De beste methoden voor het reinigen van houten jaloezieën (stap voor stap)

Houten jaloezieën zijn mooi, maar ze kunnen er minder aantrekkelijk uitzien als ze bedekt raken met stof, vuil en andere vlekken.

Weten hoe houten jaloezieën te reinigen, kan ze in uitstekende staat houden en stof in huis minimaliseren. Helaas zijn uw Venetiaanse houten jaloezieën waarschijnlijk niet geleverd met grondige stapsgewijze reinigingsinstructies.

Daar komen wij om de hoek kijken; we laten je de beste methoden zien voor het reinigen van houten jaloezieën. Dit omvat echt en nephout en enkele handige tips die dit karwei veel gemakkelijker zullen maken.

Inhoudsopgave
 • Hoe te zien of jaloezieën echt of nephout zijn
 • Hoe houten jaloezieën schoon te maken
 • Hoe faux houten jaloezieën schoon te maken
 • Kunt u houten jaloezieën in bad schoonmaken?
 • Hoe faux houten jaloezieën in de badkuip te reinigen
 • Hoe witte houten jaloezieën schoon te maken
 • Hoe blindladders en vensterbanken schoon te maken
 • Tips voor het reinigen van houten jaloezieën
 • Veelgestelde vragen
 • Geen blind vliegen meer

Hoe te zien of jaloezieën echt of nephout zijn

Echt hout:

Faux hout:

Er zijn twee hoofdtypen Venetiaanse houten jaloezieën: echt en faux.

Hoewel de fabrikant zal aangeven of het echt of nep is, weet u misschien niet of de jaloezieën al in uw huis waren toen u ze kocht.

Het kan moeilijk zijn om het verschil te zien, omdat faux houten jaloezieën er echt uit kunnen zien, maar een manier om het te zien is door het gewicht. Nephout is eigenlijk zwaarder.

Een nog betere manier om dit te vertellen is door het korrelpatroon te bestuderen. Als het precies hetzelfde is van lamel tot lamel, is het nephout. Echt hout zal enige variatie hebben.

Een laatste manier om dit te zien is door de jaloezieën iets te dempen. Nephout zal niet van kleur veranderen als het nat is, maar echt hout zal iets donkerder worden.

Hoe houten jaloezieën schoon te maken

We zullen de beste manier delen om houten jaloezieën schoon te maken zonder ze naar beneden te halen. Deze methode is geweldig voor wekelijks afstoffen en maandelijks reinigen.

 • Tijd: Een uur.
 • Moeilijkheid: Tussenliggend.

Wat je nodig hebt

 • Een paar microvezeldoekjes.
 • Een stofzuiger met een zachte borstelbevestiging (optioneel).
 • Houtreiniger.
 • Houtconditioner (optioneel).
 • Scheerschuim.
 • Sokken (optioneel).

1. Stof de jaloezieën af

Sluit je jaloezieën met de lamellen naar beneden gericht. Gebruik een microvezeldoek die licht bevochtigd is in water om je jaloezieën van links naar rechts af te stoffen. Een effectievere en minder vervelende optie is om een stofzuiger te gebruiken met een zachte borstelbevestiging.

Begin bovenaan de jaloezieën en werk je een weg naar beneden, van links naar rechts. De zachte borstelbevestiging zorgt ervoor dat uw houten jaloezieën niet krassen of beschadigen.

Draai de jaloezieën naar boven en herhaal je afstoftechniek. In plaats daarvan begin je deze keer vanaf de onderkant en werk je je een weg naar boven.

2. Gebruik de Sok methode

Je jaloezieën kunnen nog een beetje overtollig stof bevatten. Open ze zodat de lamellen horizontaal en recht zijn. Leg een sok over je hand en bevochtig deze met een beetje water. Veeg de lamellen van links naar rechts, werkend van boven naar beneden, om overtollig stof te verzamelen.

3. Bereid uw reinigingsoplossing voor

Gebruik de door u gekozen houten jaloezieënreiniger en volg de verpakkingsinstructies om het te verdunnen of aan te brengen. We raden een specifieke houtreiniger aan in plaats van een doe-het-zelf-methode om uw hout te beschermen. Misschien wilt u bijvoorbeeld de populaire Touch of Oranges Beeswax Wood Cleaner proberen. Bonus — het polijst ook het hout!

4. Een houtreiniger aanbrengen

Sluit de jaloezieën in een neerwaartse positie.

Breng de houtreiniger aan op een doek en wring deze goed uit. Reinig de jaloezieën van links naar rechts en werk van boven naar beneden.

Veeg na elke lamel de lamel af met een droge microvezeldoek om overtollig vocht te verwijderen. Vocht kan hout snel beschadigen, dus je wilt niet dat de jaloezieën te lang te nat zijn.

