Wat is de ideale binnenvochtigheid?

De luchtvochtigheid in uw huis is cruciaal voor uw algehele comfort. Een hoge luchtvochtigheid kan leiden tot schimmel en meeldauw. Te weinig vochtigheid daarentegen zal leiden tot een droge huid en mogelijk beschadigde meubels.

Het is essentieel om op de hoogte te zijn van de ideale luchtvochtigheid binnenshuis. Op die manier kunt u de juiste wijzigingen aanbrengen om uw comfort te verbeteren.

We zullen u laten zien wat de optimale luchtvochtigheid is en hoe u deze kunt meten. We zullen ook de beste manieren delen om vocht toe te voegen of te verwijderen om de beste luchtvochtigheid te bereiken.

Inhoudsopgave
 • Hoe de luchtvochtigheid binnenshuis te meten
 • Wat zijn optimale vochtigheidsniveaus?
 • Lage luchtvochtigheid binnenshuis
 • Hoge luchtvochtigheid binnenshuis
 • Veelgestelde vragen
 • Bevochtigen of ontvochtigen?

Hoe de luchtvochtigheid binnenshuis te meten

Tenzij je een zesde zintuig voor vochtigheidsniveaus hebt, vereist het bepalen van de exacte niveaus wat testen en misschien een hulpmiddel. Natuurlijk zijn er enkele veelbetekenende tekenen dat uw luchtvochtigheid binnenshuis uit de hand loopt (1):

 • Te veel vocht: Vroege symptomen zijn verneveling of condensatie op ramen en overmatig vocht. Een waarschuwingsbord is schimmel die begint te groeien op de muren en plafonds.
 • Lage luchtvochtigheid: Vroege tekenen zijn meestal verhoogde ervaringen met statische elektriciteit. Je zult op de lange termijn waarschijnlijk ook gedroogde of gebarsten verf en molenwerk zien.

Er zijn twee belangrijke manieren om de luchtvochtigheid binnenshuis te meten:

De IJsblokjes Test

De ijsblokjestest geeft je geen exact vochtigheidspercentage, maar het is snel en geeft je een algemeen idee.

Wat je nodig hebt

 • Een glas.
 • Drie ijsblokjes.
 • Water.

Wat je doet

 1. Kies een kamer: Kies een kamer in uw huis om de luchtvochtigheid te testen. U kunt elke plaats gebruiken, behalve de keuken en badkamer. Deze locaties geven je geen nauwkeurig idee omdat ze consequent water gebruiken.
 2. Leg de ijsblokjes: Doe de drie ijsblokjes in een drinkglas van normale grootte.
 3. Voeg water toe: Voeg voldoende water toe om de ijsblokjes te bedekken en roer het zachtjes.
 4. Verlaat de kamer: Nadat u het water hebt toegevoegd, laat u de kamer drie tot vier minuten staan.
 5. Controleer uw resultaten: Keer terug naar de kamer als de tijd om is. Als je druppeltjes aan de buitenkant van het glas ziet, is de luchtvochtigheid hoog. Als er absoluut geen condensatie is, is deze te laag en moet u een luchtbevochtiger overwegen. Als er echter slechts een beetje condensatie is, kan uw luchtvochtigheid voldoende zijn.

Hygrometer

De ijsblokjestest is geschikt om een algemeen beeld te geven van de luchtvochtigheid. Voor nauwkeurige resultaten heb je echter een hygrometer nodig.

De hygrometer meet de waterdamp of vochtigheid in de omringende lucht. Gelukkig is het geen prijzige investering. U kunt gemakkelijk een analoge of digitale vinden voor slechts $ 10.

Gebruik de hygrometer in verschillende ruimtes in uw huis om de luchtvochtigheid te bepalen. Sommige plaatsen kunnen een lagere of hogere waarde hebben dan andere.

Wat zijn optimale vochtigheidsniveaus?

Ideale luchtvochtigheid binnenshuis moet ongeveer 30 tot 50 procent zijn (2).

Naarmate het weer verandert van warm naar koud, doet de luchtvochtigheid dat ook (3). Dit wordt vaak ‘seizoensgebonden vochtigheid’ genoemd. Het beïnvloedt uw comfort en huis, dus het is essentieel om dienovereenkomstig te beheren.

