Samsung wasmachine probleemoplossing (14 oplossingen)

We zijn al vele jaren de trotse eigenaren van een Samsung wasmachine – het is ons favoriete merk. Een van de beste dingen is dat zelfs als er iets misgaat, het je precies vertelt wat het probleem is.

Samsung gebruikt codes om u te waarschuwen voor een probleem. Het scherm geeft de oplossing echter niet weer. Daar komen wij om de hoek kijken.

We zullen de beste methoden voor het oplossen van problemen met de Samsung wasmachine delen, wat de fouten betekenen en hoe u ze kunt oplossen. Deze zijn van toepassing op zowel de bovenlader als de voorlader van Samsung machines.

Inhoudsopgave
 • Problemen met Samsung Wasmachine oplossen
 • Veelvoorkomende samsung wasmachine problemen en oplossingen
 • Hoe een Samsung wasmachine te resetten
 • Veelgestelde vragen
 • Allerlei problemen oplossen

Problemen met Samsung Wasmachine oplossen

Hieronder vindt u een tabel met de veelvoorkomende Samsung-foutsymbolen en hun betekenis.

Foutcode Wat het betekent
1E, LE, 1C, LC, LC1, 1 1C, 1 LC Vocht gedetecteerd waar het niet thuishoort, waterniveaufout of lekfout – of er is een probleem met de watersensor.
N4, 4C2, 4E2, CE, 14C2 Het water uit de koude toevoer is warm; de toevoerslangen worden verwisseld.
en, 5E, SE, 5C, SC, 1 5C De wasmachine voert geen water af.
OE, 0E, OC, 0C, 1 OC, 1 0C Er zit te veel water in de machine, of er loopt water over.
E2, bE2, 6E2, BE2, 8E2 Een knop op het paneel zit vast.
9C1, 9C2, PF, 3E, 2E, 9E1, 9E2, UC, 19C1, 19C2 Er is een spanningsfout in de elektrische stroom die aan de machine wordt geleverd.
dS, d5, FL, LO, L0, dE, dE1, dE2, dC, dC1, dL, 1 dC, 1dC4, 1dC1 De deur is niet gesloten en op slot.
SDC, 5DC, SUd De wasmiddellade is niet helemaal gesloten.
SUd, 5UD, Sd, 5d, SUdS, 5Ud5 De wasmachine is oversop.
ddC, DC3 De add-door is niet gesloten en vergrendeld.
dc, Ub, U6, uw, UE, 1 Ub, 1U6 De belasting is ongebalanceerd.
Cb, C6 Het apparaat bevindt zich in de kalibratiemodus om te proberen de gewichtsdetectie opnieuw te kalibreren.
CL De machine voert water uit het bad af omdat de kinderslotmodus is ingeschakeld, maar de deur is open en het waterniveau is onveilig.
DN Het apparaat downloadt een update.
Navulmiddel of wasverzachter De automatische dispenser is leeg – u moet deze bijvullen.
H1, H2, HIJ, HE1, HE2, HC, HC1, HC2, E5, E6 Het water wordt te langzaam, helemaal niet of oververhit verwarmd.
4e, 4C, E1 Het water vult de trommel niet wanneer het zou moeten.
bE, 6E, bE1, bE2, bE3, bC, bC2, b2, Eb De machine start niet.
tE, tE1, tE2, tE3, tC, tC1, tC2, tC3, tC4, Ec Er is geen signaal van de temperatuursensor naar de controller.
AE, AC, ACb, AC6, 13E Er is een fout opgetreden bij het uitwisselen van gegevens tussen het displaybord en de besturingsmodule.
8e, 8e1, 8c, 8c1 Er is een probleem met de motor, tachosensor of trillingssensor.
PoF, PF De stroom werd tijdens de wascyclus losgekoppeld.

Veelvoorkomende samsung wasmachine problemen en oplossingen

Nu u enkele samsung wasmachine problemen kent, is het tijd om te leren hoe u ze kunt oplossen. We begeleiden u bij veelvoorkomende problemen, wat de oorzaak is en hoe u ze kunt oplossen.

