Zorg voor zijden kleding


Zorg voor zijden kleding

 • Het identificeren van pure zijde en zijdemengsels
 • Wanneer zijdekleding chemisch reinigen
 • Wassen zijden kleding schoon thuis
 • Het wegwerken van hardnekkige zijdevlekken
 • Zijde beschermen tegen schade
 • Silk’s ergste vijand afweren: kledingmotten
 • Juiste opslagtechnieken voor zijden kleding

Zijde is al eeuwenlang een statussymbool dat synoniem staat voor elegantie, smaak en stijl, maar deze waardevolle stof kan in een oogwenk worden verpest wanneer deze verkeerd wordt gewassen of opgeslagen. Weten wat er nodig is om je zijden kleding goed te verzorgen, verlengt de levensduur van je favoriete stukken en zorgt ervoor dat ze er het hele jaar door ongerept uitzien.

Het identificeren van pure zijde en zijdemengsels

Weet je waar zijde vandaan komt?

Van nature sterk en ongelooflijk zacht, het is verbazingwekkend om te denken dat zijde in zijn puurste vorm wordt gewonnen uit de cocons van de moerbei zijderups. Het proces dat de ruwe cocon neemt en zijdedraad verandert in een paneel van delicaat geweven stof omvat een aantal stappen die met expertise en precisie moeten worden uitgevoerd om het juiste resultaat te produceren.

Gezien hoe vervelend de productie van zijde is, is het geen wonder dat kleding gemaakt van zijde met buitengewone zorg moet worden behandeld om de integriteit van de natuurlijke vezel en zijn kenmerkende glans te behouden. Hoe u ervoor kiest om uw zijden kledingstukken schoon te maken en te verzorgen, hangt af van een aantal factoren, maar vooral van het feit of uw item puur of gedeeltelijk van zijden strengen is gemaakt.

Het kan tijd en oefening kosten om in één oogopslag te zien of een kledingstuk van pure zijde is gemaakt of niet, maar het kennen van een of twee kneepjes van het vak kan ervoor zorgen dat u authentieke stukken tegen de juiste prijs koopt.

 • Zoek naar een glinstering. Echte zijde reflecteert licht op een unieke manier gezien de moleculaire structuur van zijn strengen, wat betekent dat het zal glinsteren en van kleur zal veranderen als het licht eroverheen beweegt. Nepzijde reflecteert alleen wit in het licht.
 • Wrijf het tussen je vingers. Pure zijde is een natuurlijke vezel en zal anders reageren wanneer het tussen je vingers wordt gewreven dan een synthetische stof. Je zou moeten voelen dat het warm wordt na een beetje wrijven.
 • Luister naar een textuurcrunch. Wanneer het samen wordt gebundeld, creëert echte zijde een duidelijk geluid dat sommigen beschrijven als vergelijkbaar met het stappen op verse sneeuw.

Het is belangrijk om te weten dat commerciële textielnormen wat speelruimte bieden als het gaat om het beweren dat iets pure zijde of een zijdemix is. Pure zijde betekent niet in alle gevallen 100% zijde, omdat de stof slechts 95% of meer hoeft te zijn om een label als pure zijde te verdienen. Elke stof waarvan het zijdegehalte tussen de 20-50% ligt, kan een zijdemengsel of gemengde zijde worden genoemd. Deze normen worden echter niet altijd nauwkeurig gecontroleerd, dus zorg ervoor dat u uw kleding koopt van vertrouwde bronnen waarvan bekend is dat ze kwaliteitsstukken produceren.

Wanneer zijdekleding chemisch reinigen

Maakt zijde deel uit van de kleding die u kunt chemisch reinigen?

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, dompelt stomerij je kleding onder in een vloeibaar bad – maar in plaats van water wordt een chemisch oplosmiddel gebruikt om vlekken schoon te maken en te verwijderen. Het type oplosmiddel dat wordt gebruikt, wordt gekozen op basis van welke stof moet worden gereinigd en welk type vlekken aanwezig kan zijn. In het geval van zijde zal een overgrote meerderheid van kledingstukken gemaakt van deze natuurlijke vezel een stomerij nodig hebben om hun schoonheid en levensduur te behouden.

stomerij zijde

Het label op je kleding is altijd de beste plek om te beginnen wanneer je probeert de meest effectieve en veilige manier te vinden om zijden stukken schoon te maken. Als uw kledingstuk geen label of onderhoudsinstructies heeft, kunt u uw lokale stomerij vragen om het stuk te beoordelen en u te adviseren over de beste manier van handelen voor verzorging. Sommige soorten zijden kleding worden voorbehandeld tijdens de productie en reageren niet goed op chemisch reinigen.

