Hoe wollen truien op te slaan


Hoe wollen truien op te slaan

Als je naar je kledingkast kijkt, vol met seizoenskleding en gezellige wollen truien, vraag je je misschien af: “Heeft iemand anders moeite met het opbergen van wollen truien zoals ik?” Zelfs als je kast enorm is, wil je alle herinneringen aan de koudere maanden uit het zicht verwijderen en ruimte vrijmaken voor je zomerkleding. Dus wat doe je dan met de bulk? Makkelijk, we gaan uitleggen hoe je truien voor de zomer kunt opbergen om het beter beheersbaar te maken.

Wollen kledingstukken kunnen zwaar of los geweven zijn. Daarom is er geen one-size-fits-all oplossing voor het bewaren van uw wollen. We hebben echter enkele basisrichtlijnen om het inpakken van je wollen truien minder een handschoen te maken. We hebben ook wat advies over hoe je ze, eenmaal opgeslagen, fris kunt laten ruiken en beschermen tegen motten.

En raad eens? Deze tips zijn ook ECHT gemakkelijk te volgen!

Wat te doen voordat u wollen truien opbergt

Gebruik deze tijd om je kast een beetje op te ruimen om ruimte te maken voor nieuwe toevoegingen en om wollen te verwijderen die je niet langer wilt. Je kunt ze aan de kant gooien om op een later tijdstip te doneren of te recyclen. Om je te helpen beslissen: overweeg of het kledingstuk nog steeds goed past, of het beschadigd of permanent gekleurd is, of dat je de trui de afgelopen jaren niet hebt gedragen.

Alles wat je niet hebt gedragen, kan worden gedoneerd. Ga je gang en gooi beschadigde kleding weg of recycle ze creatief.

Nu, met dat uit de weg, zijn er een paar andere stappen te nemen met de wollen truien die je zeker wilt opbergen. Begin eerst op de juiste voet. Neem je truien mee om chemisch gereinigd te worden, indien nodig, of was ze thuis met de hand. Zelfs als de wol er schoon uitziet, wil je niet dat er enkele maanden geuren of bacteriën in de vezels blijven zitten. Vergeet niet om je wollen truien goed te drogen voordat je ze opbergt. Anders ruiken ze muf als je ze weer gaat dragen.

Kies een droge, koele locatie om je truien in op te bergen. Een kast is het beste. We raden je winterkleding niet aan om je winterkleding in de kelder te bewaren, omdat de kans op overtollig vocht groot is. Verpak uw truien in een luchtdichte of vacuümverzegelde container met silicapakketten of andere vochtabsorberende middelen.

 opgevouwen geribbelde truien op een plank in een witte kast

Houd er rekening mee dat het bewaren van wol anders is dan hoe kasjmier te bewaren Truien. Je wilt de twee materialen ook nooit samen in dezelfde opbergbak of zak stoppen, omdat de materialen elkaar in gevaar kunnen brengen.

Net als jij en ik – Wol moet ademen!

De beste manier om wollen truien op te slaan

Zodra u uw wollen truien hebt gewassen en een plek hebt gekozen voor opslag, is het tijd om te kiezen hoe u van plan bent het materiaal veilig te houden. Wanneer ze niet in gebruik zijn, zijn uw wollen kledingstukken kwetsbaarder voor schimmel, stof, kledingmotten en algemene slijtage. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je wollen brillen te beschermen en ze in topconditie te houden voor volgend jaar.

Vacuüm verpakte zakken

Hoewel veel mensen vacuümverpakte zakken gebruiken om licht te reizen, kunt u deze handige zakken ook gebruiken om truien op te bergen. Niet alleen zijn uw kleding beschermd tegen motten en stof, maar u krijgt ook het extra voordeel van meer ruimte. Dat maakt het veel, veel gemakkelijker als het tijd is om de zakken in de opslagruimte te rangschikken.

Lees ook:   HG groene aanslagreiniger kant & klaar 5L

Maar hoe zit het met de nadelen? Vacuüm verzegelde zakken zijn niet waterdicht. Na verloop van tijd zal de afdichting verzwakken en soms lucht en vocht in de zakken brengen. Sluit ze af en toe opnieuw in om dat te voorkomen.

Stoffen opbergzakken

Niet te verwarren met kledingtassen, deze opbergtassen zijn vaak rechthoekig van vorm, ritsig en gemaakt van een ademende stof. Hoewel ze minder handig zijn dan vacuüm verpakte zakken in termen van ruimtebesparing, zorgen ze er wel voor dat je wollen truien kunnen ademen. Als u zich zorgen maakt over geweven kledingstukken die aan de ritsen vastzitten, kunt u ze in tissuepapier wikkelen, wat ook vergeling voorkomt.

Dozen en bakken

Een makkelijk te vinden optie zijn opslagcontainers. Het nadeel van elk van hen is dat, om iets in deze bakken en dozen op te slaan, je er voldoende ruimte voor nodig hebt. Om truien op te bergen, kunt u inklapbare katoenen bakken gebruiken. Het voordeel hiervan is dat het katoen de wollen truien laat ademen terwijl stof en ongedierte buiten worden gehouden. Leg de zwaarste breisels op de bodem.

