Messing reinigen en polijsten (in 10 minuten)

Koperen stukken zijn een statement in elk huis, maar niet als ze saai en smerig zijn. Als je je messing niet schoon kunt krijgen, maak je dan geen zorgen. Wij kunnen u helpen.

Allereerst moet je bepalen of het echt messing of nep is. We zullen je uitleggen hoe je dat kunt doen.

Zodra je hebt vastgesteld dat het echt messing is, laten we je acht methoden zien voor het reinigen van messing hardware, sieraden en meer, zodat het glanzend, mooi en brandschoon is.

Klaar om uw messing te restaureren? Laten we schoonmaken.

Inhoudsopgave
 • Hoe te vertellen of het messing is
 • Hoe messing te reinigen
 • Wanneer een professional inhuren
 • Wat te vermijden bij het reinigen van messing
 • Hoe messing sieraden schoon te maken
 • Tips voor het onderhouden van messing
 • Veelgestelde vragen
 • Goed als nieuw

Hoe te vertellen of het messing is

Eerst moet je bepalen of je koperkleurig woondecoratie is actually echt messing. Het heeft geen zin om onze reinigingsmethoden te volgen als het messing nep is.

De eenvoudigste manier om dit te bepalen is door het messing te testen met een magneet. Als de magneet blijft plakken, dan is het geen echt messing. Echt messing is niet magnetisch, dus uw item is waarschijnlijk gemaakt van staal of gietijzer voordat de fabrikant het bedekte met een messing beplating.

Als de magneet niet blijft plakken, dan is het waarschijnlijk echt messing. Maar je kunt nog een stap verder gaan door een onopvallend gebied te krassen met een scherp gereedschap. Als je een glimmend gele kras ziet, dan is het waarschijnlijk echt messing. Als de kras zilver is, is uw item hoogstwaarschijnlijk zink.

Het andere type messing is gelakt. Gelakt messing is echt messing met een dunne beschermlaag eroverheen. Je kunt zien of het messing is gelakt als je de dunne glanzende laag kunt zien. Er mogen geen aanslag op het messing zitten, maar als die er zijn, zul je ook merken dat er op sommige plaatsen een scheur of de lak afbladdert.

Soms kan het moeilijk zijn om te zien of het messing is gelakt, dus het is het beste om contact op te nemen met de fabrikant.

Hoe messing te reinigen

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat je item authentiek messing is, vraag je je waarschijnlijk af wat de beste manier is om het schoon te maken. Je kunt een paar doe-het-zelf-methoden gebruiken met items die je al thuis hebt. Als u liever een gespecialiseerd product koopt, hebben we die optie ook.

Hieronder staan acht methoden voor het reinigen van uw messing stukken, zelfs antiek!

 • Tijd: 10 minuten
 • Moeilijkheid: Gemakkelijk

Water en Zeep

Beginnend met de meest eenvoudige methode, zullen zeep en water de truc doen. Dit reinigt gebeitste en aangetaste messing stukken. Sterker nog, het werkt zelfs voor nep-messing. Of je nu koperen kandelaars, deurknoppen of een ander prachtig stuk hebt, stel deze methode op de proef.

 1. Maak een bad: Giet warm water in een bassin of gootsteen en voeg een paar eetlepels zeep toe.
 2. Weken en schrobben: Week het messing voorwerp een paar minuten in het zeepsop voordat je het schrobt met een doek of tandenborstel. Blijf vlekken en vuil verwijderen. Misschien moet je wat elleboogvet gebruiken!
 3. Spoelen: Spoel het messing stuk af.
 4. Droog: Droog af met een doek.

Tandpasta

Tandpasta is een beetje een veelzijdig item om in je huis te houden. Het reinigt je tanden, maar het kan ook messing reinigen. Wat meer is – het kan ook je messing items polijsten. Dus als je een oud item hebt dat aan de saaie kant is, probeer het dan schoon te maken met tandpasta.

 1. Toepassen: Gebruik gewone witte tandpasta (geen gels of smaken). Breng een dunne laag aan op het messing stuk.
 2. Verlaten: Laat het een paar minuten zitten.
 3. Pools: Gebruik een droge microvezeldoek om het messing te polijsten en de tandpasta in het stuk te verspreiden. Mogelijk moet u wat elleboogvet gebruiken op hardnekkige vlekken. Voeg indien nodig meer tandpasta toe.
 4. Spoelen: Zodra het messing schoon en gepolijst is, spoelt u het af met koud water.
 5. Droog: Droog afvegen met een microvezeldoekje.

Citroen en Baking Soda

We houden van schoonmaken met zuiveringszout en citroen.