Lees ook:   hoe pastamachine schoonmaken

Indien van toepassing wordt chemisch reinigen vaak als de beste methode beschouwd, zelfs als uw zijden stuk bestand is tegen het wassen van de handen thuis. Stomerijen hebben toegang tot speciale oplosmiddelen die vlekken met verschillende producten kunnen aanpakken, afhankelijk van de aard van de vlek. Hun stoomapparatuur is ook robuuster dan stomers voor thuiskleding en vaak veiliger om te gebruiken om dat rimpelvrije resultaat te krijgen dat u wilt.

Wassen zijden kleding schoon thuis

Of u nu gewoon probeert een zijden stuk schoon te maken in een mum van tijd tussen bezoeken aan de professionals of uw label uitdrukkelijk het gebruik van stomerijmiddelen verbiedt, het is handig om een paar tips te kennen om zijde thuis te wassen thoed zorgt ervoor dat het er net zo prachtig uitziet als de dag dat je het kocht.

Omdat het een van de sterkste natuurlijke vezels is die we kennen, is zijde vrij kwetsbaar als het nat is. Tot 20% van zijn natuurlijke kracht gaat verloren wanneer het verzadigd is en omdat het een slechte elasticiteit heeft, kan het gemakkelijk misvormd raken wanneer het wordt uitgerekt.

Handwassing Zijde

Wanneer u uw zijde thuis met de hand wast, houd dan rekening met deze richtlijnen:

 • Gebruik wasmiddelen en vlekverwijderaars die duidelijk zijn gelabeld als veilig voor zijden stof.
 • Was zijden kledingstukken apart van elkaar en andere delicate kleding om kleurbloedingen te voorkomen.
 • Keer kleding binnenstebuiten voordat je gaat wassen.
 • Dompel onder in een bad of gootsteen gevuld met koud water en genoeg mild, zijdebestendig wasmiddel om het materiaal te reinigen.
 • Roer het water door voorzichtig te roeren; probeer geen zijden stof te schrobben of uit te rekken, omdat deze zijn vorm permanent kan verliezen.
 • Laat het materiaal maximaal 30 minuten intrekken, zodat de stof voldoende tijd heeft om vuil en olieachtige stoffen af te geven.
 • Spoel af door zachtjes koud water door het materiaal te laten lopen totdat het water schoon en vrij van sop loopt.
 • Draai of wring de stof niet om overtollig water vrij te maken; knijp de stof voorzichtig samen of tegen de rand van de gootsteen om water eruit te persen.
 • Plat leggen om te drogen; vermijd het ophangen of draperen van natte zijde om het te helpen zijn vorm te behouden.

met de hand wassen zijden kleding

Machinaal wassen Zijde

Als het etiket van uw kledingstuk het mogelijk maakt om in de machine te wassen, zal het u waarschijnlijk instrueren om stappen zoals deze te volgen voor de beste resultaten:

 • Net als bij de handwasmethode, keert u het kledingstuk binnenstebuiten voordat u het wast.
 • Vermijd haken en ogen aan je zijden stof door een mesh waszak te gebruiken die bedoeld is voor delicate kleding.
 • Kies de cyclus die bedoeld is voor delicate wasbeurten en zorg ervoor dat u een koudwatertemperatuur gebruikt.
 • Een langzame spincyclus is het veiligst voor zijden stof, omdat snellere spincycli onbedoelde uitrekken kunnen veroorzaken.

Eenmaal droog, kan zijden stof worden gestoomd om rimpels te verwijderen. Zorg ervoor dat u het kledingstuk niet te veel uitrekt tijdens het stomen, omdat dit de vezels kan beschadigen en de pasvorm van de kleding permanent kan veranderen. Hang in plaats daarvan het kledingstuk rechtop en gebruik de stoompijp in neerwaartse bewegingen om de stof te ontspannen en eventuele rimpels recht te trekken.

U kunt ook proberen te kijken naar uw instructies voor het wassen van de wasmachine om te zien of je het kunt gebruiken voor het wassen van je zijden kleding.

