Hoe zich te ontdoen van schimmelgeur

Heb je een muffe geur geïdentificeerd en vraag je je af hoe je van schimmelgeur af kunt komen? Dit onaangename aroma gaat niet gemakkelijk weg en het spuiten van een luchtverfrisser zal slechts tijdelijk helpen. Zodra u de geur detecteert, is de sleutel om naar de schimmelkolonie te zoeken.

Hoewel sporen niet de vreselijke geur veroorzaken, komen ze over het algemeen als een pakket. Sporen reizen door de lucht en mogelijk in je longen. Daarom is het verwijderen van die schimmelgeur niet alleen nodig voor geurdoeleinden, maar ook om u en uw gezin in goede gezondheid te houden.

Het opruimen van schimmel is niet zo eenvoudig als een regelmatige reinigingssessie; sommige voorzorgsmaatregelen zijn vereist. We hebben de beste stoffen en technieken geschetst om schimmelgeur te elimineren om de verwijderingstaak sneller te maken.

Inhoudsopgave
 • Hoe ruikt schimmel?
 • Wat veroorzaakt de schimmelgeur?
 • Is schimmelgeur schadelijk?
 • Kan ik luchtverfrissers gebruiken?
 • Te nemen voorzorgsmaatregelen
 • De beste schimmelverwijderingsstoffen
 • Hoe schimmelgeur te verwijderen
 • Hoe zit het met boeken?
 • Wanneer een professional inhuren
 • Veelgestelde vragen

Hoe ruikt schimmel?

Omdat je schimmel niet altijd meteen kunt herkennen (soms gedijt het maandenlang achter een muur of plint), is de geur die het produceert over het algemeen het eerste teken. Ben je bekend met de geur van een nat zwempak dat in een tas is achtergelaten? Dit is slechts een van de interessante geuren die schimmels kunnen produceren.

Meestal kunnen schimmelgeuren vochtig, zuur, bitter en fusty zijn. Terwijl sommige soorten natuurlijke geuren afgeven, kunnen anderen een zoet, fermenterend of alcoholachtig aroma hebben.

Zelfs binnen dezelfde soort kunnen geuren verschillen, afhankelijk van hun levenscyclus. Reproductie, groei of zelfs spijsvertering kunnen verschillende stinkende aroma’s produceren.

Simpel gezegd, als uw afval buiten is, moet schimmel als een optie worden beschouwd wanneer een aanhoudende vieze geur blijft hangen. Laten we hopen dat het geen geur wordt waar je aan went (1).

Wat veroorzaakt de schimmelgeur?

Sporen zijn schimmelzaden, verantwoordelijk voor de uitzetting en reproductie. Hoewel vaak beschuldigd van het creëren van een afstotelijke geur, zijn sporen meestal niet de bron van de geur. Schimmel wel.

Schimmel produceert microbiële vluchtige organische stoffen (MVOC), die de oorzaak zijn van een stinkend huis. Verschillende MVOC – en dus geuren – komen vrij tijdens de ontwikkeling, spijsvertering en reproductie van de bacterie (2).

Is schimmelgeur schadelijk?

Schimmelsporen zijn degenen die zich schuldig maken aan het veroorzaken van schade. Deze kleine deeltjes variëren tussen drie en 40 micron – een mensenhaar is niet dikker dan 150 micron. Ze reizen door de lucht en kunnen gemakkelijk in onze longen worden ingeademd, wat mogelijk allergieën, astma en andere ademhalingsaandoeningen kan veroorzaken. (3).

De sterkte van de geur staat vaak los van hoe gevaarlijk de kolonie kan zijn voor onze gezondheid. Schimmel creëert bijvoorbeeld een ongelooflijke hoeveelheid sporen tijdens zijn voortplantingscyclus, maar zeer weinig MVOC’s. Dit betekent dat de geur mild zal zijn, maar sporen zullen aanwezig en zeer actief zijn.

Kan ik luchtverfrissers gebruiken?

Bij blootstelling aan onaangename geuren kan onze eerste reactie zijn om ze te bedekken. Je denkt misschien zelfs dat je je stinkende probleem hebt opgelost. Maar de kolonie verspreidt zich nog steeds en de geur komt uiteindelijk terug.

Aan de andere kant bevatten veel fabrikanten van luchtverfrissers chemicaliën die schadelijk zijn voor ons welzijn (4). Dus tenzij je een natuurproduct gebruikt, kun jed meer schadelijke stoffen inademen dan bij schimmelsporen alleen.

