Hoe vlekken uit kasjmier te verwijderen


Hoe vlekken uit kasjmier te verwijderen

Vlekken kunnen desastreuze schade aan textiel zoals kasjmier veroorzaken. Niet alleen kunnen bepaalde stoffen de sterkte en verbindende binding tussen de wolvezels aantasten, maar overblijfselen van elke vlek kunnen ook aantrekken kledingmotten en larven die gedijen op deze restjes.

Kledingmot vallen in je kast kan helpen bij het onderscheppen van die vliegende motten die je slaapkamer bereiken, maar je speelt roulette met je kasjmier als je het met een vlek opslaat.

Spotbehandeling en vlekverwijdering voor natuurlijke vezels zoals kasjmier wol verschillen van synthetische materialen. De gebruikelijke huishoudelijke remedies zullen niet altijd werken, en omdat je snel moet handelen als het gaat om het verwijderen van vlekken op je favoriete kasjmierkleding, is het belangrijk om te weten wat je opties zijn voordat het ergste gebeurt.

Veel voorkomende soorten kasjmier kledingvlekken

Wanneer u evalueert opties voor het verwijderen van vlekken, zullen uw keuzes zich concentreren op het type vlek dat u probeert te verwijderen van uw kasjmier kleding. Sommige oplossingen kunnen worden gebruikt voor een verscheidenheid aan stoffen, terwijl andere alleen goed zijn voor bepaalde soorten vlekken.

  • Tannine. Veel dranken veroorzaken vlekken door hun tannines, zoals wijn, thee, koffie, bier en natuurlijke vruchtensappen (inclusief tomatensap). Frisdranken en chocolade kunnen onder deze categorie vallen, evenals vele soorten aquarel of wasbare markers en inkten. Veel fruit, zoals bessen of wortelgroenten, hebben ook tannines die kleding kunnen bevlekken.
  • Kleurstof. Hoewel synthetische kleurstoffen, zoals die in sommige inkten en voedselproducten worden gebruikt, zeker onder deze categorie vallen, zouden vlekken en strepen van gras ook worden behandeld als een vlek op basis van kleurstof. Dit soort vlekken kunnen ook optreden wanneer een kledingstuk wordt gewassen met kasjmier en zijn kleurstof in het kledingstuk bloedt.
  • Olie. Sommige vlekken op oliebasis zijn afkomstig van natuurlijke bronnen, zoals dierlijke of plantaardige bijproducten zoals spekvet of bepaalde bakoliën. Cosmetische producten, zoals make-up, crèmes en bodylotions, produceren ook olieachtige vlekken. Autovloeistoffen en lakproducten kunnen ook op olie gebaseerde vlekken achterlaten die bijzonder moeilijk te verwijderen kunnen zijn.
  • Eiwit. Veel natuurlijke en dierlijke bijproducten worden beschouwd als eiwitvlekken. Dit kunnen voedingsmiddelen zijn die niet onder tannine of op olie gebaseerde categorieën vallen, zoals eieren of zuivelproducten. Lichaamsvloeistoffen, zoals urine, bloed of braaksel vallen ook in deze categorie. Dierlijke uitwerpselen zouden ook worden geclassificeerd als een op eiwitten gebaseerde vlek.
  • Combinatie. Vanwege de verschillende ingrediënten in veel bereide voedingsmiddelen of vervaardigde producten, kan een vlek elke combinatie van de bovenstaande typen zijn. Dit bemoeilijkt het vlekverwijderingsproces en mogelijk moet u meer dan één verwijderingstechniek gebruiken. Voorbeelden van producten die een combinatievlek kunnen achterlaten, zijn ketchup, mayonaise, kaarsvet of schoensmeer.
Lees ook:   AEG RX9-2-6IBM

Kasjmier trui vezels

Vlekken verwijderen uit kasjmieren kleding

Hoewel er verschillende remedies kunnen zijn voor verschillende soorten vlekken, is slechts een select aantal veilig voor kasjmierkleding. Omdat kasjmier is gemaakt van korte strengen natuurlijke wolvezels, is het zeer gevoelig voor schade bij blootstelling aan agressieve chemicaliën of ruwe behandeling. Zorg voor kasjmier vereist delicate behandeling. Een vlek schrobben of bleken is simpelweg geen optie met kasjmier.

Koud water op Kasjmier

Als u geen andere opties tot uw beschikking heeft wanneer er een lekkage of vlek optreedt, doe dan deze twee dingen: blijf kalm en gebruik koud water. Het is natuurlijk om te denken dat heet zeepsop elk vlekje vuil of puin tot onderwerping zal verslaan, maar hitte is de vijand van kasjmier en kan zelfs bepaalde soorten vlekken, zoals op tannine gebaseerde, permanente armaturen veroorzaken. Als u het kasjmieren kledingstuk niet kunt verwijderen om de vlek onder een stroom koud water te spoelen, bevochtig dan een servet of doek en dep het gebied voorzichtig. Zorg ervoor dat je je vulling zacht houdt en vermijd het uitrekken van het gebied, omdat nat kasjmier gemakkelijk zijn vorm kan verliezen.