Het wegwerken van hardnekkige zijdevlekken

Als uw zijden kledingstuk een vlek heeft, wilt u deze verwijderen voordat u de stof wast om te voorkomen dat de vlek wordt ingesteld. Het proces van het verwijderen van vlekken kan lastig zijn, afhankelijk van de stof die de vlek heeft veroorzaakt. Als u uw kledingstuk naar een stomerij brengt, kunnen ze u dit ook vragen, omdat het type vlek bepaalt welk oplosmiddel ze gebruiken om het te verwijderen.

Lees ook:   wanneer sloten schoonmaken

De meeste vlekverwijderaars gemaakt voor thuisgebruik op zijden kledingstukken kunnen universeel zijn, maar zorg ervoor dat u de etiketten op de fles leest om te controleren op waarschuwingen of opmerkingen over hoe u het product kunt mengen voor de beste resultaten. Zodra de oplossing is aangebracht, moet u de stof mogelijk voorzichtig wrijven om de oplossing in de vlek te werken – maar vermijd het krachtig schrobben of krabben aan het oppervlak.

Zijden stof kan je misleiden, dus wees voorzichtig – je realiseert je misschien niet dat het gekleurd is totdat het is schoongemaakt, omdat de natuurlijke vezels stoffen zoals zweet en lichaamsoliën kunnen absorberen waarvan de vlekken mogelijk niet verschijnen totdat ze zijn blootgesteld aan oplosmiddelen of warmte van stomen.

Zelfs als het label van uw zijden kledingstuk chemisch reinigen afraadt, kan het de moeite waard zijn om de stomerij te bezoeken voor met name vlekverwijderingsdiensten. De oplosmiddelen die ze gebruiken voor het verwijderen van vlekken kunnen nog steeds veilig zijn, zelfs voor kledingstukken die niet kunnen worden ondergedompeld in professionele reinigingsoplossingen. Dit kan een redder in nood zijn voor uw kledingstuk als een vlek te hardnekkig blijkt voor thuisoplossingen om aan te pakken.

vlekverwijdering zijden kleding

Zijde beschermen tegen schade

Zijden kleding kan op verschillende manieren worden beschadigd, maar een van de meest voorkomende oorzaken van schade aan deze dure stof is het verkeerd hanteren ervan tijdens het schoonmaken. Dit geldt met name wanneer u moeilijke vlekken probeert te verwijderen. Vanwege de kwetsbaarheid voor sterke chemicaliën mag bleekmiddel nooit worden gebruikt op zijden stof. Dit omvat wasmiddelen die kleurveilig bleekmiddel gebruiken of bleekmiddelen die op zuurstofbasis zijn in plaats van een conventioneel chloorbleekmiddel.

Droogtips

Het in de droger drogen van zijde, zelfs op lage of geen hitte-instellingen, kan er ook voor zorgen dat de vezels van de stof breken of uit de vorm uitrekken. Als u de natuurlijke droogprocedure van een zijden kledingstuk wilt versnelleness, je kunt het plat op een katoenen handdoek leggen en er nog een katoenen handdoek op leggen. Rol het vervolgens voorzichtig in een spiraal, zodat de lichte druk tussen de lagen de handdoeken helpt om vocht uit de zijden stof te absorberen.

Oplossingen voor doffe stof

Als u merkt dat de glans van uw zijden kleding zijn glans of glans heeft verloren en een witte film lijkt te hebben of er dof uitziet, kunnen de zijdevezels beschadigd zijn geraakt door onjuiste reiniging of blootstelling aan te veel licht of warmte. Een oplossing van 1/4 kopje witte gedistilleerde azijn voor elke liter water die wordt gebruikt, kan helpen de natuurlijke glans van de stof te herstellen. Volg de stappen die je zou doen met handen wassen, waarbij je het kledingstuk onderdompelt maar niet schrobt of uitrekt, en zorg ervoor dat je het grondig spoelt en het kledingstuk plat droogt.

zijde beschermen tegen schade

Stomen vs. Persen

Hoewel stomen de veiligste manier is om rimpels in zijden kleding te verwijderen, is het mogelijk om een strijkijzer op een lage temperatuurinstelling te gebruiken voor items waarvan de labels aangeven dat persen een veilige praktijk is. Zelfs dan kunt u overwegen om een speciale persdoek te gebruiken die fungeert als een barrière tussen uw kledingstuk en de plaat van het strijkijzer. Zorg ervoor dat je het kledingstuk ook binnenstebuiten keert voordat je gaat strijken.