Plastic bakken die onder het bed of op de bovenste planken van je kast gaan, zijn ook acceptabel. Je zult een extra stap moeten zetten om eventuele vochtigheid tegen te gaan die erin vast komt te zitten. Plaats wat silicapakketten in plastic opslagbakken voordat je je truien opstapelt.

Hoe wollen truien te vouwen

netjes gevouwen rolhals gebreide pullovers

De beste manier om wollen truien op te bergen, is door ze op te vouwen. Vervolgens kunt u beslissen hoe u ze wilt opslaan – bak, doos, vacuümzak – en waar. Het vouwen ervan helpt hun vorm te behouden en voorkomt ook rimpels.

Vouw truien als een professional door deze stappen te volgen:

 1. Leg je trui zo neer dat de voorkant naar je toe gericht is.
 2. Vouw een mouw diagonaal naar binnen, zodat de manchet tegenover de schouder ligt. Doe hetzelfde met de andere sleeve.
 3. Strijk het glad met je hand om rimpels te verwijderen.
 4. Neem de zoom van het kledingstuk en breng het naar de nek. Als het kledingstuk dik is of een dik breisel heeft, rol het dan in plaats van het te vouwen.
 5. Als je het moest rollen, gebruik dan twee losse elastiekjes om de rol veilig te houden. Breng beide uiteinden van de rol samen en vorm een cirkel. Gebruik een ander elastiekje om het op zijn plaats te houden.

Andere tips voor het bewaren van wollen truien

Als je erover nadenkt om je winterkleding op te slaan voor de glorieuze lente- en zomerseizoenen, zijn er misschien enkele overwegingen die niet eens in je opgekomen zijn.

Wees nooit bang! Bij ons zit je goed.

Hang je wollen truien niet op, tenzij je dit doet

Meestal zijn we onvermurwbaar over geen opvouwbare pullovers gemaakt van zwaardere natuurlijke vezels zoals wol, angora en kasjmier. Het gewicht van de stof zorgt ervoor dat ze uitrekken en vorm verliezen, wat het laatste is wat je wilt. Zelfs een trui van katoen kan uitrekken als hij verkeerd is opgehangen.

Dus we zullen het nogmaals zeggen: hang je truien nooit op, tenzij je weet hoe je het correct moet doen. Dit is de beste manier:

vrouw die haar wollen truien op hangers sorteert

 1. Leg de trui op een plat oppervlak en vouw hem verticaal doormidden. Beide armen wijzen in dezelfde richting.
 2. Vouw het vanuit het midden.
 3. Zodra je het netjes hebt opgevouwen, verwijder je de rimpels door een hand over de stof te laten lopen.
 4. Nu kun je twee manieren kiezen: of de trui ophangen zoals je een broek aan de onderkant van de hanger zou doen of door de armen als anker te gebruiken. Kies je voor het laatste, lees dan verder.
 5. Plaats de hanger (altijd houten of gewatteerd, nooit draad) over het gevouwen kledingstuk zodat de haak zich in de buurt van de oksel bevindt.
 6. Zodra je de hanger in positie hebt, verplaats je de haak in de ruimte tussen de mouwen en de romp, zodat deze omhoog of omlaag wordt gericht.
 7. Leg de mouwen over de schouders van de hanger. Probeer ze gevouwen te houden. De mouwen moeten zo dicht mogelijk bij de haak zitten.
 8. Als je een onderste stang hebt, leg je de mouwen over de schouder en vervolgens over de onderste stang en stop je ze op hun plaats.
 9. Leg vervolgens het lichaam van de trui op zijn plaats over de andere schouder. De vorm moet driehoekig zijn als het correct wordt gedaan.
 10. Hang op een plek waar het niet gekreukt wordt.
Lees ook:   hoe oven schoonmaken met baking soda

Houd ongedierte op afstand

Ongeacht welke methode u kiest voor het opslaan van uw wollen kleding, u moet zich bewust zijn van het risico dat motten en andere insecten een thuis maken te midden van uw kleding buiten het seizoen. Dat is een verrassing die je niet wilt ervaren als je je gezellige kledingstukken gaat uitpakken. De meeste mensen grijpen onmiddellijk naar mottenballen om hun kleding te beschermen, omdat het item werkt om motten af te weren en vocht te absorberen.

Je kunt ook meer natuurlijke alternatieven gebruiken, zoals cederchips of -blokken of lavendelgeuren
Zakjes. Lavendelzeep, muntblaadjes en neemolie zullen ook de truc doen. Niet alleen blijven motten ver weg, maar de geur is veel aangenamer.

een stapel wollen breiwerk naast een hanger en cederhouten blokken

Houd er rekening mee dat alle kleding die vaag naar menselijke geur ruikt, of het nu uit zweet of oliën is, trek kledingmotten aan. Daarom is het zo belangrijk om je wollen te wassen voordat je ze wegdicht met ceder of lavendel.

