Soorten wasmachines uitgelegd

Als je op zoek bent naar een wasmachine, weet je dat het overweldigend is. Er zijn front load machines, stapelbare machines, top load wasmachines, enzovoort. Hoe bepaal je het beste type of de beste maat wasmachine die je voor je huishouden kunt kopen?

Vandaag bespreken we de verschillende soorten wasmachines, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen over welke machine het beste bij u past.

Inhoudsopgave
  • Soorten wasmachines
  • Voors en tegens van voorlader versus bovenladerwassers
  • Extra wasmachinefuncties
  • Welke maat wasmachine heb ik nodig?
  • Meest betrouwbare wasmachinemerken
  • Wat is de gemiddelde levensduur van een wasmachine?
  • Verschillende soorten drogers

Soorten wasmachines

De meeste wasmachines zijn een wasmachine voorlader of een toplaadwasser. Hier is een overzicht van de verschillende soorten wasmachines die beschikbaar zijn.

Voorladers

Gesloten voorlader wasmachine

Voorlader wasmachines hebben een deur in het voorpaneel waardoor ze van voren kunnen worden geladen. Alle voorladers zijn zeer efficiënt, wat betekent dat ze efficiënter zijn in hun gebruik van water en stroom.

Ze hebben ook de neiging om beter te zijn in het schoonmaken van je wasgoed en het verwijderen van moeilijke vlekken. Het lage gebruik van water en stroom betekent echter dat de wascycli langer zijn, meestal tussen de 75-120 minuten. De voorladers zullen ook meer vocht uit de kleding verwijderen dan een standaard top load machine, wat betekent dat je kortere droogtijden hebt.

Voorladers hebben de neiging om te trillen als de lasten uit balans raken. Ze kunnen ook gevaarlijk zijn voor kleine kinderen, omdat ze in de wasmachine kunnen kruipen.

Schimmel kan een probleem zijn met voorladers, dus u moet elke maand op de hoogte blijven van het schoonmaken van uw voorlader wasmachine. Zorg er ook voor dat je de deurpakking afveegt nadat je klaar bent met het wassen van de was voor de dag om te voorkomen dat schimmel, meeldauw en bacteriën zich ophopen.

Voorlader wasmachines zijn meestal duurder dan top load machines.

Compacte voorladers

Productafbeelding van de evenaar 1.6 cu.ft. Compacte wasmachine met Winterize in wit

Compacte ringen zijn smal, meestal niet meer dan 24 inch breed, maar de hoogte en diepte van de compacte ringen kunnen variëren. Dit betekent dat de capaciteit van de wasmachine beperkt is.

Compacte wasmachines kunnen worden gestapeld om vloeroppervlak te besparen, maar het matchen van een compacte wasmachine met een gasdroger is geen optie. Er zijn alleen compacte elektrische drogers beschikbaar.

De meeste compacte ringen zijn voorladers. Het zijn kleine en dure machines. De cyclustijden zijn meestal langer, vooral als uw droger geen ventilatieopening heeft.

Stapelbare wasmachine-drogers

Stapelbare wasmachine-drogers zijn stand-alone machines die op elkaar kunnen worden geïnstalleerd. U moet er eerst voor zorgen dat ze compatibel zijn om ervoor te zorgen dat ze veilig worden gestapeld zonder te vallen.

Hierdoor kunt u ruimte vrijmaken in uw wasruimte, omdat ze veel gemakkelijker overal in te persen zijn met een kleinere voetafdruk. De stapelbare wasmachine-drogers hebben echter beperkte capaciteiten, zodat ze niet zoveel was kunnen bevatten als de grotere machines.

Top Load Ringen

Vrouw die kleding in de bovenste wasmachine plaatst

Top load wasmachines zijn de classic wasmachine ontwerp met een deur in het bovenste paneel. De meeste wasmachines met bovenlader gebruiken een cilindrisch roerwerk in het midden van het bad.

High Efficiency (HE) top load washers hebben een waaier voor een zachtere en efficiëntere wasbeurt, hoewel u nu HE top load washers kunt vinden met een roerwerk of een waaier.

