Wat eten motten?


Wat eten motten

Dat is geen harige vlinder die je ziet. Dat is een mot, en hoewel de soort verwant is aan vlinders, hebben ze een heel ander dieet en levensduur. Maar met naar schatting 160.000 soorten motten over de hele wereld (wow!), hoe antwoorden we eenvoudig; wat eten motten? Nou, het is eigenlijk vrij eenvoudig als we naar volwassen motten kijken. Daarna wil je misschien wat aantekeningen maken!

Het Mottendieet

Je zou denken dat het basisdieet van elke mot je kostbare kleding was. Deze soorten motten zijn immers waarschijnlijk de meest beruchte soorten motten die we in ons dagelijks leven tegenkomen. Maar het is niet helemaal waar voor elke soort mot of zelfs elke fase van de levenscyclus van de mot.

Je zou ook geschokt kunnen zijn om te ontdekken dat volwassen motten niet degenen zijn die gaten in je kasjmier truien en dekens eten.

Dus wie is dat?

Mottenlarven.  Ze maken zich schuldig aan die gruwelijke daad. In feite hebben veel soorten volwassen motten niet eens de monden die nodig zijn om voedsel te consumeren. Hun taak is om ravage aan te richten door het fokken en leggen van eieren, waardoor meer mottenlarven ontstaan!

Het zijn dus de mottenlarven die het feest doen en vernietigen.

Alle voedingsstoffen die motten nodig hebben om te overleven vanaf het moment dat ze volwassen worden, worden geconsumeerd tijdens het larvale stadium. Dit is de reden waarom mottenlarven zo destructief zijn, omdat ze enorme hoeveelheden energie moeten verzamelen. Afhankelijk van de tijd van het jaar dat de eieren uitkomen, kunnen de larven hun transformatie in volwassenen vertragen, zodat ze meer energie kunnen verzamelen om te overleven.

voorraadkast mot larve

Het type mot bepaalt waar de motteneieren worden gelegd en wat de larven consumeren. Plantenetende motten leggen de eieren in de buurt van het soort boom of plant dat het grootste deel van hun dieet uitmaakt. Zodra de larven uitkomen, consumeren ze de overblijfselen van de eierschaal en gaan ze vervolgens naar de bladeren van de waardplant. In dit geval zullen de larven een week of zo non-stop eten en snel groeien.

Lees ook:   Rode wijn vlek | Hoe kunt u het beste rode wijn vlekken verwijderen?

Herinner je je de zeer hongerige rups nog? Het is niet zo ver van een nauwkeurige weergave van de feiten als je zou denken!

Larvale motten zijn behoorlijk hongerig! Voorraadkast, kleding en tapijtmotten hebben een enigszins verfijnd dieet – dit zijn enkele kieskeurige ongewenste gasten! Als het niet hun favoriete mix van keratine of eiwit is, zijn ze niet geïnteresseerd!

Nu zijn er enkele soorten motten waar de volwassen vliegende motten nectar, sap, bloed en andere vloeistoffen van planten en dieren kunnen drinken. Dit komt echter zelden voor.

De volwassen motten die huishoudens teisteren – voornamelijk voorraadkast, kleding en tapijtmotten – hebben geen monden. Dat wil niet zeggen dat ze van de haak zijn – het zijn tenslotte hun larven die je voedsel, zijden blouses en antieke tapijten vernietigen!

Wat eten motten in uw huis?

De meest voorkomende motten om uw huis te terroriseren zijn voorraadkast motten en webbing en casemaking motten. Zoals je misschien al geraden hebt, richten voorraadkastmotten zich op droge ingrediënten die in de keuken zijn opgeslagen. Ze zullen eieren leggen rond dingen zoals granen, gedroogde pasta en rijst, brood, Zaden, en cakemixen.

Aan de andere kant geven webbing motten en casemaking motten de voorkeur aan de vezels die in textiel worden aangetroffen. Je vindt deze motten tussen kleding, gordijnen, stoffering en Beddengoed. Wol, kasjmier, zijde en zelfs pluis zullen deze kledingmotten aantrekken.

  reinig keukenplanken met granen en granen in afgesloten potten

Welke materialen eten kledingmotten?

