Hoe zich te ontdoen van schimmel (ultieme gids)

Schimmel in uw huis is een ongenode en ongewenste bezoeker. Bovendien kan het voor sommige personen bijzonder gevaarlijk zijn. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld allergisch voor schimmels, terwijl mensen met allergieën griepachtige symptomen kunnen hebben.

We laten u zien hoe u schimmel in uw huis kunt verwijderen. Deze stapsgewijze handleiding helpt u bij het identificeren van het type schimmel dat u heeft en hoe u het kunt uitroeien. Bovendien zullen we delen wanneer het het beste is om een professional in te schakelen. Laten we eerlijk zijn; we kunnen deze taak niet altijd zelf uitvoeren.

Inhoudsopgave
 • Wat is schimmel?
 • Gezondheidseffecten van schimmel
 • Wat veroorzaakt schimmel om te vormen?
 • Soorten schimmels
 • Hoe schimmel te detecteren?
 • Hoe schimmel te verwijderen
 • Wanneer een professional bellen
 • Hoe schimmel te voorkomen?
 • Veelgestelde vragen
 • Schimmel tegenaanval

Wat is schimmel?

Wat is schimmel? Pictogram

Schimmel is een natuurlijke schimmel die zowel binnen als buiten kan groeien. Er zijn veel soorten schimmels.

Experts schatten dat het aantal soorten varieert van tienduizenden tot meer dan driehonderdduizend (1).

Schimmel verspreidt zich en reproduceert zich door sporen. Deze sporen kunnen extreme omgevingsveranderingen overleven die de schimmel zelf niet zou kunnen overleven, zoals droge omstandigheden. U kunt schimmel ontdekken in donkere, vochtige gebieden zoals de kelder, badkamerhoeken of achter apparaten (2).

Het komt in verschillende kleuren, variërend van zwart tot geel, evenals verschillende texturen zoals pluizig of kleverig. Niet alle schimmels zijn een gevaar voor de gezondheid, maar sommige soorten hebben wel giftige bijproducten.

Een nauwe neef van schimmel is meeldauw. Het wordt vaak in dezelfde omstandigheden aangetroffen en mensen hebben vaak moeite om onderscheid te maken tussen schimmel en meeldauw.

Wildew vs schimmel

Meeldauw is niet zo kleurrijk als schimmel; het is over het algemeen grijs of wit, maar zal na verloop van tijd bruin of donker worden. Schimmel, aan de andere kant, kan variëren in kleur, afhankelijk van de soort en het gebied.

Een andere manier om onderscheid te maken tussen de twee is door de vorm; schimmel groeit meestal snel, terwijl meeldauw vlak blijft. Wat textuur betreft, kan schimmel van alles zijn, van droog en wazig tot slijmerig en kleverig. Meeldauw, in vergelijking, is droog, pluizig of poederig.

Waar je schimmel of meeldauw kunt vinden varieert ook. De laatste wordt over het algemeen buiten gevonden op gewassen en planten. Schimmel, aan de andere kant, zal groeien op elk geschikt oppervlak met vocht en duisternis (3).

Wanneer schimmel of meeldauw binnenshuis wordt gevonden, moet u actie ondernemen. Beide kunnen ernstige gezondheidseffecten veroorzaken bij inademing of aanraking. De twee kunnen leiden tot ademhalingsproblemen, allergische reacties en astma-aanvallen.

Gezondheidseffecten van schimmel

Gezondheidseffecten van Mold Icon

Schimmel kan ervoor zorgen dat je kelder nogal muf ruikt, maar er zijn ook andere onaangename effecten van de schimmel.

Verergering van astma

Het is bekend dat blootstelling aan schimmels astma verergert en zelfs aanvallen veroorzaakt. Kinderen die in de vroege kinderjaren aan schimmel worden blootgesteld, hebben ook meer kans om astma te ontwikkelen (4).

Allergieën

Allergische symptomen zijn enkele van de meest voorkomende gezondheidseffecten van schimmel.

Sommige mensen hebben een specifieke schimmelallergie, dus ze zijn extra gevoelig wanneer ze worden blootgesteld. Allergische symptoms omvatten een loopneus, niezen, huiduitslag of geïrriteerde keel.

De reacties treden meestal op wanneer schimmelsporen worden ingeademd. Deze sporen zijn niet zichtbaar voor het blote oog en zweven meestal in de lucht. Terwijl de sporen worden ingeademd, reageert het immuunsysteem door allergische symptomen te veroorzaken om het vreemde voorwerp te verwijderen.

