Hoe wasbare luiers te wassen (leef niet met stinkende luiers)

Overweeg je om wasbare luiers op je baby te gebruiken? Wasbare luiers zijn immers milieuvriendelijk en zuiniger dan wegwerpluiers. De gedachte aan het schoonmaken van stoffen luiers kan echter intimiderend zijn.

Maak je niet druk. Herbruikbare luiers zijn niet zo moeilijk als je eenmaal weet hoe je luiers moet wassen.

Hoe wasbare luiers te wassen

Was de wasbare luiers van je baby voor door de luiers in koud water te spoelen zonder wasmiddel. Was vervolgens de luiers opnieuw met heet water en wasmiddel. Gebruik de extra spoelcyclus als je die hebt. Hang de luiers tot slot aan een waslijn om te drogen of leg ze in je droger op een lage wasbak.

Lees ook:   vegan schoonmaakmiddelen

Inhoudsopgave
 • Wat te overwegen voor het wassen van doekluiers
 • Hoe washandje luiers in de machine te wassen
 • Hoe washandje luiers met de hand te wassen
 • Hoe luiers te strippen
 • Pro Tips bij het reinigen van doek luiers
 • Stoffen Luier Verzorging Tips
 • Hoe vaak moet je luiers wassen?
 • Veelgestelde Vragen over Cloth Luiers

Wat te overwegen voor het wassen van doekluiers

Voordat u begint met het wassen van de herbruikbare luiers van uw kind, zijn er een paar dingen die u eerst moet overwegen.

De de eerste is je water. Heb je hard water? Hard water bevat een grote hoeveelheid mineralen, dus het zal minerale afzettingen achterlaten op de herbruikbare luiers terwijl je ze wast.

Als je hard water hebt, is het geen groot probleem, want er zijn een paar trucs om de minerale afzettingen die zich ophopen tegen te gaan, zoals het gebruik van wasmiddel dat is gemaakt voor hard water.

Het tweede ding om te overwegen is je wasmiddel. U moet een basiswasmiddel gebruiken zonder optische witmakers of extra enzymen. Baby’s hebben een gevoelige huid die kan reageren op deze additieven.

Hoe washandje luiers in de machine te wassen

Om ervoor te zorgen dat je luiers goed worden schoongemaakt en dat je geen stankproblemen ontwikkelt, heb je een goede wasroutine nodig. Idealiter moeten luiers om de 2-3 dagen worden gewassen en kunnen ze dagelijks worden gespoeld.

 • Tijd: 3 uur
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Wasmiddel
 • Wasmachine
 • Droger of waslijn
 • Wasknijpers (bij gebruik van een waslijn)

1. Verwijder vast afval

Verwijder alle vaste afvalstoffen in de luier door deze door het toilet te spoelen. Spoel de luier vervolgens af in koud water.

Een optie is om de luier in het toilet te houden en rond te zwaaien totdat de vaste deeltjes zijn verwijderd en de luier nat is.

De tweede optie is om een luiersproeier op uw toiletinstroompijp te installeren. Het zal fungeren als een mini-douchekop wanneer u de luiers spoelt. Spuit de luier totdat de vaste deeltjes zijn verwijderd en de luier nat is.

Als er geen vast afval in de luier zit, kan het direct in de luierbak gaan.

2. Laat in de luier emmer vallen

Je luiervuller moet belucht worden. Dit helpt om stank te voorkomen. Een wasmand werkt hiervoor goed.

Laat de vuile luier in de luierpot vallen tot de wasdag.

3. Luiers spoelen

Wasbare luiers moeten worden gespoeld voordat ze worden gewassen. Dit is om de urine in de luiers kwijt te raken, zodat ze in schoon water kunnen worden gewassen.

Om ze af te spoelen, gebruikt u de spoel- en centrifugecyclus van uw machine of gebruikt u een wascyclus met koude snelheid.

Gebruik op dit moment geen wasmiddel. Deze voorwas zal helpen om eventuele resterende vaste deeltjes op de luiers los te maken en zal vlekken verminderen, het zal ook de urine in de luiers verwijderen.

4. Luiers wassen in wasmachine

Zodra de snelheidscyclus is voltooid, wast u de luiers in heet water tijdens een normale wascyclus. Het is het beste om de trommel te laten vullen tot ongeveer 3/4 van zijn capaciteit. Op deze manier zal er voldoende agitatie in de machine zijn.