DuriIn de winter is de lucht knapperig, bitter of droog. In de zomer voelt het zwaarder, benauwd en plakkerig aan. Dit zijn perfecte beschrijvingen van de luchtvochtigheid gedurende het hele jaar.

Zomer

Tijdens de zomer of warme maanden bevat de lucht meer vocht. Het verhoogde vocht doet er langer over om te verdampen, wat de luchtvochtigheid verhoogt. Dit is de reden waarom de lucht plakkerig of zwaar kan aanvoelen, waardoor we meer kunnen zweten (4).

In de zomer moet u de luchtvochtigheid binnenshuis op 30 tot 45 procent houden (5). Vermijd meer dan 50 procent luchtvochtigheid, wat kan leiden tot ongemak en schimmel.

Om een toename van de luchtvochtigheid te voorkomen, gebruikt u uw airconditioner om overtollig vocht te verwijderen. U kunt ook de afzuigventilatoren inschakelen om warmte af te voeren.

Bovendien, als u een luchtontvochtiger heeft, kan dit helpen de luchtvochtigheid binnenshuis te verlagen. Pas wel op dat je het niet te veel gebruikt.

Een grote don’t tijdens een vochtige zomerdag is het gebruik van een luchtbevochtiger. Zelfs als je verkouden bent of een allergie opflakkering, houd het dan tot een minimum van 30 tot 50 procent luchtvochtigheid (6).

Winter

Opgroeiend in het koude noorden, waar de winters lang en donker zijn, zal je huid uit de eerste hand weten wat een lage luchtvochtigheid betekent. Afgezien van laarzen en jassen, was onze winter essential een diepe moisturizer. Winterlucht kan meedogenloos zijn voor de blootgestelde huid – het trekt het meeste vocht weg en laat een bittere, scherpe atmosfeer achter.

Daarom is het tijdens koude maanden cruciaal om vocht in de binnenlucht te herstellen. Probeer de luchtvochtigheid binnenshuis op ongeveer 40 procent te houden. Als het hoger is, merkt u condensatie op de ramen, wat aangeeft dat de luchtvochtigheid te hoog is en schimmel kan veroorzaken.

Neem in de winter een draagbare luchtbevochtiger van kamer naar kamer. Overweeg indien van toepassing om te investeren in een luchtbevochtiger voor het hele huis.

Een andere goede tip is om kamerplanten in huis te plaatsen. Deze kunnen kleine hoeveelheden vocht aan de lucht toevoegen.

Een ding dat we altijd doen als het koud is, is het plaatsen van kleine waterbassins in de buurt van het verwarmingssysteem. Je kunt kleine hangbare containers krijgen om aan radiatoren te hangen – deze werken op dezelfde manier als luchtbevochtigers.

Lage luchtvochtigheid binnenshuis

Problemen in verband met een lage luchtvochtigheid binnenshuis

We hebben de neiging om ons meer zorgen te maken over hoge vochtigheidsniveaus dan lage niveaus, waarschijnlijk vanwege onze angst voor schimmel en meeldauw. Te weinig vochtigheid kan echter nadelige gevolgen hebben voor de algehele gezondheid en ons huis (7). Laten we het opsplitsen:

Lage luchtvochtigheid effecten op de gezondheid

Een lage luchtvochtigheid is stiekem. Het kan een verscheidenheid aan problemen voor onze gezondheid veroorzaken, omdat het een omgeving creëert waar bacteriën en virussen gedijen. Sommige kwalen zijn:

 • Droge huid en lippen.
 • Schrale keel en neus.
 • Verhoogde kans op het ontwikkelen van verkoudheid.
 • Ademhalingsproblemen.
 • Bloedneus.
 • Long- en sinusproblemen.
 • Lage lichaamstemperatuur.

Effecten van lage luchtvochtigheid op het huis

Na verloop van tijd kan een lage luchtvochtigheid ook problemen met het huis veroorzaken. Deze omvatten:

 • Een toename van statische elektriciteit.
 • Gekrompen, scheiden of kromtrekken van houten vloeren en meubels.
 • Behang kan afbladderen en loskomen.
 • Opeenhoping van schimmel achter los behang.
 • Over het algemeen gecompromitteerd binnenmilieu.

Hoe de luchtvochtigheid te verhogen

Luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger is een van de beste manieren om vocht aan uw huis toe te voegen. Het verdeelt water in de omringende atmosfeer.

