Wat is een HEPA-filter? Zijn HEPA-filters het waard?

Een HEPA-filter is een essentieel onderdeel van een luchtreiniger. Het wordt ook vaak gebruikt in stofzuigers en ademhalingsmaskers. Bij gebruik in luchtreinigers zijn er echter veel misvattingen over wat het filter wel en niet kan doen.

Er zijn veel soorten HEPA-filters, waarvan sommige geen echte HEPA’s zijn. Dit is cruciaal om te weten, vooral als u een luchtreiniger koopt om allergenen te verminderen.

Hoe zorg je ervoor dat je het juiste filter krijgt? Laten we eens nader bekijken wat HEPA-filters zijn, verschillende typen en hoe ze werken. Bovendien, als u zich afvraagt of ze het waard zijn, helpen we u beslissen.

Inhoudsopgave
 • Wat is een HEPA-filter?
 • Soorten HEPA-filters
 • Hoe werkt een HEPA-filter?
 • Zijn HEPA-filters het waard?
 • De gebreken van HEPA-filters overwinnen
 • Hoe vaak moet een HEPA-filter worden vervangen?
 • Veelgestelde vragen
 • Werkend filter

Wat is een HEPA-filter?

HEPA – gecommercialiseerd in de jaren 1950 – is een afkorting voor hoogrenderende deeltjeslucht. Deze filters worden vaak gebruikt in toepassingen waar contaminatiecontrole nodig is. Dit omvat medische hulpmiddelen, voedsel en farmaceutische producten.

HEPA-filters bestaan over het algemeen uit een glasvezelmat die verontreinigende stoffen en deeltjes opvangt terwijl ze passeren. De standaard voor HEPA-filters verschilt tussen de VS en Europa. De Amerikaanse norm is echter dat het filter ten minste 99,97 procent van de deeltjes op 0,3 micron moet opvangen. (1).

Wat zijn Microns?

U zult waarschijnlijk microns tegenkomen wanneer u leert over HEPA-filters of onderzoek doet naar apparaten zoals luchtreinigers. Microns, ook wel micrometers genoemd, zijn een miljoenste van een meter en zijn de standaard manier om deeltjes te meten (2).

Laten we microns in perspectief plaatsen; we kunnen geen deeltjes van minder dan 10 micron zien. Houd er rekening mee dat HEPA-filters deeltjes van slechts 0,3 micron opvangen. Dit omvat stof, allergenen, bacteriën, schimmels en meer.

Soorten HEPA-filters

HEPA-filters zijn er in verschillende variaties. Deze zijn over het algemeen gemarkeerd als HEPA-type, HEPA-stijl of HEPA-klasse. Daarom beginnen fabrikanten de term ‘True HEPA’ te gebruiken.

Zoals we hierboven hebben besproken, moet een HEPA-filter 99,97 procent van de luchtverontreinigende stoffen zo klein als 0,3 micron verwijderen om aan de norm te voldoen. Dit betekent dat slechts enkele deeltjes uit het filter moeten kunnen ontsnappen.

Het feit dat een product hepa-type of stijl noemt, betekent niet dat het aan de norm voldoet. Nu produceren veel fabrikanten de filters met dezelfde materialen als een echte HEPA, maar waar ze falen, is in de constructie.

Om een filter effectief te laten zijn, moet het zich in een luchtdichte behuizing bevinden. Als er lucht rond het filter kan ontsnappen, zal het niet zo effectief zijn. Dit is vaak het belangrijkste verschil tussen high-end luchtreinigers en goedkopere apparaten.

HEPA en HEPA-type effectiviteit

Als u naar HEPA-filters kijkt, komt u misschien de term MERV tegen. Dit is een afkorting voor Minimum Efficiency Reporting Value en wordt gebruikt om de algehele effectiviteit van een luchtfilter te beoordelen (3).

HEPA-filters hebben over het algemeen een classificatie van MERV 17, maar kunnen ergens tussen 13 en 17 vallen. HEPA-type of HEPA-achtige filters hebben over het algemeen een MERV-classificatie tussen negen en 12. Deze filters vangen ook slechts deeltjes tussen één en drie micron op.

Zoals je can zie, er is een significant verschil tussen echte HEPA-filters en HEPA-type. Dus, als u uw binnenluchtkwaliteit wilt verbeteren, ga dan voor een echt HEPA-filter.

Hoe werkt een HEPA-filter?

Hoogrenderende deeltjesluchtfilters vangen verontreinigingen op terwijl ze door een web van vezels gaan. Terwijl de verontreinigende stoffen door het filter gaan, worden ze gevangen in een van de vier fasen: diffusie, onderschepping, inertiële impactie en zeven (4).