Helaas kan een schimmelallergie bijzonder uitdagend zijn. Een reden waarom is omdat hoe meer je wordt blootgesteld, hoe gevoeliger je wordt (5).

Haaruitval

Een van de meer onaangename effecten van schimmel is haaruitval. Het immuunsysteem geeft histamine af wanneer je lichaam reageert op de schimmelsporen. Histamine veroorzaakt ontstekingen en verstoort de bloedtoevoer naar de bloedvaten (haarvaten) die voeding leveren aan de haarlokken.

Wanneer dit gebeurt, krijgen de strengen niet de voeding die ze nodig hebben om goed te groeien. Dit leidt tot haarbreuk of -verlies (6).

Geïrriteerde of jeukende huid

Als u gevoelig bent voor schimmel, kunt u huidirritatie ervaren wanneer u in contact komt met de schimmel. Ernstige huidreacties kunnen leiden tot grote bultjes gevuld met pus. Mildere reacties kunnen roodheid, jeuk en pijn zijn (7).

Oogirritatie

Schimmelsporen bestaan uit meerdere stoffen die onze ogen kunnen irriteren. De schimmel kan vluchtige organische stoffen produceren. Deze omvatten alcoholen, zwavel, stikstof, carbonzuren en ketonen.

Vluchtige organische stoffen kunnen de slijmvliezen in de ogen irriteren. Hoeveel je wordt beïnvloed, hangt af van de gevoeligheid van je ogen en de concentratie van de sporen (8).

Sinusinfectie of ontsteking

Schimmelsporen kunnen ook een sinusinfectie veroorzaken. Het immuunsysteem geeft dan bloedcellen vrij die eosinofielen worden genoemd, die helpen om de sporen te bestrijden.

Omdat eosinofielen de schimmel bestrijden, creëren ze echter zeer onaangename bijwerkingen. Een daarvan is schimmel sinusitis, die irritatie zal veroorzaken totdat de sporen volledig uit de sinusholte zijn verwijderd (9).

Erger nog, het wegwerken van de schimmel kan lastig zijn, dankzij de optimale omgeving die de sinussen bieden. Schimmelsporen gedijen in donkere, warme en vochtige gebieden – precies wat de sinussen zijn.

Hoofdpijn en migraine

Hoofdpijn en migraine zijn veel voorkomende symptomen van blootstelling aan schimmels. Ze kunnen worden veroorzaakt door een aantal redenen, zoals een schimmelallergie wanneer sporen worden ingeademd. Een sinusinfectie veroorzaakt door blootstelling aan schimmels kan ook leiden tot hoofdpijn of migraine.

Ernstige ontsteking kan ervoor zorgen dat de druk toeneemt, wat resulteert in hoofdpijn. Blootstelling aan de giftige stof die schimmels en andere schimmels produceren, mycotoxinen genaamd, kan ook hoofdpijn of migraine veroorzaken (10).

Wat veroorzaakt schimmel om te vormen?

Wat veroorzaakt schimmel om te vormen? Pictogram

Schimmel kan bijna overal groeien zolang de schimmel heeft wat hij nodig heeft om te gedijen.

Dit omvat:

 • Sporen: Schimmel verspreidt zich en reproduceert zich door sporen. De microscopische sporen reizen meestal door de lucht voordat ze op een oppervlak landen. Sporen kunnen harde omgevingsveranderingen overleven die schimmels niet zullen overleven.
 • Vocht: Vocht is van vitaal belang voor schimmels om te groeien. Daarom vind je vaak schimmel in vochtige of vochtige gebieden na een waterlek of overstroming.
 • Warmte: De combinatie van vocht en warmte maakt de perfecte plek voor schimmels om te groeien.
 • Duisternis: De schimmel geeft de voorkeur aan het comfort van een donkere locatie. We hebben aanbevolen om UV-lampen te installeren, omdat schimmels niet onder dit licht kunnen groeien.
 • Voedsel: De schimmel kan zich voeden met elk organisch materiaal dat koolstofatomen bevat. Je zult ook schimmel op je voedsel vinden als het te lang wordt bewaard.
 • Zuurstof: Net als andere levende organismen heeft schimmel zuurstof nodig om te groeien. De schimmel kan echter leven van zelfs de kleinste hoeveelheid zuurstof, dus het is moeilijk om het te bestrijden door de toevoer af te snijden.
 • Tijd: Schimmel zal niet meteen beginnen te groeien; het heeft 24 tot 48 uur in optimale omstandigheden nodig om te beginnen met groeien.