Washer niet starten

 • Veroorzaakt door: Geen elektriciteit, de machine gaat niet aan, de deur is niet op slot of er is een elektrisch probleem.
 • Hoe het te repareren: Begin met ervoor te zorgen dat er stroom in de machine zit. Reinig vervolgens de contactpunten op de deurvergrendeling met ontsmettingsalcohol en een wattenstaafje. Zorg ervoor dat de deur dichtgaat en Sloten. Als dat niet werkt, zet u het apparaat in de diagnostische modus (raadpleeg uw gebruikershandleiding voor instructies) om het mechanische probleem te bepalen.

Wasmachine zal niet draaien

 • Veroorzaakt door: Een onevenwichtige belasting, hetzij door kleding of onvoldoende water.
 • Hoe het te repareren: De machine zal proberen meer water toe te voegen om de belasting opnieuw in evenwicht te brengen. Dit voegt tijd toe aan de cyclus. Als u het handmatig moet repareren, herverdeelt u de kleding en zorgt u ervoor dat de machine niet overbelast is.

Professionele hulp

Als u de machine niet overbelast, maar dit gebeurt alleen bij grotere belastingen, is er mogelijk een probleem met de besturingskaart. U moet een technicus inschakelen om het te repareren. Controleer of uw Samsung-apparaat nog steeds onder de garantie valt.

Wasmachine stopt halverwege de cyclus

 • Veroorzaakt door: Bijna elke fout kan uw machine in het midden van de cyclus stoppen.
 • Hoe het te repareren: Lees de foutcode op het scherm. Als er geen is, voert u een diagnostische test uit om te zien of er een fout is opgetreden. Laat de machine indien nodig handmatig leeglopen. Laad de machine opnieuw, maar overbelast hem niet.

Wasmachine Trips Elektrisch Circuit

 • Veroorzaakt door: Waterlekkage op het elektrische element van de machine of een spanningsfout.
 • Hoe het te repareren: Schakel uw wasmachine uit en koppel deze los. Controleer of uw model is teruggeroepen. Bel Samsung-ondersteuning voor meer advies. Als dit niet te wijten is aan waterlekkage, controleert u of uw apparaat zich op zijn eigen circuit bevindt en geen verlengsnoer gebruikt.

Problemen met deursloten

 • Veroorzaakt door: Iets voorkomt dat de deur op slot gaat.
 • Hoe het te repareren: Controleer of de vergrendeling niet kapot is. Controleer of er niets in de deur zit. Sluit de deur goed – misschien moet je hem dichtslaan! Maak de klink schoon met ontsmettingsalcohol en een wattenstaafje.

Vergeet niet

Als de deur op slot is en u deze niet kunt openen, controleer dan of u het kinderslot hebt ingeschakeld.

Wasmachine zal niet leeglopen

 • Veroorzaakt door: Een verstopping in de machine.
 • Hoe het te repareren: U moet de wasmachine handmatig aftappen. Schakel het apparaat uit en open het filterdeksel aan de onderkant van het apparaat. Plaats handdoeken en een dienblad onder de plug en schroef vervolgens de noodafvoerdop los. Laat het water eruit lopen. Trek vervolgens de noodafvoerbuis eruit voordat u de dop verwijdert. Laat al het water uitlekken in een bakje of kom. Steek de afvoerbuis er weer in en plaats de dop op de noodafvoer. Start de cyclus opnieuw.

Wateroverstort

 • Veroorzaakt door: Te veel water in de machine.
 • Hoe het te repareren: Vervang de waterinlaatklep. U moet ook de bovenstaande instructies volgen om te controleren op klompen. Zorg ervoor dat u het juiste reinigingsmiddel voor uw machine gebruikt.

Op dit punt hadden we dit probleem eerder en het bleek dat iets scherps de rubberen afdichting op de machine had gescheurd. Het water stroomde uit de machine, maar de cyclus ging door.

