Hoe zich te ontdoen van schimmel in de douche

Onze douches zijn plaatsen die we van nature associëren met netheid. Helaas, als je schimmel in de jouwe hebt ontdekt, ervaar je waarschijnlijk een mengsel van shock, walging en verwarring.

Het is begrijpelijk om de gewraakte groei zo snel mogelijk te willen vernietigen. Het is echter essentieel om over een aantal dingen te worden voorgelicht voordat je actie onderneemt.

Ten eerste kan niet elk onderdeel in uw douche op dezelfde manier worden behandeld. Ook kan het gebruik van bepaalde producten de zaken erger maken. Onze gids over het wegwerken van schimmel in douches zal gedetailleerd beschrijven wat u moet weten om het probleem aan te pakken.

Inhoudsopgave
 • Wat veroorzaakt schimmel in douches?
 • Producten die u kunt gebruiken om schimmel in douches schoon te maken
 • Wat u moet vermijden
 • Hoe zich te ontdoen van schimmel in douches
 • Tips voor het voorkomen van schimmel in douches
 • Veelgestelde vragen
 • Geniet van schimmelvrije douches

Wat veroorzaakt schimmel in douches?

De meeste badkamers zijn gastvrije omgevingen voor schimmelgroei (1).

Schimmel is een soort schimmel. Specifieke schimmels produceren schimmelsporen die in de lucht reizen. Deze sporen vestigen zich en groeien in gebieden met alles wat ze nodig hebben om te gedijen.

Alle schimmelsporen die nodig zijn om te overleven zijn een voedselbron, vocht en geschikte temperaturen. Helaas is het ideale temperatuurbereik voor schimmels vrij breed. Dit betekent dat je het niet gemakkelijk kunt bevriezen of verwarmen tot de dood (2).

Sommige soorten kunnen hout, papier, zeepresten en zelfs olieresten van je huid consumeren om te groeien (3).

Nu je de basisprincipes van schimmel kent, kun je waarschijnlijk een gok wagen waarom je douche gastheer speelt. Dit zijn de mogelijke redenen:

 • Slechte ventilatie: We weten dat het onmogelijk is om je douche de hele tijd droog te houden. Toch, als je douche constant vochtig is vanwege een gebrek aan ventilatie in je badkamer, is het niet verwonderlijk dat schimmel is ontstaan.
 • Lekken: Een lekkende douchekop of kraan vertaalt zich in een constante bron van vocht. Dit is zelfs het geval wanneer uw douche niet in gebruik is en anders droog is.
 • Nalatigheid: Weet je niet meer wanneer je voor het laatst alle scheuren en spleten in je douche hebt schoongemaakt? Dan kan schimmel van de gelegenheid gebruik maken om ongehinderd te groeien, bijvoorbeeld in gebieden zoals uw schuifdeurafdichtingen of muurhoeken.

Producten die u kunt gebruiken om schimmel in douches schoon te maken

Dit zijn geschikte producten waarmee u zich kunt wapenen om schimmel in douches te verwijderen:

Schimmelverwijderaar

Schimmelverwijderaars zijn oplossingen die zijn ontworpen om schimmels te vernietigen. Ze worden meestal gemaakt met zuren en andere stoffen. Deze componenten kunnen schimmel uitroeien zonder het onderliggende oppervlak te beschadigen.

Hoe het te gebruiken:

 • Volg de instructies op de fles. Zorg ervoor dat het niet schadelijk is voor het oppervlak waarop u het gebruikt (bijv. Chroom, tegels, enz.).
Misschien vind je dit ook interessant
Man reinigen schimmel met schimmelvernevelaar5 Beste Mold Foggers (2023 beoordelingen)

Bleken

Bleach is de kampioen van schoonmaakmiddelen. Het is niet verwonderlijk dat oplossingen op basis van bleekmiddel effectief kunnen zijn bij het uitroeien van schimmel op verschillende oppervlakken. Geen wonder dat het Center for Disease Control (CDC) het gebruik van bleekmiddel tegen schimmel ondersteunt (4).

Hoe het te gebruiken:

 • Combineer een kopje bleekmiddel samen met een liter water.

Stoom

Water is een vriend om te schimmelen, maar niet wanneer het verdampt in stoom bij 212 graden Fahrenheit (5). Zelfs de hardste temperatuurbestendige soorten zullen sterven wanneer de temperatuur de 140 graden Fahrenheit overschrijdt.

