Top 10 dweiltips voor schone vloeren

Heb je je net gerealiseerd dat niemand je ooit heeft geleerd hoe je correct moet dweilen? Het is echt iets dat ze op school zouden moeten leren.

Als je op zoek bent naar dweiltips en hacks, ben je bij ons aan het juiste adres. Dweilen moet deel uitmaken van je wekelijkse schoonmaakroutine, dus we laten je de touwen zien.

Het is niet het meest opwindende ding ter wereld, maar onze suggesties zullen dit karwei gemakkelijk en effectief maken.


Top 10 Dweiltips

Hier zijn 10 bewezen manieren waarop je je dweilwerk kunt verbeteren.

1. Stofzuig eerst

Een van de beste manieren om ongerepte vloeren te bereiken, is door eerst te stofzuigen. Het verwijderen van los vuil maakt dweilen effectiever, omdat dweilen niet zijn ontworpen om stukken puin vast te houden.

De zuigkracht van de stofzuiger kan in hoeken en gaten komen en stof oppikken waar je niet bij kunt.

Wees voorzichtig met welke stofzuiger je gebruikt als je hardhouten vloeren hebt – rechtopstaande stofzuigers kunnen je vloer beschadigen. Je kunt het beste een busstofzuiger gebruiken zonder een roterende klopperbalk. Je kunt ook kiezen voor een steelstofzuiger, die licht van gewicht is en over de vloer kan glijden.

2. Kies een Microfiber Mop

Vrouw die de vloer van de woonkamer schoonmaakt met microvezel dweil

Er is een enorme verscheidenheid aan dweilkoppen. Van katoen tot synthetische materialen, je vraagt je misschien af welke het beste is.

We raden een microvezel dweil aan vanwege zijn veelzijdigheid. Het is geschikt voor de meeste harde vloeren. Bovendien kun je het gebruiken voor nat en droog dweilen.

Microvezel kan 99 procent van de microben verwijderen (1). Hiermee kunt u de vloer ontsmetten voor kinderen en huisdieren.

Let op

Zorg ervoor dat u een droge microvezel dweil gebruikt voor niet-afgedichte houten vloeren. Het is het beste om een eenvoudige microvezel dweil te gebruiken om kleine vuildeeltjes af te stoffen en te verzamelen.

Vocht kan hout beschadigen, waardoor het uitzet en zelfs gaat schimmelen. Als het hout echter is afgedicht, zou dit goed moeten zijn. De kit creëert een barrière tegen vocht.

3. Herbruikbare Mop Pads zijn economisch

Wegwerp dweilpads zijn gemakkelijk te gebruiken, maar ze zijn op de lange termijn behoorlijk duur. Bedenk hoe vaak je je vloeren dweilt – de meeste gezinnen gaan snel door een roedel.

U kunt geld besparen door te kiezen voor herbruikbare dweilpads. Ze zijn meestal gemaakt van microvezel of katoen, zodat je ze met de hand of in de machine kunt wassen. Als u milieubewust bent, zult u ook gemoedsrust genieten, wetende dat u uw ecologische voetafdruk verkleint.

Let op

Om de ziektekiemen te doden, kunt u met succes dweilpads desinfecteren op 140 graden Fahrenheit (2). U moet het gebruik van bleekmiddel of wasverzachters vermijden bij het wassen om te voorkomen dat de vezels worden beschadigd.

Sommige materialen kunnen in de droger worden gedroogd op een lage stand. Drogen is essentieel om bacteriegroei te voorkomen. Als het niet in de droger kan worden gedroogd, droog het dan aan de lucht plat of hang het aan de lijn.

Lees ook:   hoe kan ik mijn matras schoonmaken

4. Maak een zelfgemaakte vloerreiniger

Als u een dweil en emmer gebruikt, kan een reinigingsoplossing de vloeren ontsmetten. Maar als u jonge kinderen en huisdieren heeft, wilt u misschien schoonmakers met agressieve chemicaliën vermijden.