Aangezien MVOC’s en de resulterende geuren worden geproduceerd door schimmel, is de enige langetermijnoplossing om de schimmelkolonie zelf te doden.

Te nemen voorzorgsmaatregelen

Wanneer u de geur begint aan te pakken, zijn er een paar voorzorgsmaatregelen die de moeite waard zijn om te nemen. Deze stappen helpen om uw longen te beschermen en verdere sporenplagen te voorkomen:

 • Draag een masker: Om te voorkomen dat schimmelsporen worden ingeademd, raden wij aan om een mondmasker te dragen.
 • Beschermende bril: De schimmel kan oogirritatie en ontsteking veroorzaken (5). Bovendien kan het combineren van schimmel en reinigingsproducten voldoende ongemak veroorzaken om een reinigingssessie te stoppen. Het is dus cruciaal om een beschermende bril te dragen.
 • Handschoenen: Zelfs natuurlijke ingrediënten zoals borax kunnen de huid irriteren. Gebruik rubberen handschoenen om direct contact met de huid te voorkomen.
 • Goede ventilatie: Zorg ervoor dat het gebied zo goed mogelijk wordt geventileerd – open deuren en ramen om te helpen.
 • Isoleer de kolonie: Sporen zullen ongetwijfeld overal overvliegen terwijl je schoonmaakt. Schrob dus altijd één kamer tegelijk. Het helpt ook als je de deur sluit om te voorkomen dat de sporen andere woonruimtes bereiken.
 • Afdichting HVAC-systemen: Als u een verwarmings-, airco- of ventilatiesysteem hebt, schakelt u deze uit. Het voorkomt dat de sporen ontsnappen en hun toevlucht vinden in uw HVAC-systeem om vervolgens weer naar binnen te gaan.
 • Uitrusting verwijdering: Wanneer de reiniging voorbij is, plaatst u al uw gereedschap in een plastic zak en sluit u deze. Onmiddellijk weggooien.

De beste schimmelverwijderingsstoffen

Of u nu de badkamer, keuken, tapijt of kleding schoonmaakt, deze producten verwijderen efficiënt schimmel uit uw huis. We hebben ook verschillende natuurlijke stoffen gekozen, zodat u geen last hoeft te hebben van agressieve chemische blootstelling tijdens het verwijderen van schimmel.

Warm water

Voor een kleine plaag op tapijten of kleding kan het gebruik van water dat heter is dan 140 graden Fahrenheit voldoende zijn (6). Hoewel heet water de schimmel zal doden, kunnen een paar druppels essentiële oliën de efficiëntie verhogen en een frisse geur achterlaten. Je hebt ook de mogelijkheid om thuis een doe-het-zelf luchtverfrisser te maken.

Waterstofperoxide en Baking Soda

Waterstofperoxide is in veel huizen te vinden om wonden en snijwonden schoon te maken. Maar het heeft ook andere nuttige toepassingen, waaronder schimmeldodende eigenschappen.

Actieve eigenschappen

Waterstofperoxide is een goedkope maar efficiënte methode om schimmels kwijt te raken (7). Het is ook gemakkelijk te vinden in apotheken en winkels binnen de gezondheidsafdeling.

Het werkt als een bleekmiddel en is specifiek krachtig in het reinigen van doorlatende oppervlakken. In vergelijking met chloor heeft het het belangrijke voordeel dat de ingrediënten – water en zuurstof – niet schadelijk zijn (8).

Hoewel je waterstofperoxide alleen kunt gebruiken, wordt het vaak gecombineerd met zuiveringszout. Van zuiveringszout is algemeen bekend dat het vieze geuren verwijdert en vocht vermindert. Dit maakt het een geweldig ingrediënt om toe te voegen aan een natuurlijk schimmeldodend reinigingsproduct (9).

Schimmeldodende reinigingsspray

 1. Mengen: Combineer in een spuitfles water en drie procent waterstofperoxide met een verhouding van 1:1.
 2. Spuit en wacht: Benevel het gebied en laat het 15 minuten weken.
 3. Vegen: Verwijder met een natte doek de mal.
 4. Droog: Veeg de plek met een droge handdoek om zoveel mogelijk vocht te verwijderen.

