Beste centrale vacuümsystemen van 2023

Heb je een groot huis dat enorm veel moeite kost om te stofzuigen? Voegen standaardmachines alleen maar toe aan het gedoe in plaats van het op te lossen? Dan hebben wij een oplossing voor je.

Centrale vacuümsystemen zijn misschien niet veel om naar te kijken, maar het zijn zeker de meest efficiënte machines die je kunt vinden. Bij hen is het bijna alsof je huis je helpt schoon te maken. Ze maken stofzuigen zo snel, gemakkelijk en toegankelijk mogelijk.

We hebben het onderzoek gedaan, dus dat hoeft niet. In dit proces hebben we de vijf beste centrale vacuümsystemen geconcludeerd. Blijf lezen om je ware match te vinden.

Onze topkeuzes

Oh So Spotless verdient een commissie via de volgende onafhankelijk gekozen links zonder extra kosten voor u.
Beeld
Model
Productvergelijkingstabel
Functies
Productafbeelding van de Allegro MUA50 Champion 6.000 vierkante voet home centrale vacuümvoedingseenheid
Het beste voor middelgrote huizen
Allegro MUA50
 • Rustig op 69 decibel
 • HEPA compatibel
 • Duurzaam met levenslange garantie
Prijs controleren
Productafbeelding van het OVO Heavy Duty krachtige centrale vacuümsysteem, hybride filtratie (met of zonder wegwerpzakken) 35L of 9.25Gal, 700 Air watt, Large Vac, Wit &Zilver
Het beste voor grote huizen
OVO Heavy Duty
 • Bescherming tegen hitte
 • Anti-verstopping
 • Geluidswerend schuim
Prijs controleren
Productafbeelding van de Prolux CV12000 Rode centrale vacuümvoedingseenheid met krachtige 2-traps motor
Meest duurzaam
Prolux CV12000
 • Sterkste zuigkracht
 • HEPA-filter
 • 25 jaar garantie
Prijs controleren
Productafbeelding van de Nutone PurePower 550 Air Watts Central Vacuum System Power Unit (PurePower 5501)
Het beste voor kleine huizen
Nutone Purepower
 • Wegwerpzakjes
 • Geluiddicht om stiller te zijn in uw huis
 • Sterke zuigkracht
Prijs controleren
Productafbeelding van het Electrolux QC600 Quiet Central Vacuum System (QC600)
Meest stil
Electrolux QC600 Quiet Central
 • Het is stil op 72 decibel
 • Bagless of zak optie
 • Veilig voor alle mensengy patiënten
Prijs controleren
Inhoudsopgave
 • Onze topkeuzes
 • Product beoordelingen
 • Productvergelijkingstabel
 • Hoe werken centrale vacuümsystemen?
 • Waarom investeren in een centraal vacuümsysteem?
 • Hoe een centraal vacuümsysteem te kiezen
 • Overwegingen voordat u een centraal vacuümsysteem koopt
 • Veelgestelde vragen
 • Ingebouwde reiniging


Product beoordelingen

Bekijk deze vijf fantastische centrale vacuümopties, beoordeeld op basis van hun vermogen, capaciteit, filterkwaliteit en bonusfuncties.

1. Allegro MUA50 centrale vacuümvoeding

Beste centrale vacuümsysteem voor middelgrote huizen

Productafbeelding van de Allegro MUA50 Champion 6.000 vierkante voet home centrale vacuümvoedingseenheid

Prijs controleren

Dit vacuümsysteem is geschikt voor huizen tot 6000 vierkante voet. Het geeft je 600 luchtwatt vermogen en een vuilcapaciteit van meer dan 18,9 liter. Een van de beste kwaliteiten is dat het verrassend stil is, met slechts 69 decibel.

Het wordt geleverd met permanent zelfreinigend microvezelfilter, maar het is compatibel met HEPA-filters. Dit, aangevuld met het lage geluidsniveau, maakt het ideaal voor eigenaren van gezelschapsdieren. Een kenmerk is de grote inzamelcapaciteit die minimaal onderhoud vereist.

Het is geschikt voor huizen met twee verdiepingen en wordt aangedreven door ametek lam met drietraps ventilatorsysteem bypass motor. Bij aankoop is de levenslange garantie die u ontvangt een bewijs van hoe duurzaam dit apparaat is.

Wat we leuk vinden

Het is stil op 69 decibel

De meeste andere centrale vacuümsystemen gebruiken dempers of andere geluidswerende apparaten om het geluid te beheersen. Deze eenheid vereist echter geen unieke installaties of componenten. Het draait op slechts 69 decibel en is misschien wel het stilste centrale vacuümsysteem op de markt.

Dit is uitstekend geschikt voor huizen met kinderen of huisdieren die misschien bang zijn voor het overmatige lawaai van andere systemen.

