Waar een luchtbevochtiger te plaatsen

Luchtbevochtigers hebben bewezen de gezondheid en het algehele comfort aanzienlijk te beïnvloeden (1). Toch, tenzij u een luchtbevochtigerexpert bent, kan het gebruik van dergelijke gadgets verwarrend lijken, vooral met betrekking tot de locatie. Om de meeste voordelen te plukken, is de juiste plaatsing de sleutel.

Weten waar je je luchtbevochtiger moet plaatsen, kan frustrerend zijn – moet het op je nachtkastje staan? Hoe dicht bij de wieg is veilig voor je baby? Waar moet het zijn in de woonkamer?

Vandaag beantwoorden we uw vragen door u van kamer naar kamer te begeleiden.

Inhoudsopgave
 • Plaatsing van luchtbevochtigers in de slaapkamer
 • Waar moet ik de luchtbevochtiger in een woonkamer plaatsen?
 • Moet de luchtbevochtiger op een tafel of op de vloer staan?
 • Plaatsing in de badkamer
 • Plaatsing in de Kinderkamer
 • Plaatsing in de kwekerij
 • Gevaarlijke plaatsen voor luchtbevochtigers en extra tips
 • Veelgestelde vragen
 • Laat de luchtbevochtiger voor u werken

Plaatsing van luchtbevochtigers in de slaapkamer

Voordat we verder gaan en uw luchtbevochtiger instellen, raden we u aan een hygrometer te gebruiken. Dit nette apparaat vertelt je hoeveel vochtigheid er in je slaapkamerlucht is.

Je zult waarschijnlijk zien dat er op sommige gebieden meer is dan op andere. Plaats dan je luchtbevochtiger op de plek met de minste vochtigheid. Deze stap is niet cruciaal, maar het zal je helpen om de perfecte plek te vinden.

Waar uw luchtbevochtiger zich precies moet bevinden, hangt af van het aantal mensen dat in de kamer slaapt en de grootte van uw apparaat. Als meer mensen de ruimte delen, moet u een grote luchtbevochtiger gebruiken.

Voor grote modellen is de beste plaats in een hoek, op drie of meer meter afstand van het bed.

Ga je zitten? Dit is waar het verwarrend kan worden. Waar je je luchtbevochtiger neerzet, komt ook neer op het type.

Hier zijn een paar voorbeelden:

Warm-Mist luchtbevochtiger Plaatsing

Warm-Mist luchtbevochtiger op tafel

Warme-mist luchtbevochtigers zijn fantastisch als je verkouden bent, last hebt van allergieën of je meestal overbelast voelt. Je moet echter voorzichtig zijn.

Dit type mag niet in de buurt van je bed zijn terwijl je slaapt in geval van brandwonden. Plaats het in de hoek of op zijn minst een paar meter bij je vandaan. Overdag kun je het op het nachtkastje hebben om de lucht voor het slapengaan te bevochtigen.

Wees voorzichtig

Warme luchtbevochtigers kunnen brandwonden veroorzaken als ze te dicht bij u worden geplaatst (2). Houd ze altijd op een veilige afstand van u, uw kinderen en uw huisdieren. Deze apparaten gebruiken kokend water om mist te creëren, dus zorg ervoor dat het op een stabiel platform staat voordat je gaat slapen.

Koel-Mist luchtbevochtigers in de slaapkamer

Koel-Mist luchtbevochtiger op tafel

Koelnevelbevochtigers werken anders, dus ze worden als veiliger beschouwd dan die met warme mist. Hierdoor kun je ze veilig in de buurt van je bed plaatsen als je verkouden bent of een allergie opflakkering. Op normale dagen, zet het op minstens drie voet afstand tijdens het slapen.

Een ander ding om te onthouden is dat je een opening tussen de muur en het apparaat moet laten. Sommige modellen vereisen een specifieke hoeveelheid circulatie om correct te functioneren. Door hem plat tegen de muur te plaatsen, belemmer je dit.