Grotere deeltjes worden opgesloten in de inertiële impactie en zeven. De deeltjes worden opgevangen als ze botsen met de vezels of wanneer ze proberen door de vezels te gaan. Middelgrote deeltjes worden opgevangen door de onderscheppingsvezels, terwijl kleine deeltjes worden afgevoerd en uiteindelijk door de vezels worden gevangen.

Voordelen van HEPA-filters

Vanwege de fijne vezels waarvan HEPA-filters zijn gemaakt, kunnen personen die lijden aan allergieën of astma een aanzienlijk verschil voelen (5).

De fijnmazige vezels vangen effectief gemeenschappelijke allergietriggers zoals huisstofmijt en schimmelsporen. Als u huisdieren in huis heeft, zal een HEPA-filter huidschilfers van huisdieren vangen.

HEPA-filters kunnen uw HVAC-systeem ook helpen door stof en vuil vast te houden, waardoor ze zich niet in het systeem kunnen ophopen. U kunt de filters in het systeem installeren of een luchtreiniger in de buurt van de luchtinlaat gebruiken.

Nadelen van HEPA-filters

Hoe goed HEPA-filters ook zijn, ze hebben een paar gebreken. Hier zijn een paar punten om in gedachten te houden:

1. Kleine deeltjes kunnen ontsnappen

Ondanks hun hoge efficiëntie vangen HEPA-filters niet elk deeltje op. Schadelijke verontreinigende stoffen zoals bacteriën, allergenen en virussen variëren in grootte; velen zijn kleiner dan 0,3 micron. Dit betekent dat het HEPA-filter ze niet zal vangen.

U kunt een verbetering van de luchtkwaliteit voelen, maar gevoelige personen met allergieën of astma kunnen nog steeds worden getroffen.

2. Zal VOC’s niet vangen

Vluchtige organische stoffen zijn veel voorkomende maar schadelijke verontreinigende stoffen in de binnenlucht. VOC’s binnen een huishouden zijn over het algemeen afgeleid van bepaalde schoonmaak- en schoonheidsproducten.

Blootstelling aan VOC kan leiden tot misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, leverschade en meer. Studies hebben aangetoond dat de VOS-niveaus binnenshuis twee tot vijf keer hoger zijn dan buiten (6). Helaas kunnen HEPA-filters geen VOC’s vangen omdat de deeltjesgrootte te klein is.

3. Verwijdert geen virussen

Virussen zijn ook te klein voor HEPA-filters om te verwijderen.

Desondanks hebben veel fabrikanten eerder geadverteerd dat HEPA-filters u zouden verwijderen en beschermen tegen virussen. Nieuwe FTC-regelgeving zorgt er echter voor dat fabrikanten deze claim niet langer kunnen maken.

4. Kan besmet raken

Zoals hierboven vermeld, vangen HEPA-filters schimmels en bacteriën op, wat ook problemen kan veroorzaken.

Van bacteriën is bekend dat ze endotoxinen terug in de luchtstroom afgeven terwijl ze in het filter sterven. Deze kunnen atopische en inflammatoire effecten veroorzaken bij astmatische en niet-asthmatische personen (7).

Als u problemen heeft met schimmel in uw huis, kan het HEPA-filter een bloeiende plek worden.

Terwijl het filter schimmelsporen opvangt, blijven ze in leven. Schimmelsporen kunnen leven in extreme omstandigheden, zoals droogte en hoge temperaturen. Ze kunnen meestal gedijen, zelfs in omgevingen die zelf niet kunnen overleven (8).

De warme, donkere ruimte in de vezels biedt een comfortabele plek voor de sporen. Als andere bacteriën en verontreinigende stoffen worden gevangen, worden de sporen voorzien van voedingsstoffen. Schimmel kan uiteindelijk beginnen te groeien in het filter, waardoor nieuwe sporen terug in uw leefruimte vrijkomen.

Zijn HEPA-filters het waard?

Zoals hierboven vermeld, hebben HEPA-filters gebreken, vooral met betrekking tot gassen en kleine deeltjes. Als u of een andere persoon in uw huis allergieën of astma heeft, zal een HEPA-filter helpen om allergenen te verminderen.

Als u echter schadelijke verontreinigende stoffen zoals VOC’s, virussen of bacteriën wilt verwijderen of verminderen, moet u elders kijken. Voor dit doel zullen luchtreinigers met een actief koolfilter naast de HEPA – die VOC’s absorbeert – nuttig zijn (9).

