Satijn versus zijde, wat is het verschil?


Wat is het verschil tussen satijn en zijde

Ben je in de war door de verschillen tussen zijde en satijn – of waarom verschijnen soms beide namen op een etiket? Je bent niet de enige. Veel mensen verwarren het een met het ander, of begrijpen het belang van het definiëren van een stof verkeerd door waar het van is gemaakt versus hoe het in een textiel is geweven. We zullen alle nuances demystificeren terwijl we alles uitpakken wat u moet weten over zijde en satijn.

Wat is zijde?

Zijde versus satijn kan verwarrend zijn. Laten we dus eerst bespreken wat zijde precies is. We verzamelen ruwe zijdevezels van verschillende insecten, maar de meest populaire wordt de moerbei zijderups. Als natuurlijk, organisch bijproduct bevat zijdevezels allerlei aminozuren en wordt het beschermd door een speciale eiwitlaag. Het holle lichaam van de vezel isoleert ook goed – daarom dragen mensen zijde voor warmte in de winter, maar kunnen er ook koel in blijven tijdens de zomer. Meer informatie over waar zijde vandaan komt.

Je vraagt je misschien af of alle zijde aan beide kanten glanzend is? Niet per se als je een bedrukt of geweven zijden item hebt. Bij een zijdeweefsel zal het patroon aan de achterkant vager lijken, terwijl een gedrukt patroon aan de ene kant veel duidelijker zal zijn dan aan de andere kant.

De weelderige look en feel van hoogwaardige zijden stoffen dragen bij aan de mystiek en kracht die gepaard gaat met zijn reputatie als een waardevol symbool van status, maar de kosten van het produceren van zijde uit duizenden zijderupsen zijn een belangrijke factor in de verkoopprijs. U kunt verwachten dat een goedkoop prijskaartje wijst op zijde van lage kwaliteit, of een zijde gemengd met synthetische materialen. Sommige zijdemengsels kunnen echter nog steeds slijten en lang meegaan met een vergelijkbare kwaliteit als pure zijde en kunnen gemakkelijker te wassen zijn.

satijn en zijde

Wat is satijn?

Wanneer je het woord satijn ziet, zie je een beschrijving van een weven, geen vezel – je bent misschien bekend met keper, of zelfs visgraat, die ook weefsels zijn in plaats van vezels. De manier waarop de draden over anderen worden gelegd, helpt bij het definiëren van de naam van het resulterende textiel, hoewel het type vezel dat wordt gebruikt ook van invloed kan zijn op naamgevingsconventies. Voor satijn zijn draden zo geweven dat de ene kant van de stof een vrij gedurfde glans heeft, terwijl de andere kant dof wordt.

U kunt het type satijnweefsel vinden dat wordt gedefinieerd door hoe vaak het garen over zichzelf gaat voordat het eronder wordt gewikkeld om het satijnen weefsel te vormen:

 • 4-harnas (4HS), buigzamer dan niet-satijnen textiel
 • 5-harnas (5HS), buigzaamheid in het middenbereik
 • 8-harnas (8HS), meest buigzaam

Andere manieren waarop satijn kan worden geëtiketteerd, verwijzen naar het type materiaal dat wordt geweven met een satijnen afwerking, of een bepaalde manier waarop het satijn drapeert vanwege de combinatie van vezel en afwerking. Enkele van de namen die u kunt zien, zijn:

 • Antiek
 • Baronette
 • Charmeuse
 • Dubbelzijdig
 • Hertogin
 • Faconne
 • Venetiaanse doek
 • Gattar
 • Messaline
 • Polysatine
 • Slipper satijn
 • Sultan
 • Surf satijn

Wat is zijde satijn?

Laten we nu deze twee concepten samenvoegen – zijde, eenmaal geweven om een satijnen afwerking te hebben, wordt dan zijdesatin genoemd. Zoals u zich kunt voorstellen, vertegenwoordigt zijde geweven met een satijnen afwerking een ultiem luxeproduct. Niet alleen heeft het de soepelheid van en natuurlijke glans van zijde, maar het weefsel vangt ook het licht op een unieke manier. En het boterzachte gevoel van de stof tegen de huid maakt dit een perfecte match voor ondergoed en beddengoed waar ultiem comfort een noodzaak is.

Lees ook:   hoe potje schoonmaken

satijn vs zijde

Het mag geen verrassing zijn dat zijdesatin vaak tegen een premie wordt geprijsd. Het vervelende productieproces van zijde is al duur, en hoewel de geheimen achter satijnen weefsels al lang door velen onder de knie zijn, is het nog steeds een zeer gespecialiseerde en zeer gewaardeerde vaardigheid. Meer dan dat, zijde en satijn zijn beide moeilijke materialen om mee te werken bij het maken van kleding en andere detail-zware stukken. Die dure top in de winkel kwam door zijn prijs door nauwgezette inspanningen om dit gladde materiaal van kotsen en opeenstapelen op zichzelf.

Satin VS Silk: Waarom vergelijken?