Wasstof met waterstofperoxide

Voeg in een wasmachine een kopje toe aan een lading. Als uw machine vanaf de bovenkant wordt geopend, wacht u tot het water is gegoten. Als het vanaf de voorkant opent, gebruik dan de kleine recipiënt die is gewijd aan andere reinigingsproducten.

Waarschuwing

Waterstofperoxide verlicht kleuren, dus vermijd het aan te brengen op gekleurde kleding. Meng ook niet met azijn, ammoniak of chloorbleekmiddel, omdat gevaarlijke gassen zich kunnen vormen (10).

Azijn en zuiveringszout mengsel

Een ander populair en natuurlijk schimmeldodend reinigingsmiddel is azijn.

Actieve eigenschappen

Azijn bevat vijf tot 20 procent azijnzuur, wat een van de krachtigste ingrediënten is voor het elimineren van schimmels (11). Het doodt niet alleen de meeste ziektekiemen, maar het verwijdert ook geuren (12). Voor hardnekkige geuren wordt zuiveringszout vaak toegevoegd aan azijn.

Waarschuwing

Meng geen azijn en bleekmiddel omdat er gevaarlijke gassen kunnen ontstaan (13).

Schimmeldodende reinigingsspray

 1. Meng ingrediënten: Voeg een theelepel zuiveringszout toe met twee eetlepels azijn in een spuitfles. Giet er desgewenst een halve theelepel afwasmiddel bij.
 2. Wachten: Schud de fles en wacht een minuut voordat u verder gaat.
 3. Voeg water toe: Vul de fles met warm water.

Wassen met azijn en zuiveringszout

 • Eerste wascyclus: Voeg een kopje witte azijn toe aan je wasmachine. Voeg geen wasmiddel toe.
 • Tweede wascyclus: Voeg een half kopje zuiveringszout toe.

Borax Poeder

Borax is een wit mineraal dat al duizenden jaren wordt gebruikt. Het wordt vaak gebruikt om schimmel en schimmel te verwijderen en geuren te neutraliseren.

Actieve eigenschappen

Wanneer het wordt gemengd met water, verandert borax watermoleculen in waterstofperoxide, waarvan we nu weten dat het een krachtige schimmeldoder is. Borax is veelzijdig en kan ook worden gebruikt als insecticide en herbicide.

Omdat borax echter moeilijk op te lossen en te mengen is, heeft het meer grondwerk nodig dan andere producten.

Schimmeldodende reinigingsspray

 1. Water: Giet in een grote kom vier of vijf kopjes warm water.
 2. Borax: Voeg een halve eetlepel borax toe.
 3. Oplossen: Roer langzaam tot het volledig is opgelost.

U kunt dit mengsel gebruiken zoals het is voor een handwas, reinigingsspray of in uw wasmachine gegoten.

Etherische oliën

Van de meer dan 90 verschillende essentiële oliën zijn er een paar bestudeerd op hun schimmelwerende eigenschappen. Bovendien maken hun vluchtige chemische stoffen veel oliën extreem aromatisch en bestrijden ze de MVOC-geuren van schimmels.

Let op

Het kiezen van pure en 100 procent natuurlijke essentiële oliën is van cruciaal belang. Synthetische producten kunnen schadelijke, onnatuurlijke verbindingen bevatten die schadelijk zijn voor onze gezondheid en het milieu (14).

Tea Tree etherische olie

Een studie vergeleek vijf reinigingsmiddelen – ethanol, azijn en commerciële producten – om hun efficiëntie te bepalen bij het beperken van de groei van schimmels. Tea tree etherische olie toonde de beste resultaten bij gebruik als vloeistof en damp (15).

Dit betekent dat je de olie over het beschimmelde gebied kunt spuiten. Je kunt het ook in de lucht verspreiden om sporen en geur te doden.

Waarschuwing

Direct contact met etherische oliën kan huidirritatie veroorzaken. Niet innemen – uit de buurt houden van kinderen en huisdieren.

Andere antischimmel etherische oliën

Kruidnagel etherische olie heeft ook efficiënt schimmelinfecties gedood (16). Geranium, citroengras, eucalyptus en pepermunt zijn andere antischimmeloliën die zowel schimmels als slechte geuren verwijderen (17).

Schimmeldodende reinigingsspray

 1. Mengen: Giet in een spuitfles een kopje warm water. Voeg er een theelepel tea tree olie aan toe en schud om te mengen.
 2. Spuit en wacht: Spray en laat het product 20 minuten weken.