Hoe het te gebruiken:

 • Koop of huur een stoomreiniger en gebruik deze zoals voorgeschreven.

Ontsmettingsmiddelen

We bedoelen niet het type desinfectiemiddel dat je op jezelf gebruikt. In plaats daarvan moet elk ontsmettingsmiddel dat fenolen (fenolische detergentia) bevat, de truc doen. Een bijkomend voordeel is dat fenolen schimmelgroei kunnen onderdrukken, evenals andere bacteriën, virussen en meer (6).

Hoe het te gebruiken:

 • Verdun het ontsmettingsmiddel in water volgens de specificaties van de fabrikant.

Azijn en baking soda

Velen van jullie beschouwen azijn en zuiveringszout waarschijnlijk als een onvermoeibaar team. Dat kan ook gelden voor andere schoonmaakklussen. Misschien wilt u het echter gebruiken als back-up of finishing touch voor dit project.

Ondanks zijn reputatie als een natuurlijk fungicide, kwam azijn tekort tegen twee typische stammen van huishoudelijke schimmels. Het had weinig tot geen effect op het remmen of stoppen van de groei (7).

Hoe het te gebruiken:

 • Voeg een half kopje zuiveringszout toe aan een kopje azijn.

Essentiële olie

Als je niet enthousiast bent om de chemische route te volgen, is er nog hoop. Sommige essentiële oliën hebben hun effectiviteit tegen schimmels aangetoond (8):

 • Kruidnagelolie.
 • Eucalyptusolie.
 • Lavendelolie.
 • Dennenolie.
 • Tea-tree olie.

Hoe het te gebruiken:

 • Verdun 25 druppels van uw olie met een half kopje isopropylalcohol en gewoon water.

Wat u moet vermijden

We hebben allemaal unieke voorkeuren voor reinigingsmiddelen. Maar als het gaat om vervelende indringers zoals schimmels, is het van vitaal belang om oplossingen te gebruiken die het niet alleen verwijderen, maar ook de meeste of alle resterende sporen doden. Anders heb je kans op een herhaling.

 • Je eigen mix: Wijk nooit af van de richtlijnen van de fabrikant voor huishoudelijke wasmiddelen. Gebruik geen onverdund reinigingsmiddel of speel de wetenschapper om een krachtigere oplossing te maken. Je kunt jezelf verwonden of bedwelmen (9).
 • Gewoon water: Het blazen van de schimmel van je douchewand of deur zal het werk niet doen. Zelfs als de groei fysiek weg is, kan deze terugkeren.

Hoe zich te ontdoen van schimmel in douches

Voordat u begint, zijn er een paar voorbereidende stappen die u moet nemen:

 1. Wees realistisch: Als de getroffen douche er een is die u lange tijd niet hebt gebruikt, kan de schimmelgroei ernstig zijn. Als de schimmels een gebied groter dan drie voet bij drie voet hebben gekoloniseerd, bel dan een professional (10).
 2. Blijf veilig: Voordat je de strijd aangaat met de schimmel, bescherm jezelf. Draag handschoenen, een masker en een bril om jezelf te beschermen tegen zwevende schimmelsporen. Houd deuren en eventuele ramen open voor luchtcirculatie.
 3. Bereid uw apparatuur voor: Houd uw reinigingsmiddel of stoomreiniger klaar voor actie. Pak je spons of schrobborstel en papieren handdoekjes.
 4. Houd huisdieren en kinderen uit de buurt: Schimmelsporen kunnen bij sommige personen allergische reacties veroorzaken. Zorg er dus voor dat je familieleden uit de buurt van de badkamer blijven terwijl je werkt.
 5. Maak het gebied vrij: Haal al je shampooflessen, loofahs en andere badartikelen uit de douche. Controleer elk item op schimmelverontreiniging als het zich in de buurt van de groeilocatie bevond.