Soorten schimmels

Soorten schimmelpictogram

Er zijn talloze soorten schimmels. Sommige zijn giftig en vormen een risico voor onze gezondheid, terwijl andere niet schadelijk zijn.

Het identificeren van de schimmel in uw huis kan u een voorsprong geven bij het verwijderen ervan.

Rode schimmel

Rode schimmelkolonies

Rode schimmel is een soort gist die vaak voorkomt op natuurlijke materialen zoals hout. Je vindt deze mal ook onder vinylvloeren en tapijten. Rode schimmel kan lastig te herkennen zijn, omdat het vaak wordt overschaduwd door andere schimmels, meestal zwart (11).

Rode en roze schimmels worden vaak met elkaar verward. Roze is echter vaak te vinden in badkamerinstellingen. Rode schimmel op zich is niet zo schadelijk als anderen. Maar omdat donkere schimmels er vaak mee gepaard gaan, kunt u een paar symptomen ervaren.

Omdat deze schimmel de voorkeur geeft aan meer organische gebieden, kun je het vaak vinden op voedsel, vooral brood. Als u per ongeluk een rode schimmel zou binnenkrijgen, zou dit geen reden tot bezorgdheid moeten zijn. Je kunt echter enkele reacties hebben als je allergisch bent voor schimmel.

Zwarte Mal

Zwarte Mal

Zwarte schimmel, ook vaak aangeduid als giftige schimmel, is een van de meest gevreesde schimmels. Veel schimmels zijn echter zwart – in feite is de “zwarte schimmel” waar de meeste mensen naar verwijzen eigenlijk groenachtiger.

Deze mal wordt genoemd Stachybotrys chartarum, en het kan mycotoxinen afgeven. Mycotoxinen zijn in verband gebracht met schimmelvergiftiging, ook bekend als mycotoxicose (12). Andere symptomen van blootstelling aan mycotoxinen zijn:

 • Stemmingswisselingen.
 • Geheugenverlies.
 • Hoofdpijn.
 • Neusbloedingen.
 • Pijnen en pijntjes.

Ondanks sommige beweringen kan zwarte schimmel geen kanker of longziekten veroorzaken. Een studie uitgevoerd in 2004 was niet in staat om blootstelling aan schimmel te koppelen aan kanker (13).

Groene Schimmel

Groene schimmel op brood

Er zijn veel groene schimmelsoorten. De meest voorkomende daarvan zijn Aspergillus, Penicillium en Cladosporium. U kunt groene schimmel vinden in verschillende delen van uw huis – welk geslacht het is, kan worden bepaald door de locatie (14).

Hier is een korte uitleg van de drie veel voorkomende groene schimmels:

 • Aspergillus: Deze soort wordt vaak aangetroffen op zoete, zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals fruit en brood. Aspergillus wordt ook vaak gebruikt om alcohol te fermenteren en citroenzuur te produceren.
 • Penicillium: Zoals de naam al doet vermoeden, wordt deze mal gebruikt om penicilline te produceren. Toch kunnen bepaalde vormen van de schimmel schadelijk zijn. Deze schimmel heeft niet zoveel vocht nodig om te groeien als andere soorten.
 • Cladosporium: Een van de meest voorkomende soorten, je kunt het vinden op elk plantaardig materiaal, levend of dood. De sporen zijn het hele jaar door in de lucht te vinden en u kunt het meest worden getroffen tijdens de zomer wanneer de concentraties hoog zijn. Wanneer het weer kouder is, is de concentratie van de sporen aanzienlijk lager. Cladosporium schimmel is parasitair en zal het gebied waarop het leeft besmetten. Het is bekend dat het de voedingsstoffen uit de plant zuigt totdat deze sterft.

Witte Schimmel

Witte mal op brood

Witte schimmel lijkt vaak op andere schimmels. Veel huiseigenaren realiseren zich niet dat ze witte schimmel hebben vanwege de kleur. In tegenstelling tot zwarte schimmel, die meestal kleverig is, is witte schimmel meer schilferig of poederachtig.

Witte schimmel groeit op stoffen, voedsel, planten en andere organische materialen. Het wordt ook vaak aangetroffen op gipsplaten, tapijten en hout.

Witte schimmel is niet zo gevaarlijk als zwarte schimmel, maar het kan nog steeds een paar allergische reacties veroorzaken bij gevoelige personen. Wanneer het te lang wordt bewaard, kan witte schimmel ook schade aan structurele gebouwen veroorzaken.