Problemen met blootstelling

Overmatige blootstelling aan zonlicht en warmte kan ook schade toebrengen aan de textuur en kleur van een zijden kledingstuk, dus vermijd het plaatsen in de buurt van warmtebronnen of ramen die veel daglicht binnenlaten. Gebruik ondoorzichtige kledingzakken als u uw kleding in de auto moet ophangen en probeer de zijden kledingstukken zo snel mogelijk te verwijderen om de tijd die ze op een warme dag in de auto doorbrengen te minimaliseren.

Lees ook:   Hoe schimmel van tapijt te reinigen (4 eenvoudige tips)

Silk’s ergste vijand afweren: kledingmotten

Kledingmotten kan snel werk maken van het eten door zijden kleding en de schade die ze veroorzaken kan duur zijn om te repareren of, erger nog, volledig onherstelbaar.

Een mottenplaag kan zich snel van het ene kledingstuk naar het andere verspreiden, vooral als de kledingstukken verkeerd worden bewaard en gedurende een lange periode ongecontroleerd worden gelaten.

Sterke chemische behandelingen, zoals die worden gebruikt in commerciële mottenballen en mottenkristallen, kunnen een risico vormen voor uw zijden kledingstukken of voor uzelf als ze niet correct worden behandeld. Deze behandelingen geven een soort gas af en moeten worden gebruikt in een goed afgesloten ruimte of container om effectief te zijn. Kleding die aan deze chemicaliën is blootgesteld, moet worden gelucht of gereinigd voordat het weer kan worden gedragen en een kenmerkende geur van het ontsmettingsmiddel kan enige tijd op het materiaal blijven hangen.

Natuurlijke alternatieven zoals lavendel en cederhoutolie zijn traditionele maar niet altijd effectieve mottenafschrikmiddelen. Als ze worden gebruikt, moeten ze regelmatig worden aangevuld om consistent te kunnen blijven werken. Terwijl cederolie kan jonge mottenlarven doden, het is niet effectief tegen eieren die nog niet zijn uitgekomen of motten die volgroeid zijn. Bestaande plagen moeten worden uitgeroeid voordat ceder of lavendel effectief kan zijn.

Vallen voor kledingmotten zijn zowel natuurlijk als zullen helpen de mottenpopulatie onder controle te houden in plaats van alleen te proberen volwassen kledingmotten af te weren. Gebruik feromoonvallen van kledingmotten om te controleren voor tekenen van kledingmotactiviteit. Voor meer tips over kleding mot preventie, bekijk onze blog!

Als u van plan bent om een zijden kledingstuk lange tijd op te slaan, moet u het nog steeds uit de opslag halen en het en de opslagruimte regelmatig inspecteren op tekenen van kledingmottenplaag. Als dieptereiniging uw ruimte niet van dit ongedierte bevrijdt, overweeg dan onze Delicate Stoffen Moth Killer Kit.

opslag van zijden kleding

Juiste opslagtechnieken voor zijden kleding

Koel, droog en donker zijn omstandigheden die het beste passen bij zijde in opslag. Als natuurlijke vezel moet het ademen, dus het opslaan van zijde in goed afgesloten plastic kan vaak meer kwaad dan goed doen. Het is beter om zijde op te slaan tussen lagen katoenen stof of in ademende katoenen zakken wanneer ze zijn opgevouwen of opgehangen kledingzakken met ritssluiting om je zijden kleding te helpen zijn vorm te behouden en kreukvrij te houden voor als je klaar bent om het weer te dragen.

Hoe u ook van plan bent om uw zijden kledingstukken op te bergen, zorg er altijd voor dat ze volledig schoon en vrij van vlekken zijn voordat u ze weglegt. Overgebleven vuil van een dag dragen of de natuurlijke oliën van uw lichaam kunnen de stof afbreken terwijl deze in de opslag zit of hangt, wat kan resulteren in permanente vlekken of schade aan de zijdevezels. Het is een goed idee om uw opgeslagen kleding ook regelmatig te controleren, voor het geval slapende stoffen als vlekken verschijnen of de integriteit van uw opslagmethode wordt aangetast door accidentele schade aan plagen.

Wanneer goed onderhouden, kan zijden kleding een leven lang meegaan en daarna, wat de kosten rechtvaardigt door een erfstuk te worden dat van de ene generatie op de volgende kan worden doorgegeven. Zorg voor uw zijden kleding en het zal uw inspanningen terugbetalen met tijdloze stijl in de komende jaren.

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.