Agitator

De bovenste wasmachine met roerwerk is een basisontwerp dat al tientallen jaren bestaat. Het is niet de meest efficiënte wasmachine, maar het is snel. De meeste wascycli duren gemiddeld ongeveer 35-65 minuten.

Het roerwerk kan ruwer zijn op uw kleding, luidruchtiger dan een front load machine, en kan ook zwaar vervuilde items niet reinigen. U hoeft zich echter geen zorgen te maken over trillingen.

De bovenlader wasmachine met een roerwerk verwijdert meestal niet zoveel vocht uit de kleding tijdens de centrifuge, dus de droogtijd is vaak langer.

De traditionele top load wasmachine met een roerwerk is meestal minder duur.

Waaier

De top load wasmachine met een waaier is een nieuwer ontwerp dan een met een roerwerk. De waaier werkt door de kleding tegen elkaar te wrijven om ze schoon te maken. Dit resulteert in een diepere reiniging die bijna net zo effectief is als een front load wasmachine.

De waaier is ook zachter voor kleding dan een machine met een roerwerk. U zult echter merken dat de wascycli langer zijn en tussen de 60-80 minuten duren vanwege de lage waterstanden.

Een wasmachine met een waaier verwijdert het meeste vocht uit de kleding, waardoor de tijd die nodig is in de droger wordt verkort. Deze machines zijn stiller dan een top load wasmachine met een roerwerk en trillen niet zoals een front load machine.

De lage waterstanden, lange wastijden en snelle beweging van de waaier kunnen ervoor zorgen dat uw wasgoed in de knoop raakt. Deze machines kunnen ook uit balans raken, vooral als u waterdichte items wast.

Hoogrenderende ringen

Vrouw die de wascyclus van een hoogrendementssproeier voorlader instelt

Hoogefficiënte wasmachines gebruiken minder water en elektriciteit om je kleding te wassen. De meeste nieuwe machines zijn hoogrenderende machines.

U moet een gespecialiseerd wasmiddel gebruiken in een zeer efficiënte wasmachine om te voorkomen dat overmatig sop uw machine beschadigt. Soms is een extra spoeling nodig tijdens de wascyclus om ervoor te zorgen dat alle resten van het wasmiddel worden verwijderd.

U moet meer tijd plannen voor onderhoud en het reinigen van uw wasmachine omdat deze minder water verbruikt. Het vuil en de reinigingsmiddelresten mogen tijdens de spoelcyclus niet worden weggespoeld.

Geïntegreerde wasmachines

Ingebouwde geïntegreerde wasmachine in een zwarte moderne keuken

Een geïntegreerde wasmachine past tussen uw keukenkasten en is ontworpen om een kastdeur voor hen te hebben. Hierdoor kan de machine opgaan in de rest van de keukenkastjes zodat het eruit ziet als een normale kast.

De onderkant en poten zijn naar achteren geplaatst zodat een steunplank langs de basis voor de machine kan lopen. De machine is ontworpen om aan de achterkant ruimte te hebben voor leidingen en slangen en om in lijn met de kasten te passen. Wanneer u uw kastdeur sluit, weet niemand dat er een wasmachine in uw keuken staat.

De geïntegreerde ringen zijn iets dunner, korter en ondieper dan een vrijstaande machine, zodat ze kleinere laadmaten hebben dan andere wasmachines. Er zijn niet veel geïntegreerde machines beschikbaar, dus u hebt geen grote selectie om uit te kiezen.

Commerciële wasmachines

Open commerciële voorladerwasser

Commerciële wasmachines zijn ontworpen om zwaar commercieel gebruik te weerstaan. Ze hebben een hoger prijskaartje dan een persoonlijke machine en worden vaak ook geleverd met een langere garantie.

Semi-automatische wasmachines

Semi-automatische wasmachines hebben dubbele kuipen, een wastobbe en een spoel / droog bad. Elk bad is ontworpen om een specifieke taak te ondersteunen. Dus de wastub is waar je de kleding vult met water en afwasmiddel toevoegt. Wanneer het klaar is, verplaats je de kleding handmatig naar het spoelbad voor de spoel- en droogcyclus.

