hoe vaak kunstgebit schoonmaken

Hoe vaak kunstgebit schoonmaken – Een uitgebreide gids

Heb je net een kunstgebit gekregen en ben je op zoek naar informatie over hoe je het moet schoonmaken? Of ben je op zoek naar manieren om je huidige kunstgebit schoon te maken? In dit artikel geven we je een uitgebreide gids over hoe vaak je een kunstgebit moet schoonmaken, welke methoden je kunt gebruiken en nog veel meer. Lees verder om alles te leren wat je moet weten over het schoonmaken van een kunstgebit.

Wat is een kunstgebit?

Een kunstgebit, ook wel een gebitsprothese genoemd, is een uitneembare vervanging voor ontbrekende tanden en/of kiezen. Kunstgebitten worden op maat gemaakt en kunnen compleet of gedeeltelijk zijn, afhankelijk van de situatie van de patiënt. Een kunstgebit kan zowel de boven- als onderkaak bedekken en kan helpen bij het verbeteren van de spraak, het kauwen van voedsel en het behouden van de vorm van het gezicht.

Hoe vaak kunstgebit schoonmaken?

Het is belangrijk om je kunstgebit dagelijks schoon te maken om de gezondheid van je mond te behouden en de levensduur van je kunstgebit te verlengen. Maar hoe vaak moet je je kunstgebit precies schoonmaken? Over het algemeen wordt aanbevolen om je kunstgebit twee keer per dag te reinigen, in de ochtend en ’s avonds voor het slapengaan.

Stappen voor het schoonmaken van een kunstgebit

Volg deze stappen om je kunstgebit grondig schoon te maken:

 • Maak je handen goed schoon voordat je je kunstgebit aanraakt.
 • Haal je kunstgebit uit je mond en spoel het af onder stromend water.
 • Maak je kunstgebit schoon met een speciale tandenborstel en een milde zeep of tandpasta.
 • Spoel je kunstgebit goed af onder stromend water.
 • Maak de binnenkant van je mond schoon met een zachte tandenborstel en water.
 • Bewaar je kunstgebit ’s nachts in een glas water of een speciale reinigingsoplossing.
Lees ook:   Beste stofzuigers voor shagtapijten &hoogpolige tapijten van 2023

Welke producten kun je gebruiken om een kunstgebit schoon te maken?

Er zijn verschillende producten die je kunt gebruiken om je kunstgebit schoon te maken. Enkele voorbeelden zijn:

 • Een speciale tandenborstel
 • Milde zeep
 • Tandpasta
 • Kunstgebitreiniger

Het is belangrijk om producten te vermijden die schurende ingrediënten bevatten, zoals baking soda, omdat deze het oppervlak van je kunstgebit kunnen beschadigen.

Hoe kun je een kunstgebit het beste bewaren?

Het is belangrijk om je kunstgebit op de juiste manier te bewaren om de levensduur te verlengen en om te voorkomen dat bacteriën zich kunnen verspreiden. Hier zijn enkele tips voor het bewaren van je kunstgebit:

 • Bewaar je kunstgebit ’s nachts in een glas water of een speciale reinigingsoplossing.
 • Vermijd het gebruik van warm of heet water, omdat dit het oppervlak van je kunstgebit kan beschadigen.
 • Bewaar je kunstgebit op een veilige plaats, uit de buurt van kinderen en huisdieren.
 • Laat je kunstgebit niet uitdrogen, dit kan zorgen voor vervorming.

Hoe vaak moet je een kunstgebit laten controleren?

Het wordt aanbevolen om je kunstgebit minstens één keer per jaar te laten controleren door een tandarts of tandprotheticus. Tijdens deze controle kan je kunstgebit worden gereinigd en gecontroleerd op schade of slijtage. Ook kan er worden gekeken of je kunstgebit nog goed past en of er aanpassingen nodig zijn.

Hoe weet je wanneer het tijd is om je kunstgebit te vervangen?

Hoewel kunstgebitten ontworpen zijn om lang mee te gaan, moeten ze uiteindelijk worden vervangen. Maar hoe weet je wanneer het tijd is om je kunstgebit te vervangen? Hier zijn enkele tekenen dat het tijd is om je kunstgebit te laten vervangen:

 • Je kunstgebit is beschadigd of gebroken.
 • Je kunstgebit voelt los aan of glijdt uit je mond.
 • Je hebt pijn in je mond of je tandvlees.
 • Je merkt dat je niet goed meer kunt kauwen of praten zoals voorheen.
Lees ook:   hoe wond schoonmaken

Conclusie

Het schoonmaken van je kunstgebit is essentieel om de gezondheid van je mond te behouden en de levensduur van je kunstgebit te verlengen. Het is aanbevolen om je kunstgebit twee keer per dag te reinigen en om het minstens één keer per jaar te laten controleren door een tandarts of tandprotheticus. Door de juiste producten te gebruiken en je kunstgebit op de juiste manier te bewaren, kun je ervoor zorgen dat je kunstgebit lang meegaat en er goed uitziet.

FAQs

1. Kan ik mijn kunstgebit schoonmaken met tandpasta?

Ja, je kunt je kunstgebit schoonmaken met tandpasta. Het is wel belangrijk om een milde tandpasta te gebruiken en om te vermijden dat er tandpasta in kleine gaatjes of scheurtjes in je kunstgebit terechtkomt.

2. Hoe lang gaat een kunstgebit mee?

Een kunstgebit kan jarenlang meegaan als het goed wordt onderhouden en op de juiste manier wordt bewaard. Gemiddeld gaat een kunstgebit ongeveer vijf tot zeven jaar mee.

3. Kan ik mijn kunstgebit in de vaatwasser schoonmaken?

Nee, het wordt afgeraden om je kunstgebit in de vaatwasser schoon te maken omdat de hoge temperaturen het oppervlak van je kunstgebit kunnen beschadigen.

4. Kan ik mijn kunstgebit met waterstofperoxide schoonmaken?

Ja, je kunt je kunstgebit schoonmaken met waterstofperoxide. Zorg er wel voor dat je het verdunt met water en gebruik het niet te vaak omdat het het oppervlak van je kunstgebit kan beschadigen.

5. Moet ik mijn kunstgebit ’s nachts uitdoen?

Ja, het wordt aanbevolen om je kunstgebit ’s nachts uit te doen om je mond te laten ademen en om je kunstgebit op de juiste manier te bewaren.