Voeg wasmiddel toe aan de wascyclus, maar gebruik geen bleekmiddel of wasverzachters bij het wassen van de luiers. U moet de maximale hoeveelheid wasmiddel gebruiken volgens de gids van de fabrikant voor zwaar vervuild wassen.

De spoelcyclus kan worden ingesteld op warm of koud water. Als je de mogelijkheid hebt, is een extra spoeling nuttig omdat het helpt voorkomen dat wasmiddel zich ophoopt op de stof van de luiers.

Gebruik geen zachte cyclus om te wassen. Dit zorgt niet voor voldoende agitatie om de luiers goed schoon te maken en kan dan stinkproblemen of urineophoping veroorzaken.

5. Droog de luiers

Droog de luier op een lage was in de droger of hang de luiers aan een drooglijn in de schaduw.

De beste optie is om je luiers te drogen. Natuurlijke vezels kunnen in de zon worden opgehangen, maar waterdichte hoezen en zakken die van pul zijn gemaakt, moeten in de schaduw worden gedroogd, omdat direct zonlicht de pul-stof kan beschadigen.

Luiers kunnen in de droger worden gedroogd op een lage warmte-instelling, maar dit is niet ideaal omdat het meer slijtage en tranen op stoffen luiers veroorzaakt dan de andere droogmethoden. Zorg er ook voor dat u het etiket van uw luiers controleert, omdat sommige fabrikanten afraden om in de droger te drogen.

Hoe washandje luiers met de hand te wassen

Soms zijn een wasmachine en een droger niet beschikbaar. Handen wassen kan effectief en net zo goed als een machine als je weet hoe.

 • Tijd: 2 uur
 • Moeilijkheid: Tussenliggend

Wat je nodig hebt

 • Reinigingsmiddel
 • Warm/warm water
 • Schrobborstel
 • Waslijn of droogrek
 • Wasknijpers
 • Badkuip of emmer
 • Rubberen handschoenen (optioneel)
 • Vlekzeep (optioneel)
 • Plunjer (optioneel – moet worden gebruikt met een emmer)

1. Luiers voorspoelen

Spoel eerst de luiers voor. Dit kan in koud of warm water. Laat ze ongeveer 10 minuten zitten om er zeker van te zijn dat ze goed en nat zijn.

2. Prewash de luiers

Vul het bad of de emmer met warm of heet water. Je wilt dat de container ongeveer 1/3-1/2 vol water zit, zodat de luiers volledig bedekt zijn door het water wanneer je ze toevoegt. Gebruik 1/4 van de normale hoeveelheid wasmiddel voor een badkuip en minder voor een emmer.

3. Voeg luiers toe en roer

Voeg de luiers toe aan de kuip of emmer. Gebruik je handen in de badkuip of emmer om het water te roeren en de luiers rond te zwiepen.

Als u een emmer gebruikt en een zuiger hebt, kunt u de zuiger in de emmer gebruiken om het water te roeren in plaats van uw handen. Dit is een eenvoudige en effectieve manier om het te doen. Voor de voorwas kun je ongeveer 50 duiken doen.

4. Drain Water &Verwijder overtollig water uit luiers

Giet het water af uit de emmer of badkuip. Knijp ook overtollig water uit de luiers door op de luiers te duwen. De luiers mogen niet meer ruiken.

Wring de luiers niet. Dit kan de stof oprekken en ervoor zorgen dat de luiers hun vorm verliezen, waardoor de luiers worden verpest.

5. Controleren op vlekken

Als u vlekken op de luiers ziet, gebruik dan de vlekkenzeep en een borstel door wat zeep aan de borstel toe te voegen en vervolgens de borstel te gebruiken om de vlek te schrobben.

6. Voeg water en afwasmiddel toe

Voeg heet water en afwasmiddel toe aan de emmer of badkuip. Voor elke 3 liter water moet je 1/4 van je normale aanbevolen hoeveelheid wasmiddel gebruiken. Dus als u uw badkuip vult met 12 liter water, gebruikt u de volledige aanbevolen hoeveelheid wasmiddel.