HEPA-compatibel

Als u luchtzuivering nodig heeft, kunt u erop vertrouwen dat dit apparaat een ingebouwd HEPA-filter heeft. Daarom is het handig voor mensen die lijden aan allergieën tegen haren en huidschilfers van huisdieren.

Het is duurzaam met een levenslange garantie

Alle centrale stofzuigers zijn ontworpen om een paar jaar mee te gaan, maar dit gaat een stapje verder. Bovendien heeft het zeven jaar motorgarantie van de fabrikant.

We vinden het ook leuk dat het wordt geleverd met een levenslange corrosieperforatiegarantie, wat meer dan genoeg is voor de meeste huizen.

Wat we niet leuk vinden

Groeien in de industrie

Dit model is niet zo populair of wijdverspreid als anderen, dus er is meer tijd nodig om te meten hoe goed het bestand is tegen concurrenten. Voorlopig hebben kopers er alleen maar goeds over te zeggen. Maar misschien zal er op termijn meer kritiek komen.

Voor zover we kunnen zien, kunnen degenen die het een kans hebben gegeven er echter geen fout in vinden. De klanttevredenheid is extreem hoog en we denken dat dit zo zal blijven.

Productspecificaties

Macht 600 luchtwatt
Vierkante meter 6000
Capaciteit 18,9 liter
Filter Microvezel/HEPA filter
Bijzonderheden Levenslange garantie, stil

2. OVO Heavy Duty centrale stofzuiger

Beste centrale vacuümsysteem voor grote huizen

Productafbeelding van het OVO Heavy Duty krachtige centrale vacuümsysteem, hybride filtratie (met of zonder wegwerpzakken) 35L of 9.25Gal, 700 air watt, grote vac, wit en zilver

Bekijk op Amazon
Bekijk op Lowes

Deze unit is voorzien van een 2-traps motor, gehuld in staal. Het kan zuigkracht bieden voor maximaal 9000 vierkante voet, dus het is een fantastische keuze voor grotere huizen. Het systeem implementeert Soft-Start- en Soft-Stop-technologie die de levensduur van het apparaat behoudt en verstopping voorkomt.

Het maakt gebruik van hybride filtratie, een combinatie van zeer efficiënte cyclonische filtratie en drielaagse wegwerpzakken voor meer efficiëntie. Het is efficiënt voor mensen met allergieën en het permanente filter is wasbaar.

Dit apparaat heeft een hittebeschermingsfunctie die het systeem beschermt tegen oververhitting. Luchtinsluitingspakkingen voorkomen zuigverlies en een LED-scherm maakt eenvoudige bewaking mogelijk. Bovendien vermindert geluidsisolatie het geluid tot 65 decibel.

Foto van de OVO Heavy Duty Central Vacuum

Wat we leuk vinden

Hittebescherming voorkomt oververhitting

Aangezien centrale stofzuigers meer energie verbruiken, is oververhitting een realiteit, zelfs als het zeldzaam is. Het is beter om veilig te zijn in plaats van sorry, dus we waarderen de hittebescherming in dit apparaat. Het kan uw systeem redden van schade en u geld besparen bij reparaties.

Anti-verstoppingssysteem inbegrepen

De soft-stop-functie in dit apparaat voorkomt dat vuil en puin uw huis opnieuw binnendringen en voorkomt verstopping. In combinatie met de zachte start die u gemakkelijk kunt reinigen, behoudt het de conditie en levensduur van uw systeem.

Het is stil op 65 decibel

Het geluidswerende schuim dat in dit apparaat is verwerkt, verlaagt zijn geluid tot slechts 65 decibel. Het is een van de stilste centrale vacuümsystemen die je kunt vinden en het maakt een aanzienlijk verschil in je sessies. Het is ook beter voor huisdieren die misschien bang zijn voor luidere systemen.

Wat we niet leuk vinden

Voor grotere huizen

Dit is meer een waarschuwing dan een nadeel. Deze krachtige machine is bedoeld voor zware reiniging in grotere huizen en kan onnodig groot zijn in kleinere omgevingen. Als u het assortiment niet nodig hebt, kunt u geld besparen door een beter geschikt systeem te gebruiken.

Productspecificaties

Macht 700 luchtwatt
Vierkante meter 9000
Capaciteit 35 liter
Filter Tas of zakloos
Bijzonderheden Geluidswerend schuim, hittebescherming

3. Prolux CV12000 centrale vacuüm power unit

Meest duurzame centrale vacuümsysteem

Productafbeelding van de Prolux CV12000 Rode centrale vacuümvoedingseenheid met krachtige 2-traps motor

Bekijk op Amazon
Bekijk op Walmart

Net als onze eerste keuze kan deze machine tot 12000 vierkante voet bedekken. Het heeft 400 luchtwatt zuigkracht en is een sterke concurrent in de wereld van centrale vacuümsystemen.

