Hoe een stofzuiger te recyclen

Wist je dat alle stofzuigers een levensverwachting hebben? Maar of je het nu één of 10 jaar hebt, het op de juiste manier weggooien van je stofzuiger kan een uitdaging zijn.

Je kunt in de verleiding komen om het in je prullenbak te gooien, in de hoop dat iemand het ophaalt. In werkelijkheid worden ongewenste stofzuigers echter onderdeel van de grote categorie elektronische afvalproducten. Ook wel “e-waste” genoemd, wordt het beschouwd als het snelst groeiende type afval ter wereld (1).

Het is belangrijk dat we weten hoe we onze stofzuigers kunnen recyclen. En dat is precies wat we je hier leren.

Blijf lezen voor alle redenen waarom u uw stofzuiger en de beste vijf methoden moet recyclen.

Inhoudsopgave
  • Kan mijn stofzuiger worden gerecycled?
  • Waarom een stofzuiger recyclen?
  • Hoe een stofzuiger te recyclen
  • Veelgestelde vragen
  • Recyclen weg

Kan mijn stofzuiger worden gerecycled?

Over het algemeen is het belangrijk om te onthouden dat weinig items niet recyclebaar zijn (2). Stofzuigers zijn gemaakt met verschillende materialen, dus gevallen van niet-recyclebare apparaten zijn uiterst zeldzaam. Als uw apparaat kan worden aangesloten of wordt geleverd met een batterij, kan het opnieuw worden gebruikt. Dus de bottom line is: ja, je kunt je stofzuiger recyclen.

Waarom een stofzuiger recyclen?

Het belang van recycling is de afgelopen jaren naar voren gebracht. Tegenwoordig is het kritisch genoeg om een integraal onderdeel te zijn van politieke discussies. Welke impact heeft het recyclen van uw stofzuiger op het grote geheel en wat zijn de voordelen?

1. E-waste

E-waste bestaat uit elk afgedankt elektronisch product, inclusief stofzuigers. Omdat deze apparaten meestal een kortere levensduur hebben dan vroeger, worden ze een echte uitdaging.

Ook de consumptie van elektronische producten per huishouden is sterk toegenomen. De wereldwijde stofzuigermarkt wordt geschat op US $ 20,5 miljard in 2024.

Elk jaar produceert elke Canadees en Amerikaan ongeveer 20 kilogram e-waste. Wereldwijd wordt slechts 20 procent van het elektronisch afval gerecycled. Zelfs binnen de Europese Unie, de leider op dit gebied, melden ze slechts 35 procent van het recyclen ervan. (3).

Wij – burgers en overheden – moeten ons e-afval efficiënter beheren. Als dit niet gebeurt, kan dit leiden tot de productie van 120 miljoen ton e-waste tegen 2050 (4). Dat is meer dan het dubbele van het huidige bedrag.

2. Onze planeet schoonhouden

Tot 90 procent van uw stofzuiger kan worden gerecycled. Metalen componenten kunnen worden omgesmolten om nieuwe apparaten of onderdelen te maken. Plastic kan ook worden hergebruikt om autodashboards, plantenpotten of zelfs meubels te worden.

Het milieu ontsmetten

Wanneer ze met het gewone afval worden weggegooid, zullen stofzuigers waarschijnlijk worden verbrand. Stofzuigers zijn echter niet biologisch afbreekbaar. Zoals veel elektronische apparaten bevatten ze zware metalen zoals koper, ijzer of aluminium.

De giftige dampen die vrijkomen bij de verbranding van dergelijke metalen zijn schadelijk voor het milieu. Na verloop van tijd hopen ze zich op in onze biosfeer, bodem en water. Deze kankerverwekkende verbindingen hopen zich ook op in de lucht die we inademen (5).

Vermindering van kooldioxide-emissies

Het maken van nieuwe stofzuigers produceert een grote hoeveelheid koolstofdioxide. Het gebruik van bestaande bronnen van oude apparaten vereist in plaats daarvan veel minder output dan alles helemaal opnieuw bouwen.

Energie besparen

Recycling helpt ook om ongelooflijk veel energie te besparen. Een kilo gerecycled plastic kan een vacuüm gedurende 34 uur van stroom voorzien.

De metalen onderdelen kunnen de recyclebare delen van een vacuüm zijn die de meeste energie besparen. Meestal is de hoeveelheid bespaarde energie afhankelijk van het gebruikte materiaal. Staal en ijzer alleen al vertegenwoordigen 72 procent van de energiebesparing.

