50+ schokkende feiten over luchtvervuiling

Luchtvervuiling is een voortdurende en groeiende crisis. Onze lucht, binnen en buiten, zit vol met gevaarlijke emissies. Dit kan ons niet alleen ziek maken, maar het kan ons zelfs doden.

In dit artikel behandelen we luchtvervuilingsfeiten die u bang maken om een verandering aan te brengen. Luchtvervuiling veroorzaakt de opwarming van de aarde, miljoenen doden per jaar en brengt het leven van onze kinderen in gevaar.

Er zijn manieren om jezelf te beschermen tegen luchtvervuiling, en we zullen die ook behandelen. Maar eerst is het tijd voor de feiten.

Inhoudsopgave
 • Luchtvervuiling over de hele wereld
 • Hoe beïnvloedt luchtvervuiling mensen?
 • Hoe beïnvloedt luchtvervuiling het milieu?
 • Hoe zit het met luchtvervuiling binnenshuis?
 • Wat zijn de oorzaken luchtvervuiling?
 • Hoe voorkomen we luchtvervuiling?
 • Hoe u uzelf kunt beschermen tegen luchtvervuiling
 • Veelgestelde vragen
 • Luchtvervuiling is ernstig

Luchtvervuiling over de hele wereld

Luchtvervuiling over de hele wereld icoon

Wereldwijd wordt 9 procent van alle sterfgevallen veroorzaakt door luchtvervuiling (1).

De vervuilingsniveaus variëren echter over de hele wereld. Bekijk welke landen zich aan beide uiteinden van het spectrum bevinden.

 1. China is de grootste uitstoter van koolstofdioxide ter wereld. In 2017 stootten ze 9,8 miljard ton uit (2). Dit is meestal afkomstig van kolenverbranding, waarbij enorme hoeveelheden koolstofdioxide vrijkomen in de lucht die we inademen.
 2. Toen China begin 2020 een landelijke lockdown invoerde om de verspreiding van COVID-19 onder controle te houden, meldde het Center for Research on Energy and Clean Air (CREA) een significante daling van de CO2-uitstoot met ten minste 25% (3).
 3. Na China zijn de VS het meest verantwoordelijk voor de uitstoot van koolstofdioxide. In 2017 stootten de VS ongeveer 5,3 miljard ton koolstofdioxide uit. Dit kwam van energieopwekking, transport en industrie.
 4. Toen de thuisblijfbevel van Californië vanwege COVID-19 in maart 2020 van kracht werd, verbeterde de luchtkwaliteit in Los Angeles met 20 procent en heeft nu een van de schoonste lucht van alle grote steden ter wereld, volgens IQAir (4).
 5. India heeft de titel ’s werelds meest vervuilde land te zijn als het gaat om luchtkwaliteit. Van de tien meest vervuilde steden liggen er zeven in India. (5).
 6. New Dehli, de hoofdstad van India, is nummer 11 van ’s werelds meest vervuilde steden, de thuisbasis van meer dan 20 miljoen mensen. Een week na de landelijke lockdown van 2020 vanwege COVID-19 toonden overheidsgegevens echter een daling van 71 procent in fijnstof (PM 2,5) en stikstofdioxide (6).
 7. Op grotere schaal heeft Pakistan de meest vervuilde stedelijke gebieden ter wereld, volgens de WHO. (7). Qatar en Afghanistan werden tweede en derde.
 8. Luchtvervuiling is een wereldwijde crisis. Volgens deze grafiek van Our World in Data werd 16,5 procent van de sterfgevallen in Noord-Korea veroorzaakt door luchtvervuiling in 2017. In Nepal werd 14,06 procent van de sterfgevallen veroorzaakt door luchtvervuiling en in India werd 12,52 procent van de sterfgevallen veroorzaakt door luchtvervuiling in 2017 (8).
 9. Sterfgevallen door luchtvervuiling zijn hoger in Zuid- en Oost-Azië dan in de VS, waar 3,76 procent van de sterfgevallen werd veroorzaakt door luchtvervuiling in 2017 (9).
 10. Tot 70 procent van de luchtvervuiling wordt veroorzaakt door wegtransport (10).
 11. Aan de andere kant, laten we eens kijken welke landen het beter doen als het gaat om luchtvervuiling. Australië neemt de eerste plaats in als het gaat om lage luchtvervuiling. De WHO rangschikte het als het minst vervuilde land ter wereld (11).
 12. Brunei is, vergeleken met zijn nabije buren in Azië, nummer twee in de minst luchtvervuilde landen ter wereld. Het heeft van het fel beschermen van zijn dichte bossen een prioriteit gemaakt.
 13. Nieuw-Zeeland is niet alleen een prachtig land, maar het is ook nummer drie in de minst luchtvervuilde landen ter wereld. Elke stad in Nieuw-Zeeland voldoet aan de aanbeveling van de WHO van 10μg/m³.