De semi-automatische machine verbruikt minder water dan een volautomatische wasmachine, maar is niet zo efficiënt in het reinigen van kleding. Het neemt ook meer ruimte in beslag dan een volautomatische wasmachine.

Volautomatische wasmachines

Productafbeelding van de Giantex draagbare wasmachine, volautomatische wasmachine en droger combo, met ingebouwde pompafvoer 8 LBS capaciteit compact Laundry Wasmachine Spinner voor Appartement RV Dorm

De volautomatische wasmachines hebben slechts één bad. U voegt de was toe en verwijdert deze vervolgens wanneer de wascyclus is voltooid. Op deze manier hoeft u zich geen zorgen te maken over wie de was doet en welke de droging doet.

De fasen worden automatisch voltooid om u de perfecte wasbeurt te geven. Het zal echter meer energie verbruiken dan een semi-automatische wasmachine.

Voors en tegens van voorlader versus bovenladerwassers

Front-load wasmachines verbruiken minder water en elektriciteit terwijl ze je kleding reinigen. Ze hebben ook de neiging om beter te zijn in het verwijderen van zware vlekken en zijn zachter voor je kleding. Ze kunnen trillen als de lading uit balans raakt en hebben waarschijnlijk meer last van schimmel en meeldauw.

Met een wasmachine met een bovenlader kunt u de trommel vullen met meer water om uw kleding een diepere week te geven. De top load wasmachine heeft een snellere wascyclus dan een front load wasmachine. Het kan echter zijn dat het niet zoveel vocht uit uw wasgoed verwijdert, wat een langere tijd in de droger nodig heeft om uw kleding te drogen.

Extra wasmachinefuncties

Wanneer u op zoek bent naar een wasmachine, zijn er een paar functies die u misschien wilt controleren om ervoor te zorgen dat uw nieuwe machine bevat. Hier is een lijst met enkele populaire wasmachinefuncties om te overwegen.

Capaciteit

Een van de eerste functies die u wilt overwegen wanneer u op zoek bent naar een nieuwe wasmachine, is wat voor soort capaciteit deze heeft. Als u een groot huishouden heeft met meer dan 5 personen, hebt u een wasmachine met een grotere capaciteit nodig met een capaciteit van meer dan 4,5 cu ft.

Een klein huishouden van één of twee personen heeft alleen een kleine wasmachine nodig met minder dan 3 cu ft capaciteit.

Roestvrij stalen kuip

Er zijn drie hoofdtypen kuipen beschikbaar voor wasmachines. Je vindt er geëmailleerde vaten, plastic vaten en roestvrijstalen vaten.

De geëmailleerde vaten zijn met porselein beklede stalen vaten. Ze houden goed stand tot het glazuur spaandert door ritsen of metalen knopen. Op dit punt kan het staal in de trommel beginnen te roesten.

Plastic vaten zijn duurzamer, maar na blootstelling aan hoge temperaturen kunnen ze kromtrekken. Ze kunnen gekleurd worden of haken en ogen ontwikkelen die uw kleding kunnen beschadigen.

Roestvrijstalen kuipen worden beschouwd als het beste type trommel. Ze roesten niet en zijn krasbestendig, zodat ze geen haken en ogen of ruwe plekken ontwikkelen.

Automatische dispensers

Automatische dispensers geven een afgemeten hoeveelheid wasmiddel, bleekmiddel of wasverzachter af op het ideale moment tijdens de cyclus, zodat u niet over uw machine hoeft te staan om deze op het juiste moment toe te voegen. Sommige automatische dispensers bevatten een maand aan wasmiddel dat het wasproces vereenvoudigt.

Automatische load sensing

Met de automatische load sensing-functie kan uw wasmachine de grootte van de lading in de machine detecteren. Het vult de trommel dan automatisch met de juiste hoeveelheid water. Deze functie bespaart u talloze uren staren naar de was in uw wasmachine en vraagt zich af welke grootte van de lading u moet gebruiken om uw kleding te wassen.

Automatische temperatuurregeling

De automatische temperatuurregeling zorgt ervoor dat uw water op de juiste temperatuur is, niet te warm en niet te koud. Als het water dat in het bad komt niet de juiste temperatuur heeft, zal de wasmachine de verhoudingen van het warme en koude water aanpassen totdat het waswater op de juiste temperatuur is.