Schep vaste stoffen van gekleurd kasjmier

Wanneer het ongeval een klodderachtige splotch van de aanstootgevende stof betreft, zoals pindakaas of ketchup, kunt u de verspreiding van natte en olieachtige bijproducten minimaliseren door het grootste deel van de stof af te schrapen met de achterkant van een mes of de zijkant van een lepel of vork. Zelfs de rand van een creditcard of stijf papier zou werken. Wat je ook gebruikt, gebruik het met zorg en vermijd te hard tegen de stof drukken terwijl je de mors opschept. Ga verder met een koelwaterspoeling of deppen from daar.

Lees ook:   hoe goed schoonmaken

Veilige zepen voor kasjmieren kleding

Wolveilige zepen zijn het beste, maar als je te maken hebt met een vlek buiten je eigen wasruimte, dan moet je weten welke alternatieven het beste zijn. De meeste ongeparfumeerde afwasmiddel zijn pH-neutraal, daarom zijn ze een veilige gok wanneer je in een handomdraai een zelfgemaakte vlekkenverwijderaar nodig hebt. Gewoon wasmiddel dat is gelabeld als zacht voor de gevoelige huid is ook een goede kandidaat voor het voorbehandelen van een vlek. Milde babyshampoo of zeep is ook lifehack-goedgekeurd voor het verwijderen van vlekken wanneer u snel moet handelen. Het is het beste om een van deze zepen een beetje te verdunnen en op de plek te deppen totdat het volledig verzadigd is. Door dit een paar minuten te laten weken voordat je het spoelt met schoon, koud water, verhoogt de effectiviteit.

Verwijder vlekken veilig van kasjmierkleding

Azijnspoelingen voor kasjmier truien

Terwijl azijn helpt niet bij vlekken van vreemde stoffen, een koudwaterspoeling met een kwart tot driekwart kopje witte gedistilleerde azijn kan lichaamsgeuren en de vergeling die optreedt door transpiratie die van het lichaam naar het kledingstuk gaat, verstikken. Dit is vooral effectief in de okselgebieden van truien waar zweet zich waarschijnlijk zal nestelen. Je merkt misschien geen vlekken totdat je het kledingstuk hebt gewassen of uit de opslag hebt gehaald, dus het is goed om er een gewoonte van te maken om deze stap op elk moment op te nemen hand- of machinewas wanneer het verzorgen van je kasjmier kleding.

Speciale producten voor Kasjmier

Net als bij detergentia, vlekkenverwijderaars die speciaal zijn geformuleerd voor veilig gebruik met kasjmier zijn must-have items voor elke wolliefhebbers wasruimte. De beste gebruiken plantaardige, niet-toxische ingrediënten zonder aardolieproducten of kunstmatige kleuren. Als u geen kasjmierveilige vlekkenverwijderaar bij de hand heeft, kan een geconcentreerde hoeveelheid van uw gebruikelijke wolvriendelijke wasmiddel worden gebruikt om te behandelen voorafgaand aan het wassen.

Professionele diensten voor het reinigen van Kasjmier

Terwijl de agressieve oplosmiddelen bij een stomerij zijn niet altijd veilig voor gebruik met kasjmiertextiel, heeft u mogelijk nog steeds de hulp van een professional nodig als u een bijzonder hardnekkige vlek heeft die niet reageert op normale vlekverwijderingstechnieken. U kunt met uw stomerij overleggen over welke producten ze hebben die het minste risico vormen om uw favoriete kasjmierkleding te beschadigen of af te stompen.

Lees ook:   De beste zelfgemaakte tapijtreinigers

Zoek uit welke kleding kan chemisch gereinigd worden op onze blog.

Cashmere vlekverwijdering spot behandeling

Kasjmier wassen na het verwijderen van vlekken

Als je je vlek hebt behandeld en het lijkt erop dat deze er nog steeds is, raak dan niet in paniek. Dit komt vaak voor bij veel soorten vlekken, vooral die van stoffen op basis van eiwitten of olie. Vaak is een volledige wasbeurt alles wat nodig is wanneer dit gebeurt, zelfs als je een tijdje moet wachten voordat je op een plek bent om je kasjmier de aandacht te geven die het nodig heeft na de vlek.

Zelfs als uw vlekverwijderingstechniek volledig succesvol is, moet u uw kasjmierkleding altijd zo snel mogelijk na die spotbehandeling met de hand doen of in de machine wassen. Wanneer je te maken hebt gehad met bijzonder hardnekkige vlekken, zul je waarschijnlijk merken dat handen wassen effectiever en gecontroleerder is dan het in de wasmachine gooien voor een rondje. Vergeet niet dat kasjmier het beste reageert op koud water, mild wasmiddel en zacht knijpen om overtollig water vrij te maken. Eenmaal gewassen, hervorm het kledingstuk zoals het zou moeten zijn en laat het plat drogen.

Als u uw opties voor het verwijderen van vlekken met kasjmierkleding kent, kunt u uw favoriete stukken met vertrouwen dragen en ze er als nieuw uitzien zolang u ze bezit.

Lees meer op onze blog over kasjmier wassen.

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.