Afhankelijk van uw behoeften en huis, heeft u mogelijk een luchtbevochtiger voor het hele huis nodig of gewoon een draagbare. Kleine luchtbevochtigers zijn fantastisch om ’s nachts in de slaapkamer of in de hoek van de woonkamer te hebben. Maar als uw kamers ruim en open zijn, overweeg dan een grote luchtbevochtiger.

Luchtdroge kleding

Een manier om vocht in de lucht te herstellen, is door gewassen kleding aan de lucht te drogen. In plaats van uw partij wasgoed in de droger te gooien, gebruikt u waar van toepassing een kledingdroogrek. Als u dit doet, bespaart u ook energie, waardoor uw energierekening en het milieu worden verbeterd.

Overweeg een binnenventilatiekit voor je droger als je geen tijd hebt om te wachten tot de kleding droog is. Hierdoor kan uw droger binnenshuis ventileren in plaats van buiten, waardoor de luchtvochtigheid wordt verbeterd.

Plaats kommen water in het register

Het plaatsen van een kom met water op het register is een eenvoudige maar effectieve manier om de luchtvochtigheid te herstellen. Pak een metalen of keramische kom, plaats het op het vloerregister en vul het halverwege met water. Terwijl het register het water verwarmt, begint het te verdampen, waardoor vocht in de lucht vrijkomt.

Als je een radiator hebt, probeer dan een hangwaterbassin. Probeer het water één keer per week te verversen of wanneer het volledig is verdampt.

Laat de badkamerdeur open

Laat indien mogelijk de badkamerdeur open tijdens warme douches of baden. De stoom uit het water sijpelt door de deur en vermengt zich met de atmosfeer.

Voor onze mede-badmaatjes, laat het water afkoelen voordat je het leegzuigt. De warmte van het water stijgt en kan de luchtvochtigheid wat verhogen.

Pas op voor kleine kinderen

Als je kleine kinderen in huis hebt, laat dan geen water onbeheerd achter in de badkuip (8). Dit is een verdrinkingsgevaar.

Cook Meer

Het verhogen van de luchtvochtigheid thuis is net zo eenvoudig als het koken van een extra maaltijd per dag. Voornamelijk, kookplaat koken geeft vocht af in de lucht. Het hoeft geen vijfsterrenmaaltijd te zijn, alleen het koken van pasta of aardappelen is voldoende.

Investeer in Kamerplanten

Planten stoten continu vocht uit de bladeren als damp (9). We noemen dit het proces van transpiratie. Het zal blijven gebeuren zolang je ze water blijft geven, als dat nodig is, natuurlijk.

Hoge luchtvochtigheid binnenshuis

Problemen in verband met hoge luchtvochtigheid

Hoge luchtvochtigheid is gebruikelijk in de zomer, maar het kan in elk seizoen voorkomen of wanneer u een luchtbevochtiger te veel gebruikt. Het is essentieel om hierop te letten, omdat dit kan leiden tot aanzienlijke schade aan het huis.

Effecten van hoge luchtvochtigheid op de gezondheid

Hoewel een hoge luchtvochtigheid directe effecten op de gezondheid kan hebben, kan de impact die het heeft op het huis ook leiden tot kwalen:

 • Overmatig zweten, oververhitting en hitteberoerte.
 • Verhoogd voorkomen van astma en allergie flare-ups (10).

Hoge luchtvochtigheid effecten op het huis

Het huis is waar je een directe impact van de verhoogde luchtvochtigheid zult zien. Dit omvat:

 • Overmatige condensatie op ramen.
 • Natte plekken en vlekken op plafonds en muren.
 • Schimmel in gebieden met een hoog vochtgehalte, waaronder de badkamer.
 • Muffe geuren.
 • Meeldauw groei.
 • De structuur van het huis kan beginnen te rotten.
 • Verhoogde kans op ongedierte.

Hoe de luchtvochtigheid te verlagen

Gebruik een luchtontvochtiger

Luchtontvochtigers zijn het tegenovergestelde van luchtbevochtigers – in plaats van vocht te herstellen, verwijderen ze het.

Als vocht je zorgen baart, is het goed om te investeren in een draagbare luchtontvochtiger, zodat je deze kunt plaatsen waar nodig.