In één jaar tijd recycleerden de Verenigde Staten 89 miljoen ton algemeen afval. Dit is genoeg energie om 25 miljoen Amerikaanse huizen per jaar van stroom te voorzien. (6).

3. Economische voordelen

De economische waarde van e-waste vertegenwoordigt ongeveer $ 62,5 miljard per jaar. Dat is meer dan het bruto binnenlands product van veel landen. (7). Het recyclen van uw vacuüm draagt dus ook bij aan de economische ontwikkeling van uw land.

Hoewel we misschien niet veel nadenken over onze economie, heeft het wel invloed op ons dagelijks leven. De recyclingindustrie creëert elk jaar 681.000 banen en genereert bijna $ 5,5 miljard aan belastinginkomsten (8).

In totaal hebben 189 landen zich ook aangesloten bij het ‘Verdrag van Bazel’. Dit verdrag is voornamelijk gericht op de export van gerecycleerd e-afval en regelt het beheer ervan. De deelnemende landen ondersteunen ook derdewereldeconomieën die deze delen nodig hebben. (9).

4. Elke actie telt

Deze cijfers kunnen in het begin overweldigend zijn. Hoe kan het recyclen van een kleine draadloze stofzuiger de planeet of de economie van mijn land helpen? Geloof het of niet, alle kleine beetjes helpen.

Je bent mogelijk een voorbeeld voor een familielid of vriend door je stofzuiger te recyclen. Je zou de gewoonte zelfs kunnen doorgeven aan de volgende generatie. Individuele inspanningen kunnen planeetbrede wonderen creëren.

Misschien vind je dit ook interessant
Een stofzuiger schoonmakenHoe een stofzuiger schoon te maken (stapsgewijze handleiding)

Hoe een stofzuiger te recyclen

Wat zijn de beschikbare opties om uw apparaat te recyclen? Houd er rekening mee dat elke recyclingmethode beter is dan niet recyclen.

1. Recycling centra

Zoals we al zeiden, kunnen veel stofzuigers worden hergebruikt, waardoor ze ideale kandidaten zijn voor recyclingcentra. Snoeren, slangen, behuizing en plastic onderdelen kunnen allemaal worden gerecupereerd. Je vindt er shampooflessen of verkeerskegels gemaakt van plastic onderdelen uit stofzuigers.

Als u niet zeker weet in welke bak u uw apparaat moet plaatsen, kan het personeel ter plaatse u helpen. Sommige centra hebben echter beperkingen op wat ze kunnen ontvangen. We raden dus aan om hun website te controleren en contact met hen op te nemen voordat u naar uw dichtstbijzijnde centrum gaat.

2. Schrootwerven

Schrootwerven kunnen u zelfs betalen om bepaalde metalen onderdelen te recupereren. Ze zijn vaak te vinden in de buurt van het hoofdkantoor van de zware industrie in voorstedelijke en stedelijke gebieden.

Afhankelijk van het type metaal, kunt u verwachten een paar cent tot een paar dollar per pond te ontvangen. Het is misschien niet veel, maar je krijgt er misschien een gratis koffie van. Ze kunnen echter alleen metalen onderdelen nemen, dus je zou nog steeds een manier moeten vinden om de andere componenten te recyclen.

Mogelijk moet u het apparaat ook demonteren en de stukken scheiden. Maar maak je geen zorgen, dit klinkt moeilijker dan het is. Zelfs een onervaren klusjesman moet de taak aankunnen.

3. Elektronische winkels

Door recyclingopties aan te bieden, doen enkele grote elektronicawinkels hun best om het beheer van e-afval positief te beïnvloeden. Sommige bieden zelfs een korting of tegoed aan wanneer u uw oude apparaat teruggeeft (10).

4. Onderdelen verkopen

Sommige delen van uw stofzuiger kunnen hun leven voortzetten zonder het apparaat. Spuitmonden, borstels, slangen en andere hulpstukken kunnen worden gewassen, verwijderd en verkocht.

Verwacht echter niet veel – een trapgereedschap kan bijvoorbeeld voor slechts een paar dollar gaan. Maar als je een beperkt budget hebt, helpt alles. Bovendien kunnen andere onderdelen zoals vacuümbanden van oudere modellen een uitdaging zijn om te vinden en zijn ze vaak erg in trek.

