Hoe zich te ontdoen van graanmotten


Hoe zich te ontdoen van graanmotten

Pantry-ongedierte, of ongedierte overal in huis, kan een ernstige bron van angst en stress zijn. Niemand wil motten in de buurt hebben, en ze zijn verwoestend als ze op de een of andere manier je huis binnensluipen – zoals die onwelkome buurman die de boodschap gewoon niet begrijpt!

Graanmotten zijn slechts een van de vele namen voor gewone voorraadkastmotten. Het vinden van ze in je keukenkastjes zal zeker als een schok komen en je moet snel handelen. Kunnen identificeren welk type Pantry mot kan u helpen de situatie effectiever te beheersen.

Dus, hier is alles wat u moet weten over hoe u zich kunt ontdoen van graanmotten. (Het zal waarschijnlijk niet helpen met de onwelkome buurman, maar dat is een discussie voor een andere dag)

Wat zijn graanmotten?

Graanmotten zijn een groep gevleugelde insecten die graanproducten besmetten en eten, waaronder maïs, tarwe, havermout en rijst.

Sommige soorten “graanmotten” zijn zeldzamer dan andere, maar ze verschijnen wel in pantry’s in de VS en andere delen van de wereld.

Graanmotten worden beschouwd als pantry-ongedierte, omdat ze het voedsel waarin ze hun eieren leggen, zullen besmetten en vernietigen. Als je eenmaal een graankorrel hebt voorraadkast mot plaag, moet u snel handelen om deze te krijgen keukenmotten onder controle. Wij adviseren het gebruik van pantry mot feromoonvallen als een oplossing waar we later op terugkomen.

Hier zijn enkele voedingsmiddelen waar graanmotten zich op richten:

 • Broodkruimels
 • Meel
 • Zaden
 • Gedroogde bonen
 • Droog honden- en kattenvoer
 • Vogelzaad
 • Thee
 • Kruiden en specerijen
 • Cake en brood mix
 • Graan
 • Noten
 • Havermout
 • Droge rijst
 • Gedroogd fruit
 • Brood

Vrijwel alles wat als een droog ingrediënt kan worden beschouwd, is een potentieel doelwit voor graanmotten.

 Labrador hond krijgt gedroogd hondenvoer

Hoe zien graanmotten eruit?

Niet alle graanmotten (voorraadkast motten) zien er hetzelfde uit. Er zijn eigenlijk verschillende soorten motten die voedsel eten in je voorraadkast, zoals Indian Meal Moths, Mediterrane meelmotten, Bruine huismotten of witte schouderhuismotten – ook wel zaadmotten genoemd en voedselmotten.

Als je probeert te identificeren welke voorraadkastmot je hebt, raadpleeg dan onze voorraadkast mot identificatie gids.

Lees ook:   Dettolpharma Ontsmetter Oppervlakken Fresh 1l

Een typische graanmot zal crème- of bruinkleurige vleugels hebben met bruine of roodachtige markeringen. Het motteren van de vleugels scheidt de gewone nerfmot van andere voorraadkast motten, zoals die met rode, bruine en een zwarte lijn.

 Indiase meelmot

Een andere graanmot – de Angoumois-korrelmot – is bijna geelachtig. Je kunt ze onderscheiden van andere graanmotten, zoals de mediterrane meelmot, door een smalle projectie die uit het einde van de vleugel steekt. Hun spanwijdte is ongeveer 3/16 inch lang.

Dus in tegenstelling tot je buurman, KUNNEN deze kleine gevleugelde motten onopgemerkt voorbij de voordeur komen.

Mediterrane bloemmot

Waar komen graanmotten vandaan?

Alle graanmotten zullen je huis binnendringen door ofwel in te vliegen en op zoek te gaan naar een voedselbron of door het onopgemerkte transport van eieren die op granen, meel en ander voedsel zijn gelegd. Soms realiseer je je niet eens dat je een pakje besmet meel of havermout mee naar huis hebt genomen totdat het gefladder van mottenvleugels je ’s nachts achtervolgt.

Soms kan zelfs vakantiedecor, zoals Indiase maïskransen, motten binnenbrengen.

Dus wees moe van ‘vakantiecadeaus’ van mensen waarvan je vermoedt dat ze een mottenprobleem hebben gehad – zelfs de goede buren kunnen een beetje meer verspreiden dan seizoensgejuich!

voorraadkastmotlarven in gedroogde noten en granen

Hoe zich te ontdoen van graanmotten

Het wegwerken van graanmotten betekent ook begrijpen hoe een graanmottenplaag begint. Het begint met de aanwezigheid van de graanmotteneieren. Zodra volwassen graanmotten hebben gepaard, gaan de vrouwtjes op zoek naar een plek om hun eieren te leggen. Op elk moment kan een vrouwtje honderden eieren leggen.