Grout

Als uw specie (het materiaal dat tussen uw tegels bindt) beschimmeld is, kunt u het als volgt weer brandschoon krijgen:

Reinigingsmethode

 1. Pas de oplossing toe en wacht: Spuit uw middel naar keuze over het beschimmelde gebied. Laat het tussen de 10 en 15 minuten zitten of zoals aangegeven door het productetiket.
 2. Vegen: Gebruik papieren handdoeken om het grootste deel van de mal uit uw voeg te verwijderen. Gooi ze weg in een vuilniszak.
 3. Schrobben: Ga met een stijfhoofdige scrubborstel of een oude tandenborstel aan de slag met het schrobben van de voeg.
 4. Afspoelen en herhalen: Spoel de specie af met warm of heet water en breng uw reinigingsmiddel opnieuw aan. Doe dit meerdere keren.
 5. Laatste spoeling: Spoel de voeg af en zorg ervoor dat er geen schimmelsporen achterblijven.
 6. Drogen en afdichten: Het afdichten van uw voegmiddel met een waterafstotende kit zou het risico op terugkerende schimmels moeten verlagen (11). Maar breng de kit niet aan totdat de voeg volledig droog is.

Stoomreiniger

Stoom het beschimmelde gebied met behulp van een schrobborstelbevestiging. Blijf stomen gedurende ten minste één of twee minutentes om ervoor te zorgen dat alle groei weg is. Als je klaar bent en de voeg is droog, overweeg dan om een kit te gebruiken om vocht af te weren.

Breeuwen

Als de kit in uw douche het slachtoffer is van schimmel, kunt u deze als volgt reinigen:

Reinigingsmethode

 1. Breng reinigingsmiddel aan: Spray op het door u gekozen schimmelbestrijdersproduct.
 2. Verdoezel het: Plak vellen wc-papier, papieren handdoekjes of gewone wattenbollen op de kit.
 3. Laat het staan: Laat de oplossing minstens 12 uur zitten. U kunt het maximaal 20 uur laten staan als u dat wilt.
 4. Schrobben en spoelen: Wanneer de tijd om is, trek je je veiligheidsuitrusting weer aan en schrob je de mal. Het moet moeiteloos loskomen.
 5. Herhalen: Maak de kit nog een paar keer schoon, spoel en herhaal.
 6. Breng indien nodig de kit opnieuw aan: Als uw kit veroudert en barst, kan een nieuwe toepassing nodig zijn. Doe dit pas als je kit droog is.

Waarschuwing

Als u een schimmelverwijderaar gebruikt, laat het product dan niet langer zitten dan het etiket aangeeft.

Stoomreiniger

Stoom de kit totdat de mal loskomt. Spoel de gevallen stukken af of gooi ze weg met tissue of papieren handdoekjes. Stoom een minuut of twee.

Als uw kit uit elkaar valt, breng dan een nieuwe coating aan wanneer de oude droog is.

Tegels

Het keramiek en porselein dat in douches wordt gebruikt, is meestal waterdicht of glasachtig (minder absorberend) uit gezond verstand. Dat betekent dat de schimmel minder snel onder het oppervlak van de tegel is doorgedrongen, hopelijk. Dit moet het een beetje gemakkelijker maken om schoon te maken.

De stappen hier zijn van toepassing op de meeste douchevloeren.

Reinigingsmethode

 1. Spuitoplossing en laat zitten: Spuit het door u gekozen product op de beschimmelde tegel en wacht tot het de mal losmaakt. Dat is 10 tot 15 minuten voor doe-het-zelfproducten en zoals voorgeschreven door uw schimmelverwijderaar naar keuze.
 2. Schimmel wegvegen: Veeg de vorm weg met een tissue of papieren handdoek en gooi het weg. Het moet gemakkelijk van het oppervlak van de tegel glijden.
 3. Herhaal toepassing: Breng uw reinigingsmiddel opnieuw aan op het oppervlak en reinig het zoals u normaal zou doen. Spoel regelmatig af.

Stoomreiniger

Probeer eerst zoveel mogelijk van de schimmel af te vegen met een papieren handdoek of tissue. Als het niet loskomt, begin dan met stomen. Veeg het gebied regelmatig schoon en stoom het opnieuw, zelfs als het er ongerept uitziet.

Plafond

We raden ten zeerste aan om stoom te gebruiken voor tegel- of betonplafonds. Kies een hulpstuk waarmee u voldoende bereik hebt om uit de stoomzone te blijven.

Als u besluit een reinigingsproduct te gebruiken, bestaat het risico dat de oplossing tijdens uw werk op u terugdruppelt.

Veel plafondtegels zijn gemaakt van minerale vezels (12). Als dit het geval is met de jouwe, moet je ze mogelijk volledig vervangen, omdat het lastig is om schimmel van poreus materiaal te verwijderen. Hetzelfde geldt voor houten plafonds: het kan zijn dat je een professional moet inschakelen.