Uiteindelijk stuurde Samsung iemand om de rubberen afdichting gratis te vervangen, omdat de machine onder de garantie viel.

Houd er rekening mee dat sommige Samsung-machines, zoals Aquajet, hoge vermogensstralen gebruiken. Vanwege dit extra momentum is het van cruciaal belang dat u uw machine niet overbelast, omdat dit overloop kan veroorzaken.

Water vult zich langzaam of helemaal niet

 • Veroorzaakt door: De watervoorzieningskranen zijn niet volledig open of knikvrij. De wasmachinelijnen zijn bevroren. De inlaatkleppen zijn defect.
 • Hoe het te repareren: Zorg ervoor dat de toevoerkranen open zijn en niet geknikt. Als de lijnen bevroren zijn, zorg er dan voor dat ze correct ontdooien. Als de inlaatkleppen defect zijn, vervang ze dan.

Wasmachine lekt tijdens spoelcyclus

 • Veroorzaakt door: Een gat in de binnenbekleding van de machine (zoals de afvoerslang of de zwarte balgslang).
 • Hoe het te repareren: U moet het lekte element repareren of vervangen. Controleer ook of u de juiste hoeveelheid en het juiste soort wasmiddel gebruikt. Maak de wasmachine schoon en zorg ervoor dat deze waterpas staat. Zorg ervoor dat de afvoerslang correct is geïnstalleerd. Voer een testcyclus uit.

Wasmachine is luidruchtig

 • Veroorzaakt door: De lading is ongebalanceerd, de machine is niet waterpas of de verzendbouten zitten er nog in.
 • Hoe het te repareren: Breng de belasting opnieuw in evenwicht en gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de machine waterpas staat. Zorg ervoor dat u de verzendbouten verwijdert voordat u de machine gebruikt.

Samsung wasmachines zijn echt stil. Dat is een ding dat we het leukst aan hen vinden. Veel modellen gebruiken VRT-technologie die nog stiller werkt – u kunt de machine zelfs in de buurt van de slaapkamers van uw kinderen laten draaien!

Water zal niet opwarmen

 • Veroorzaakt door: Er is een probleem met de temperatuursensor of de vulslangen zijn niet correct geïnstalleerd aan de achterkant.
 • Hoe het te repareren: Controleer of uw inlaatslangen correct zijn bevestigd. Als het een probleem is met de temperatuursensor, moet u deze laten vervangen.

Bleekmiddel spotting of wasmiddel strepen op stof

 • Veroorzaakt door: Er wordt te veel wasmiddel gebruikt, de machine is uit balans of er zijn problemen met het waterniveau.
 • Hoe het te repareren: Vul de wasmiddeldispenser niet te veel en gebruik niet te veel wasmiddel. Zorg ervoor dat de wasmachine waterpas staat. Anders zal het bleekmiddel op het verkeerde moment afgeven. Reinig de machine grondig en voer een nieuwe cyclus uit.

Configuratiescherm reageert niet

 • Veroorzaakt door: Een vastgelopen knop of het apparaat downloadt een update. Of er kan een elektrisch probleem zijn.
 • Hoe het te repareren: Als het een vastgelopen knop is, schakelt u het apparaat uit en raakt u elke knop afzonderlijk aan, waarbij u deze heen en weer beweegt om alle randen te bereiken. En als dat niet werkt, neem dan contact op met Samsung. Als het apparaat een update downloadt, houdt u het apparaat ingeschakeld en wacht u totdat het bijwerken is voltooid. Neem contact op met Samsung als het een elektrisch probleem is, omdat u mogelijk het bedieningspaneel moet vervangen.

Waterpooling in wasmiddelbak

 • Veroorzaakt door: Het water dat door de bak spoelt, wordt niet snel genoeg afgesneden.
 • Hoe het te repareren: Zolang het water helder is, is het niet nodig om het te repareren. Als het wasmiddelresidu echter ook in de lade zit, reinig het dan regelmatig en vervang indien nodig de defecte solenoïde.