Hoe werkt Luchtvervuiling beïnvloedt mensen?

<sterke>Hoe beïnvloedt< / sterke> luchtvervuiling mensen? Pictogram

Het inademen van lucht van lage kwaliteit is meer dan een comfortprobleem.

Luchtvervuiling is schadelijk voor de menselijke gezondheid. Het kan tijdelijke en permanente schade aan ons lichaam veroorzaken.

 • Luchtvervuiling is een stille moordenaar die wereldwijd verantwoordelijk is voor 7 miljoen vroegtijdige sterfgevallen per jaar (12).
 • Negen van de tien mensen ademen vervuilde lucht in, waardoor ze risico lopen op gezondheidsproblemen zoals beroerte, hartaandoeningen, chronische obstructieve longziekte, longkanker en acute luchtweginfecties.
 • Luchtvervuiling is de oorzaak van 16 procent van de sterfgevallen door longkanker, 29 procent van hartziekten en beroertes en 13 procent van de sterfgevallen als gevolg van luchtweginfecties (13).
 • Zelfs als u niet sterft aan luchtvervuiling, kan het nog steeds van invloed zijn op u, waardoor uw kwaliteit van leven afneemt. De kleine vervuilde elementen in de lucht kunnen voorbij het afweersysteem van ons lichaam komen en onze luchtwegen en bloedsomloop binnendringen. Dit kan je longen, hart en hersenen beschadigen (14).

 • In wezen adem je gif in dat de beschermende barrières van je longen afbreekt en ontstekingen veroorzaakt. Wanneer dit in je bloedbaan komt, kan het je hele lichaam aanvallen. Dit leidt tot een verhoogde bloeddruk die een beroerte kan veroorzaken.

Astma-aanvallen

 • Een van de meest voorkomende symptomen van luchtvervuiling is een verandering in de ademhaling. Als je astma hebt, loop je meer risico op luchtvervuiling.
 • Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die opgroeien in zwaar vervuilde straten een kleinere longcapaciteit hebben dan kinderen die in schonere gebieden wonen. Het beïnvloedt de longcapaciteit met ongeveer vijf procent en kan niet worden teruggedraaid (15).
 • Luchtvervuiling kan ook de oorzaak zijn van astma. Als u tijdens de zwangerschap vervuilde lucht inademt, is de kans groter dat uw kind astma ontwikkelt (16). Je loopt nog steeds het risico om astma te ontwikkelen door luchtvervuiling als volwassene.

Allergieën

 • Allergieën ontstaan door verstoringen in het immuunsysteem. Stel je voor wat er gebeurt als je luchtvervuiling in de mix gooit. Luchtvervuilers zoals rook verbeteren het vermogen van uw lichaam om IgE (het allergie-antilichaam) te produceren, waardoor uw kans op een allergische reactie toeneemt (17).
 • Van een andere vervuiler, dieseluitlaatgassen, is bewezen dat hij ook het vermogen om IgE te maken verbetert. Daarom verergert luchtvervuiling allergieën.