Deze natuurlijke reinigingsmiddelen zijn geweldig in het verwijderen van ophoping en vuil op uw messing items. We raden dit aan voor items die je niet in water kunt dompelen, zoals deurknoppen of handgrepen.

Je kunt deze methode gewoon volgen zonder ze van hun plek in huis te verwijderen.

 1. Maak een mengsel: Pers 1/2 citroen uit in een kom. Voeg een theelepel zuiveringszout toe. Meng door elkaar.
 2. Toepassen: Dompel een schone doek in het mengsel en breng deze aan op het messing item.
 3. Liefhebber: Poets het messing om vuil te verwijderen. Ga door totdat het schoon is. Breng meer van het mengsel aan en herhaal deze stap om het messing item te polijsten.
 4. Vegen: Gebruik een vochtige doek om eventuele resten weg te vegen.
 5. Droog: Gebruik een aparte droge doek om het item te drogen.

Citroen en zout

Heb je citroenen die je moet opgebruiken en messing dat moet worden hersteld? Probeer deze methode. De schurende textuur van het zout is uitstekend geschikt voor het verwijderen van verharde en hardnekkige vlekken. Probeer deze combinatie als je een echt oud messing stuk hebt dat nieuw leven moet worden ingeblazen.

 1. Bereid mengsel: Snijd een citroen doormidden en strooi een theelepel zout over het blootgestelde deel.
 2. Wrijven: Wrijf de zoute citroen op het koperen item en knijp er gaandeweg meer citroensap uit. Ga door totdat het stuk schoon is. Voeg indien nodig meer zout toe.
 3. Spoelen: Spoel af onder warm water of bevochtig een doek en veeg het item af.
 4. Droog: Gebruik een microvezeldoek om het stuk te drogen.

De slag winnen

Voor messing stukken die zwart, groen of een andere kleur zijn geworden, zal deze methode wonderen doen. Het zout werkt vooral op zwaar gecorrodeerde stukken, omdat het lagen van oxidatie kan schrobben.

Azijn

Schoonmaken met azijn is een geweldige hack.

We mengen azijn, zout en bloem voor alle doeleinden voor deze methode. Dit is voor taaie vlekken, het soort waardoor je het hele messing stuk weg wilt gooien. Nou, we gaan het nieuw leven inblazen, dus het ziet er zo goed als nieuw uit.

Het zout zal elke hardnekkige opbouw wegwerken. Het zuur uit de azijn zal vlekken verwijderen. Het meel zal het mengsel dikker maken, dus het is effectiever. We gaan.

 1. Mengen: Meng in een kom een theelepel zout met 1/2 kopje gedistilleerde witte azijn. Roer goed door. Voeg ongeveer twee eetlepels bloem toe om een pasta te maken.
 2. Toepassen: Gebruik een doek of tandenborstel om het mengsel op het messing voorwerp aan te brengen. Zodra het item is bedekt, laat je het 10 minuten zitten. Het zal zijn magie werken tijdens dit proces.
 3. Spoelen: Laat het item onder koud water lopen of spoel het af met een vochtige doek om alle resten te verwijderen. Veeg het daarna schoon.
 4. Droog: Gebruik een droge microvezeldoek om het messing voorwerp te drogen.

Ketchup

Je hebt misschien dit verhaal gehoord dat ketchup messing kan herstellen. Is het waar? Ja! Dit is een goedkope manier om oude messing of antieke stukken weer tot leven te brengen. Vanwege de zure kwaliteit van ketchup is het geweldig in het afbreken van vet en vuil en het verwijderen van vlekken.

 1. Test: Spuit op een onopvallende plek een beetje ketchup. Veeg na een paar minuten af met een vochtige doek. Als het werkte en het messing niet beschadigde, ga dan verder met de volgende stappen.
 2. Toepassen: Ofwel ketchup direct op het item geperst of eerst op een doek. Verdeel het gelijkmatig over het stuk.
 3. Verlaten: Laat de ketchup een paar minuten zitten terwijl het zuur zijn magie werkt.
 4. Spoelen: Spoel af onder water of met een aparte vochtige doek totdat alle ketchup is verwijderd.
 5. Droog: Droog af met een doek.

Brasso

Hoewel je messing kunt reinigen en polijsten zonder Brasso , ben je misschien een grote fan. En waarom ook niet? Het werkt zeker. Het is immers gemaakt voor het reinigen van messing.