Afdruipen

Een beschimmelde afvoer is storend om op neer te kijken terwijl je doucht. Laat het weer stralen als nieuw met deze stappen:

Buitenkant van drain:

 1. Reinigingsproduct: Breng uw reinigingsproduct royaal aan. Laat het vervolgens 10 tot 15 minuten op de vorm zitten of zoals het wasmiddel instrueert. Schrob de vorm weg, spoel en maak het gebied nog een paar keer schoon.
 2. Stoom: Richt stoom op de schimmel en kijk hoe deze in de afvoer verdwijnt. Stoom en spoel herhaaldelijk totdat de afvoer en de omliggende gebieden schimmelvrij zijn.

Binnenkant van drain:

Breng een drainagereiniger aan zoals voorgeschreven. Deze krachtige reinigingsmiddelen verwijderen schimmel in de buurt van het oppervlak van de pijp en ontstoppen uw leidingen om op te starten.

Douchekop

Voor het gemak raden we aan om je douchekop te verwijderen. Het bereiken en schoonmaken van het onderdeel terwijl het nog steeds is bevestigd, kan lastig zijn.

 1. Douchekop verwijderen: Schroef je douchekop los van de slang of arm waaraan deze is bevestigd.
 2. Haal het uit elkaar: Als je je douchekop uit elkaar kunt halen, doe dat dan. Er kan ook schimmel in het hoofd groeien.
 3. Laat weken: Als u kunt, dompelt u de douchekop onder in de oplossing van uw keuze. De volgende beste optie is om de kop met uw product te besproeien en te laten zitten. Laat het maar liefst 10 minuten staan.
 4. Spoelen: Spoel met warm of warm water je douchekop af. Neem de tijd om dit te doen – je wilt niet dat achtergebleven bleekmiddel of wasmiddel je huid met water raakt de volgende keer dat je doucht.
 5. Opnieuw installeren: Zet je douchekop weer in elkaar en installeer hem opnieuw.

Douchegordijn en douchegordijn Voering

Als je douchegordijn of de gordijnbekleding schimmel heeft verzameld, is alle hoop niet verloren. Je hoeft geen van beide weg te gooien. Of het item in kwestie nu plastic of stof is, hier leest u hoe u het kunt ontvormen:

 1. Controleer het etiket: Controleer het etiket op het douchegordijn of de voering om te zien of het machinewasbaar is.
 2. Schimmel verwijderen: Probeer met behulp van reinigingsdoekjes of je schoonmaakmiddel en een spons zoveel mogelijk schimmel eraf te krijgen.
 3. Wassen: Voeg een royale hoeveelheid wasmiddel toe en was uw douchegordijn of voering in de machine op een koude of delicate omgeving. Als u niet zeker bent van de compatibiliteit van wasmachines, was dan in plaats daarvan met de hand. Gebruik alleen stofveilige reinigingsmiddelen op stoffen gordijnen, anders riskeert u verkleuring of beschadiging.
 4. Laat drogen: Hang je douchegordijn of de voering aan de lucht droog. Leg het terug op je douche zodra het volledig droog is.

Douche deur

 1. Oplossing toepassen: Spuit uw favoriete reinigingsoplossing of product op de matrijs.
 2. Wachten: Laat de oplossing op de vorm zitten zoals aangegeven door het productetiket, of gedurende 10 tot 15 minuten als u een zelfgemaakte reiniger gebruikt.
 3. Vegen: Veeg de mal af met papieren handdoeken, die zonder slag of stoot moeten loskomen. Gooi ze weg.
 4. Grondig reinigen: Maak uw deuren schoon, met bijzondere aandacht voor de gebieden waar schimmel groeit. Vergeet de gewrichten en kit niet – gebruik een tandenborstel om in krappe plekken te komen.
 5. Spoelen: Gebruik warm of heet water om uw reinigingsoplossing weg te spoelen.
 6. Droog en polijst: Droog je douchedeuren af en poets ze. U kunt een waterafstotend product aanbrengen om uw deuren langer vrij te houden.