Hoe schimmel te detecteren?

Hoe schimmel te detecteren? Pictogram

Schimmel is niet altijd zichtbaar bij het kweken binnen een huishouden. Zelfs als je specifieke fysieke symptomen ervaart, zoals een loopneus, is schimmel de oorzaak?

Hier zijn een paar tekenen om op te letten:

Ruiken

Voordat je schimmel ziet, ruik je het waarschijnlijk. Mensen beschrijven vaak een “beschimmelde” geur aanwezig in een huis met schimmel. Dit kan muf of zuur zijn, afhankelijk van waar de schimmel groeit en de soort.

Als je een vleugje van een muffe geur krijgt, probeer dan je neus te gebruiken en de geur te traceren. Wanneer het op zijn sterkst is, ben je misschien dicht bij het beschimmelde gebied. Zoek het gebied achter meubels of onder vloerbedekking.

Allergische reacties

Als u het gevoel heeft dat uw allergieën extra geagiteerd zijn, kan schimmel de reden zijn. Personen met allergieën of schimmelallergieën zullen extra aangetast in een huis met schimmel. De sporen zullen in de lucht zijn en je zou ze kunnen inademen.

Je hebt misschien nog steeds een loopneus, niezen, verstopte neus of pijnlijke ogen, zelfs als je niet allergisch bent. Als u allergische reacties opmerkt wanneer u in uw huis bent, maar ze verdwijnen wanneer u vertrekt, is schimmel waarschijnlijk de oorzaak.

Zichtbare schimmel

Het zien van schimmel is een duidelijk teken dat je een probleem hebt in je huis. In sommige gevallen kan het zien van schimmel wijzen op een hoge groei, omdat schimmel meestal groeit waar het donker is.

Als u schimmel in uw huis vermoedt, kijk dan achter apparaten zoals de koelkast en vaatwasser. Je kunt ook onder tapijten, wastafels, kasten en in de kelder kijken.

Als u tekenen van schimmel ziet, moet u onmiddellijk actie ondernemen. Als u denkt dat de taak te groot is, kunt u een professional bellen voor verdere tests om te zien hoe deze het beste kan worden verwijderd.

Als je een verduisterd gebied ziet en je afvraagt of het misschien schimmel is, is er een eenvoudige manier om erachter te komen. Dep gewoon een paar druppels bleekmiddel op het gebied en wacht een paar minuten. Je hebt te maken met schimmel of meeldauw als het binnen de eerste paar minuten lichter wordt. Maar als het donker blijft, is het waarschijnlijk vuil.

Misschien vind je dit ook interessant
luchttesten voor schimmelsBeste schimmeltestkits van 2023

Hoe schimmel te verwijderen

Hoe schimmelpictogram te verwijderen

Bij het verwijderen van schimmel kunt u verschillende benaderingen gebruiken.

Dit hangt meestal af van het gebied en het oppervlak waarop de schimmel groeit.

U kunt commerciële producten kopen, maar bepaalde producten die al in uw huis zijn, kunnen ook nuttig zijn. Bleekmiddel, ammoniak, zuiveringszout, borax en azijn zijn zeer effectief bij correct gebruik.

Omdat schimmel allergische reacties of huiduitslag kan veroorzaken, raden we u ten zeerste aan om uzelf te beschermen voordat u aan de slag gaat. Draag een masker, bril en handschoenen om elk contact met de schimmel te vermijden.

Voorzichtigheid

Meng nooit bleekmiddel en ammoniak. Het zal ervoor zorgen dat zich zeer giftige dampen vormen die u en anderen in huis zullen schaden (15).

Op muren

Om schimmel van een muur te verwijderen, heb je alleen chloorbleekmiddel, water en een stijve borstel nodig. Maak een oplossing van drie delen water en een deel bleekmiddel. Dompel de stijve borstel in de oplossing en schrob het beschimmelde gebied.

Ga door totdat het lichter wordt en de schimmel begint te verdwijnen. Als je klaar bent, droog je de muur grondig om te voorkomen dat er nieuwe schimmels ontstaan.

Op hout

Afhankelijk van of het hout natuurlijk of geverfd is, zijn er een paar manieren om schimmel uit hout te verwijderen.

Geverfd hout heeft mogelijk alleen schimmelgroei op het oppervlak. Dit kun je schoonmaken met water en zeep. Gebruik een zachte borstel om het gebied te schrobben totdat het schoon is. Je kunt in plaats daarvan ook gedistilleerde witte azijn gebruiken.