Levensduur

Zelfs als u geen van de hierboven genoemde ziekten ontwikkelt, kunt u nog steeds worden beïnvloed door luchtvervuiling. Wat betekent dit voor onze levensduur?

 • Door fossiele brandstoffen aangedreven luchtvervuiling heeft de wereldwijde levensverwachting met 1,8 jaar verminderd (18).
 • Luchtvervuiling heeft een slechter effect op de menselijke levensduur dan HIV / AIDS, tuberculose, roken en zelfs oorlog.
 • Als u in een van de gebieden woont die de WHO-richtlijnen voor deeltjesvervuiling overschrijden, loopt u mogelijk het risico op een verminderde levensduur.

Ons dagelijks leven

Hoe zit het met de effecten die luchtvervuiling heeft op ons dagelijks leven? Dit kan van invloed zijn op uw beslissing over welke auto u wilt rijden, waar u wilt wonen en hoe u uw huis wilt verwarmen.

 • Als een lid van uw gezin astma of allergieën heeft, zal luchtvervuiling een grote factor zijn als het gaat om het beslissen hoe u uw dagelijks leven leidt. Dankzij luchtvervuiling kan er in de toekomst een grote verhuizing zijn naar een veiliger land, zoals Nieuw-Zeeland of Australië.
 • Een ander element van het dagelijks leven dat u misschien wilt opofferen, is uw auto. Auto’s zijn een van de meest voorkomende oorzaken van luchtvervuiling. Het is veiliger voor het milieu om de bus of de trein te nemen, indien mogelijk, maar de beste manier om te reizen is te voet of met de fiets.
 • Het probleem hiermee is dat het te veel tijd in beslag kan nemen. Om op tijd op je werk te zijn, heb je misschien je auto nodig. Daarom dragen de gewoonten die we in ons dagelijks leven hebben uiteindelijk bij aan de luchtvervuilingscrisis.

Hoe werkt Luchtvervuiling het milieu aantasten?

<strong>Hoe beïnvloedt</ sterke> luchtvervuiling het milieu? Pictogram

Het menselijk leven is niet de enige biologische component die wordt beïnvloed door luchtvervuiling.

Slechte binnen- en buitenluchtkwaliteit schaadt ook onze planten en dieren.

 1. Luchtvervuiling treft zowel mensen als natuur, planten en dieren.
 2. Zaken als spuitbussen, tweedehands rook en bosbranden zijn allemaal luchtvervuilers die het milieu aantasten (19)
 3. Als je zichtbare luchtvervuiling hebt die wazig is, wordt dat smog genoemd. Smog beïnvloedt vormen, kleuren en de texturen van de bezienswaardigheden die we zien (20).Los Angeles Smog
 4. Een probleem met luchtvervuiling is dat het niet in de lucht blijft. Uiteindelijk valt het terug op de grond. Daar verontreinigt het water, grond, gewassen, bomen en andere planten (21).
 5. Zwaveldioxide en stikstofoxidedeeltjes in de lucht mengen zich samen met water en lucht tot zure regen. Het is schadelijk voor de natuur omdat het de samenstelling van planten, bomen en gewassen verandert en de kwaliteit ervan beïnvloedt.
 6. Ook onze arme dieren lopen gevaar. Studies tonen aan dat luchtvervuiling bijdraagt aan geboorteafwijkingen, reproductief falen en ziekte bij dieren (22). Omdat ook onze oceanen vervuild zijn, lijdt ook ons waterleven onder de gevolgen van luchtvervuiling.
 7. Waar deze hele crisis uiteindelijk toe leidt, is de opwarming van de aarde, een hot topic op dit moment. Letterlijk. De temperatuur van onze lucht en oceanen stijgt (23).
 8. Het moeilijke probleem is dat we als mens afhankelijk zijn geworden van deze fossiele brandstoffen die de lucht vervuilen. Auto’s, vliegtuigen, het verwarmen van huizen en draaiende fabrieken verbranden allemaal fossiele brandstoffen.