7. Luiers toevoegen

Voeg de luiers toe aan de emmer of badkuip. Opnieuw kneed en roer je de luiers in het water.

Als u een zuiger en emmer gebruikt, gebruik dan de zuiger om de luiers te roeren. U kunt ongeveer 200 duiken gebruiken als wascyclus.

Laat de luiers ongeveer 30 minuten in het water staan.

8. Laat de luiers leeglopen & Verwijder overtollig water

Ook hier laat je de luiers leeglopen en verwijder je overtollig water door de luiers tegen de onderkant en zijkanten van de container te knijpen. Wring de luiers niet.

9. Luiers spoelen

Spoel de luiers af door het bad of de emmer te vullen met warm water. Je roert de luiers voor de derde keer weer. Giet vervolgens het bad of de emmer af en knijp in de luiers om overtollig water eruit te verwijderen.

Als er sop in het water zit of als het water slijmerig is, spoel, roer en laat de luiers dan leeglopen totdat het sop of slijmerige water niet meer verschijnt wanneer u de luiers roert.

10. Droog de luiers

Hang de luiers aan een waslijn of droogrek om te drogen. Zorg ervoor dat u alle apparatuur wast die u hebt gebruikt om de luiers te wassen, zoals het bad, de emmer of de zuiger.

Hoe luiers te strippen

Het strippen van luiers is een methode om eventuele opbouw uit je luiers te verwijderen. Dit omvat mineralen uit hard water en opbouw uit wasmiddelen. Als u voorliefde luiers gebruikt, moet u ze strippen voordat u ze op uw baby gebruikt. Strippen is ook noodzakelijk als je baby spruw heeft.

Strippen mag geen deel uitmaken van uw normale wasroutine, omdat het uw luiers kan beschadigen als het vaak wordt gedaan.

 • Tijd: 2 uur
 • Moeilijkheid: Beginner

Wat je nodig hebt

 • Wasmachine
 • Originele Dawn afwasmiddel, bleekmiddel of wasbehandeling ontworpen voor strippen

1. Doe luiers in de wasmachine

Zorg ervoor dat je luiers schoon zijn voordat je ze stript. Doe je schone luiers in de wasmachine.

2. Stripping Agent toevoegen

Laat uw machine vullen met water voordat u uw stripmiddel toevoegt. Wanneer het klaar is met vullen, kunt u uw cyclus pauzeren als dat nodig is om het stripmiddel te ontsmetten.

Voeg het stripmiddel dat je hebt gekozen toe aan de wasmachine. Gebruik de aanbevolen hoeveelheid van de wasbehandeling die is ontworpen voor het strippen of een paar druppels Dawn. Als u bleekmiddel gebruikt, meng dan 1/2 kopje bleekmiddel met 34 gram water voordat u het aan uw machine toevoegt.

Voeg geen andere wasmiddelen of extra additieven toe aan de was.

Voer een normale wascyclus uit.

3. Luiers wassen

Voer vervolgens nog een wascyclus uit, maar gebruik deze keer heet water op een normale wascyclus.

4. Droge luiers

Droog de luiers in de droger of aan een waslijn.

5. Als de geur aanhoudt

Als de geur er nog steeds is, kunt u het behandelingsproces tot drie keer herhalen. Als je denkt dat het gewoon een wasmiddelophoping is in plaats van hard water, kun je kan de luiers wassen in gewoon heet water zonder toevoegingen, strippers of reinigingsmiddelen.

Pro Tips bij het reinigen van doek luiers

Luier emmers

Luieremmers mogen geen verzegelde containers zijn. Het luchten van de luiers helpt stank te voorkomen. Je kunt ook zuiveringszout toevoegen aan je luiertassen en luieremmers of een paar druppels tea tree olie gebruiken op een stuk watten. Dit zal helpen om de containers te ontgeuren en te voorkomen dat ze stinken.

Dagelijks spoelen

Spoel je luiers dagelijks af. Je kunt het met de hand doen, in het badwater van de baby na een bad. Dit helpt urineophoping en stankproblemen te voorkomen.

Spoel nachtluiers

Spoel je nachtluiers direct van de billen af in heet water. Deze luiers hebben de neiging om een sterkere geur te hebben omdat ze veel meer urine bevatten dan dagluiers. Het hete water breekt de urine af en voorkomt zo stank.