Natuurlijk hout is echter meer absorberend en zal waarschijnlijk schimmels hebben die dieper groeien. Maak hiervoor een oplossing van wasmiddel, bleekmiddel en water. Combineer een deel wasmiddel, 10 delen bleekmiddel en 20 delen water in een emmer.

Gebruik een schrobspons of stijve borstel om de oplossing aan te brengen en grondig te schrobben. Laat het aan de lucht drogen. Hierdoor kan de bleekoplossing het hout binnendringen en elke schimmel binnenin doden.

Op gipsplaat

Het verwijderen van schimmel uit gipsplaat hangt af van of het geverfd of ongeverfd is. Ongeverfde gipsplaat moet mogelijk worden vervangen als de schimmel ernstig is.

1. Mix uw oplossing

Als de schimmel slechts mild is, kunt u beginnen met het proberen van een milde oplossing van één deel zuiveringszout tot vijf delen water. Meng het in een spuitfles en geef het een grondige shake om goed te combineren. Als de schimmel ernstig is, kunt u krachtigere oplossingen gebruiken, zoals azijn, wasmiddel of bleekmiddel.

Azijn kan geconcentreerd of verdund worden gebruikt. Je moet een deel bleekmiddel mengen met drie delen water. Voeg de door u gekozen oplossing toe aan een spuitfles, omdat dit gemakkelijker aan te brengen is bij het reinigen van gipsplaat.

2. Aanbrengen en schrobben

Spuit een kleine hoeveelheid van de oplossing op het hele gebied van schimmelgroei.

Schrob het gebied met een spons of zachte borstel. Wees voorzichtig met geverfde muren om schade te voorkomen. Ga door totdat er geen zichtbare schimmel meer is.

3. Droog

Droog de muur om schade te voorkomen. Begin met het af te vegen met een oude doek of handdoek. Plaats een ventilator voor het gebied om het droogproces te versnellen.

Onder de douche

Schimmel in de douche is alsly op te treden als gevolg van vocht. De eenvoudigste manier om schimmel uit de douche te verwijderen, is door chloorbleekmiddel te gebruiken.

Meng een deel bleekmiddel met drie delen water. Als de schimmel significanter is, vermindert u het water tot twee delen. Spuit het gebied in met de bleekoplossing en laat het 15 minuten om de schimmel te doden.

Gebruik een stijve borstel om de mal weg te schrobben en je zou het gebied snel moeten zien oplichten. Misschien heb je een kleinere borstel (oude tandenborstel) nodig om in krappere gebieden te komen. Als je klaar bent, spoel je het hele gebied af en veeg je het droog met een doek of handdoek.

Ventilatie is belangrijk

Omdat de douche een besloten ruimte kan zijn, houdt u deuren en ramen open terwijl u schoonmaakt. Dit zal helpen om te voorkomen dat u bleekmiddel en schimmelsporen inademt.

Op tapijt

Tenzij je een wit of lichtgekleurd tapijt hebt, is het gebruik van bleekmiddel om schimmel te verwijderen een no-go omdat het de vezels kan verkleuren. In plaats daarvan gebruiken we graag gedistilleerde witte azijn. Deze methode is ook vrij eenvoudig en vereist niet veel schrobben.

Vul een spuitfles met pure azijn. Spuit het op het getroffen gebied en laat het minstens een uur zitten.

De azijngeur zal vrij sterk zijn, maar het zal verdwijnen als het droogt. Gebruik na het uur een zachte borstel om het gebied te schrobben en dep het droog met een doek.

Op meubels

Als je een oude bank of stoel hebt die al een tijdje in de opslag ligt, kan er een beetje schimmel op groeien. U kunt dit eenvoudig verwijderen.

1. Bedek het gebied

Leg wat oude krantenpapier of plastic zakken op de vloer rond het meubilair dat wordt schoongemaakt. Dit vangt schimmelsporen op die kunnen vallen terwijl u aan het schoonmaken bent.

2. Borstel overtollige schimmel weg

Gebruik een borstel om losse schimmels en sporen van het meubilair te verwijderen. Dit maakt het makkelijker om het meubilair schoon te maken.

3. Maak een oplossing

Meng gelijke delen azijn en water in een spuitfles. Als alternatief kunt u twee eetlepels ammoniak mengen in een liter water.

4. Toepassen

Dompel een spons in de oplossing en wring het overtollige uit. Schrob het meubilair met cirkelvormige bewegingen – vermijd het gebruik van te veel water om het oppervlak niet te doordrenken. Spoel en wring de spons indien nodig.