Hoe zit het met Luchtvervuiling binnenshuis?

<sterke>Wat over</ sterk> luchtvervuiling binnenshuis? Pictogram

Als mensen brengen we het grootste deel van onze tijd binnenshuis door, of we nu thuis, op het werk, uit met vrienden of op een evenement zijn.

Het is schokkend om te weten dat terwijl we binnen zijn, we worden blootgesteld aan luchtvervuiling.

 1. De EPA (Environmental Protection Agency) heeft geschat dat de binnenlucht bijna vijf keer zo vervuild is als de buitenlucht.
 2. De grootste bronnen van luchtvervuiling binnenshuis zijn asbest, formaldehyde, radon, tabaksrook, meeldauw, schimmel, bacteriën, houtkachels, open haarden en buitenvervuiling die zich een weg naar binnen baant (24).
 3. Luchtvervuiling binnenshuis is zo erg dat het mogelijk tot 100 keer erger kan zijn dan luchtvervuiling binnenshuis, in sommige zeldzame gevallen (25). Dit is niet in fabrieken of bouwplaatsen – dit is bij mensen thuis.Stofontluchter airconditioner
 4. Meeroken is een van de grootste binnenvervuilers ter wereld. Je hoeft geen roker te zijn om de verwoestende effecten van passief roken te ervaren.
 5. Aangezien 70 van de 7.000 chemicaliën in tweedehands rook kanker kunnen veroorzaken, is niemand veilig voor tweedehands rook (26).
 6. Afgezien van longkanker kan luchtvervuiling binnenshuis longontsteking, beroerte, hartaandoeningen en chronische obstructieve longziekte veroorzaken (27).

Wat zijn de oorzaken luchtvervuiling?

Wat zijn de oorzaken luchtvervuiling? Pictogram

Luchtvervuiling is een van de grootste milieuproblemen waarmee we vandaag de dag in de wereld worden geconfronteerd.

Het treedt op wanneer gevaarlijke deeltjes en verontreinigende stoffen in de lucht vrijkomen (28).

Luchtvervuiling schaadt de natuur en het milieu, maar het is ook schadelijk voor onze eigen gezondheid. Binnen blijven helpt ook niet, want luchtvervuiling binnenshuis bestaat ook (29). Het is angstaanjagend om te weten dat het overal om ons heen is en dat er niet veel ontsnappen aan is.

Luchtvervuiling is verantwoordelijk voor luchtweginfecties, hartaandoeningen, beroertes, longkanker en de dood (30).

Er zijn veel bronnen van luchtvervuiling, waaronder natuurlijke oorzaken en menselijke oorzaken. Bronnen zijn gassen, deeltjes en biologische moleculen.

Om het af te breken, hier zijn enkele van de belangrijkste vervuilers.

1. Deeltjes van het verbranden van brandstoffen

Een veel voorkomende oorzaak van luchtvervuiling zijn deeltjes van het verbranden van fossiele brandstoffen (31). Koolstofdioxide wordt geproduceerd als gevolg van het verbranden van deze brandstoffen. De vervuiling ziet eruit als roet en vult de lucht, waardoor het gevaarlijk is voor de natuur. leven.

Iets wat je elke dag mag doen, zoals autorijden, brandstof verbranden en bijdragen aan de luchtvervuilingscrisis.

Koolstofdioxide houdt warmte vast in de atmosfeer van de aarde, wat bijdraagt aan klimaatverandering.

2. Gevaarlijke gassen uit chemicaliën en tweedehands rook

Gas uit chemische en meeroken is een veel voorkomende oorzaak van luchtvervuiling. Wanneer deze chemicaliën zich in de atmosfeer bevinden, kunnen ze zure regen en smog veroorzaken. Deze gassen zijn afkomstig van chemicaliën, grond en rook.

Naast de grote oorzaken zoals fabrieken en auto’s worden deze gassen ook veroorzaakt door meeroken.