Je kunt dit mengsel ook rechtstreeks in een handwascontainer of in een wasmachine gieten.

Bleach gebruiken

Alleen bleekmiddel kan oppervlaktevormen en allergenen verwijderen (18). Het wordt meestal gebruikt om harde materialen zoals tegels, werkbladen of badkuipen schoon te maken.

Bleekmiddel is echter niet geschikt voor het verwijderen van schimmels in poreuze materialen, zoals hout of gipsplaat. Als sporen diep in een stof of materie achterblijven, zal schimmel uiteindelijk teruggroeien.

Waarschuwing

Bleekmiddel verkleurt donkere stoffen. Alleen te gebruiken met witte stoffen en oppervlakken.

Schimmeldodende commerciële producten

Als u op zoek bent naar een eenvoudige reinigingsoplossing, zijn commerciële producten efficiënt en gemakkelijk te gebruiken. Sommige bevatten ingrediënten die we eerder hebben genoemd, terwijl andere chemische verbindingen bevatten.

Houd er echter rekening mee dat deze commerciële reinigingsmiddelen over het algemeen niet alle inbegrepen ingrediënten weergeven. Je weet niet precies wat je de hele tijd koopt.

Hun geur kan ook extreem overweldigend zijn. Dus als je gevoelig bent voor chemische geuren of moleculen, zorg er dan voor dat je een mondkapje draagt.

Caution

Elk product kan verschillende toepassingsmethoden hebben. Volg de gebruiksaanwijzing op de fles.

Hoe schimmelgeur te verwijderen

Zelfs met een breed scala aan schimmelreinigingsstoffen tot uw beschikking, kan uw schimmelverwijderingstechniek uw inspanningen maken of breken. Reinigingstechnieken variëren afhankelijk van de ruimte of het object dat u probeert schoon te maken.

1. Schimmel uit kleding verwijderen

Als je schimmel op je kleding hebt gezien, kun je chemisch reinigen, met de hand wassen of een wasmachine gebruiken. Hoewel het droogproces als laatste komt, is de rol ervan van cruciaal belang.

Droogkuis

Heb je onlangs schimmel op je kleding gevonden en ben je bang om het aan te raken? Doe het in een afgesloten plastic zak en laat je stomerij ermee omgaan.

Als het beschimmelde gebied niet zo voor de hand ligt, vertel je stomerij dan over de schimmelgroei. Als je dat niet doet, kan de kleding van andere mensen besmet zijn.

Wasmachine

Dit is misschien wel de handigste methode om de schimmel te verwijderen. Plaats alleen geïnfecteerde kleding in je wasmachine – je wilt de sporen niet op schone kleding verspreiden. Tenzij u delicate kleding schoonmaakt, selecteert u de heetste modus.

 1. Gebruik wasmiddel: Plaats uw reguliere reinigingsmiddel in de buitenrecipiënt in de lade of direct in de machine.
 2. Vul met water: Laat de machine vullen en het wasmiddel mengt zich op natuurlijke wijze met het water.
 3. Extra ingrediënten: Zodra je kleding geweekt is, stop je met de wasmachine en voeg je borax, azijn, etherische oliën of andere stoffen toe, zoals hierboven vermeld.
 4. Wassen: Laat je wasmachine twee volledige cycli draaien.

Geur check

Droog niet als je nog steeds een beschimmelde geur kunt detecteren. Dit betekent dat er nog steeds schimmel aanwezig is. Probeer in plaats daarvan je kleding met de hand te wassen in een meer geconcentreerde azijn- en zuiveringszoutoplossing.

Handen wassen

De handwastechniek kan ook worden gebruikt voor of na het reinigen van uw kleding in de wasmachine. Als je maar één doek of handdoek hebt om schoon te maken, kan een emmer met heet water voldoende zijn.

 1. Schrobben: Gebruik een borstel met zachte borstelharen en probeer zoveel mogelijk schimmel te verwijderen.
 2. Bereid de container voor: Voeg heet water, wasmiddel en een van de eerder beschreven ingrediënten toe.
 3. Schrobben: Schrob de kleding voorzichtig om ervoor te zorgen dat het mengsel diep in de stof doordringt. Vergeet niet om handschoenen te dragen.
 4. Weken: Wacht minstens 20 minuten of maximaal een paar uur.