5. Droog

U kunt een doek of handdoek gebruiken om overtollig water en oplossing te absorberen. Plaats het meubilair indien mogelijk buiten in de zon of een goed geventileerde ruimte om volledig te drogen.

Aan het plafond

Bij het verwijderen van schimmel van het plafond heb je een stabiele ladder en beschermende kleding nodig. Draag een bril en een masker als er schimmel op je valt tijdens het schoonmaken.

Gebruik voor plafonds waterstofperoxide. Het is een uitstekend alternatief voor bleekmiddel, omdat het veilig te gebruiken is en u of het milieu niet schaadt. U kunt een sproeikop toevoegen aan de waterstofperoxidefles en deze rechtstreeks op het gebied spuiten.

Laat tot 10 minuten zitten voordat je gaat schrobben met een borstel of spons. Gebruik heen en weer bewegingen om de mal los te maken. Als het gebied groot of hardnekkig is, neem dan tussendoor een paar pauzes.

Droog het gebied zodra je klaar bent om schade te voorkomen. Houd de ruimte goed geventileerd om het droogproces verder te helpen.

In de kelder

Wanneer u schimmel in uw kelder vindt, moet u gebieden zoals HVAC-ventilatieopeningen en andere luchtinlaten controleren. Sporen kunnen hier vast komen te zitten en schimmel vormen wanneer vocht wordt geïntroduceerd. Overweeg om de ventilatieopeningen te verwijderen en ze schoon te maken zoals aanbevolen.

1. Maak de kelder leeg

Open deuren en ramen om goede ventilatie door de kelder te creëren. Verwijder vervolgens alle besmette voorwerpen, zoals oude kartonnen dozen, boeken of kranten.

2. Vacuüm

Om losse schimmels te verwijderen, begint u met het stofzuigen van de hele vloer met behulp van een sterk vacuüm met een HEPA-filter. Het HEPA-filter voorkomt dat sporen hun weg terug naar de lucht vinden.

3. Maak een oplossing

Als je harde vloeren en muren in je kelder hebt, meng dan een liter water met twee kopjes bleekmiddel. Voor poreuze oppervlakken kunt u een deel mild afwasmiddel gebruiken gemengd met 10 delen bleekmiddel en 20 delen water.

4. Aanbrengen en schrobben

Gebruik een spuitfles om het aanbrengen gemakkelijk te maken. U kunt ook een spons of doek in de oplossing dopen en deze vervolgens op het getroffen gebied aanbrengen.

Laat de schimmelvertragende oplossing tot 15 minuten zitten voordat u schrobt met een stijve bru.sh.

Blijf schrobben totdat de schimmel begint te verdwijnen. Spoel de borstel vaak af om verspreiding van de schimmel te voorkomen.

Vergelijkbare artikelen
Man reinigen schimmel met schimmelvernevelaar5 Beste Mold Foggers (2023 beoordelingen)

5. Spoelen

Vul een emmer met schoon water en gebruik een schone spons om het hele gebied af te spoelen. Blijf de spons opnieuw bevochtigen terwijl je alle oplossing en schimmel van de oppervlakken krijgt.

In de lucht

Het wegwerken van zichtbare schimmel is één ding, maar proberen te verwijderen wat je niet kunt zien, kan een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er een paar manieren om schimmelsporen met succes uit de lucht te verwijderen:

1. Dood zichtbare schimmel

De eerste stap die u moet nemen, is het verwijderen van zichtbare schimmels. Controleer alle gebieden waar schimmel zou kunnen groeien en gebruik bleekmiddel en water of een commercieel schimmeldodend product. Volg met een schimmelpreventief product om toekomstige schimmel op afstand te houden.

2. Gebruik luchtreinigers

Luchtreinigers worden vaak onderschat, maar het installeren van een of meer in uw huis kan helpen om schimmelsporen te verminderen. Kies een goede luchtreiniger uitgerust met een HEPA-filter, zoals de Hathaspace, die tot 99,97 procent van de deeltjes in de lucht kan opvangen.

3. Installeer een luchtontvochtiger

Een luchtontvochtiger helpt om het vocht in uw huis met maximaal 50 procent te verminderen. Dit kan het binnenmilieu niet bevorderlijk maken voor schimmelgroei.

4. Installeer wegwerpfilters in het centrale luchtsysteem

Schimmelsporen zullen uiteindelijk hun weg vinden naar het centrale luchtsysteem, waar ze zich snel naar andere kamers kunnen verspreiden. Dus door een wegwerpfilter in uw centrale luchtsysteem te installeren, kunt u schimmelsporen opvangen voordat ze hun weg naar uw huis vinden.