3. Broeikasgassen

Broeikasgassen hebben het verwoestende vermogen om de warmte van de aarde in de atmosfeer vast te houden, wat warmere temperaturen, stijgende zeespiegels, extreem weer en overdracht van ziekten zoals Lyme veroorzaakt (32).

Broeikasgassen bestaan meestal uit koolstofdioxide, maar een ander belangrijk broeikasgas is methaan. Methaan is afkomstig van stortplaatsen, aardgasindustrie en gasuitstoot van vee.

Hoe doen we Luchtvervuiling voorkomen?

<drong>Hoe voorkomen we < / sterk> luchtvervuiling? Pictogram

Gelukkig is alle hoop niet verloren. We hebben nog steeds een kans om luchtvervuiling te verslaan of op zijn minst te verminderen – als we allemaal onze rol spelen.

Dit is wat we kunnen doen.

 1. Het gebruik van een True HEPA-filter kan 99,97% deeltjesverwijdering verwijderen, waardoor luchtvervuiling binnenshuis wordt beperkt (33).
 2. Luchtreinigers verwijderen de bron van uw symptomen. Als u worstelt met hoofdpijn of astma-aanvallen door luchtvervuiling binnenshuis, kan een luchtreiniger helpen. Dit is geen vervanging voor medicatie, maar het zou uw aanvallen moeten beperken.
 3. De Clean Air Act van 1970 had tot doel de luchtemissies in de VS te reguleren. De wet machtigt de EPA om nationale luchtkwaliteitsnormen vast te stellen om het publiek te beschermen en meer controle te hebben over de uitstoot van gevaarlijke luchtverontreinigende stoffen (34).
 4. De Clean Air Act heeft de ozon op leefniveau sinds 1980 met meer dan 25 procent verminderd. (35).
 5. De Clean Air Act vermindert het loodgehalte in gas, waardoor de luchtvervuiling door lood sinds 1980 met 92 procent is verminderd.
 6. Stop met slechte gewoonten zoals roken. Als u binnen bent of in de buurt van andere mensen, met name kinderen, is uw tweedehands rook extreem gevaarlijk voor hen.
 7. Als je in de file staat, zet dan indien mogelijk je motor uit. Werkeloos zitten kan de luchtkwaliteit in uw auto tot 15 keer slechter maken dan de lucht buiten uw auto (36). Auto’s nemen de uitstoot op van andere auto’s om hen heen en circuleren die lucht naar binnen.
 8. Investeer indien mogelijk in een elektrische auto. Elektrische auto’s zijn schoner voor het milieu dan benzineauto’s, met ongeveer 30 procent gedurende de levensduur van de auto (37).
 9. Verdere luchtvervuiling kunnen we dagelijks voorkomen door te lopen of te fietsen naar de plekken waar we naartoe moeten. Aangezien de uitstoot van auto’s een van de grootste luchtvervuilers is, moet u uw longen en het milieu met vriendelijkheid behandelen door het gebruik van uw auto te beperken.
 10. Als je niet kunt lopen of fietsen, neem dan het openbaar vervoer. Met de trein of bus bespaart u ruimte op de weg, gas, verkeerslawaai en emissies op de weg. Een studie uit 2004 toonde aan dat het nemen van het openbaar vervoer 947 miljoen liter brandstof bespaarde die zou zijn gebruikt als die passagiers in plaats daarvan reden (38).
 11. Voorkom luchtvervuiling binnenshuis door de niet-biologische reinigingsproducten weg te gooien. Veel in de winkel gekochte schoonmaakproducten bevatten gevaarlijke chemicaliën die onze binnenlucht vervuilen (39).
 12. Gooi de kaarsen, wierook, parfums, verf, lijmen, wasmiddel en houtgestookte open haarden weg, tenzij je precies weet wat er in deze producten zit. Ze kunnen allemaal leiden tot luchtvervuiling binnenshuis, waardoor uw huis onveilig wordt (40).
 13. Bespaar energie. U kunt lichten uitschakelen wanneer u ze niet gebruikt om energie te besparen en groener te zijn. Hoe meer energie je verspilt, hoe meer je de lucht vervuilt (41).

