nu?

Als specialisten in het omgaan met kledingmottenproblemen en na bijna 150.000 klanten te hebben geholpen bij het oplossen van hun mottenproblemen, kunnen wij uw gids zijn bij dit proces.

Ten eerste, blijf actief kleding mot vallen om te controleren op volwassen mottenactiviteit en de populatie te verminderen – onthoud dat één gepaard vrouwtje 200 eieren kan leggen in haar zeer korte leven – het is gemakkelijk om te zien hoe snel het uit de hand kan lopen.

Ten tweede, als u kleding- of tapijtschade heeft, raden we u ten zeerste aan om een Kleding Moth Killer Kit gecombineerd met een zware reiniging van besmette gebieden – dit zorgt ervoor dat u met de larven omgaat en restbescherming biedt.

Vergeet ten slotte niet om te proberen de oorspronkelijke bron van de besmetting te traceren en vooral eventuele zolders of kelders te controleren die minder vaak worden gebruikt.

mottenval wordt geïnstalleerd in een kast

Verdere bronnen

Misschien vindt u het nuttig om verder te lezen met onze stapsgewijze handleiding over hoe te voorkomen dat motten kleding eten.

We kunnen u ook helpen bij het identificeren van uw specifieke mottensoort als u het niet zeker weet. Zie onze kleding mot identificatie gids of mail ons een duidelijke foto en wij helpen je verder.

Meer informatie over wolmottenvallen, onze krachtige feromoonmotvallen ontworpen om te helpen voorkomen dat kledingmotten uw kostbaar kasjmier.

We hebben een aparte blogpost over hoe zich te ontdoen van pantry motten en Pantry Moth Vallen als dat je zorg is.

Houd er rekening mee dat als u advies nodig heeft over behandelingen, identificatie van motten of iets anders, we hier zijn om u te helpen – Neem contact met ons op help@mothprevention.com.

Veelgestelde vragen over waarom motten kleding eten – dit is wat u moet weten

Heb je je ooit afgevraagd waarom motten kleding eten? In een notendop eten mottenlarven kleding als voedselbron. Hoewel volwassen motten geen kleding eten, leggen ze wel eieren, die uitkomen in larven. Deze larven graven zich vervolgens in door natuurlijke vezels en laten vernietiging achter in hun kielzog. Het goede nieuws is dat mottenlarven niet alle soorten stoffen eten. Bovendien zullen volwassen motten uw kleding niet beschadigen en kunnen ze worden voorkomen dat ze uw huis binnenkomen.

Lees ook:   Beste Shelf Liners van 2023

Kauwen motten op gaten in kleding?

Nee. Volwassen motten eten geen kleding. Een volwassen mot legt echter eieren die vervolgens uitkomen in mottenlarven. Mottenlarven consumeren natuurlijke vezels en dierlijke producten zoals bont, zijde, wol en veren. Mottenlarven kunnen en zullen gaten in je kleding kauwen omdat ze belangrijke voedingsstoffen uit deze dierlijke vezels halen.

Hoe weet je of motten je kleding opeten?

Je kunt zien of mottenlarven je kleding opeten, omdat er bewijs zal zijn. De drie belangrijkste soorten bewijs zijn larvale omhulsels, dode motten of larven en tunnelachtige gaten in je natural fiber kledingstukken.

De larven werpen darmen af terwijl ze groeien. De behuizingen zullen meestal hol, droog, bruin of bruin zijn en buisvormig van uiterlijk. U kunt ook dode larven of dode volwassen motten in de buurt vinden. Als je deze tekenen ziet, is het tijd om actie te ondernemen.

Hoe snel eten motten kleding?

De levenscyclus en gewoonten van motten zijn volledig afhankelijk van het klimaat en de omgeving van uw gebied. Vernietiging kan snel of langzaam gaan. Motteneieren komen binnen 14 dagen uit, maar de larven kunnen dan slapend liggen door koudere temperaturen, wat betekent dat de vernietiging van je kleding in een langzamer tempo komt. Het komt erop neer dat als je tekenen van een besmetting opmerkt, elimineer het dan meteen.

Eten motten katoenen overhemden?

Ja, mottenlarven kunnen en zullen katoen eten, maar alleen als het vochtig is of bewijs vertoont van voedsel of zweetvlekken. Zolang katoenen overhemden schoon en droog zijn, mogen ze geen risico lopen. Over het algemeen geven mottenlarven er de voorkeur aan zich tegoed te doen aan dierlijke vezels die keratine bevatten.

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.