Droogrichtlijnen

Droog je kleding zodra het wassen voorbij is. Laat ze niet ’s nachts in je wasmachine of handwasemmer zitten. Haal ze er onmiddellijk uit en droog ze op een van de volgende manieren:

 • Zon: Zonlicht kan schimmels doden – inclusief schimmel (19). Idealiter wil je je kleding buiten en in direct zonlicht ophangen.
 • Droger: Als buiten drogen niet haalbaar is, plaats je kleding dan in een droger.
 • Binnen hangen: Als geen van de bovenstaande opties beschikbaar is, hang je kleding dan in een goed geventileerde ruimte. U kunt een luchtontvochtiger gebruiken om de stof sneller te laten drogen.

2. Schimmel opruimen van tapijten

Een tapijt is een veel voorkomende plaats waar schimmel zijn toevlucht vindt. Vloeistoffen laten vallen of tapijten schoonmaken zonder ze goed te drogen, is voldoende om bacteriën te vinden die in de vezels groeien.

Handen wassen

Om verkleuring te voorkomen, raden we aan borax-, bleekmiddel- of chloorproducten te vermijden.

 1. Borstel met azijn: Breng pure gedistilleerde witte azijn aan op het geïnfecteerde gebied met een zachte borstel. Zorg ervoor dat de vloeistof de diepste lagen van het tapijt bereikt.
 2. Strooi zuiveringszout: Om vocht te absorberen en geuren te verwijderen, bedekt u het tapijtgebied met een dunne laag. Laat het een paar uur staan en stofzuig het poeder weg.

In plaats van azijn kunt u ook commerciële producten gebruiken. Zorg er wel voor dat je er een selecteert die expliciet is geformuleerd voor tapijten.

Het gebied drogen

Hang je tapijt indien mogelijk buiten, onder de zon. Als het aan de vloer is bevestigd, zal het drogen van het tapijt een belangrijke rol spelen bij het verwijderen van de schimmel en de geur ervan. Hier zijn enkele tips:

 • Handdoek of doek: Verwijder zoveel mogelijk vocht met een droge handdoek of doek.
 • Ventilatie: Zorg voor een goede luchtstroom in de kamer. Gebruik ventilatoren en open de ramen totdat het tapijt volledig droog is.
 • Luchtbevochtiger: Als je er een hebt, plaats deze dan in de buurt. Het absorbeert een deel van het vocht.
 • Haardroger: Gebruik de hete lucht van een haardroger om het droogproces sneller te maken.

Een steamer gebruiken

Je hebt misschien gehoord dat je het heldere deel van beschimmeld brood niet moet eten, omdat het hele brood waarschijnlijk besmet is. Evenzo betekent het zien van schimmel op sommige tapijtgebieden dat de sporen waarschijnlijk overal aanwezig zijn.

Om die reden moet het hele tapijt worden behandeld. Afhankelijk van het oppervlak kan het langer duren en meer elleboogvet dan u oorspronkelijk van plan was.

Voor grote oppervlakken zijn vacuümstoomboten ideale hulpmiddelen om schimmel te bestrijden. Steamers verwarmen over het algemeen water tussen 150 graden en 300 graden Fahrenheit. Hoe hoger de temperatuur, hoe efficiënter het apparaat de schimmel zal doden.

Om de efficiëntie van uw stofzuiger te verhogen, voegt u twee kopjes azijn of een gewoon tapijtvormdodend product toe aan het schone watercompartiment.

Bovendien laten de beste steamers maar heel weinig vocht achter. U hoeft het tapijt dus niet handmatig te drogen. Dit bespaart je natuurlijk tijd en voorkomt dat de bacteriën teruggroeien.

3. Schimmel opruimen uit keukens en badkamers

In deze ruimtes bestaat schimmelverwijdering voornamelijk uit schrobben. U kunt schrobben met een spons, schrobgereedschap of een tandenborstel voor meer delicate oppervlakken.

Bleekmiddel wordt meestal ook gebruikt in badkamers en keukens, omdat deze kamers meestal geen poreus materiaal bevatten. Sprays zijn gemakkelijker te gebruiken en bereiken kleine ruimtes en scheuren waar schimmel zich mogelijk heeft gevestigd.

Hoe zit het met boeken?

Heb je ooit een oude roman gevonden met een muffe geur en donkere of witte vlekken? Weerhoudt de penetrante geur je ervan om het te lezen?

Boekenliefhebbers, hier leest u hoe u voorzichtig schimmel van papier kunt verwijderen.