Dus is het zijde of satijn? Omdat het naar voren gerichte weefsel van een satijnen textiel zo lijkt op de glans van zijde – en vaak net zo soepel aanvoelt – kan het gemakkelijk zijn om zijde en satijn in één oogopslag te verwarren. Textielfabrikanten en kledingretailers kunnen profiteren van deze gemakkelijke verwarring en onnauwkeurige en onnodige vergelijkingen gebruiken om shoppers naar items te leiden waarvoor ze meer in rekening kunnen brengen, zelfs als ze het niet waard zijn. Als iemand probeert je satijn te verkopen als superieur aan zijde, ze denken niet dat je het verschil kent tussen zijde en satijn – of ze weten het niet, in de eerste plaats. Hoe dan ook, misschien wilt u uw geld uitgeven aan een meer gerenommeerde vestiging.

Een andere reden waarom we zijde en satijn samen in de ring zien gegooid, komt neer op technische en historische punten over wat wel en niet kan worden gedefinieerd als satijn wanneer het wordt geweven met een satijnen afwerking. Puristen zullen zeggen dat alleen satijn gemaakt met zijde satijn kan worden genoemd. Dit is de reden waarom je kleding kunt zien die is gelabeld als een “satijnen afwerking”; naar alle waarschijnlijkheid is het materiaal niet 100% zijde.

Maar het komt steeds vaker voor om satijn op een etiket te zien, ongeacht of het materiaal zijde bevat of niet. Het is veilig om aan te nemen dat kledingwinkels willen dat je weet wanneer ze gebruiken echte zijde met hun kledingstukken met satijnen afwerking, dus elk label dat het een mysterie achterlaat, probeert misschien de manier te verbergen waarop ze enkele hoeken aan de achterkant hebben gesneden.

zijde en satijn verschil

Dat betekent niet dat satijnafgewerkte stoffen gemaakt van niet-zijden filamenten van slechte kwaliteit zijn. Mid-range stukken die een mix van natuurlijke en synthetische vezels gebruiken, bieden een betaalbare mogelijkheid om kledingstukken van goede kwaliteit te kopen, en degenen die bestand zijn tegen regelmatige was- en droogcycli een beetje beter dan hun volledig natuurlijke tegenhangers.

Het dragen en verzorgen van satijnen kledingstukken

Satijnen kleding omvat het volledige scala aan kledingstukken – we slapen, we spelen, we dansen, we eten en we werken terwijl we satijn dragen. Het kan gewoon een accessoire zijn, zoals een stropdas, of het kan een noodzaak zijn, zoals de spitzenschoen van een ballerina. We dragen het graag dicht op onze huid als ondergoed en negligee, en we houden er ook van om onze bovenkleding ermee te bekleden om de wrijving tussen de lagen van onze kleding te verlichten en tegelijkertijd nog meer isolatie toe te voegen.

Lees ook:   Dettol Power & Fresh - Allesreiniger - Sprankelende Citroen & Limoen - 1 liter

Natuurlijk vereist deze wispelturige stof een zekere mate van voorzichtigheid bij het wassen en drogen, vooral wanneer het is gemaakt van zijde of andere natuurlijke vezels. Onjuist behandeld, kan satijnen stof permanente vlekken ontwikkelen, kromtrekken of zelfs uit elkaar rafelen bij kwetsbare naden. Satijn gemaakt van synthetische materialen en mengsels kan ook moeilijk te verven of te behandelen zijn, omdat synthetische vezels niet zo poreus zijn als natuurlijke.

Als uw satijnen stof een hoeveelheid natuurlijke vezels in zijn mix heeft, moet u alle gebruikelijke stappen volgen die u normaal zou doen bij het verzorgen van een kledingstuk dat 100% natuurlijke vezels is, zoals zijde. Vergeet niet dat hoewel zijde het sterkste natuurlijke filament is dat wordt gebruikt bij het maken van kleding, het veel van die kracht verliest als het eenmaal nat is. Een satijnen afwerking verandert dit feit niet, hoewel sommige textielsoorten die zijde mengen met synthetisch mogelijk beter bestand zijn tegen schade.

satijnen ballet

Koelwaterwassingen, milde reinigingsmiddelen en droogtechnieken zonder hitte houden uw kleding in goede conditie, net als slimme opslagoplossingen. Het spreekt voor zich dat ervoor zorgen dat uw kleding volledig droog is voordat u ze wegpakt voor seizoensgebonden of kortdurende opslag, lelijke dingen zoals schimmelvlekken en meeldauwschade kan voorkomen. Maar de eiwitten uit ons haar en onze huid kunnen gevangen blijven in strak geweven stoffen zoals satijnzijde, wat slechts een snack is die wacht op een kleding mot om mee te kruipen en te vinden.

