Tips voor steenmarter verjagen

Steenmarters kunnen voor veel overlast zorgen in en rondom het huis. Deze slimme en behendige dieren zijn op zoek naar een warme en veilige plek om te nestelen en vinden die vaak op zolders, in spouwmuren of onder motorkappen van auto’s. In dit artikel geven we je verschillende tips om steenmarters te verjagen en helpen we je om deze ongenode gasten te weren.

steenmarter verjagen

Wat is een steenmarter?

Een steenmarter is een klein roofdier dat behoort tot de familie van de marterachtigen. Ze hebben een lengte van ongeveer 45 tot 50 centimeter en een gewicht van 1 tot 2,5 kilogram. Steenmarters zijn nachtdieren en staan erom bekend dat ze zeer behendig en nieuwsgierig zijn.

Waarom zijn steenmarters een probleem?

Steenmarters kunnen aanzienlijke overlast veroorzaken. Ze kunnen schade aanrichten aan isolatiematerialen, bedrading en leidingen. Ook kunnen ze lawaai maken door te krabben, knagen en springen. Daarnaast kunnen ze een onaangename geur verspreiden door hun uitwerpselen en urine.

Hoe herken ik een steenmarter?

Steenmarters hebben een onderscheidend uiterlijk. Ze hebben een bruine vacht, een witte keel en een lange, donzige staart. Als je schade in huis vindt, zoals doorgeknaagde kabels of geïsoleerde plekken, kan dit wijzen op de aanwezigheid van een steenmarter.

Wat zijn de tekenen van een steenmarter in huis?

Enkele tekenen dat je een steenmarter in huis hebt kunnen zijn: lawaai ’s nachts, een sterke geur, uitwerpselen op zolder of in de tuin en schade aan leidingen en kabels.

Waarom kiezen steenmarters jouw huis uit?

Steenmarters zijn op zoek naar een warme en veilige plek om te nestelen. Jouw huis biedt bescherming tegen roofdieren en de elementen, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor een steenmarter.

Lees ook:   hoe vaak racefiets schoonmaken

Steenmarters in de tuin

Steenmarters kunnen ook in de tuin voor problemen zorgen. Ze kunnen bijvoorbeeld graven in gazons, bloemperken verstoren en kippen of konijnen aanvallen.

Wat doen steenmarters in de tuin?

In de tuin kunnen steenmarters graven, planten verstoren en andere dieren aanvallen. Ze zijn vooral ’s nachts actief en zijn op zoek naar voedsel en een veilige plek om zich te nestelen.

Hoe kan ik steenmarters verjagen?

Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken om steenmarters te verjagen. Deze variëren van eenvoudige huismiddeltjes tot meer complexe en kostbare oplossingen.

1. Gebruik een steenmarterverjager

Een steenmarterverjager is een apparaat dat ultrasone geluiden uitzendt die steenmarters onaangenaam vinden. Deze apparaten kunnen helpen om steenmarters te verjagen.

2. Maak je huis en tuin onaantrekkelijk voor steenmarters

Zorg ervoor dat er geen gemakkelijke toegangspunten zijn voor steenmarters. Sluit openingen en gaten af en verwijder mogelijke voedselbronnen.

3. Gebruik natuurlijke afschrikmiddelen

Sommige natuurlijke geuren, zoals mottenballen of bepaalde planten, kunnen steenmarters afschrikken. Let wel op dat sommige van deze middelen ook andere dieren of huisdieren kunnen afschrikken.

Conclusie

Steenmarters kunnen voor veel overlast zorgen, maar er zijn verschillende manieren om deze dieren te verjagen. Het belangrijkste is om te zorgen dat je huis en tuin niet aantrekkelijk zijn voor steenmarters. Gebruik indien nodig steenmarterverjagers of natuurlijke afschrikmiddelen. En als je twijfelt of de overlast te groot is, schakel dan een professional in.

Veelgestelde vragen

1. Zijn steenmarters gevaarlijk?

Steenmarters zijn in principe niet gevaarlijk voor mensen. Ze kunnen echter wel schade aanrichten aan je huis of tuin.

Lees ook:   Verzorging van wollen kleding

2. Hoe snel kunnen steenmarters zich vermenigvuldigen?

Een steenmarter kan tot twee keer per jaar jongen krijgen, met gemiddeld twee tot vier jongen per worp.

3. Wat trekt steenmarters aan in mijn huis?

Steenmarters worden aangetrokken door de warmte en veiligheid die een huis biedt. Ze kunnen ook aangetrokken worden door voedselbronnen, zoals kleine knaagdieren of vogels.

4. Werken ultrasone steenmarterverjagers echt?

Ja, ultrasone steenmarterverjagers kunnen effectief zijn in het afschrikken van steenmarters. Ze zijn echter niet 100% effectief en kunnen het beste worden gebruikt in combinatie met andere methoden.

5. Wanneer zijn steenmarters het meest actief?

Steenmarters zijn voornamelijk ’s nachts actief, hoewel ze ook in de vroege ochtend en late namiddag actief kunnen zijn.