 1. Schudden: Schud de fles goed voor gebruik.
 2. Week een doek: Verzadig een schone doek of spons met Brasso.
 3. Wrijven: Wrijf Brasso grondig op uw messing stuk totdat de vlekken zijn verwijderd en het item zichtbaar gepolijst is.
 4. Liefhebber: Poets het item met een aparte doek. Spoelen of drogen is niet nodig!

Wist je dat

Brasso werkt ook op andere metalen. Dit omvat koper, roestvrij staal, tin, brons en aluminium. Dus als je veel metalen voorwerpen hebt om schoon te maken – of een antiekwinkel bezit – is dit een geweldige investering!

Bar Keepers Vriend

Een ander vertrouwd gespecialiseerd product voor het reinigen van messing is Bar Keepers Friend. Je kunt het gebruiken op messing, keramiek, koper, chroom, brons en meer. Het is een geweldige allesreiniger – en het is ook niet te duur.

 1. Bevochtig het messing: Bevochtig eerst het messing stuk. Dompel het in water of besprenkel het met een spuitfles.
 2. Sprinkle Bar Keepers Vriend: Strooi het product op het gedempte messing.
 3. Wrijven: Wrijf het messing met een natte doek en schrob de Bar Keepers Friend in het object om vlekken en vuil te verwijderen.
 4. Spoelen: Spoel het binnen een minuut na het aanbrengen; anders kan de Bar Keepers Friend het messing verkleuren.
 5. Droogvegen: Gebruik een zachte doek om het item droog te vegen.

Wanneer een professional inhuren

Hoewel je deze doe-het-zelf-methoden thuis kunt gebruiken, is de beste manier om messing schoon te maken soms om het een professional te nemen.

Een voorbeeld waarin u het messing naar een professional moet brengen, is als het stuk is gelakt. Een lakafwerking is een dunne glanzende laag die aanslag voorkomt. Maar de meeste van onze zelfgemaakte messing reinigers kunnen een gelakte afwerking verpesten, dus een professionele reiniger is de sleutel.

Een andere situatie waarin u een professional moet overwegen, is als het stuk van hoge waarde is. Het laatste wat je wilt doen is je antieke messing erfstuk verpesten. Dus hoewel u weet hoe u messing moet reinigen en polijsten, is een professional misschien uw beste optie in deze situatie.

Last but not least, als je een van de bovenstaande methoden op een onopvallende plek hebt geprobeerd en schade opmerkt, maak het messing dan niet zelf schoon. Breng het naar een professionele messing en metalen reiniger.

Wat te vermijden bij het reinigen van messing

U weet nu wat de beste manieren zijn om schoon te maken messing, maar er zijn enkele waarschuwingen waar we u over moeten vertellen. Het kennen van deze rode vlaggen kan u helpen om fantastisch voor uw messing te zorgen en schade te voorkomen.

 • Vermijd grove staalwol: Hoewel sommige experts messing zullen polijsten met zeer fijne staalwol, gebruik nooit een bal staalwol dikker dan een graad 00. Anders kras je het oppervlak van het messing.
 • Wassen en polijsten: Als u het messing stuk wilt polijsten, doe dit dan nooit zonder het te wassen. Allereerst zal het niet super goed werken. Ten tweede, als je het polijst zonder het te wassen, kun je uiteindelijk vuil en puin in het messing krassen.
 • Vermijd ruwe schuurmiddelen: Maak je messing voorwerpen niet schoon met ruwe doeken, borstels met metalen borstels of harde staalwol. Je kunt het messing gemakkelijk beschadigen en krassen.

Hoe messing sieraden schoon te maken

U bent misschien nerveus over het schoonmaken van uw messing sieraden, maar we hebben een fantastische methode die agressieve chemicaliën of schrobben vermijdt.

 1. Voorbereiden: Doe de messing sieraden in een kom of kuip. Spuit een laag ketchup over de sieraden om de sieraden onder te dompelen. Voeg een scheutje water toe en schud de kom voorzichtig om ervoor te zorgen dat de sieraden volledig bedekt zijn.
 2. Verlaten: Laat de sieraden 10-20 minuten in de ketchupoplossing zitten. Als het extra vies is, laat het dan 30 minuten staan.
 3. Spoelen: Haal de sieraden van de ketchup en spoel de sieraden af onder koud water. Zorg ervoor dat je gootsteen is aangesloten, zodat je je sieraden niet kwijtraakt in de afvoer!
 4. Schrobben: Als er nog steeds wat verkleuring is, gebruik dan zeer fijne staalwol (00-0000) of een zachte doek om het volledig schoon te schrobben.
 5. Droog: Droog de sieraden grondig af met een dun keukenpapiertje en een q-tip. Zorg ervoor dat je in alle hoeken en gaten komt.