Kledingmotten zijn een soort mot die keratine, een soort structureel eiwit, uit natuurlijke vezels consumeert. Nogmaals, we willen benadrukken dat de volwassen kledingmot niet degene is die je shirts en truien opeet. De vrouwelijke kledingmot legt ergens tussen de 50 en 1.000 eieren op een kledingstuk dat is gemaakt van iets eetbaars voor mottenlarven.

Lees ook:   HG leerverfkit zwart Een 2e leven voor zitmeubels

Die gerichte stoffen zijn dierlijk, of wol, bont, kasjmier, zijde, angora, alpaca, en andere op keratine gebaseerde vezels. Indien beschikbaar, zullen kledingmotlarven ook achter de keratine in leer, veren en het haar gebonden in de stofkonijnen onder je bed gaan.

Interessant is dat katoen en synthetische materialen (polyester bijvoorbeeld) vaak veilig zijn voor de verwoestende kledingmotlarven. De reden hiervoor is het gebrek aan keratine. Dat gezegd hebbende, casemaking motten zullen soms de vezels in katoen gebruiken voor hun cocons. Je katoenen kledingstukken zijn dus niet helemaal ongevoelig voor door motten gemaakte schade.

  reinig keukenplanken met granen en granen in afgesloten potten

Welke soorten tapijt en tapijten eten motten?

Heb je knu tapijtmotten een zeer sterk reukvermogen hebben en in staat zijn om je meest kostbare Perzische tapijten op te snuiven? Je weet misschien niet eens dat dit ongedierte in je huis is aangetrokken totdat je gerafelde randen en gaten in je wollen tapijten begint te zien of de fladderende vleugels van de volwassen motten midden in de nacht hoort.

Rond de tijd dat je merkt dat je een tapijtmotprobleem hebt, hebben je tapijten en vloerkleden misschien al vreselijke schade opgelopen. De larven zijn klein en nauwelijks detecteerbaar, tenzij je ernaar op zoek bent, maar dat betekent niet dat ze de natuurlijke vezels van een tapijt niet binnen een paar maanden zullen consumeren.

Tapijtmotten zijn niet zo kieskeurig als hun doeketende neven en nichten. Ze kauwen gaten in wol en door de mens gemaakte vezels in razend tempo. Zolang er voldoende voedsel voor hen is, zullen tapijtmotten kauwen op tapijten en tapijten die bedekt zijn met huisdierbont en mensenhaar. Zorg ervoor dat je zo vaak mogelijk waden van huisdierenhaar opzuigt. Zelfs tapijten vervaardigd uit synthetische materialen zijn niet veilig. Als er stof of menselijk haar in de vezels gevangen zit, zullen de larven het opzoeken voor voeding.

Lees ook:   Hoe stoffen stoelen te reinigen (verwijder vlekken en diep reinigen)

Oh, en ken je die taxidermiedieren die jij of je partner op die jachtreis hebben gescoord? Denk nog eens goed na voordat je ze ophangt. Tapijtmotten houden er ook van om zich te voeden met oude dierenhuid. En die voedselvlek op het kleed die je nooit helemaal hebt opgestaan? Ja, als er nog eiwitten in zitten, is de kans groot dat de larven dol zullen zijn op dat deel van het tapijt.

mooi oosters tapijt

Motten eetgewoonten & diëten zijn zeer gevarieerd

Dus, wat eten motten? De meeste motten die je ziet fladderen eten helemaal niets. Het zijn de mottenlarven die alles verslinden wat hen in de weg staat. Wanneer volwassen motten hun eieren leggen, is het slechts een kwestie van tijd voordat de larven uitkomen en het voedsel gaan consumeren om te groeien. Kleding en tapijtmotlarven eten natuurlijke dierlijke vezels, terwijl voorraadkastmotlarven granen en droge bakingrediënten aanvallen.

Als u motten in uw huis ziet, is de volgende stap uitzoeken hoe u ze kunt verwijderen. De methoden van het wegwerken van tapijtmotten is anders dan kleding verdrijven en voorraadkast motten.

crème wollen trui met lavendel takjes

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.