Sluit de jaloezieën in een opwaartse positie en herhaal het proces.

Mogelijk moet u de verdunde reiniger een paar keer vervangen, zodat u de jaloezieën niet met vuil water schoonmaakt.

5. Conditioneer de jaloezieën (optioneel)

Als je jaloezieën er dof en droog uitzien, is het een goed idee om ze te conditioneren. Dit geeft het hout glans terug. Neem je houten conditioner – we kunnen zoiets als Howard Feed-N-Wax aanbevelen – en lees de gebruiksinstructies.

Meestal houdt dit in dat de conditioner op een doek wordt aangebracht en gelijkmatig op de houten jaloezieën wordt aangebracht. Herhaal dit aan beide zijden van de jaloezieën.

6. Reinig de snaren en ladders

De snaren en ladders (de snaren aan weerszijden van horizontale jaloezieën die het bij elkaar houden) kunnen ook smerig worden. Een leuke hack is om scheerschuim op een schone, witte, microvezeldoek te spuiten. Wrijf de snaren en ladders met de doek en herhaal waar nodig – het is niet nodig om te spoelen.

Hoe faux houten jaloezieën schoon te maken

Faux jaloezieën verschillen van houten jaloezieën in hun reinigingsvereisten. In plaats van een houtreiniger gebruiken we azijn of all-purpose spray.

 • Tijd: 45 minuten.
 • Moeilijkheid: Tussenliggend.

Wat je nodig hebt

 • Een paar microvezeldoekjes.
 • Een stofzuiger met een zachte borstelbevestiging (optioneel).
 • Spuitfles met gedestilleerde witte azijn en water.
 • Allesreiniger.
 • Afwasmiddel (optioneel).
 • Scheerschuim.
 • Sokken (optioneel).

1. Stof de jaloezieën af

Sluit je jaloezieën, zodat de lamellen naar beneden zijn gericht. Stof af met een gedempte microvezeldoek of een stofzuiger met een zachte borstelbevestiging. Begin bovenaan en werk je een weg naar beneden.

Draai de jaloezieën zodat ze in een opwaartse positie staan en herhaal, werkend van onder naar boven.

2. Gebruik de Sok methode

Leg een sok over je hand en bevochtig deze met water. Veeg de lamellen van links naar rechts, van boven naar beneden om eventuele overgebleven stof te verwijderen.

3. Bereid uw reiniger voor

Je kunt faux houten jaloezieën schoonmaken met een allesreiniger of je eigen maken.

Als je er zelf een maakt, combineer dan een 1:1-oplossing van gedestilleerde witte azijn en water in een spuitfles. Voeg een theelepel afwasmiddel toe als je vette, vuile jaloezieën hebt om aan te pakken. Goed schudden om te combineren.

4. Maak de jaloezieën schoon

Spuit je reiniger op een microvezeldoekje. Sluit de jaloezieën in een neerwaartse positie. Reinig de jaloezieën van links naar rechts, van boven naar beneden.

Sluit de jaloezieën in een opwaartse positie en herhaal het proces.

Je kunt de jaloezieën aan de lucht laten drogen, omdat het vocht het nephout niet beschadigt.

5. Schone snaren en ladders

Spuit scheerschuim op een witte microvezeldoek. Wrijf de touwtjes en ladders in met de doek om vuil en vuil te verwijderen.

Kunt u houten jaloezieën in bad schoonmaken?

Je moet geen echte houten jaloezieën in de badkuip schoonmaken. Overtollig vocht kan uw houten jaloezieën ruïneren, het hout vervormen, kromtrekken en beschadigen.

Als je faux houten jaloezieën hebt, kun je ze in bad schoonmaken. Dit is een uitstekende methode als de jaloezieën ongelooflijk smerig zijn, bedekt met voedsel en vuil, en je moet een diepe reiniging geven.

Hoe faux houten jaloezieën in de badkuip te reinigen

Wij helpen je om die faux houten jaloezieën sprankelend schoon te krijgen. Geen vet meer hier!

Merk op dat deze methode het beste werkt voor mini-jaloezieën, omdat grotere mogelijk niet in uw bad passen.

 • Tijd: Twee uur.
 • Moeilijkheid: Tussenliggend.

Wat je nodig hebt

 • Afwasmiddel.
 • Microvezeldoek.
 • Handdoeken.
 • Haardroger (optioneel).

1. Verwijder de Blinds

Raadpleeg uw gebruikershandleiding voor informatie over het verwijderen van de jaloezieën uit de beugels.

2. Bereid het bad voor

Vul het bad met warm water en voeg ongeveer 150 milliliter afwasmiddel toe.

Let op

Als het water te heet is, kan het de jaloezieën kromtrekken.

