Hoe kasjmier te wassen (Hand &machine)

Als je het geluk hebt om een kasjmier trui te bezitten, ken je de luxe van dit materiaal. Zacht en bijna zijdezacht aanvoelend, kasjmier is een zalige stof om te dragen. Het komt van de wollige onderlaag van een geitenvacht.

Hoewel het perfect is om de hele winter gezellig te blijven, kan kasjmier behoorlijk lastig zijn om schoon te houden.

Het laatste wat je wilt doen is je kasjmier trui uit de was trekken en hem verwrongen, verward of helemaal uitgerekt vinden. Dus leun achterover, ontspan en laat ons je precies leren hoe je kasjmieren kleding moet wassen, zodat ze lang meegaan.

Inhoudsopgave
 • Hoe cashmere met de hand te wassen
 • Hoe kasjmier in de machine te wassen
 • Hoe vlekken op kasjmier te behandelen
 • Tips om kasjmier kleding lang mee te laten gaan
 • Veelgestelde vragen
 • Zorg voor uw kasjmier

Hoe cashmere met de hand te wassen

Wat je nodig hebt

 • Een ondiepe wastafel of gootsteen.
 • Gentle waszeep – laag alkalisch is het beste.
 • Schone witte handdoek.
 • Mesh droogrek.

Aanwijzingen

1. Bereid uw wastafel voor

Vul het bassin of de gootsteen met warm water, ongeveer 85 graden Fahrenheit. Voeg een kleine hoeveelheid handwasmiddel toe – ongeveer ÊÊn theelepel per gallon. Draai het water rond om het wasmiddel gelijkmatig te verdelen.

Iets om op te merken

Als het water te heet is, kunnen de kleurstoffen bloeden. Als het te koud is, komen er geen vlekken uit. Het is dus een goed idee om ergens in het midden te blijven hangen met koel tot warm water.

2. Kleding wassen — Begin met lichte kleuren

Scheid je kleuren en organiseer ze van lichtste naar donkerste. Je wilt beginnen met de lichten, voor het geval er een bloeding of vervaging is.

Voeg het eerste item toe aan de wastafel of gootsteen. Draai het voorzichtig rond in een cirkelvormige beweging. Trek, rek of wrijf niet over de stof. Dit kan de vorm van het item veranderen en het verpesten.

Doe dit twee tot vijf minuten, afhankelijk van hoe bevuild het kledingstuk is. Hoe langer je het doet, hoe meer vuil je eruit haalt. Het verhoogt echter ook de kans dat het kledingstuk vervaagt of bloedt.

Dus als het niet zo vies is, is een paar minuten prima genoeg!

3. Spoel af om zeep te verwijderen

Leeg het water en vul het bassin of zink weer op met schoon water. Bewaar het kasjmier item in het water. Herhaal deze stap totdat alle zeepsop verdwenen is.

Giet het water niet rechtstreeks op het kledingstuk, omdat dit de stof kan uitrekken. Koel water zal het hier geweldig doen.

4. Overtollig water verwijderen

Rol het voorwerp in een losse bal. Druk het voorzichtig tegen de zijkant van de gootsteen of het bassin om overtollig water af te voeren. Wring het item niet, wat er ook gebeurt. Dit is erger dan het in een delicate wasbeurt in je machine te doen!

5. Dep met een handdoek

Leg je schone witte handdoek neer op een vlakke ondergrond. Zorg ervoor dat het groot genoeg is voor het hele kledingstuk. Leg het item op de handdoek en maak eventuele bulten en rimpels glad.

Begin aan de bovenkant van het kledingstuk. Rol het kledingstuk en de handdoek samen, druk zachtjes maar stevig genoeg naar beneden zodat de handdoek het overtollige water kan absorberen. Wanneer je de handdoek uitrolt, controleer dan of het kasjmier item nog super nat is. Als dit het geval is, herhaalt u deze stap met een droge handdoek.

6. Droog

Hang het kasjmier item op een gaas droogrek. Laat het daar staan tot het helemaal droog is. Herhaal dit met de andere kasjmier items, gaande van licht tot donker.

Hoe kasjmier in de machine te wassen

Ja, je kunt kasjmier eigenlijk wassen in een wasmachine. Natuurlijk is het het beste om met de hand te wassen, zodat je zeker de controle hebt. Maar als u een waanzinnige haast heeft, kunnen we u helpen als het gaat om het wassen van een kasjmier item met uw machine.

Wat je nodig hebt

 • Een wasmachine met een delicate of wollen cyclus.
 • Wol en kasjmier wasmiddel.
 • Mesh waszak.
 • Mesh droogrek.