Waar moet ik de luchtbevochtiger in een woonkamer plaatsen?

Luchtbevochtiger op tafel

Een luchtbevochtiger in de woonkamer is een uitstekende manier voor iedereen om te profiteren. U hoeft zich geen zorgen te maken over de plaatsing, omdat iedereen wakker en alert is. Toch zijn er enkele plekken waar je naar moet streven.

Waar is de beste plek?

De beste plek is waar het het meest nodig is. Om die plek te vinden, raden we je aan om de hygrometer er weer uit te halen.

Zoek vervolgens een plek die niet gevoelig is voor waterschade. Houd het uit de buurt van houten meubels, technologie en stopcontacten.

Houd rekening met de grootte van de kamer

U moet ook rekening houden met de grootte van uw kamer en de luchtbevochtiger. Het hebben van een grote luchtbevochtiger in een kleine woonkamer is niet ideaal.

Het apparaat zal te veel mist produceren, waardoor een vochtige omgeving ontstaat. Dit kan uiteindelijk leiden tot schimmel en meeldauw.

Na verloop van tijd kan het leven in een dergelijke omgeving je ziek maken, vooral als je al last hebt van allergieën (3). In middelgrote of grote ruimtes kunt u de luchtbevochtiger bijna overal plaatsen. De machine zal werken om de dampen gelijkmatig te verdelen, waardoor de juiste vochtigheidsgraad behouden blijft.

Vermijd radiatoren en ventilatieopeningen

Een laatste ding om in gedachten te houden is om te voorkomen dat de luchtbevochtiger in de buurt van een radiator of ventilatieopening is. Het plaatsen van de machine in de buurt van een warmtebron kan zich bemoeien met de vochtigheidsmetingen. Dus als uw luchtbevochtiger een ingebouwde hygrometer heeft, zal deze een lager resultaat produceren vanwege de lucht met een lage luchtvochtigheid die uit de ventilatieopening komt.

Door de lage aflezing zal de machine veel hoger draaien om te compenseren, waardoor er meer mist ontstaat dan nodig is. Het is dus het beste om het centraal te plaatsen.

Moet de luchtbevochtiger op een tafel of op de vloer staan?

Luchtbevochtiger op de vloer

Dit is afhankelijk van verschillende situaties. Het is niet het beste om grote luchtbevochtigers op een tafel of standaard te plaatsen, vooral als je huisdieren of kleine kinderen hebt die ze naar beneden kunnen trekken.

Toch is het niet zo eenvoudig. Als u het op de vloer plaatst, zorg er dan voor dat u een beschermende laag tussen de machine en het oppervlak hebt. Dit kan een tray of waterbestendig materiaal zijn dat druppels en morsen opvangt, waardoor uw tapijt of vloer wordt bespaard.

Als je huisdieren hebt, of kruipende baby’s, houd de luchtbevochtiger dan op een plek waar ze niet bij kunnen. Zorg ervoor dat ze niet per ongeluk op knoppen kunnen drukken of, op andere manieren, uw instellingen kunnen wijzigen.

Laat het apparaat echter waar mogelijk verhogen – dit zorgt voor een gelijkmatige mistverdeling.

Probeer met name voor koelnevelbevochtigers ze zo hoog mogelijk te plaatsen. De druppels die van het apparaat komen, hebben tijd nodig om zich te mengen met de atmosfeer. Als het op de grond staat, zullen ze waarschijnlijk vallen zonder goed te verdampen.

Als u geen tafel heeft die geschikt is voor een luchtbevochtiger, kunt u investeren in een kleine plastic tafel. Of gebruik een handdoek of doek onder de machine.

Wees mindful

Door de mist die uit het apparaat komt, kan de vloer ervoor of eromheen glad worden. Wees extra voorzichtig als u houten vloeren of tapijten heeft die vatbaar zijn voor schimmel.