Net zoals je zou doen met je kasjmier en merinowol, moet u uw satijnen items af en toe uit de opslag halen om ze een opfrisbeurt te geven. Zijde is ook geweldig in het vangen van transpiratievlekken die pas verschijnen als ze de tijd hebben gehad om te verkleuren door oxidatie. Geef deze items een azijnweek van een half uur voordat je ze grondig wast en opnieuw droogt. Gebruik zuurvrij tissuepapier tussen gevouwen lagen om alles ademend te houden.

Veelgestelde Vragen over Satin

Het begrijpen van alle mysteries achter de kledingstukken die we dragen, maakt een groot verschil in hoe we ons voelen als we naar onze kast kijken of onszelf in de spiegel zien. Wanneer je jezelf in een luxe satijn drapeert, voel je je des te krachtiger als je elk detail achter zijn genuanceerde populariteit kent.

Is polyester satijnen stof hetzelfde als zijde?

Het korte antwoord is ook een makkelijk antwoord: nee. Polyester, een synthetisch materiaal, kan op zo’n manier worden gemaakt dat, wanneer het wordt geweven met een satijnen afwerking, veel van de kwaliteiten nabootst die consumenten aantrekken voor satijnzijde. Maar, koper-pas op, dit materiaal is niet ademend en zal niet dezelfde draagbaarheid en duurzaamheid hebben als zijdesatin. Het is echter een geweldige keuze voor costuming, omdat het er alleen maar uit hoeft te zien in plaats van het in werkelijkheid te zijn.

Is satijn goed om in te slapen?

Veel mensen houden ervan om satijn gemaakt van zijde te kiezen om te slapen, omdat de natuural vezels helpen ons haar en onze huid te beschermen terwijl we slapen. Vanwege de manier waarop ons haar tegen zijden stof beweegt zonder het soort wrijving dat droogheid en breuk veroorzaakt, zijn zijden mutsen ’s nachts een populaire keuze. Dit geldt vooral voor mensen met krullend haar dat vatbaarder kan zijn voor meer breuk dan mensen met steil haar.

satijnen pyjama

Wat is zachter, zijde satijn of satijn gemaakt van andere filamenten?

Veel pretendenten proberen het, maar geen enkele kan helemaal worden vergeleken met hoogwaardige zijde die is geweven met een satijnen afwerking. Die puristen hebben een punt als ze zeggen dat het enige echte satijn het soort is dat is gemaakt met zijde – het is gemakkelijk om het te claimen als een superieur voorbeeld van waarom deze specifieke stijl van weven zo gewaardeerd en zo populair is. Accepteer niets minder! Tenzij je budget een pauze nodig heeft en je een hoogwaardige mix hebt gevonden die er net zo goed uitziet als de 100% zijden stof.

Lees ook:   wat kost rolluiken schoonmaken

Wat is koeler, zijde satijn of satijn gemaakt van andere filamenten?

Alle natuurlijke vezels zullen meer ademend zijn dan synthetische, dus een zijden satijn zal altijd koeler aanvoelen om te dragen dan elke andere soort satijnen stof, zelfs degenen die een filamentachtige vezel gebruiken. Krijt dit aan de natuurlijke biologische functie van zijde. Net als wol voor schapen, is het bedoeld om de temperatuur te regelen voor een zijderups in zijn cocon.

Wat is beter, zijde satijn of satijn gemaakt van andere filamenten?

Dit komt uiteindelijk allemaal neer op uw gebruik en uw voorkeur, maar het is moeilijk om tegen de redenering van de strikte puristen te pleiten als het gaat om de ware kwaliteitstests. Zijde heeft zijn marktwaarde eeuwenlang behouden om goede redenen – het is moeilijk om het perfecte ontwerp van de natuur te verbeteren. Er zijn echter goede zijden satijnen dupes en jij bent de enige die in de meeste gevallen het verschil kan zien.

Hoe kun je het verschil zien tussen zijdesatin of satijn gemaakt van andere filamenten?

Als je item geen label heeft, of als het label het niet duidelijk maakt, heb je misschien maar één optie: de brandtest. Als je in staat bent om een stuk onopvallende stof af te knippen, zoals de binnennaad, dan kun je een rand in brand steken en zien hoe het brandt. Als het synthetisch is, zal de rand krullen en verharden. Als het natuurlijk is, zal het smeulen en knapperig worden als het eenmaal is verbrand. Eerlijke waarschuwing, dit is een truc die alleen thuis moet worden gedaan, door een volwassene in een veilige omgeving.

baby op satijn

Je hoeft misschien alleen maar te weten hoe je de redenen kunt begrijpen waarom mensen verschillen tussen zijde en satijn beargumenteren voor af en toe winkelen, maar het is kennis die je op de lange termijn geld kan besparen. Of je wint de jackpot, als je toevallig een trivia-avond vindt waar het weten van zijde een materiaal is en satijn een weefsel het winnende antwoord blijkt te zijn. Hoe dan ook, we hopen dat u deze informatie gebruikt om uw kast gevuld te houden met kwaliteitsstukken die u gemakkelijk jarenlang kunt onderhouden.

Vergeet niet om zorg voor je zijden kleding goed met ons assortiment van kleding mot vallen.

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.