Het implementeert een 2-traps motor en geluidsisolatie vermindert het geluid in uw hele huis. Een geweldige functie is het wasbare HEPA-filter naast een wasbaar Micron Pre-filter. In combinatie met de hoge zuigkracht wordt het aanbevolen aan mensen met allergieën.

Deze duurzame stofzuiger werkt goed als je diep wilt reinigen. Wat echter het meest opvallende is, is dat het wordt geleverd met een echt maar liefst 25 jaar lichaamsgarantie. Er is ook een garantie van 10 jaar op de motor.

Wat we leuk vinden

Sterkste zuigkracht voor diepe reiniging

12000 vierkante voet is veel, en dit vacuüm is krachtig genoeg om het te beheren. De 2-traps motor levert een enorme hoeveelheid zuigkracht die een groot verschil maakt in hoe je reinigt.

HEPA-filter voor mensen met astma

Het wasbare HEPA-filter dat aan dit model is toegevoegd, helpt eigenaren van gezelschapsdieren en mensen die worstelen met allergieën of astma. Of je er nu een nodig hebt of niet, het is een mooie toevoeging die verder gaat dan het verbeteren van de lucht in je huis.

25 jaar garantie

De garantie van 25 jaar moet u vertellen dat Prolux dit apparaat heeft gebouwd om lang mee te gaan. Het is zeldzaam om zo’n uitgebreide deal te zien. In de loop van de decennia bespaart u veel geld. En de 10 jaar garantie op de motor is net zo indrukwekkend.

Wat we niet leuk vinden

Hogere kosten

Je betaalt een beetje extra voor dit model, maar denk na over wat je eruit haalt. Het is een kleine prijs om te betalen voor een eenheid that’s bedoeld om tientallen jaren mee te gaan.

Het is Bagless

Een fout is dat het niet het gewenste ontwerp in centrale stofzuigers ondersteunt. Mogelijk moet u meer tijd besteden aan onderhoud en worden routine-inspecties aanbevolen.

Productspecificaties

Macht 400/500 luchtwatt geschat
Vierkante meter 12000
Capaciteit 18,9 liter
Filter Zakloos
Bijzonderheden Geluiddicht, wasbaar HEPA-filter, 25 jaar lichaamsgarantie

4. Nutone Purepower 5501 Centraal Vacuüm Systeem

Beste centrale vacuümsysteem voor kleine huizen

Productafbeelding van de Nutone PurePower 550 Air Watts Central Vacuum System Power Unit (PurePower 5501)

Prijs controleren

Als u in een kleinere ruimte woont, werkt dit apparaat goed. Het kan tot 4000 vierkante voet aan en heeft een grote capaciteit in zowel zuigkracht als vuilopvang. Dit model levert 500 luchtwatt en heeft een wegwerpzak van 22 liter.

Geluidswerend materiaal is ingebouwd om het geluid van de motor te verminderen. Het stille dempersysteem vermindert het geluid, zodat u kunt ontspannen terwijl u aan het stofzuigen bent.

Het is een zakloze optie die mogelijk meer onderhoud vereist, maar het goede nieuws is dat het ook een duidelijk venster heeft. Hiermee kunt u zien wanneer de tank vol is en u deze moet legen.

Last but not least, het wordt geleverd met drie filtratieniveaus. Het wasbare voorfilter en de HEPA-filters geven u schone lucht en besparen u op de lange termijn geld op vervangingen.

Wat we leuk vinden

Duidelijk venster in zakloze bus

Hoewel het een zakloze optie is, maakt het transparante venster dat bijna goed. Je kunt zien wanneer de tank vol zit met vuil en wanneer je hem moet legen, wat je wat giswerk bespaart.

Geluidsdicht uitlaatsysteem

Een interessant feit over dit apparaat is dat het is gebouwd met geluidsabsorberend materiaal. Andere stofzuigers zijn geluidswerend schuim of dempers om geluid te verminderen. In dit geval is dat allemaal niet nodig.

Handig ontwerp voor gebruiksgemak

Bijna alles aan dit apparaat is er om uw leven gemakkelijker te maken. Het heeft een sterke zuigkracht, een grote capaciteit en het is stil. We vinden het leuk dat het u gedoe bespaart – zelfs het onderhoud wordt aanzienlijk verminderd.

Wat we niet leuk vinden

Het is misschien niet voldoende

Dit is een uitstekend voorbeeld van een centraal vacuümsysteem. Het beslaat echter slechts 4000 vierkante voet, dus het werkt mogelijk niet goed in grotere huizen.