Waarom probeer je niet thuis je eigen oplossing te maken? U hoeft niet altijd een fortuin uit te geven aan mooie vloerreinigingsoplossingen. Doe-het-zelfreinigers zijn veiliger en goedkoper.

Azijn is bijvoorbeeld van nature effectief in microbiële reductie (3). Het bevat azijnzuur, dat uw vloer kan desinfecteren en ontgeuren.

Huishoudelijke schoonmaakazijn bevat ongeveer vijf procent azijnzuur. Dit kan ongeveer 80 procent van de bacteriën doden. In het bijzonder kan dit eenvoudige ingrediënt Salmonella, E. coli en anderen doden (4).

Een studie wees zelfs uit dat moutazijn het griepvirus kan doden en kan voorkomen dat het zich verspreidt (5). Er is echter één ding om in gedachten te houden als je azijn gaat gebruiken in je zelfgemaakte reinigingsoplossing. Je moet ervoor zorgen dat het goed verdund is.

Let op

Vanwege de zuurgraad kan het uw vloer beschadigen en de afwerking dof maken als deze te geconcentreerd is. Een goede verdunningsverhouding is één kopje gedistilleerde witte azijn per liter water. Deze oplossing is geschikt voor linoleum-, tegel- en vinylvloeren.

U kunt er ook voor kiezen om specifieke essentiële oliën toe te voegen voor een aangename, verfrissende geur. Maar sommigen maken ook goede schoonmakers. 10-15 druppels per gallon is genoeg.

Citroen heeft antibacteriële eigenschappen. Het kan S. carnosus, E. gergoviae en E. amnigenus remmen (6). Deze bacteriën worden vaak gevonden in keukens van voedselbederf.

Tea tree is ook een goede keuze omdat het E. coli, S. longontsteking en H. influenzae kan doden (7).

Wees voorzichtig als je huisdieren hebt, want veel essentiële oliën zijn giftig voor hen.

5. Maak twee passen over een gebied

Je wilt niet de hele dag met je dweil aan hetzelfde oppervlak schrobben. De beste manier is dus om eerst in kleine secties te werken en je op één gebied te concentreren.

U kunt de regel van twee gangen volgen. De eerste pas moet krachtig zijn om al het vuil en stof van je vloer te vangen. De tweede pas reinigt en polijst het oppervlak.

Lees ook:   HG oven, grill en barbecuereiniger

Als je meer hardnekkige vlekken hebt, heb je misschien een extra pas en een beetje elleboogvet nodig.

6. Gebruik een Spray Mop voor snelheid

een spray mop

Om het dweilproces te versnellen, kunt u de spuitmop uitproberen. U hoeft geen zware emmer mee te nemen, omdat er een geïntegreerde sproeifunctie is om de vloeren nat te maken.

Naast dat ze licht van gewicht zijn, zijn spuitmoppen geschikt voor tegel-, linoleum- en laminaatvloeren. Gewoon spuiten en gaan. Dit betekent een diepe reiniging, maar met minder inspanning.

7. Spoel en wring je dweil vaak

een rood-witte spin mop en emmer

Wat heeft het voor zin om je vloer schoon te maken met een vieze dweil? Echt, het verspilt je tijd. Dit is precies wat je doet als je je dweil niet regelmatig uitspoelt terwijl je aan het schoonmaken bent.

U loopt het risico vuil en puin over uw vloer te verspreiden. Het duurt maar een seconde om je dweil in het schone water te dompelen en vervolgens uit te wringen. Een spinemmer kan het wringen voor je doen.

8. Begin in de hoek

Wanneer je helemaal klaar bent om te beginnen met dweilen, begin je in de hoek die het verst van de uitgang van de kamer ligt. Dit voorkomt dat u over schone vloeren loopt wanneer u de kamer moet verlaten. Werk gewoon achteruit.