Hoe een Samsung wasmachine te resetten

Soms maakt een reset deel uit van het probleemoplossingsproces. Om dit te doen, koppelt u het apparaat los en wacht u vijf minuten totdat de elektrische lading uit het apparaat is verdwenen. Schakel het vervolgens weer in.

Houd er rekening mee dat het niet altijd een goed idee is om uw machine opnieuw in te stellen. Wanneer u dit doet, zal de machine alle foutcodes wissen, maar het zal de fout niet oplossen. In feite maakt het herhaaldelijk doen van dit het moeilijker voor een technicus om het probleem te diagnosticeren en op te lossen.

Op nieuwere modellen kunt u de machine terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Ga naar het hoofdmenu en druk op de vingerknop en houd deze ingedrukt totdat de systeemfuncties verschijnen. Blader naar de fabrieksinstellingen en bevestig deze.

Veelgestelde vragen

Hoe voer ik een diagnose uit op mijn Samsung wasmachine?

Om te zien of u fouten of fouten in uw apparaat hebt, kunt u de Smart Check-functie gebruiken, die beschikbaar is op geselecteerde Samsung-apparaten. Download de Samsung Smart Washer-app en volg de stappen om uw machine te diagnosticeren:

 1. Pers: Houd Rinse Times + Spin Time samen drie seconden ingedrukt. De machine begint zelf een diagnose te stellen en vervolgens wordt een foutcode weergegeven.
 2. Open de app: Open de Samsung Smart Washer-app en tik op Smart Check. Houd de telefoon in de buurt van het display van de wasmachine en richt deze op de machine. De app herkent de foutcode automatisch.
 3. Lees de fout: De app geeft details over het probleem en mogelijke oplossingen.

Op oudere machines verschijnt de code op het displaypaneel. U kunt het online opzoeken of uw gebruikershandleiding raadplegen voor meer informatie.

Waarom knippert mijn Samsung wasmachine?

Als uw wasmachine geen beeldscherm heeft, knippert deze in plaats daarvan. De combinatie en volgorde van knipperende lichten bepaalt de foutcode. U moet uw gebruikershandleiding raadplegen om dit te bepalen.

Als het kleine of lage lampje bijvoorbeeld knippert, betekent dit dat het water niet uit de machine loopt.

Hoe lang moet een wasmachine meegaan?

Gemiddeld gaat een wasmachine zo’n 10 jaar mee. Samsung is niet anders. In feite hebben veel van hen een garantie van 10 jaar op de motor, zodat u vertrouwen kunt houden in uw aankoop.

Waar is de zekering op een Samsung wasmachine?

Het hangt af van uw model. Sommige zekeringen bevinden zich in het bedieningspaneel. Andere modellen herbergen de zekering in het moederbord achter de achterplaat.

Hoe reinig ik het afvoerpompfilter op mijn Samsung wasmachine?

Een van de grofste dingen van het bezitten van een wasmachine is het reinigen van het afvoerpompfilter. Het is gemakkelijk, maar het kan knoestig zijn.

Wanneer u het afvoerpompfilter verwijdert en het water in een bak laat stromen, brengt u het filter naar de gootsteen en wast u het met warm water en een vochtige doek. Gebruik een tandenborstel om in alle hoeken en gaten te komen.

Bevestig het opnieuw aan de wasmachine zodra het schoon is.


Allerlei problemen oplossen

Nu u een expert bent in het oplossen van problemen met samsung wasmachines, zullen deze foutpictogrammen u niet bang maken! Samsung maakt het diagnosticeren van problemen eenvoudig en biedt eenvoudige oplossingen om de problemen zelf op te lossen.

Zorg er altijd voor dat u contact opneemt met Samsung als u moeite heeft om uw machine te repareren. Je kunt sommige problemen niet alleen oplossen. Gelukkig biedt Samsung een geweldige garantie, dus je zou niet uit eigen zak voor reparaties moeten betalen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe kun je het beste voegen schoonmaken