Vermijd bleekmiddel

Vermijd het gebruik van bleekmiddel om je luiers schoon te maken. Het is een agressieve chemische stof die de stof van je luiers kan beschadigen.

Gebruik azijn

Je kunt azijn gebruiken om je luiers schoon te maken en ophoping te verwijderen. Wees echter voorzichtig met hoeveel azijn je gebruikt, want het is een reinigingszuur en kan de vezels van je stoffen luiers beschadigen.

Stoffen Luier Verzorging Tips

Er zijn een paar trucjes die het leven gemakkelijker maken voor baby’s en voor peuters die stoffen luiers gebruiken.

Luiervoeringen

Gebruik luiervoeringen om je kind extra huidbescherming te bieden. Ze helpen ook vlekken op je luiers te voorkomen. De meeste luiervoeringen zijn biologisch afbreekbaar en kunnen door het toilet worden gespoeld. Als je de voorkeur geeft aan herbruikbare, werken polaire fleecevoeringen ook goed.

Waterdichte tassen

Draag waterdichte zakken die kunnen worden afgesloten wanneer u op reis bent. Zo heb je een plek om je natte luiers op te bergen tot je weer thuis bent. Bovendien hoeft u zich geen zorgen te maken dat het water uit de luier ontsnapt.

Het is handig om een waterdichte tas in je luiertas te bewaren, zodat je nooit onvoorbereid wordt betrapt.

Geen ontharders

Gebruik geen weekmakers bij het wassen van wasbare luiers. De weekmakers laten een residu achter op de luiers dat de gevoelige huid van je baby kan irriteren en ook kan knoeien met het vermogen van de luier om vloeistoffen te absorberen.

Polyester luierhoezen

Was polyester luierhoezen in warm water en droog op een droogrek. Hang ze niet op, want de luierhoezen kunnen zich uitstrekken en hun vorm verliezen.

Stijve luiers

Als je luiers stijf van de waslijn komen, kun je ze wrijven om ze zachter te maken. Een snelle tuimeling op een lage warmtestand kan ook helpen.

Hoe vaak moet je luiers wassen?

Het is het beste om je luiers dagelijks te spoelen en ze vervolgens om de 2-3 dagen te wassen. De reden is dat hoe langer de vuile luiers in de emmer blijven, hoe groter de kans dat ze vlekken maken en de luiers laten stinken. Urine is ook zuur en kan schade veroorzaken aan de natuurlijke vezels die worden gebruikt in moderne stoffen luiers. Uiteindelijk zal dit je luiers verpesten.

Veelgestelde Vragen over Cloth Luiers

Bespaar je echt geld met wasbare luiers?

Ja, de meeste mensen besparen $ 1,50 tot $ 2,00 per dag met behulp van wasbare luiers. Het eerste jaar vereist echter een aanzienlijke investering in stoffen luiers, luieremmers en hoezen. Dit betekent dat je het eerste jaar misschien niet veel bespaart, maar daarna elk jaar weer behoorlijk wat. Zeker als je meer dan één kind hebt.

Is washand luiers sanitair?

Ja, wasbare luiers zijn hygiënisch omdat je al het vaste afval door het toilet spoelt voordat je de luiers wast.

Hoe maak je poepdoek luiers schoon zonder sproeier?

Als je geen sproeier hebt, spoel dan de poep door het toilet. Houd vervolgens de luier bedekt met poep stevig bij een hoek terwijl je de luier in het toilet zwiept om hem af te spoelen.

Kan ik luiers en inserts samen wassen?

Ja, de meeste inserts kunnen worden gewassen met wasbare luiers. Zorg ervoor dat u de wasinstructies van uw inzetstukken controleert, omdat de wasinstructies verschillen tussen verschillende fabrikanten.

Waar week je stoffen luiers in?

Moderne stoffen luiers zouden idealiter not worden geweekt als het beschadigt de natuurlijke vezels. Je kunt ze spoelen om eventuele grond op de luiers los te maken. Je kunt ze ook wassen tijdens de speedcyclus in koud water voordat je de luiers wast.

Was je luiers in warm of koud water?

Het is beter om de luiers in heet water te wassen indien toegestaan door de fabrikant. Als u in koud water moet wassen, moet u wat extra wasmiddel toevoegen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?