Dit is een handige functie als de koudwaterkraan tijdens de wintermaanden ijskoud wordt.

Besturingselementen

Met digitale bedieningselementen en displays kunt u cyclusinstellingen programmeren. Op deze manier kunt u uw favoriete instellingen in de machine programmeren, zodat u alleen maar op een knop hoeft te drukken om te starten.

Als u een eenvoudiger proces wilt of een machine die niet hoeft te worden geprogrammeerd, kunt u een machine kiezen met een draaiknop of drukknoppen.

Extra spoelen

Met de extra spoelcyclus kunt u het overtollige wasmiddel wegspoelen. Dit is handig als u wasmiddelresten op uw kleding ontdekt of als iemand in uw huishouden gevoelig is voor wasmiddelen of geuren. Je kunt de extra spoeling gebruiken om ervoor te zorgen dat je kleding wasmiddelvrij is.

Smart Phone-functies

Met de smartphonefuncties kunt u uw wascycli bedienen, bewaken en aanpassen vanaf een mobiel apparaat. Het stuurt u ook een bericht als de lading uit balans raakt of wanneer deh cyclus is voltooid.

Welke maat wasmachine heb ik nodig?

Een typische familie van 4 heeft een standaardtrommel nodig met afmetingen rond 3-4,5 cu ft. Deze grootte van de trommel zal 12-16 pond wasgoed bevatten. Als je een klein huishouden hebt met slechts één of twee personen, zoek dan naar een kleine trommel van 1-3 cu ft.

Een groot huishouden met 6 of meer mensen heeft een grote trommel van 4,5-6 cu ft nodig met de mogelijkheid om 20 of meer kilo wasgoed te wassen.

Misschien vind je dit ook interessant
Volwassen paar dat een wasmachine kiestWelke maat wasmachine heb ik nodig voor mijn gezin?

Meest betrouwbare wasmachinemerken

Whirlpool, Samsung en LG zijn meestal de best beoordeelde en betrouwbare wasmachinemerken. Ze hebben de neiging om minder serviceoproepen nodig te hebben dan andere merken (1).

Wat is de gemiddelde levensduur van een wasmachine?

De gemiddelde levensduur van een wasmachine ligt meestal rond de 10 – 11 jaar.

Verschillende soorten drogers

Het is gebruikelijk om wasmachines en drogers tegelijkertijd op te halen wanneer u op zoek bent naar een nieuwe wasmachine. Hier zijn een paar verschillende soorten drogers die u kunt overwegen om aan te schaffen.

Gasdrogers

Een gasdroger gebruikt aardgas of propaan om de warmte en elektriciteit te produceren die nodig is om een droger van stroom te voorzien, in tegenstelling tot een elektrische droger die elektriciteit gebruikt.

Geventileerde drogers

Een geventileerde droger maakt gebruik van gasverbranding of een elektrisch verwarmingselement om de lucht te verwarmen. De opgewarmde lucht wordt in de beker gestuurd waar het om de kleding waait. De vochtige lucht wordt vervolgens verdreven door een buitenopening.

Een ventilatorloze droger gebruikt geen ventilatieopening omdat de hete lucht wordt gerecycled.

Condensdrogers

Een condensdroger is een ontluchtingsdrogersysteem. De lucht wordt verwarmd door de condensor. De warme lucht komt vervolgens in de beker om vocht uit de kleding te verwijderen voordat hij terugkeert naar de condensor.

In de condensor wordt de warme, vochtige lucht afgekoeld en opnieuw opgewarmd. De waterdamp condenseert en loopt door een kuip om in een container te worden opgevangen. De container moet handmatig worden geleegd.

De opgewarmde droge lucht wordt vervolgens weer door de beker gerecirculeerd. De condensdrogers zijn iets energiezuiniger dan standaard geventileerde drogers omdat het dezelfde lucht hergebruikt.

Het is ook gemakkelijker voor uw kleding omdat de machine koeler werkt dan een geventileerd model, waardoor uw kleding niet te veel wordt overdroogd.


Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   hoe binnenkant raam auto schoonmaken