Als je ergens anders begint, moet je over de natte vloer lopen die je net hebt geschrobd. Hierdoor kunnen je voeten nat worden. Bovendien kan vuil van je sokken, slippers of schoenen zich verspreiden naar de vloer. Je een weg banen naar de deur geeft je een snelle uitgang.

9. Vermijd letsel met een verstelbare handgreep

Je denkt misschien dat dweilen geen inspannende of gevaarlijke taak is. Maar wist je dat dweilen de op één na belangrijkste oorzaak van letsel is als het gaat om schoonmaken? Met name dweilen kan leiden tot rugpijn en peesontsteking. (8).

Sommige dweilen zijn ontworpen om one-size-fits-all te zijn. Maar het probleem is dat niet iedereen even lang is. Als je een dweil gebruikt die te kort is, weet je het omdat je rug pijn zal doen!

Wees op je hoede voor verstelbare dweilen. Bepaalde modellen hebben een telescopische paal die je aan verschillende lengtes kunt aanpassen. Op deze manier kunt u de juiste lengte voor uw lengte vinden en rugpijn voorkomen.

Een andere goede manier om te voorkomen dat je de verkeerde spieren gebruikt om te dweilen, is door je te concentreren op het gebruik van je armen voor beweging. Dit kan ook helpen om schouder- en rugklachten te voorkomen.

Lees ook:   mechanische ventilatie schoonmaken hoe vaak

10. Gebruik een Stoom Mop voor voegen

Hoe zit het met het voegen tussen tegels? Voegen is berucht om het herbergen van vuil en bacteriën, omdat het niet glad is. Het kan ook een voedingsbodem zijn voor schimmel en vuil als je het niet goed schrobt.

Veel schoonmaakmiddelen beweren dat ze voegen kunnen desinfecteren en het er zo goed als nieuw uit kunnen laten zien. Hoewel dit waar kan zijn, bevatten ze vaak giftige ingrediënten, zoals bleekmiddel.

Het goede nieuws is dat je in plaats daarvan een stoommop kunt gebruiken. Dit apparaat staat bekend om zijn natuurlijke kiemdodende en ontsmettende vermogen. Je hoeft het alleen maar te vullen met water en het is klaar om te gaan – geen chemicaliën nodig.

Studies hebben aangetoond dat stoom NDM-1 Klebsiella, VRE en MRSA binnen vijf seconden kan doden (9).

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet je je vloeren dweilen?

Je moet je vloeren één keer per week dweilen, maar als je veel bezoekers of kinderen en huisdieren hebt, moet je misschien vaker schoonmaken.

Wat moet je niet doen bij het dweilen?

U mag geen hardhouten vloeren dweilen, vuil water in de gootsteen gieten of uw airconditioning aan laten staan. Het overtollige vocht zal in de luchtkanalen terechtkomen en schimmel en meeldauw veroorzaken. Open in plaats daarvan ramen en deuren om de luchtstroom te verbeteren.

Is het beter om te dweilen met warm water of koud water?

Het is beter om met koud water te dweilen omdat het minder snel je vloer beschadigt. Gebruik alleen warm water op verhardinges zoals marmer dat de hitte aankan.

Moet ik water koken om te dweilen?

Je moet geen water koken om te dweilen omdat het de vloer kan beschadigen. Het is beter om koud water te gebruiken gemengd met een geschikte reiniger om bacteriën te doden en uw vloer schoon te maken.

Moet je de vloer drogen na het dweilen?

U moet uw vloer drogen na het dweilen om watermerken en strepen te voorkomen. Sommige oppervlakken zijn waterbestendiger en kunnen op natuurlijke wijze worden gedroogd, waardoor drogen een keuze is in plaats van een noodzaak. Als u een laminaat- of hardhouten vloer heeft, voorkomt het verwijderen van vocht kromtrekken.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?