Voor mensen met een groter budget, overweeg een luchtontvochtiger voor het hele huis als overmatige luchtvochtigheid een terugkerend probleem is.

Gebruik uitlaatventilatoren

Afzuigventilatoren zitten over het algemeen in de keuken en badkamer en ventileren geuren en vochtigheid. Probeer de ventilator elke keer dat je kookt en na het douchen te laten draaien.

Neem koude douches

Een koude douche nemen is niet wat de meesten van ons willen horen. En ja, in de winter laten we ze over aan de Vikingen.

Toch kan na een warme douche alle stoom en vochtigheid die in de lucht achterblijft problemen veroorzaken als ze niet goed worden geventileerd. Daarom is het een goed idee om de hitte te verminderen wanneer je kunt.

Voer uw ac uit

Airconditioners zijn fantastisch in het verlagen van de luchtvochtigheid binnenshuis. Terwijl ze lucht van buiten naar binnen trekken, filteren ze het vocht binnenin eruit. Zorg er echter voor dat u de filters schoon houdt; anders voorkomen ze het filterproces.

Vermijd kokend water

Wanneer de luchtvochtigheid binnenshuis hoger is dan normaal, vermijd dan kokend water, zoals bij het koken van pasta of aardappelen. De condensatie van het water kan de luchtvochtigheid aanzienlijk verhogen. Als het moet, zorg er dan voor dat je de damp goed afgeeft.

Preventie

Als uw huis een kruipruimte heeft met een blootgestelde vuile vloer, gebruik dan een polyethyleen bodembedekker om het af te dichten (11). Zorg ervoor dat het vuil droog is en dat er geen stilstaand water is. Als er vocht aanwezig is, gebruik dan een ventilator om het te drogen.

Kijk vervolgens eens naar je droger. Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen naar buiten leiden en niet naar binnen, omdat dit een hoge luchtvochtigheid veroorzaakt.

Veelgestelde vragen

Wat veroorzaakt een hoge luchtvochtigheid binnenshuis?

Verschillende dingen veroorzaken een hoge luchtvochtigheid binnenshuis, waaronder slechte ventilatie, een gebrek aan isolatie, te veel apparaten, het drogen van kleding binnenshuis en koken op de kookplaat. Mensen en huisdieren verhogen ook de luchtvochtigheid wanneer ze ademen en zweten.

Wat is de beste vochtigheidsgraad om te slapen?

De beste luchtvochtigheid om te slapen ligt tussen de 30 en 50 procent. Lucht onder de 30 procent is te droog en boven de 50 procent is te nat.

Wat moet de luchtvochtigheid zijn in een huis met airconditioning?

De luchtvochtigheid in je huis moet 30 tot 50 procent zijn, zelfs met airconditioning. Het handhaven van het vochtgehalte tussen deze twee punten is cruciaal voor een comfortabel binnenmilieu en om gezondheidsredenen.

Bij welke vochtigheid groeit schimmel?

Vochtigheid boven 55 procent helpt schimmel groeien, daarom raden experts aan om uw vochtgehalte binnenshuis tussen de 30 en 50 procent te houden.

Hoe lang duurt het om een kamer te bevochtigen?

Het duurt tussen de drie en vierentwintig uur om een kamer te bevochtigen. Verschillende factoren beïnvloeden uw slagingspercentages, zoals kamerafmetingen, luchtbevochtigercapaciteit en bestaande vochtniveaus.


Bevochtigen of ontvochtigen?

De ideale luchtvochtigheid binnenshuis ligt ergens tussen de 30 en 50 procent (12). Dit verschilt van zomer tot winter, dus het gebruik van een hygrometer of andere hulpmiddelen om te controleren is essentieel.

Een te hoge of te lage luchtvochtigheid binnenshuis kan nadelige effecten hebben. Hoge niveaus leiden tot schimmel en meeldauw, terwijl laag vocht een goede omgeving creëert voor bacteriën en virussen. Beide zijn in staat om ons ziek te maken.

De beste manieren om een lage luchtvochtigheid te bestrijden, zijn door waar nodig een luchtbevochtiger te laten draaien, meer te koken en wasgoed aan de lucht te drogen. Om een hoge luchtvochtigheid te voorkomen, voert u een luchtontvochtiger uit en ventileert u dampen die het gevolg zijn van koken en douchen.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Lees ook:   antikalk schoonmaakmiddelen