Aanwijzingen

1. Stel uw wasmachine in

Het is zo belangrijk dat je je wasmachine op de juiste stand zet. Als je een delicate of wolcyclus hebt, kies dan een van deze. Wol zal beter zijn, als je beide hebt. Stel de temperatuur in op koud, zodat het item niet krimpt, vervaagt of van vorm verandert. Voeg uw wasmiddel toe aan de dispenser of rechtstreeks aan de trommel, afhankelijk van uw machine.

2. Bereid je kleding voor

Je moet niet zomaar kasjmier items ingooien alsof ze alles aankunnen. Het zijn delicate stoffen en moeten met extra zorg worden behandeld. Daarom raden we aan om ze in een waszak van gaas te doen. Dit houdt ze beschermd tijdens de cyclus.

Zodra ze in de wasmachine zitten, sluit je de deur en zet je je machine aan.

3. Droog

Doe nooit kasjmier in een droger; het moet altijd aan de lucht worden gedroogd. Wanneer uw items zijn gewassen, haalt u ze uit de machine en legt u ze plat om aan de lucht te drogen. Dit is waar uw mesh droogrek van pas komt.

Hoe vlekken op kasjmier te behandelen

Het is nooit een goede dag als je een vervelende vlek op je favoriete trui krijgt. Zeker als het kasjmier is! Maar vrees niet, want je kunt deze vlekken weg zappen met deze handige tips.

Wat je nodig hebt

 • Zacht wasmiddel of babyshampoo.
 • Schone witte doek.
 • Koud water.
 • Afwasmiddel.
 • Bekken.
 • Mesh droogrek.

Aanwijzingen

 • Voor vlekken op make-up- of vetbasis: Dep de vlek voorzichtig met een koude schone witte doek. Behandel de vlek voor door het kasjmier in een zacht reinigingsmiddel te weken of babyshampoo. Spoel daarna het kasjmier item af in koud water en laat het drogen op je rek.
 • Voor chocoladevlekken: Dompel je schone witte doek in een zacht wasmiddel en wrijf de vlek lichtjes in. Schrob niet te hard. Spoel het item daarna af in koud water. Laat het aan de lucht drogen op je droogrek.
 • Voor rode wijn, thee of koffie: Dompel je schone witte doek in koud water en afwasmiddel. Dit is geweldig om voedselvlekken eruit te krijgen – het is tenslotte gemaakt voor gerechten! Als u zeep of wasmiddelen gebruikt, kunt u de vlek instellen. Wrijf de vlek voorzichtig in met de doek. Spoel je item af in koud water en hang op een droogrek.

Tips om kasjmier kleding lang mee te laten gaan

Wanneer u het geld uitgeeft om een kasjmieritem te kopen, wilt u dat het lang meegaat. Zelfs het dragen van je kasjmier vest kan angstaanjagend zijn omdat je bang bent om het te bevlekken. Maar met deze tips weet je zeker dat je kasjmier item lang meegaat.

 • Hang geen kasjmier op: Wanneer je je kasjmier items weglegt, gooi je de hangers weg. Ze zullen de vorm vervormen en aan de stof trekken. Vouw ze voorzichtig op en bewaar ze in plaats daarvan in een lade.
 • Scheer regelmatig: Scheer je kasjmieren kleding regelmatig. Zeg eens wat? Ja, scheren. De vezels kunnen vaak pilen, wat meestal gebeurt op plaatsen waar veel wrijving optreedt. Om dit te voorkomen, gebruikt u een scherp scheermesje, pluistape of een Gleener om fuzzing te voorkomen.
 • Correct bewaren: We hebben het gehad over het bewaren van je kasjmier items in een la. Maar hoe zit het met die zomermaanden als je dit gezellige materiaal niet gaat dragen? Doe je kledingstuk in een ademende zak of opbergdoos en bewaar het op een koele, droge plek. Voor extra maatregelen, wikkel elk item in zuurvrij tissuepapier. Dit voorkomt rimpels.
 • Af en toe wassen: Je hoeft geen kasjmier te dragen en te wassen. We raden aan om kasjmier pas na ongeveer drie keer dragen te wassen, of als je een vlek opmerkt. Lucht het na elke slijtage en gebruik een opfrisspray om het schoon te houden tussen de wasbeurten door.
 • Geef je kasjmier een pauze: Een grote tip voor kasjmier is om het een pauze te geven. Als je het elke dag draagt, zul je het verslijten. Het is het beste om kasjmier te bewaren voor speciale gelegenheden of het een paar dagen tussen de dragen door te geven.
 • Niet chemisch reinigen: Ondanks wat veel labels op kasjmier kleding zeggen, niet chemisch reinigen. We herhalen: geen kasjmier chemisch reinigen! Stomerij heeft de mogelijkheid om de vezels op kasjmier items af te breken en te beschadigen. Bovendien maakt het wassen van kasjmier in water het na verloop van tijd pluizig – net als de vacht van een geit!
 • Combineer het niet met ruwe kleding: Vraagt u zich af waar u uw kasjmier kledingstuk mee kunt combineren? Een zijden sjaal, pareljuwelen of een zacht vest is voldoende. Combineer het niet met ruwe kleding zoals metalen sieraden, riemen of leren items zoals krokodillentassen.
 • Sla de wasverzachter over: We weten het, we houden ook van wasverzachter. Maar het gebruik ervan met kasjmier kan eigenlijk het tegenovergestelde effect hebben. Je kasjmier wordt na verloop van tijd zachter van koud water, dus maak je geen zorgen dat het ruw wordt als je onze schoonmaaktips volgt.