Vergelijkbare artikelen
Jonge vrouw die een laminaatvloer schoonmaakt met een kleine stofzuigerBeste goedkope stofzuigers van 2022

5. Je stofzuiger een tweede leven geven

Hoewel uw stofzuiger misschien niet meer aan uw behoeften voldoet, kan het nuttig zijn voor iemand anders. Gezien het nog steeds operationeel is, natuurlijk.

Meer over dit onderwerp
Stofzuiger onderdelenHoe lang gaan stofzuigers mee? (3 factoren om te consider)

Donatiecentra en lokale schuilplaatsen

De meeste donatiecentra en kringloopwinkels accepteren stofzuigers zolang ze functioneel en in goede staat zijn. Organisaties zoals Goodwill of Leger des Heils halen het zelfs op bij jou op locatie. (11).

Als uw donatiecentrum geen ophaalservice biedt, kunt u kijken naar ‘Donatiestad’. Ze bevinden zich in verschillende steden in de Verenigde Staten en halen uw apparaat gratis op en brengen het naar het centrum van uw keuze (12). Als het helpen van mensen in nood niet genoeg is, zullen sommige centra zelfs fiscaal aftrekbare ontvangsten uitgeven.

Daklozenopvang of verslavingscentra hebben mogelijk ook extra schoonmaakmiddelen nodig. Gebruik een online directory om een daklozenopvang bij u in de buurt te vinden (13).

Online plaatsen

Of je het nu verkoopt of weggeeft, het internet is een goede plek om er reclame voor te maken. Bij het online plaatsen zijn foto’s essentieel. Maak verschillende foto’s vanuit verschillende hoeken, inclusief bijlagen.

Als u niet zeker weet voor hoeveel u uw stofzuiger moet verkopen, zoekt u naar berichten van vergelijkbare apparaten. Craigslist en eBay zijn populaire online platforms voor dit doel. Als je het weggeeft, wil je misschien ook Freecycle proberen (14).

Gebeurtenissen ruilen

Het ruilen van evenementen is een middel tot recycling binnen een gemeenschap. Ze zijn vaak georganiseerd om milieu- of sociale kwesties te promoten. Scholen, bibliotheken en gemeenschapscentra zullen dit soort evenementen waarschijnlijk coördineren.

Heb je geen ruilgebeurtenis bij jou in de buurt? Het kan een uitstekende gelegenheid zijn om er een te organiseren onder je vrienden, familie en andere kennissen.

Je zou zelfs een nieuwe trend kunnen starten. Je krijgt niet alleen je stofzuiger weg, maar je krijgt er ook iets voor terug.

Veelgestelde vragen

Wat kan ik doen met oude vacuümonderdelen?

Weten wat te doen met oude vacuümonderdelen is cruciaal. Bijna al uw oude vacuümonderdelen kunnen worden gerecycled. Veel fabrikanten veranderen de plastic elementen en koorden in shampooflessen en verkeerskegels.

Hoeveel schroot zit er in een stofzuiger?

Er zit niet veel schroot in een stofzuiger. De meeste schrootwerven geven je een paar dollar voor je oude stofzuiger, wat niet kosteneffectief is als je naar het centrum moet rijden.

Wat voor soort plastic wordt gebruikt in vacuüms?

Het soort plastic dat in stofzuigers wordt gebruikt, wordt thermoplastisch genoemd. Het wordt geleverd in vellen en kan worden gegoten om elke vorm te vormen.

Hoe gooi ik mijn vacuümbatterij weg?

U moet uw vacuümbatterij niet in de algemene prullenbak gooien. Neem contact op met de fabrikant om te zien of ze een retourschema hebben waarmee ze de batterij mogelijk kunnen repareren. Als dat niet het geval is, neemt u contact op met uw lokale recyclingcentrum en volgt u hun richtlijnen.


Recyclen weg

Stofzuigers zijn niet biologisch afbreekbaar en recycling is essentieel. Hoewel we misschien niet denken dat ons kleine vacuüm kan helpen in het grote geheel van dingen, telt elke actie.

Het moedigt andere mensen aan om hetzelfde te doen, helpt onze economie en creëert banen. Het recyclen van uw stofzuiger duurt misschien iets langer dan het afzetten bij een bak, maar het biedt talloze voordelen.

Als je je stofzuiger niet kunt recyclen, kun je hem altijd doneren aan mensen in nood.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Beste commerciële stofzuigers van 2023