Van stof

Schimmel kan gemakkelijk groeien op kleding en stof. Ga als volgt te werk om het te verwijderen:

1. Borstel schimmel af

Begin met het wegpoetsen van zoveel mogelijk schimmel met een kleine borstel, zoals een oude tandenborstel. Gooi de borstel onmiddellijk daarna weg.

2. Breng een vlekkenverwijderaar aan

Breng een commerciële schimmelvlekverwijderaar aan om de vlekken die door de mal zijn achtergelaten te helpen elimineren. Deze moeten ook in staat zijn om een deel van de schimmel te doden. De meeste vlekverwijderaars moeten gedurende een bepaalde tijd op het gebied worden achtergelaten – volg de aangegeven aanwijzingen.

3. Alleen wassen

Beschimmelde kleding moet alleen worden gewassen om te voorkomen dat andere kledingstukken worden besmet. Gebruik heet water en je gewone wasmiddel. Voeg driekwart van een kopje toe aan de wasmachine zodra deze is gevuld met water. Azijn zal helpen om de schimmel te doden en tegelijkertijd je kleding te ontgeuren.

4. Aan de lucht drogen

Zodra de kleding is gewassen, hang je ze in de zon om te drogen.

Van papier of boeken

Met delicaat papier of oude boeken moet je heel voorzichtig zijn bij het verwijderen van schimmel. Begin altijd met het voorzichtig afborstelen van de mal met een zachte borstel. U kunt ook proberen een vacuüm te gebruiken met een HEPA-filter uitgerust met een drogerplaat over het mondstuk.

Als u een paperbackboek schoonmaakt, veegt u het oppervlak voorzichtig af met een zachte doek die licht verzadigd is met gedenatureerde alcohol. Zorg ervoor dat je overtollig vocht wegdept.

Je kunt ook gedenatureerde alcohol gebruiken voor leer of hardbacks, maar zorg ervoor dat je het eerst op een onopvallende plek test (16).

Van leer

Omdat leer niet wasbaar is, is het moeilijk om het goed schoon te maken. Als je oude jas of ander leren item in een donkere, vochtige kast wordt opgeborgen, zal er waarschijnlijk schimmel groeien. Ga als volgt te werk om het te verwijderen:

1. Maak een oplossing

Combineer gelijke hoeveelheden ontsmettingsalcohol en water in een grote kom of container.

2. Toepassen

Dompel een spons in de oplossing en wring het overtollige uit. Veeg het oppervlak af waar de mal aanwezig is en spoel de spons ertussen om verspreiding van de schimmel te voorkomen.

3. Zadelzeep toevoegen

Vul een grote emmer met warm water en voeg ongeveer twee doppen zadelzeep toe. Gebruik je handen om het te mengen om een zeepoplossing te maken. Draag handschoenen om je huid te beschermen.

Dompel een doek in de oplossing en wring het overtollige uit. Gebruik het vervolgens om het lederen oppervlak af te vegen waar nog schimmel aanwezig is.

4. Spoelen

Vul een container met schoon water. Dompel een schone doek in het water en wring het overtollige uit. Gebruik de doek om alle zeep en oplossing van het leer af te spoelen. Tot slot, werk af door het oppervlak te drogen met een handdoek.

Van tegel en voegmiddel

Bij het reinigen van schimmel van tegels of voegen, zijn er twee benaderingen die u kunt proberen.

Als de schimmel ernstig is, maak dan een oplossing van een deel bleekmiddel voor 16 delen water. Breng de oplossing aan op de tegels en voegmiddel en laat deze maximaal 10 minuten staan.

Schrob het gebied met een borstel met harde borstel – probeer een voegborstel of een oude tandenborstel om in de lijnen te komen. Spoel af met schoon water zodra de schimmel weg is.

Als je gekleurde specie hebt en geen bleekmiddel wilt gebruiken, kun je een pasta maken van gelijke delen water en zuiveringszout. Smeer het op de voeg en tegels en laat het 20 minuten staan voordat je het schrobt met een stijve borstel. Spoel het gebied vervolgens af met koud water en herhaal dit indien nodig.

Van apparaten

Schimmel kan snel beginnen te groeien in huishoudelijke apparaten zoals koelkasten, vaatwassers en wasmachines.

Om een beschimmelde koelkast schoon te maken, vult u een spuitfles met gedestilleerde witte azijn. Spuit de azijn direct op de beschimmelde plekken en laat het maximaal 10 minuten zitten.

