Hoe u uw tapijt kunt reinigen zonder vacuüm

De go-to reinigingstool voor het opfrissen van uw tapijt is vaak een stofzuiger – maar bent u op zoek naar een alternatief? Misschien hebben de kinderen een hekel aan het lawaai, of let je op je geld en wil je besparen op de energierekening. Of misschien heb je nu gewoon geen vacuüm.

Wat de reden ook is, het goede nieuws is dat stofzuigers niet de enige manier zijn om uw tapijt schoon te maken. Er zijn verschillende manieren waarop u vuil van schoenen, huisdieren, stof en algemeen vuil van het tapijt kunt verwijderen.

Laten we er meteen in duiken en zien hoe je tapijt kunt reinigen zonder vacuüm, zodat je aan de slag kunt.

Inhoudsopgave
  • Hoe tapijt te reinigen zonder vacuüm
  • Veelgestelde vragen
  • Tot slot

Hoe tapijt te reinigen zonder vacuüm

We hebben verschillende manieren opgesomd om vuil, vlekken en haar dat uw tapijt verpest, aan te pakken.

1. Bezem en Stoffer

Wat gebruikten mensen voordat stofzuigers zo populair waren? Nou, velen gebruikten gewoon een bezem en een stoffer. Dit lijkt misschien ouderwets, maar het is nog steeds een effectieve manier om ingeslepen vuil en puin van het tapijt te verwijderen.

De beste techniek is om in dezelfde richting te borstelen en puin in één gebied te vegen. Op deze manier is het gemakkelijker om al het vuil in de stoffer te krijgen. Korte slagen zijn effectief, borstelen in een rechte lijn.

Je zult wat moeten schrobben met deze manier van schoonmaken. Het is het meest efficiënt om een bezem of borstel met natuurlijke borstelharen te gebruiken. Ze zijn stijver en beter voor het losmaken van vuil.

Palmyraharen zijn taai en helpen puin naar buiten te brengen dat je niet in de tapijtvezels kunt zien. Toch is Broomcom vooral populair omdat het stevig maar nog steeds buigbaar is.

Broomcom is gemaakt van een verscheidenheid aan rechtopstaand gras genaamd Sorghum vulgare. Dit kan vuil en stof van uw tapijt absorberen (1).

Het is misschien het beste om paardenhaar en polypropyleenharen te vermijden, omdat ze zacht kunnen zijn en schoonmaken hard werk kunnen maken.

2. Tapijtveger

Vervolgens hebben we de tapijtveger – een rustig alternatief voor de stofzuiger. De stille werking van dit apparaat kan worden gewaardeerd door gezinnen met jonge kinderen of huisdieren die bang worden door harde geluiden.

Het heeft ook geen elektriciteit nodig om te werken – het is handmatig en heeft rollen en borstels in de basis. Dus terwijl je de tapijtveger over het tapijt laat glijden, draaien de borstels en vangen ze vuil en stof op. Daarna gooi je de vuilinzamelaar gewoon in de prullenbak.

Het gebruik van een tapijtveger is eenvoudig – er zijn geen knoppen of verschillende instellingen. Tapijtvegers zijn ook ontworpen om lichtgewicht te zijn, wat geschikt kan zijn voor mensen met een slechte rug. Ze kunnen ongeveer vier tot negen pond wegen, afhankelijk van het model.

Misschien wilt u dit mechanische gereedschap gebruiken voor snelle, dagelijkse reinigingen. Het is misschien niet het beste om diep in de tapijtvezels te komen, maar het is een goede methode van chemisch reinigen.

3. Verpakkingstape

Je denkt misschien – verpakkingstape, echt waar? Hoe reinigt dit mijn tapijt? Luister naar ons hierover.

Als u aan het schoonmaken bent en merkt dat haar of huisdierbont aan uw tapijt is vastgeplakt, kan verpakkingstape het verwijderen. De lichte kleefkracht kan verdwaalde haren oppikken die je niet gemakkelijk met de hand kunt doen.