Plaatsing in de badkamer

Het hebben van een luchtbevochtiger in de badkamer is niet altijd nodig. Het idee achter deze machines is om vocht te herstellen in een ruimte met droge lucht. In de badkamer bevat de lucht echter over het algemeen voldoende vocht vanwege de waterrijke omgeving.

Dat gezegd hebbende, kan een luchtbevochtiger de lucht verbeteren als je een grote badkamer hebt of last hebt van een verkoudheid. Dezelfde regels als hierboven gelden. Gebruik een hygrometer om de luchtvochtigheid te controleren en plaats de machine dienovereenkomstig.

Vermijd het inschakelen van de luchtbevochtiger na douches of baden. U wilt geen overmatige damp creëren, wat kan leiden tot schimmel of meeldauw. Zorg er ook voor dat u de badkamer daarna ontlucht om te voorkomen dat schadelijke schimmels zich ophopen (4).

Plaatsing in de Kinderkamer

Luchtbevochtiger in kinderkamer

Het gebruik van een luchtbevochtiger in de slaapkamer van uw kind is een fantastische manier om een droge huid, virussen in de lucht en allergenen op afstand te houden. Bedenk voordat je hem plaatst hoeveel kinderen er in de kamer slapen en hoe groot de machine is.

Grotere kamers met meer kinderen hebben een grotere luchtbevochtiger nodig en vice versa. Nogmaals, gebruik de hygrometer om de perfecte plek te vinden – zorg er wel voor dat je hem minstens drie meter van de bedden houdt. Probeer ook een plek hoog te vinden, zodat ze deze niet kunnen omgooien of zich met de instellingen kunnen bemoeien.

Alleen voor koelnevelbevochtigers

Gebruik in de kinderkamer nooit een warme-mist luchtbevochtiger (5). Ze kunnen het per ongeluk omver gooien of te dichtbij komen en brandwonden oplopen.

Plaatsing in de kwekerij

Luchtbevochtiger in babyverpleegkundige

Luchtbevochtigers hebben hetzelfde voordeel voor baby’s als voor kinderen en volwassenen. Nogmaals, met de kinderkamer, zoek de plek waare vocht is nodig.

Plaats het niet op het nachtkastje bij de wieg als je baby ouder is. Wanneer ze ’s nachts wakker worden, kunnen ze het neerhalen of zelfs in de wieg trekken. Als je een dressoir tegenover het bed hebt, dan is dat perfect.

Zodra u de machine inschakelt, laat u de deur op een kier staan. Anders kan de lucht te vochtig worden, waardoor een vochtige omgeving ontstaat, wat niet goed is voor je baby (6).

Een laatste tip zou zijn om een stille luchtbevochtiger voor de kinderkamer te kiezen. De meeste modellen brommen of maken lawaai, maar sommige maken luide slurpende of gorgelende geluiden. Deze kunnen je baby wakker maken.

Gevaarlijke plaatsen voor luchtbevochtigers en extra tips

Er zijn veel goede plekken voor luchtbevochtigers, maar er zijn ook slechte. Hier zijn enkele plaatsen om te vermijden:

 • In de buurt van stopcontacten: Vanwege het mechanisme van luchtbevochtigers kan het plaatsen ervan in de buurt van een stopcontact leiden tot roest of kortsluiting. Water kan mogelijk lekken en problemen veroorzaken met het elektrische systeem van uw huis.
 • Weg van technologie: Vermijd plekken in de buurt van zaken als tv’s en computers. Druppels of morsen kunnen dergelijke items ruïneren of elektrische branden veroorzaken.
 • Uit de buurt van direct zonlicht: Laat je luchtbevochtiger nooit bij het raam staan. Bij blootstelling aan de zon kan het water binnenin bacteriën produceren, die de machine verdampt zodat u kunt inademen. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen, zo niet levensbedreigende, aandoeningen voor mensen met astma of allergieën.
 • Off tapijten: Het plaatsen van uw luchtbevochtiger direct op uw tapijt kan het niet alleen verpesten, maar het kan ook leiden tot schimmel. Plaats er altijd een plastic bakje of ander materiaal onder om het oppervlak te beschermen.
 • Relatief gemakkelijk toegankelijke plaats: Plaats de luchtbevochtiger niet op een plek waar je hem misschien vergeet, of waar hij moeilijk toegankelijk is. U wilt een plek waar u het kunt verzorgen als service of schoonmaak nodig is. Ook moet u in het geval van oververhitting er toegang toe hebben om het uit te schakelen.
 • Maak regelmatig schoon: Als je de luchtbevochtiger in de buurt van je bed plaatst terwijl je slaapt, maak hem dan regelmatig schoon. Stilstaand water is de perfecte omgeving voor bacteriegroei. Als het water niet schoon is, adem je de schadelijke stof in (7).
 • Houd rekening met de luchtvochtigheid binnenshuis: Omdat we zoveel horen over de voordelen van een luchtbevochtiger, vergeten we voorzichtig te zijn. Een fout die velen van ons maken, is om de binnenlucht te veel te bevochtigen door het apparaat continu te laten draaien. Houd de luchtvochtigheid binnenshuis op 30 tot 50 procent (8).

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of ik een luchtbevochtiger nodig heb?

Je weet of je een luchtbevochtiger nodig hebt als je wakker wordt met rode, jeukende ogen en een droge keel. Als de luchtvochtigheid onder de 30 procent daalt, kan dit evenveel gezondheidsbijwerkingen hebben als te veel luchtvochtigheid.

Kunnen luchtbevochtigers schimmel veroorzaken?

Humdoifiers kunnen schimmel veroorzaken als ze blijven draaien en te veel vocht aan de atmosfeer toevoegen. De ideale luchtvochtigheid binnenshuis moet tussen de 30 en 50 procent liggen. Als de lucht te nat is, hebben schimmelsporen de perfecte voedingsbodem.

Hoe gebruik je een luchtbevochtiger op de juiste manier?

De manier om een luchtbevochtiger op de juiste manier te gebruiken, is door het gebruik van gedestilleerd water te controleren en filters regelmatig te vervangen. Houd ook de luchtbevochtiger schoon en open binnendeuren om vocht gelijkmatig te laten verspreiden.

Kan ik elke nacht een luchtbevochtiger gebruiken?

Je kunt elke nacht een luchtbevochtiger gebruiken, ook als je slaapt, mits je niet te veel vocht aan de lucht toevoegt. Vochtige omstandigheden zijn ideaal voor schimmelsporen en andere schimmels in de lucht om te groeien.

Is het veilig om kraanwater in een luchtbevochtiger te gebruiken?

Het is niet veilig om kraanwater in een luchtbevochtiger te gebruiken omdat het chloor en andere minerale elementen bevat. Wanneer het water verdampt, laat het witte resten achter op oppervlakken en verontreinigt het de lucht die u inademt.


Laat de luchtbevochtiger voor u werken

Het gebruik van een luchtbevochtiger is uitstekend geschikt voor het verminderen van virussen en allergenen in de lucht. Het kan ook helpen bij het verlichten van een droge huid en congestie tijdens een koude of allergie flare-ups. Voor de beste resultaten is het echter essentieel om te weten waar u uw luchtbevochtiger moet plaatsen.

Een algemene regel is om het te plaatsen waar het nodig is. Door een hygrometer te gebruiken, kunt u controleren waar de lucht vocht mist en vervolgens uw machine dienovereenkomstig plaatsen.

Vermijd het toch om het dicht bij je te houden als je slaapt en probeer het op een tafel te hebben, op drie meter van je bed. Gebruik altijd een koelnevelbevochtiger voor de kinderkamer of kinderkamer om mogelijke gevaren te voorkomen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Dettol Allesreiniger Power & Fresh - Kersenbloesem - 1L x3