Controleer de ruimte dubbel

Je hebt dus je wollen truien opgevouwen en klaar om opgeborgen te worden. Er is nog een laatste stap voordat je het stof uit je handen kunt vegen en je zomerkast kunt gaan organiseren. Controleer altijd de ruimte waar uw truien worden opgeslagen. Veeg de planken of vloer af met een standaard reinigingsoplossing, laat het aan de lucht drogen en plaats er vervolgens wat ceder of een ander mottenafweermiddel in.

Controleer na het opslaan van uw truien regelmatig de opslagcontainers om er zeker van te zijn dat er geen vocht of ongedierte is.

Waar het op neer komt

Leren hoe je je winterkleding moet opbergen is cruciaal om die winterkleding er goed uit te laten zien.n betere conditie voor veel langer, seizoen na seizoen. Zorg ervoor dat je je truien opvouwt en ze ergens veilig voor de winter plaatst. Volg de tips die we hier hebben vermeld, en je zou volgend seizoen geen vervelende verrassingen moeten hebben!

 een stapel truien in bruine en crèmekleuren.

Veelgestelde vragen voor het bewaren van wollen truien

Wol is een heerlijk warme en waterafstotende stof. Wol is echter bijzonder gevoelig voor schade in de opslag, vooral van Clothes Moths, omdat wol keratine bevat, een primaire voedselbron voor mottenlarven. Hier zijn enkele veelgestelde vragen over het opbergen van wollen truien die u misschien nuttig vindt.

Hoe stop ik motten die wol eten?

Het nemen van een paar stappen om uw kleding goed te verzorgen voordat u ze opbergt, kan een wereld van verschil maken. Het kan immers behoorlijk ontmoedigend zijn om op een kille dag je favoriete wollen trui tevoorschijn te halen, om er vervolgens achter te komen dat er mottenlarven doorheen zijn getunneld.

Lees ook:   Beste Roomba-alternatieven van 2022

Reinig alle truien voor het opbergen

Voordat u uw wollen kleding opbergt, moet u er zeker van zijn dat ze volledig schoon zijn. Bacteriën, dode huid, zweet en voedselresten trekken waarschijnlijk motten aan. Omdat wol gevoelig is voor krimp, moet het vaak chemisch worden gereinigd. U zult deze extra voorzorgsmaatregel willen nemen om te voorkomen dat motten problemen veroorzaken.

Als een van je wollen truien of wollen kleding vlekken heeft, behandel ze dan grondig. Verse vlekken zijn immers veel gemakkelijker te verwijderen dan vlekken die al weken, maanden of zelfs jaren zitten.

Hoe houd ik mijn trui vrij?

Gebruik als eerste stap Moth Traps om de volwassen mannelijke motten te vangen, waardoor motten minder goed kunnen paren en het kledingstuk larven kunnen beschadigen. Ten tweede kunt u mottenafstotende zakjes tussen uw wollen plaatsen. Kruiden- en cederzakjes zijn altijd een geweldige extra voorzorgsmaatregel en als bonus laten ze je kleding goed ruiken.

Hang als eerste verdedigingslinie Moth Traps op om te voorkomen dat deze insecten de diepten van je kast of kledingkast binnendringen. Je kunt je kledingstukken ook ophangen of verpakken met mottenafstotende sachets. Kruiden- en cederzakjes zijn altijd een geweldige extra voorzorgsmaatregel. Als bonus laten ze je kleding lekker ruiken.

Wat houdt motten weg van truien?

Mottenwerende middelen zijn een goede keuze om deze vervelende insecten uit de buurt van je wollen kledingstukken te houden. Er is een scala aan kruidenmottenafstotende zakjes beschikbaar die veilig kunnen worden gebruikt in uw kast, opbergbakken of kledingkast. Je kunt ook je eigen mottenafstotende zakjes maken met lavendel, rozemarijn, tijm en andere kruiden. Of u kunt overwegen om sterkere, door de mens gemaakte mottenafstotende oplossingen te kopen.

Overweeg het gebruik van Cederhout

Cederhouten kasten, kisten of rekken kunnen op natuurlijke wijze motten weghouden. De oliën in cederhout (Cedrus atlantica) bevatten sesquiterpeen koolwaterstoffen die een geurige, harsachtige, kamferachtige geur afgeven. Om deze reden zijn de meeste cedersoorten insectenwerend. Dus, terwijl mensen de neiging hebben om echt te genieten van de geur van Ceder, haten motten het.

Wees voorzichtig bij het opbergen van kleding van dierlijke vezels

Veel van de tips voor het bewaren van wollen kleding zijn ook van toepassing op kasjmier, omdat dit in feite een soort speciale wol is die wordt verkregen uit kasjmiergeiten. Alpaca en andere natuurlijke dierlijke wollen moeten ook op dezelfde manier worden verzorgd.

Wat is het beste mottenafschrikmiddel?

Het goede nieuws is dat de beste mottenafschrikmiddelen natuurlijke producten zijn zoals cederhout en lavendel, die zowel mannelijke als vrouwelijke motten afstoten uit het gebied waar insectenwerende middelen worden geplaatst. Als u liever motten vangt, kunt u overwegen mottenvallen te gebruiken die de mannetjes actief doden, waardoor het vermogen van motten om te broeden wordt verminderd.

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.