Neem gewoon wat verpakkingstape en druk het stevig op de tapijtvezels. Verwijder het vervolgens om de vacht en het haar op te tillen. Het kan ook stof en vuil oppikken.

Natuurlijk zal dit niet praktisch zijn voor het reinigen van grote delen van het tapijt. Maar het is een snelle methode voor het schoonmaken van vlekken voordat gasten aankomen of na een diepe reiniging.

Misschien wilt u voorkomen dat u verpakkingstape te lang op uw tapijt laat zitten. Als je het daar een paar uur laat liggen, loop je het risico een kleverig residu achter te laten.

4. Was het tapijt

Voor een grondige reiniging is het tijd om een emmer en borstel tevoorschijn te halen. Dit kan helpen bij het schrobben van vuil en stof van het tapijt, waardoor de natuurlijke kleur wordt hersteld. Het kan ook helpen om bacteriën die op de loer liggen in de vezels te ontgeuren en te doden.

Uw lokale winkel zal waarschijnlijk tapijtreinigers op voorraad hebben, maar u hoeft niet altijd agressieve chemicaliën op uw tapijt te gebruiken. Er is een mogelijkheid dat de ingrediënten de vezels kunnen beschadigen bij regelmatig gebruik of gedurende een lange periode.

In plaats daarvan kunt u een mild wasmiddel gebruiken of zelfs een zelfgemaakte tapijtreiniger maken. Gemeenschappelijke huishoudelijke ingrediënten zoals azijn zijn fantastisch voor deze doe-het-zelf taak.

Dit eenvoudige ingrediënt bevat ongeveer vijf procent azijnzuur en doodt ziektekiemen. Azijn vernietigt de celstructuren van bacteriën en beschermt uw familie tegen bacteriën zoals E. coli (2).

Zorg er echter voor dat u witte azijn goed verdunt voordat u het op uw tapijt gebruikt. We raden een verhouding van 1: 1 aan van gedestilleerde witte azijn en warm water. Het water mag niet gloeiend heet zijn – dit kan tapijtvezels beschadigen.

Ook als uw tapijt is gemaakt van wol, zijde of natuurlijke vezels, raden we azijn niet aan. Dit ingrediënt kan onomkeerbare schade veroorzaken.

Nu is het tijd om wat elleboogvet te gebruiken en de borstel te gebruiken om het tapijt te schrobben. Dompel het in je emmer zelfgemaakte reiniger en schud overtollig water af. U wilt uw tapijt niet oververzadigen – het zal eeuwen duren om te drogen.

Geef je tapijt altijd een paar uur om te drogen voordat je er weer op stapt. Het laatste wat je wilt doen is het oppervlak insmeren met modder.

De kamer kan naar azijn ruiken terwijl je aan het schoonmaken bent, maar we kunnen ergere geuren bedenken. Gelukkig zal deze geur echter verdwijnen zodra het tapijt droogt. Bovendien kun je tijdens het schoonmaken altijd een raam openen als je last hebt van de azijngeur.

Misschien vind je dit ook interessant
Vrouw die een tapijt schoonmaaktHoe vaak tapijt te reinigen (voor alle reinigingstypen)

Tips voor vlekken en morsen

Als je een drankje of vloeistof op je tapijt hebt gemorst, raak dan niet in paniek. We raden aan om zuiveringszout te gebruiken voor dit noodgeval. Het is goedkoop en kan helpen tapijtvlekken en geuren te verwijderen door ze te absorberen.

Strooi zuiveringszout op het tapijt en besproei het met water. Laat het ongeveer drie uur op de vlek zitten. Dan kun je het wegpoetsen.

Als het een verse mors is, dep het dan en dep om het zuiveringszout te verwijderen – wrijf of schrob er niet tegenaan. Dit kan vlekken verergeren.