Schrob het gebied met een stijve borstel of spons. Spoel af met een schone doek of spons gedoopt in schoon water.

Om een vaatwasser of wasmachine schoon te maken, voegt u bleekmiddel toe aan het apparaat en laat u het op een hete cyclus draaien. Zorg ervoor dat er geen voorwerpen, zoals kleding of borden, in het apparaat zitten. Herhaal dit een keer per maand om tekenen van schimmel te elimineren.

Wanneer een professional bellen

Wanneer moet u een professioneel pictogram bellen?

Het is belangrijk om te weten wanneer je de handdoek in de ring moet gooien en een professional moet bellen.

Als vuistregel, laat het aan de professionals over als de mal een gebied groter dan 10 vierkante voet beslaat. Een groot deel van de schimmel kan lastig te hanteren zijn, omdat het verschillende chemicaliën vereist.

U moet ook overwegen om een professional in te huren als u bepaalde medische aandoeningen heeft. Deze omvatten:

 • Schimmelallergieën.
 • Allergieën.
 • Astma.
 • Ademhalingsproblemen.
 • Zwangerschap.

Hoe schimmel te voorkomen?

Hoe schimmel te voorkomen? Pictogram

De beste manier om een enorm schimmelprobleem te voorkomen, is door de schimmel in de eerste plaats te voorkomen (17).

Hier zijn een paar tips:

 • Voorkom vocht: Door uw huisomgeving laag in luchtvochtigheid te houden, kunt u het vocht tot een minimum beperken. Schimmel heeft vocht nodig om te groeien, dus het verminderen hiervan kan helpen om de schimmel op afstand te houden.
 • Voorkom lekken: Waterlekken zijn veel voorkomende oorzaken van schimmel. Voorkom dit door uw leidingen regelmatig te controleren en eventuele lekkages zo snel mogelijk te verhelpen.
 • Natte kleding: Probeer te voorkomen dat natte kleding blijft liggen. Doe regelmatig de was en haal kleding zo snel mogelijk uit de wasmachine.
 • Houd je huis schoon: Door regelmatig te reinigen, kunt u helpen om schimmels en sporen op afstand te houden. Gebruik een sterk vacuüm met een HEPA-filter om zelfs de kleinste sporen te verwijderen.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak komt schimmel in huizen voor?

Schimmel komt zeer vaak voor in huizen. Een enquête uit 2017 vond gevallen van schimmel in elk openbaar gebouw dat werd geïnspecteerd. Bovendien had elk gebouw minstens 14 verschillende plagen!

Hoe ziet onschadelijke zwarte schimmel eruit?

Onschadelijke zwarte schimmel ziet er net zo uit als andere vormen van schimmelgroei. Het komt vaker voor dan andere schimmelgroei en wordt voornamelijk aangetroffen op vochtige locaties zoals keukens en badkamers.

Is bleekmiddel of azijn beter om schimmel te doden?

Bleekmiddel en azijn doden schimmels, maar bleekmiddel is een chemische stof, terwijl azijn 100 procent natuurlijk is. Als u bleekmiddel gebruikt, probeer dan een op zuurstof gebaseerd product zoals deze OxiClean, zodat de zuurstofbellen de schimmelplaag kunnen binnendringen.

Kan ik azijn ’s nachts op schimmel laten?

Je kunt azijn ’s nachts op schimmel laten, maar het verhoogt de reinigingskracht van de azijn niet. Spray in plaats daarvan op de azijn en veeg na een uur schoon met een doek.

Kan ik over mal schilderen?

Je kunt over mal schilderen, maar dat betekent niet dat het een goed idee is. Schimmel is een schimmelinfectie die gedijt in donkere en vochtige gebieden. Als je eroverheen schildert, blijft het groeien en verpest het uiteindelijk je verse verf.


Schimmel tegenaanval

Schimmel Counterattack Icoon

Schimmel kan een ernstige reden tot bezorgdheid zijn, vooral wanneer het in uw huis groeit.

However, niet alle schimmels zijn gevaarlijk; sommige dienen zelfs belangrijke doelen, zoals het produceren van penicilline.

Weten wat schimmel veroorzaakt, kan helpen om het te voorkomen. Schimmel gedijt in donkere, vochtige, warme gebieden waar het toegang heeft tot een voedselbron zoals karton of hout. Dus, om van schimmel af te komen, maak je de omstandigheden er onbewoonbaar voor.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe kun je bloed schoonmaken