3. Dompel de Jaloezieën onder

Dompel de jaloezieën volledig in het badwater. Laat ze een uur weken.

4. Schrob de jaloezieën

Terwijl de jaloezieën nog in het bad zijn, veegt u de lamellen afzonderlijk af met een microvezeldoek om losgekomen vuil en vet te verwijderen. Mogelijk moet u extra tijd besteden aan hardnekkige vlekken.

5. Droog de jaloezieën

Haal de jaloezieën uit het bad en leeg het vuile water. Leg de jaloezieën neer op een paar handdoeken. Droog met een extra handdoek elke lamel afzonderlijk.

Je kunt de jaloezieën een paar uur aan de lucht laten drogen. Maar als je haast hebt, gebruik dan een andere handdoek om ze droog te vegen. Föhn ze vervolgens met een haardroger op een koele stand. Dit is vooral handig voor de ladders en snaren die mogelijk meer water vasthouden.

6. Hang ze weer op

Volg de richtlijnen van uw fabrikant om de jaloezieën weer op te hangen. Geniet van hun schone esthetiek!

Hoe witte houten jaloezieën schoon te maken

Als uw jaloezieën wit zijn geverfd, zullen ze na verloop van tijd waarschijnlijk geel worden.

De bovenstaande reinigingsmethode kan voldoende zijn om ze witter te maken, omdat het gele residu een opeenhoping van vet en vuil kan zijn.

Het andere ding om op te merken is dat als de vergeling wordt veroorzaakt door UV-schade, het mogelijk onmogelijk is om de jaloezieën opnieuw wit te maken.

Ongeacht de reden waarom de jaloezieën vergeeld zijn, is het echter de moeite waard om ze wit te maken met bleekmiddel. Volg deze stappen:

 1. Vul het bad: Vul het bad met koud water en voeg drie kopjes bleekmiddel toe.
 2. Week jaloezieën: Draag handschoenen en dompel de jaloezieën gedurende 10 minuten onder in het water.
 3. Verwijderen: Verwijder de jaloezieën uit het bad en schrob ze met een microvezeldoek om overtollig water en bleekmiddel te verwijderen. Herhaal dit totdat de jaloezieën droog zijn.
 4. Hangen: Hang de jaloezieën weer op. Hopelijk zijn ze wat minder geel!

Hoe blindladders en vensterbanken schoon te maken

Om de blinde ladders schoon te maken, spuit je een beetje scheerschuim op een microvezeldoek. Schrob de ladders goed om vet, vuil en vlekken te verwijderen – het is niet nodig om te spoelen.

Volg deze methode om vensterbanken schoon te maken:

 1. Vacuüm: Gebruik een vacuüm met een mondstukbevestiging om overtollig stof en vuil van de vensterbank te verwijderen.
 2. Borstel: Gebruik een borstel om vuil uit hoeken en spleten los te maken. Zuig vervolgens het losgekomen puin op.
 3. Spray: Spuit de vensterbanken in met een allesreiniger. Als ze van hout zijn gemaakt, heb je een houtreiniger nodig. Als uw ramen niet van hout zijn, kunt u uw eigen reiniger maken met een 1: 1-oplossing van gedestilleerde witte azijn en water en een theelepel afwasmiddel.
 4. Borstel: Gebruik een schrobborstel om de reinigingsoplossing gelijkmatig te verdelen. Het begint er echt vies uit te zien!
 5. Vegen: Gebruik een vochtige microvezeldoek om de vensterbanken af te vegen en verwijder de reinigingsoplossing en het bijbehorende vuil. Dit deel is super bevredigend!
 6. Opnieuw wissen: Veeg met een aparte vochtige microvezeldoek de vensterbank af om eventuele extra vuil en reinigingsoplossing te verwijderen.

Tips voor het reinigen van houten jaloezieën

Het is belangrijk om je houten jaloezieën te verzorgen, goed te behandelen en schade te voorkomen. Hier zijn onze favoriete schoonmaakhacks:

 • Vermijd overtollig vocht: Te veel vocht kan echt hout ruïneren, dus zorg ervoor dat je overtollig vocht minimaliseert. Als u vochtresten op de jaloezieën opmerkt, veeg deze dan onmiddellijk weg met een doek.
 • Stof wekelijks: Sluit je houten jaloezieën en stof ze snel af met een doek of stofzuiger. Doe dit elke week om op de hoogte te blijven van stof. Het duurt maar een paar minuten.
 • Niet stomen: Je denkt misschien dat stoomreiniging een universele hack is voor alles, maar je moet het gebruiken voor echte of faux houten jaloezieën. Warmte kan de materialen vervormen en kromtrekken, en verkleuring veroorzaken.
 • Conditie regelmatig, afhankelijk van waar u woont: Als u in een zonnig, warm, droog gebied woont, conditioneer dan vaker uw echte houten jaloezieën. Dit brengt vocht en glans terug.
 • Gebruik een drogerlaken: Deze leuke hack kan vuil en stof verwijderen en voorkomen dat het zich ophoopt. Veeg de jaloezieën met een drogerlaken van links naar rechts, van boven naar beneden.
 • Probeer een vingerstofreiniger: Deze tools zijn nog niet superbekend, maar ze kunnen erg handig zijn. Ze hebben aparte vingers, zodat u de jaloezieën sneller en effectiever kunt reinigen. Zorg ervoor dat u de afmetingen van de reiniger tegen uw jaloezieën controleert. Als u bijvoorbeeld 2-inch jaloezieën heeft, zorg er dan voor dat de duster groot is enough.

Veelgestelde vragen

Wat is de gemakkelijkste manier om jaloezieën schoon te maken?

Regelmatig afstoffen pakt gemakkelijk stof en puin op oppervlakteniveau aan. Sluit de jaloezieën naar beneden en stof elke lamel af, van links naar rechts, van boven naar beneden. Je kunt je stofzuiger ook gebruiken met een zachte borstelbevestiging.

Draai de jaloezieën dicht in een opwaartse positie en herhaal.

Hoewel het een tijdje duurt om jaloezieën diep schoon te maken tijdens het ophangen, denken we dat het gemakkelijker is dan ze in bad schoon te maken. De badkuip hack is echter super handig als je een goede diepe reiniging nodig hebt.

Welke olie kunt u gebruiken op houten jaloezieën?

Hoewel u uw jaloezieën kunt conditioneren met een commerciële houten conditioner, kunt u ook verschillende oliën gebruiken. Hier zijn enkele geweldige opties:

 • Deense olie: Dit is gemaakt van lijnzaad- of tungolie, minerale spiritus, hars en vernis. Het is geweldig voor het toevoegen van duurzaamheid aan het hout.
 • Tung olie: Afgeleid van een tungboom, is deze milieuvriendelijke olie ideaal om de kleur van het hout te behouden en schimmel te weerstaan. Het heeft voedselveilige eigenschappen, dus het is een uitstekende optie voor houten speelgoed of keukenbladen.
 • Teakolie: Teakolie dankt zijn naam aan het feit dat het geschikt is voor teakhout. Dus, als je houten jaloezieën zijn gemaakt van teakhout, probeer het dan eens.
 • Lijnolie: Dit is een populaire keuze. Het is afgeleid van vlasplanten en is geweldig voor interieurhout. Het voegt glans en leven toe aan je houten jaloezieën. Houd er rekening mee dat het vrij lang plakkerig en nat kan blijven, dus vermijd het aanraken van de jaloezieën voor een paar dagen.
 • Olijfolie: Olijfolie is goedkoop en veilig op houten jaloezieën. Het kan glans toevoegen aan uw hout en het beschermen tegen krassen en deuken. Je kunt je eigen olijfoliepoets maken door een verhouding van 2:1 te mengen met olijfolie en citroensap. Breng het vervolgens aan op de jaloezieën met een droge microvezeldoek.
 • Citroenolie: Citroenolie is een populaire houtpoets. Een product is de Parker &Bailey Natural Lemon Oil Polish. Citroenolie kan uw houten jaloezieën beschermen tegen uitdroging en scheuren, en de natuurlijke schoonheid ervan terugbrengen.

Kan ik azijn gebruiken om mijn jaloezieën schoon te maken?

Azijn is een geweldige reiniger voor faux houten jaloezieën. De zure aard kan het materiaal diep reinigen en vet, vuil en geuren verwijderen.

We raden echter geen azijn aan voor echte houten jaloezieën. Het zuur in de azijn kan het hout uitdrogen, waardoor het er uitgedroogd en dof uitziet.


Geen blind vliegen meer

Nu u weet hoe u houten jaloezieën moet reinigen, hoeft u niet meer te raden naar de beste methoden. Onze stapsgewijze instructies leiden u door de beste manier om uw houten jaloezieën af te stoffen en schoon te maken, zodat ze brandschoon zijn.

Om samen te vatten, stof je jaloezieën elke week of twee af om op de top van puin te blijven.

Reinig echte houten jaloezieën met een houtreiniger en conditioneer ze indien nodig. Wat betreft nephout, je kunt ze schoonmaken met een azijnoplossing of een allesreiniger. Voeg afwasmiddel toe voor vetbestrijdende kracht.

Vergeet niet dat je ook je nephouten jaloezieën in het bad kunt stoppen als ze wat extra diepe reiniging nodig hebben.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   Dettol Allesreiniger Spray Power & Fresh - Badkamer - 500ml x2