Veelgestelde vragen

Voordat je naar buiten gaat en je kasjmier items koopt, laten we je blijven informeren over deze geweldige stof. Dan kun je je vrienden en familie vertellen dat je nu een kasjmierexpert bent. Om dit te doen, zullen we enkele super belangrijke veelgestelde vragen beantwoorden.

Kun je kasjmier wassen dat alleen chemisch schoon is?

Ja. Zoals we al zeiden, negeer dat zorglabel voor het grootste deel. U kunt uw kasjmier schoon en fris krijgen door onze tips en trucs. Dat gezegd hebbende, als je het moeilijk hebt of super nerveus bent, breng je item dan naar een stomerij.

Voor vlekken kun je er niet uit, of voor geweven kasjmier zullen stomerijen het waarschijnlijk beter doen dan jij. Ook voor items met leren knopen, losse gebreide structuren, borduurwerk of kralen, kunt u kiezen voor een uitstapje naar de stomerij.

Hoe vaak moet je kasjmier wassen?

Elke drie of vier draagt. Als je een paar dagen pauze neemt tussen de slijtages, dan wordt dit ongeveer om de tien dagen of zo. Maak je echter geen zorgen, want kasjmier wordt beter met elke wasbeurt! Dus zolang u onze instructies opvolgt, blijft uw kasjmier in goede staat.

Kun je gewoon wasmiddel gebruiken voor kasjmier?

We zijn blij dat je het vraagt. Het antwoord is nee. Regulier wasmiddel is veel te hard voor de gevoeligheid van kasjmier. Gebruik in plaats daarvan een babyshampoo of een wol- en kasjmierwasmiddel. Iets zachts is altijd het beste voor kasjmier.

Krimpt kasjmier tijdens het wassen?

Als je warmte gebruikt tijdens het wassen van kasjmier, ja, het kan krimpen. Zorg er altijd voor dat het water koud of licht warm is. Blijf bij 85 graden Fahrenheit, maximaal.

Strekt kasjmier zich uit tijdens het wassen?

Kasjmier kan uitrekken tijdens het wassen. Helaas heeft kasjmier niet de neiging om terug te stuiteren naar zijn oorspronkelijke vorm als het zich uitstrekt. Daarom raden we een paar dingen aan:

 • Wees altijd voorzichtig bij het wassen.
 • Als je het in de machine stopt, gebruik dan een gaaszak.
 • Wring het niet uit als het nat is.
 • Doe het nooit in de droger.
 • Leg het plat te drogen.
 • Hang het niet op aan een hanger. Vouw het netjes in een lade of bewaar het op een plank.

Als je uiteindelijk je kasjmier uitrekt, probeer het dan met de hand te wassen in koud water, hervorm het naar je beste vermogen en droog het plat.

Wordt kasjmier na verloop van tijd zachter?

Kasjmier wordt na verloop van tijd wel zachter. Het moet echter zacht aanvoelen vanaf het moment dat u het in de winkel koopt. Als het je huid krast, controleer dan het etiket om te zien of het 100 procent kasjmier is.


Zorg voor uw kasjmier

We weten dat het klinkt als veel werk om je kasjmieren kleding in topconditie te houden. Maar het is het allemaal waard als je je gezellige fleecetrui aantrekt en de hele dag de warmte voelt.

Zorg ervoor dat u deze tips opvolgt om uw kasjmierartikelen goed met de hand te wassen, in de machine te wassen en vlekken te behandelen. Zolang je koud water, een zacht wasmiddel en de juiste technieken gebruikt, kan je kasjmier heel lang meegaan.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?