De gebreken van HEPA-filters overwinnen

Als u een HEPA-filter in uw huis gebruikt, maar zich nog steeds zorgen maakt over bepaalde verontreinigende stoffen, kunt u dit compenseren. Hier zijn een paar tips voor het overwinnen van de gebreken van HEPA-filters:

 • Regelmatig schoonmaken: Door regelmatig te stofzuigen, af te stoffen en te dweilen, kunt u de verontreinigende stoffen in uw huis beperken. HEPA-filters kunnen ook niet verwijder deeltjes die vastzitten in dikke tapijten, meubels of gordijnen.
 • Verminder schadelijke dampen: Zorg er na het schoonmaken voor dat je de kamer goed lucht. Houd een paar ramen open tijdens het schoonmaken – VOC’s worden vaak aangetroffen in desinfectiemiddelen, oplosmiddelen en spuitbussen.
 • Huisdieren beperken: Overweeg om te beperken waar uw huisdieren tijd doorbrengen. Houd bijvoorbeeld de kinderkamer of slaapkamer afgesloten om slepende huidschilfers en haren van huisdieren te voorkomen.
 • Verhoog de ventilatie: Omdat de luchtkwaliteit binnenshuis meestal slechter is dan buiten, kan af en toe luchten helpen. Zet een paar ramen of deuren open en laat wat frisse lucht binnen.

Hoe vaak moet een HEPA-filter worden vervangen?

Het vervangen van het HEPA-filter in uw luchtreiniger is van vitaal belang. Zoals u zich kunt voorstellen, zal het filter na verloop van tijd verzadigd raken met verontreinigende stoffen en verontreinigingen. Dus als u het filter niet vervangt, zal de efficiëntie en de effectiviteit van de luchtreiniger afnemen.

De meeste fabrikanten zullen u voorzien van een geschatte vervangingstijd. De tijd om uw filter te vervangen is echter afhankelijk van een paar factoren:

 • Luchtkwaliteit: De luchtkwaliteit in uw huis heeft een aanzienlijke invloed op hoe lang een filter meegaat. Als uw lucht erg vervuild is, moet u een kortere levensduur van uw filter verwachten. Misschien woon je dicht bij een drukke weg, heb je huisdieren of een roker in huis – deze kunnen snel een filter vullen.
 • Gebruik: Sommige huiseigenaren kiezen ervoor om hun luchtreinigers de hele dag door te laten draaien – sommige zelfs 24/7. Dit zal ook meer onderhoud vergen. Om uw filter en energierekening te besparen, moet u overwegen wanneer u de luchtreiniger het meest nodig hebt.

U kunt meer hightech luchtreinigers vinden met een filtermonitor. Deze functies berekenen hoe vaak het filter wordt gebruikt en hoe vervuild de lucht is. De luchtreiniger geeft aan wanneer deze aan vervanging toe is.

Over het algemeen moet u HEPA-filters elke 12 tot 18 maanden vervangen.

Let verder op de volgende tekenen dat uw filter moet worden vervangen:

 • Het filter ziet er vies of grijs uit.
 • Je merkt een toename van allergenen.
 • Je huis is stoffiger.
 • U begint allergie-achtige symptomen te ervaren, zoals niezen of hoesten.
Misschien vind je dit ook interessant
Een HEPA-filter reinigenHoe een HEPA-filter te reinigen (wasbare of permanente gids)

Veelgestelde vragen

Waar staat HEPA voor?

HEPA staat voor hoogrenderende deeltjeslucht. Deze filters bestaan al sinds de jaren 1950 en zijn de industriestandaard geworden voor hoge prestaties.

Hoeveel kosten HEPA-filters?

Weten hoeveel luchtfilters kosten, hangt af van het merk, de grootte en het gebruik. U zult waarschijnlijk tussen de $ 15 en $ 95 uitgeven aan een kwaliteits-HEPA-filter.

Hoe weet ik of mijn HEPA-filter vuil is?

Uw HEPA-filter is vies als u plotseling een toename of allergieën ervaart, kleding en beddengoed in de buurt van ventilatieopeningen beginnen te verkleuren en er een toename van de energierekening is.

Is een HEPA-filter wasbaar?

HEPA-filters zijn wasbaar als dat het type is dat je hebt. Ze zijn wasbaar en wegwerpbaar, dus zorg ervoor dat u controleert welke u hebt voordat u probeert het filter schoon te maken.


Werkend filter

Hoogrenderende deeltjesluchtfilters zijn een van de meest effectieve en meest gebruikte filters. Hoewel er veel soorten HEPA-filters zijn, moet een echt HEPA-filter aan een bepaalde norm voldoen. In de VS moet een HEPA-filter tot 99,97 procent van de verontreinigende stoffen kunnen verwijderen met een grootte van 0,3 micron.

HEPA-filters verwijderen effectief de meeste allergenen, stof, pollen en schimmels uit de lucht. Ze zullen echter geen virussen of VOC’s verwijderen. Schimmel kan in de vezels groeien, dus het is essentieel om het regelmatig om de 12 tot 18 maanden of wanneer nodig te vervangen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   wat kun je schoonmaken met bleek