Stoomreiniger

 1. Eerst wissen: Probeer zoveel mogelijk van de schimmel weg te vegen, zodat deze niet door de deur loopt wanneer u begint te stomen. U kunt een van de reinigingsoplossingen gebruiken die we hierboven hebben voorgesteld.
 2. Stoom: Als het niet loskomt, begin dan met stomen. Zorg ervoor dat u uw stomer ook op de voegen en kit van de deur richt. Schimmel zal zich hoogstwaarschijnlijk ophopen in deze gebieden.
 3. Droog en polijst: Gebruik een schone doek om je douchedeuren af te drogen. Breng ten slotte een waterafstotende oplossing aan om ze glanzend en helder te houden (als je dat wilt).

Tips voor het voorkomen van schimmel in douches

Je bent nu een expert in het wegwerken van schimmel in douches en je weet waarom het gebeurt. Het is tijd om preventie te bespreken, zodat je niet opnieuw in dezelfde situatie terechtkomt.

 • Verhoog de ventilatie: Probeer de luchtcirculatie in je badkamer zoveel mogelijk te stimuleren. Schakel de ventilatieopeningen in nadat je hebt gedoucht, of laat op zijn minst deuren en ramen open. Als uw badkamer geen ramen heeft, wilt u misschien investeren in een luchtontvochtiger om vocht uit de lucht te halen.
 • Lekken verhelpen: Dit is het moment om die lekkende doucheslang of druipende kraan te repareren. Een constante bron van vocht zorgt voor eersteklas onroerend goed voor opportunistische schimmels.
 • Regelmatig schoonmaken: Het klinkt voor de hand liggend, we weten het. Maar het wekelijks schoonmaken van je douche kan voorkomen dat schimmels zich nestelen en groeien.
 • Wees grondig: Wanneer u zich in de reinigingsmodus bevindt, vergeet dan scheuren en spleten niet. Zoals je weet, kan schimmel overal in je douche groeien. Neem je douchekop af en toe mee naar beneden en week hem in je favoriete schoonmaakmiddel.

Veelgestelde vragen

Is het schimmel of meeldauw in mijn douche?

Het is waarschijnlijk schimmel in je douche omdat het vochtige omgevingen zijn en ideaal voor het stimuleren van schimmelgroei. Zodra de sporen zich vastgrijpen, kunnen ze een uitdaging zijn om te verwijderen.

Is zwarte schimmel in een douche giftig?

De zwarte schimmel in je douche kan giftig zijn, afhankelijk van de soort. Hoe dan ook, zwarte schimmel is lelijk en mogelijk gevaarlijk, dus aarzel niet om te handelen wanneer het verschijnt.

Hoe kom je van schimmel af onder kiten?

Er zijn verschillende manieren om schimmel onder kitwerk kwijt te raken, waaronder bleekmiddel, witte azijn, waterstofperoxide, zuiveringszout en ammoniak. Als u ammoniak gebruikt, open dan ramen om luchtstroom mogelijk te maken en draag een mondkapje.

Meng ook nooit bleekmiddel met ammoniak omdat het toxi creëertc dampen die bijwerkingen voor de gezondheid veroorzaken.

Kan ik kit over beschimmelde kit?

Je kunt over beschimmelde kit kitkitten, maar vrij snel zal de mal doorschijnen. U moet altijd de bron van de mal behandelen voordat u over de bovenkant dichtkit.

Hoe voorkom je dat zwarte schimmel terugkomt?

De beste manier om te voorkomen dat zwarte schimmel terugkomt, is door de juiste omstandigheden te creëren. Gebruik een luchtontvochtiger om vocht te onttrekken, oppervlakken droog te houden en behandel gebieden altijd met een reinigingsmiddel zoals bleekmiddel of witte azijn.


Geniet van schimmelvrije douches

Een beschimmelde douche is niet alleen vies, maar het kan ook ongezond zijn om jezelf dagelijks bloot te stellen aan schimmelsporen. Als je te maken hebt gehad met een aanhoudende keelpijn of geïrriteerde sinussen, kan dit te wijten zijn aan schimmels in je douche.

Het aanpakken van kleine schimmelplekken is niet zo intimiderend als je misschien dacht. Vergeet niet om een professional in te schakelen als de schimmel wijdverspreid is.

Preventie kan het ultieme wapen zijn tegen schimmel. Als je je best doet om je douche onherbergzaam te maken voor schimmelkolonies, krijgen ze geen kans om te groeien.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Hoe rode wijn van tapijt te reinigen