De eieren zullen uiteindelijk uitkomen. Soms is het een week, maar het kan maanden duren voordat het uitkomt. De larven, die eruit zien als kleine engerlingen, zullen zich tegoed doen aan de granen waar de eieren waren gelegd en snel groeien. Vervolgens zetten ze cocons en webben op om volwassen motten te worden die de plaag voortzetten.

Dat betekent dat de beste tijd om een plaag te stoppen is om de volwassen motten te stoppen from eieren te leggen. Welke vorm van ongewenste bezoeker dan ook, regel nummer 1 is om ze zich niet op hun gemak te laten voelen in uw huis.

Lees ook:   autoruit heeft strepen hoe schoonmaken

Hier zijn enkele stappen om u te helpen zich te ontdoen van graanmotten:

 • Let op tekenen van voorraadkast mot plaag. U kunt larven vinden in uw granen en andere voedselproducten, maar beperk uw zoekopdracht niet. Alles wat niet volledig is verzegeld, kan worden beïnvloed. Zodra u de besmettingspunten hebt gevonden, moet u deze verwijderen.
 • Nadat u de plaats van besmetting hebt weggegooid, gebruikt u een pantry mot spray killer om de voorraadkast en kasten schoon te vegen. Doe hetzelfde voor verzegelde blikjes, potten, containers en dozen die zich in de buurt van het besmette voedsel bevonden. (Azijn doodt ook larven, maar een pantry mot killer spray is speciaal samengesteld om met deze plagen om te gaan.)
 • Was eventuele plankvoeringen met water en zeep. Stofzuig de voorraadkast, de vloer, muren, plafond, deuropening (zelfs de knop en scharnieren), en als je klaar bent, ga je over deze delen met pantry mot killer spray opnieuw. Compleet met een dweilen.

U kunt ook het volgende doen om een eventuele volgende besmetting af te weren:

 • Bewaar uw bulkgranen en droge ingrediënten in de vriezer, want motten zullen uw vriezer niet snel besmetten!
 • Gebruik mottenwerende middelen, zoals lavendel, ceder, laurierbladeren en munt. Voorraadkast mot feromoon vallen zijn een zeer effectieve optie voor het vangen van vliegende motten.
 • Houd je voorraadkast en kasten zo schoon mogelijk. Veeg de keuken af met een moth killer spray ontworpen voor keukenoppervlakken, mild wasmiddel en minstens een paar keer per jaar warm water.

Lavendelolie in een glazen druppelaar met verse lavendel

Hoe zich te ontdoen van graanmotten

Omdat alle voorraadkast motten, of het nu wordt aangetroffen in graan, meel of ander voedsel – heb het vermogen om zich snel te vermenigvuldigen, je hebt een korte tijd om de plaag onder controle te krijgen. Hoewel ze geen ziekten verspreiden, is het voedsel mottenlarven verbruikt zal besmet zijn. Wees er snel bij om de betreffende items weg te gooien.

Lees ook:   ace schoonmaakmiddelen

Ga daarna als volgt te werk:

 • Doe een zorgvuldige inspectie van uw voorraadkast en kasten. Zoek naar larven in voedselpakketten. Alles wat bedekt is met webbing of cocons moet onmiddellijk worden weggegooid.
 • Verzegel uw nieuwe voedsel in luchtdichte containers. Kunststof en glas zijn de beste bescherming.
 • Stofzuig de planken, muren en spleten of scheuren rond de plinten.
 • Als u bulk of biologisch graan koopt, controleer dan de pakketten, omdat ze de oorzaak van besmetting kunnen zijn. Gebruik nooit kapotte pakketten.
 • Gebruik onze voorraadkast mot feromoon vallen om vliegende motten te vangen.

Graanmotten zijn weg!!

Hopelijk heeft dit artikel uw vragen beantwoord over graanmotten en hoe u zich kunt ontdoen van graanmotten. Hoewel het misschien een vreselijke situatie lijkt om in te zitten, kun je de mottenplaag snel overwinnen als je snel handelt en alle aangetaste items weggooit. Doe dan wat je kunt om verdere besmetting te voorkomen.

Deze kleine motten in voorraadkast misschien klein, maar geloof ons, ze kunnen een enorme hoeveelheid stress, angst en een hoop schade in de keuken veroorzaken!

Gebruik altijd behandelingen en producten die veilig zijn voor gebruik in keukens en voedselbereidingsgebieden en zorg ervoor dat u mottenpreventiemaatregelen selecteert, zoals voorraadkast mot vallen, die zijn ontworpen om het type mot dat je in je voorraadkast hebt aan te trekken en te vangen.

Bekijk onze ultieme gids op hoe zich te ontdoen van motten in de voorraadkast op onze blog.

De mens kneedt gebak op een schoon werkoppervlak

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.