Tips voor het onderhouden van messing

Om je messing er mooi uit te laten zien, houd je deze handige tips in gedachten.

 • Raak het niet aan: Oké, nou, je kunt het aanraken wanneer dat nodig is. Maar raak het niet te vaak aan. Dit geldt voor zowel decorstukken als sieraden. De oliën van je huid kunnen het messing vrij snel aantasten. Voor dingen zoals deurknoppen die je vaak moet aanraken, veeg je elke dag af met een zachte doek om aanslag te voorkomen.
 • Gebruik altijd een zachte doek: Kies voor een zachte doek bij het schoonmaken, tenzij je hardnekkige vlekken probeert te verwijderen. Dit voorkomt krassen en verdere schade.
 • Wees voorzichtig met gelakt messing: Zoals gezegd, breng gelakt messing altijd naar een professional voor een goede reiniging. Tussen het schoonmaken door, kunt u het afvegen met een zachte, vochtige doek om het te onderhouden.
 • Olie het om aanslag te voorkomen: Als u een dunne laag minerale of lijnolie aanbrengt, kan dit effectief aanslag voorkomen. Breng de olie aan op een vers gereinigd stuk messing met behulp van een zachte badstof handdoek.
 • Sluit het messing af: Het ding over messing is dat het zal bezoedelen. Dat komt omdat zuurstof de oorzaak is van aangetast messing. Je kunt er dus niet bepaald omheen. U kunt dit proces voorkomen door het messing af te dichten. Breng een kleine hoeveelheid verfverdunner aan op een doek voordat u deze over het messing wrijft. Veeg het af met een aparte vochtige doek om het residu te verwijderen. Laat het een nacht drogen voordat je het messing polijst met onze citroensap- en zoutmethode. Daarna schoonmaken met water en zeep. Verf ten slotte het messing met polyurethaan. Laat dit twee uur drogen en herhaal dit dan vier keer. Het moet het messing een paar jaar beschermen.

Veelgestelde vragen

Waarom wordt messing groen?

Messing bevat koper. Wanneer koper reageert met zuurstof, treedt een oxidatieproces op. Het messing zal dan groen worden als een natuurlijke laag om het metaal te beschermen tegen nog meer aanslag. In zekere zin is het een goede zaak. Maar we weten dat het zeker niet prettig is om naar te kijken.

Je kunt groene oxidatie reinigen met een schurende reiniger, zoals citroen en zout.

Kunt u WD-40 gebruiken om messing schoon te maken?

WD-40 heeft veel toepassingen en zelfs de fabrikant stelt voor om het te gebruiken voor het reinigen van messing. Het is snel en het werkt! Bekleed het messing item eenvoudig met een laag WD-40 en laat het maximaal 30 minuten zitten. Wrijf het item met een schone doek in cirkelvormige bewegingen om het tegelijkertijd te drogen en te poetsen. Als je op zoek bent naar het antwoord op het polijsten van messing totdat het glanzend is, dan is WD-40 het.

Kun je staalwol op messing gebruiken?

Zolang je maar voorzichtig bent en niets grover gebruikt dan de grade 00 staalwol. Alles stoerder dan dit, en je kunt je messing krassen.

Hoe maak je messing schoon zonder patina te verwijderen?

Patina is de groenachtige kleur die van nature voorkomt door oxidatie. Terwijl sommige mensen het haten, zijn anderen er dol op. Het geeft het messing een tijdloze en antieke uitstraling. Als je je messing wilt reinigen, moet je voorzichtig zijn.

Allereerst kunt u proberen het messing stuk te polijsten met een gepolijste doek. Zo zijn de Cape Cod Polishing Cloths populair.

Brasso is, zoals eerder vermeld, ook een goede keuze.

Je kunt ook water en zeep gebruiken als je niets schurends gebruikt.

Vermijd dit

Om het patina te behouden, gebruik nooit iets schurends. Dat is precies hoe je van het patina afkomt waar je van bent gaan houden. Een andere tip is om de bovenstaande methoden op een kleine plek te testen om ervoor te zorgen dat het patina niet wordt gewist.


Goed als nieuw

Terwijl sommige mensen de verouderde look van bezoedeld messing leuk vinden, willen anderen dat hun messing stukken glanzen en schitteren.

Het maakt niet uit hoe u wilt dat uw messing er uiteindelijk uitziet, we hebben u meerdere reinigingsmethoden aangeboden.

Vergeet niet om de door u gekozen reiniger altijd op een onopvallende plek te testen om er zeker van te zijn dat deze het messing niet beschadigt. Breng bij twijfel het messing stuk naar een professional om schade te voorkomen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?