Let op

Test altijd eerst het tapijt. Om schade te voorkomen, test u de tapijtoplossing eerst op een klein gebied. Laat het vervolgens een paar uur staan om te zien hoe het tapijt reageert voordat u het hele gebied schoonmaakt.

5. Stoom dweilen

Een van de opties waar we van houden voor het ontsmetten van tapijten is de stoommop. Dit is een fantastische manier om je tapijt grondig schoon te maken, vooral als je jonge kinderen en huisdieren hebt.

Stoommoppen gebruiken alleen water – er zijn geen andere chemicaliën nodig. Het is dus niet giftig en veilig voor iedereen.

De stoomdamp kan ziekteverwekkers en ziektekiemen binnen vijf seconden doden. Dit omvat Methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) en Vancomycine-resistente Enterococcus faecalis (VRE) (3).

Stoommoppen kunnen ook huisstofmijt doden vanwege de warmte die wordt afgegeven (4). Je kunt er ook op rekenen dat ze volwassen en larvale vlooien doden, plus enkele van hun eieren (5).

Natuurlijk, omdat de waterdamp hoge temperaturen van ongeveer 55 graden Celsius bereikt, kan direct contact het tapijt beschadigen. Misschien moet je een tapijtzweefvliegtuig kopen voor je stoommop.

Dit is een plastic apparaat dat je eenvoudig op de dweilkop klemt, waardoor je stoommop veilig kan glijden.

Vergelijkbare artikelen
Vrouw die een tapijt droogtDroog tapijtreiniging versus stoomreiniging: wat is beter?

Veelgestelde vragen

Kan ik een tapijt wassen zonder te stofzuigen?

Je kunt shampoo gebruiken zonder te stofzuigen door een stoffer en borstel te gebruiken. Veeg het tapijt om grotere stofafzettingen te verzamelen en gebruik verpakking of bruine tape voor de kleinere deeltjes. Zodra het vuil weg is, kun je doorgaan met shampoon.

Hoe droog je een nat tapijt zonder vacuüm?

U kunt een nat tapijt drogen zonder een vacuum met behulp van een stoomstrijkijzer en papieren handdoeken. Een andere methode is een luchtontvochtiger of een haardroger. Als al het andere faalt, laat het dan op natuurlijke wijze drogen door ramen en deuren te openen om de luchtstroom te vergroten.

Hoe kan ik mijn tapijt er nieuw uit laten zien?

De beste manier om uw tapijt er nieuw uit te laten zien, is door regelmatig een diepe reiniging uit te voeren. Behandel ook vlekken direct voordat ze drogen.

Hoe kan ik een zelfgemaakte stofzuiger maken?

U kunt een zelfgemaakt vacuüm maken met behulp van een plastic fles, een 12V-adapter, een DC-adapteraansluiting en een lijm. Snijd een gat in de dop en verschillende gaten in de basis van de fles. Maak een propeller van een metalen schijf en bevestig deze aan de DC-motor.

Steek het in de fles en sluit het af met lijm. Lijm een plastic pijp op de dop, sluit de adapter aan en je bent klaar om te gaan.


Tot slot

Je hebt niet altijd een stofzuiger nodig om je tapijt schoon te maken – we hebben je vijf alternatieve reinigingsgereedschappen laten zien die je kunt kiezen.

Voor het verwijderen van stof en puin, kunt u kiezen voor een bezem en stoffer. Maar als u niet op uw handen en knieën wilt gaan zitten, is de tapijtveger misschien uw voorkeurskeuze voor deze klus.

Als u huisdieren heeft, kunt u overwegen om verpakkingstape te gebruiken voor het reinigen van vlekken. Probeer vervolgens het tapijt te wassen voor een diepere reiniging en het verwijderen van vlekken. Je kunt de ingrediënten die je in huis hebt liggen gemakkelijk gebruiken.

Voor ontsmetting en niet-toxische desinfectie kunt u drogen met een stoomreiniger. Vergeet niet om een tapijtzweefvliegtuig te gebruiken.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe lente ui schoonmaken