1. Verwijder zichtbare schimmel

Om te beginnen wilt u zichtbare schimmel verwijderen. Gebruik een tandenborstel of zachte borstel en veeg voorzichtig over de hoes en geïnfecteerde gebieden.

2. Droog het boek

Voordat het boek van schimmel volledig wordt gewist, moet het eerst worden gedroogd. Verwijder al het vocht, zowel binnen als buiten het boek. Hier zijn een paar manieren om dit te doen:

 • Waspapier: Plaats een vel tussen elke pagina of de pagina’s die het meeste vocht vasthouden.
 • Ventilatie: Laat je boek achter in een goed geventileerde ruimte. Houd het staan, half open, met geïnfecteerde vellen gescheiden. Hierdoor kan er meer lucht tussen de pagina’s stromen.
 • Luchtontvochtiger of ventilator: Plaats een van deze apparaten in de buurt van je boek om het droogproces te versnellen.

3. Behandelen tegen schimmel

Zodra je boek is opgedroogd, is het tijd om de schimmel en de geur ervan te verwijderen:

 • Essentiële olie: Leg een paar druppels tea tree olie op een doek en veeg de boekomslag en alle buitenranden af. Open het boek en veeg de binnenste achter- en voorkant af.
 • Gedenatureerde alcohol: Ga op dezelfde manier te werk als met de etherische olie.

Er is geen recept voor hoeveel essentiële olie en alcohol moeten worden gebruikt. De sleutel is om te voorkomen dat er vloeistof of vocht achterblijft na het afvegen van het boek met de stof.

Test eerst

Test altijd de essentiële olie en alcohol voordat je ze aanbrengt.

Wanneer een professional inhuren

Schimmelgeuren kunnen een grotere uitdaging zijn om te verwijderen dan we misschien denken. Wanneer het onjuist wordt gedaan, kan men de kolonies verspreiden in plaats van ze uit te roeien. Hier zijn een paar situaties waarin het het beste is om een professional te bellen om te helpen:

 • Geen visual: Als je de schimmel kunt ruiken, maar de bron niet kunt vinden.
 • Medium gegoten gebied: Als schimmel zich meer dan 10 tot 30 vierkante voet heeft uitgebreid, moet een professional de situatie beoordelen en aanbevelingen doen.
 • Groot gegoten gebied: Een gekwalificeerde persoon moet de taak aanpakken als schimmel meer dan 30 vierkante voet bedekt. Misschien wilt u ook het isolatieprobleem aanpakken (20).
 • Schimmel blijft teruggroeien: Er kunnen verborgen sporen zijn die de kolonie blijven doen herleven.

Veelgestelde vragen

Is een Muffe Geur Altijd schimmel?

Die muffe geur is bijna altijd schimmel. Het groeit in donkere en vochtige omstandigheden en creëert een muffe geur die in de atmosfeer blijft hangen. Het kan ook moeilijk zijn om er vanaf te komen als het eenmaal vat krijgt.

Kun je zien of het meeldauw of schimmel door geur is?

Om te zien of het meeldauw of schimmel door geur is, moet je het verschil tussen de twee kennen. Schimmel heeft een meer penetrante geur, terwijl meeldauw muf ruikt. Het kan lastig zijn om het verschil te zien, maar behandel het zo snel mogelijk als je een muffe geur detecteert.

Hoe ruikt zwarte schimmel?

Zwarte schimmel ruikt muf, als een aardse geur. Stel je een natte handdoek voor die in een zak is achtergelaten, dat is de geur van zwarte schimmel. Afhankelijk van het groeistadium van de sporen, produceert het ook een scherpe, bittere geur en een zoete, alcoholachtige geur.

Wat zijn de tekenen van schimmelziekte?

Er zijn verschillende tekenen van schimmelziekte, waaronder tranende ogen, piepende ademhaling, jeukende en rode ogen, hoesten en huidirritatie. Ook kunt u koorts ervaren in extreme omstandigheden.

Zal een luchtontvochtiger helpen met schimmel?

Een luchtontvochtiger zal helpen bij schimmel omdat het overtollig vocht uit de atmosfeer verwijdert en het afzet in een reservoir in de luchtontvochtiger. Je zou versteld staan van hoeveel vloeistof er uit de lucht wordt gehaald, vooral als je ziet hoe snel de container zich vult.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Velgen reinigen: de beste tips voor het schoonmaken van velgen