Waarom is voedsel hygiëne zo belangrijk ?

Waarom is voedsel hygiëne zo belangrijk ?

Voedsel hygiëne is belangrijk en essentieel om ervoor te zorgen dat uw klanten, bezoekers en familie veilig kunnen eten. Stelt u zich eens voor dat één van uw gasten ziek wordt van eten dat door u is bereidt. Zowel Thuis als in uw bedrijf is dat geen leuke ervaring.

Wist u dat er in Nederland naar schatting 500.ooo tot 2 miljoen voedselvergiftigingen per jaar opgelopen worden ? Wist u dat overlast van ongedierte vaak te wijten is aan slechte hygiëne ?

Slechte hygiënische procedures zijn daar de oorzaak van. Geen controlelijsten en geen hygiëneplan. Dit terwijl in alle bedrijven waar met voedsel wordt gewerkt, minimaal een hygiënecode of een HACCP plan wettelijk gehanteerd moet worden. Thuis hoeft dat natuurlijk niet, maar dat wil niet zeggen dat je thuis niet op de hygiëne hoeft te letten.

Schadelijke bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers kunnen voedsel behoorlijk besmetten waardoor de voedselveiligheid in gevaar komt. Voedsel kan besmet raken door het te lang buiten de koeling te laten liggen, maar kan ook besmet worden door ongedierte zoals muizen, ratten, vliegen en kakkerlakken.

Voedselvergiftiging kan hele nare gevolgen hebben. Kleine kinderen en oude mensen kunnen er zelfs aan overlijden. Deze mensen hebben minder weerstand en zijn meer vatbaar voor voedselvergiftiging. Daarom is voedsel hygiëne zo belangrijk ?

Hoe hou je voedsel veilig en hygiënisch ?

  1. Zorg dat werkplekken en ruimtes schoon zijn.
  2. Goede persoonlijke hygiëne van medewerkers.
  3. Juiste bereiding van het voedsel.
  4. De juiste bereidingstemperatuur.
  5. Voorkomen van kruisbesmetting.
  6. Voedsel niet te lang buiten koeling laten staan.
  7. Werk met verse grondstoffen.
  8. Laat geen voedsel onbeschermd ergens staan.
  9. Maak na het werk zeer goed schoon.
  10. Werk met schone materialen.

Het lijken allemaal voor de hand liggende disciplines, maar het tegenovergestelde is waar in de praktijk.

Wat is kruisbesmetting ?

Kruisbesmetting is het transport van bacteriën voornamelijk van voedsel of materialen op andere voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld een snijmachine wordt niet goed schoon gemaakt na het werk. De volgende morgen worden er vrolijk vleeswaren op gesneden voor het ontbijt. De bacteriën die op de machine zitten kunnen de nieuwe verse vleeswaren besmetten, met mogelijk voedselvergiftiging als gevolg.

Kruisbesmetting is een belangrijke oorzaak van voedselvergiftiging.  Sla nooit geen bereide en rauwe producten bij elkaar op. Was altijd je handen goed voordat je aan voedselbereiding begint. Werk met aparte snijplanken voor rauw en bereide producten.

Heeft u plaatsen die u niet goed schoon krijgt, of ziet u het niet meer door bedrijfsblindheid, of wilt u gewoon een keer een second opinion van De Hygiëne Expert ? Nodig mij dan uit voor een geheel vrijblijvende Hygiëne Check. Het is gratis en ik weet zekere dat u er iets mee kunt. De vraag is of u het ook doet.  Ik zeg u eerlijk en open hoe de situatie is, maar altijd met de insteek dat uw bedrijf er beter van wordt, want dat is waar ik voor ga.

contact de hygiene expert

 

social position

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.