Procedures Bescherm uzelf tegen luchtvervuiling

<sterke>Hoe</sterk> bescherm uzelf tegen het pictogram luchtvervuiling

Hier zijn enkele tips om uw blootstelling aan luchtvervuiling en de toxische bijwerkingen ervan te verminderen.

 • Ga groen met het openbaar vervoer: Zoals gezegd is het belangrijk om groen te denken als het gaat om openbaar vervoer. Neem de bus, trein of fiets.
 • Bewegen: Als u zich in een van de meest vervuilde gebieden bevindt, kunt u overwegen om te verhuizen. Dit is een enorme stap, maar het zou je kunnen toevoegenars aan je leven.
 • Rust uw keuken uit: Zorg ervoor dat je een afzuigkap boven je fornuis hebt om de chemicaliën uit je huis te halen.
 • Let op voor bepaalde bouwmaterialen: Als u in een huis woont met asbest, formaldehyde en lood, loopt u het risico op luchtvervuiling.
 • Maak er zelf een: Hoewel we zeiden dat je veel huishoudelijke schoonmaakmiddelen moest weggooien, moet je ze nog steeds vervangen. U kunt eenvoudig uw eigen wasmiddel, oppervlaktereiniger en wasverzachter maken. Dan weet je welke ingrediënten je in huis gebruikt, waardoor de lucht schoner wordt.
 • Controleer de luchtkwaliteit: U kunt de dagelijkse luchtkwaliteit controleren met weerberichten. Als het een bijzonder slechte dag is, vermijd dan sporten of buiten spelen. Doe een indoor activiteit zoals minigolf of het zien van een film.
 • Verbrand geen brandhout of afval: Het is heerlijk om naast een gezellig houtvuur te zitten, maar het is niet goed voor het milieu. Bescherm uzelf en uw buren door in plaats daarvan te recyclen (42).
 • Ga groter: Overweeg om samen te werken met een liefdadigheidsinstelling of organisatie, zoals Fighting for Healthy Air, om de luchtvervuilingscrisis te helpen.

Veelgestelde vragen

Wanneer is de luchtvervuiling begonnen?

Niemand weet wanneer de luchtvervuiling begon, maar gedocumenteerd bewijs toont aan dat de oude Grieken zich meer dan 2.400 jaar geleden zorgen maakten over vervuiling.

Welk percentage van de aarde is vervuild?

Het is lastig om precies het percentage aan te wijzen dat de aarde vervuild is, maar naar schatting ademt 95 procent van de wereldbevolking vervuilde lucht in, waarbij Afrika en Azië de grootste concentratie vervuiling hebben.

Hoe zal luchtvervuiling de toekomst beïnvloeden?

Luchtvervuiling zal de toekomst op een ctastrofe manier beïnvloeden. Het beïnvloedt alles, van het weer, gewassen, zeespiegel en extreme temperaturen. Het vergiftigt ook de lucht die we inademen, waardoor medische problemen zoals astma en andere longaandoeningen toenemen.


Luchtvervuiling is ernstig

Luchtvervuiling is een serieus icoon

Deze feiten zijn eng, omdat ze de echte en dodelijke effecten van de luchtvervuilingscrisis laten zien.

Ze benadrukken de verontreinigende stoffen die worden uitgestoten door onze dagelijkse gewoonten zoals autorijden, schoonmaken en kaarsen branden.

Hoewel het bestrijden van luchtvervuiling op grotere schaal afhankelijk is van onze individuele regeringen, kunt u een verschil maken in en rond uw huis. Blijf vechten voor de zaak, zodat we kunnen opgroeien in een gezonde en veilige wereld.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe kun je rolgordijnen schoonmaken