Geen zakoptie

Dit model was vroeger een zakoptie die klanten leuk vonden, maar nu is het alleen geschikt voor een zakloos ontwerp.

Productspecificaties

Macht 550 luchtwatt
Vierkante meter 4000
Capaciteit 22,7 liter
Filter Zakken
Bijzonderheden Geluiddichte wegwerpzakjes

5. Electrolux QC600 Stille centrale vacuümvoeding

Beste stille centrale vacuümsysteem

Productafbeelding van het Electrolux QC600 Quiet Central Vacuum System (QC600)

Prijs controleren

De Electrolux QC600 is het beste stille vacuümsysteem. U kunt dus ochtendklusjes aanpakken terwijl uw gezin ontspant en zonder vervelende buren.

Het is ideaal voor kleinere huizen zoals appartementen en stadswoningen, maar het is meer dan in staat om woonruimtes van meer dan 8.000 vierkante voet schoon te maken.

Het geluidsschuim in de motor zorgt ervoor dat deze stil en onopvallend blijft. Ook heeft de geïntegreerde uitlaatpijp een uitlaataansluiting voor nog minder geluid.

Foto van de Electrolux QC600 Quiet Central Vacuum Power Unit

Wat we leuk vinden

Het is stil bij 72 decibel

Zoals gezegd is dit een rustig product. Het heeft een eenheid geluidsniveau van 72,3 dBA, vergelijkbaar met uw vaatwasser of wasmachine. Het heeft een gepatenteerd instralingssysteem, dus het heeft een ongeëvenaard geluidsniveau in vergelijking met andere merken.

Ga bagless of Bagged

Met dit hybride centrale vacuümsysteem kunt u zakloos of zakloos gaan. Elk gezin heeft een andere voorkeur, vooral bij het schoonmaken van het apparaat. Maar met dit product kunt u uw voorkeursmethode kiezen. Zonder zak kan het tot vier liter vuil bevatten.

Veilig voor mensen met een allergie

Dit is een veilig systeem, vooral als je allergieën hebt. Dit product wordt geleverd met een zelfreinigend HEPA-filter, dat 99,97% van de stof, vuil en allergenen. Dus als veiligheid een probleem voor je was, zal het dat nu niet zijn. Ten slotte wordt het geleverd met een garantie van 10 jaar op onderdelen en arbeid. Het is de investering zeker waard.

Wat we niet leuk vinden

Stopt en start

Een paar klanten hebben ontdekt dat dit niet de meest betrouwbare stofzuiger is. Sommigen zeggen dat het willekeurig zal stoppen na een paar minuten gebruik. De machine geeft geen details over waarom. Soms zegt de klantenservice dat het een grondige reiniging nodig heeft, wat niet wordt gedekt door de garantie.

Productspecificaties

Macht 600 luchtwatt
Vierkante meter 8000
Capaciteit 15 liter
Filter Tas of tasloze optie
Bijzonderheden Zelfreinigend HEPA-filter

Productvergelijkingstabel

Product Prijs Macht Vierkante meter Capaciteit Filter
Allegro MUA50 Beste voor middelgrote huizen 600 a/w 6000 18,9 l Microvezel/HEPA filter
OVO Heavy Duty Het beste voor grote huizen 700 a/w 9000 35 l Tas of zakloos
Prolux CV12000 Meest duurzaam 400-500 a/w 12000 18,9 l Zakloos
Nutone Purepower Beste voor kleine huizen 550 a/w 4000 22,7 l Zakken
Electrolux QC600 Stil Meest stil 630 a/w 12000 26 l Tas of zakloos

Hoe werken centrale vacuümsystemen?

Het klinkt misschien als raketwetenschap, maar het begrijpen van centrale vacuümsystemen is relatief eenvoudig. In plaats van elke keer dat u moet schoonmaken een vacuümunit bij u te dragen, zal een van deze uw huis in een vacuüm veranderen.

In een centraal vacuümsysteem wordt een krachtbron – vergelijkbaar met de motor van een standaard vacuüm – permanent geïnstalleerd. Deze worden meestal ergens uit het zicht geplaatst, zoals in een garage of een kelder.

Dit apparaat stuurt zuigkracht naar wandcontactdozen in uw huis via leidingen in uw muren. Aan uw kant hoeft u alleen maar een vacuümslang op de uitlaat aan te sluiten en u hebt zuigkracht wanneer en waar u deze nodig hebt. De kracht van de zuigkracht wordt geregeld door een schakelaar op de handgreep van de slang (1).

Terwijl u stofzuigt, worden vuil en puin in de leidingen en door een filtersysteem getrokken. Het verzamelde vuil wordt afgezet in een grote bus of container, net als een standaard vacuüm. Ten slotte wordt vervuilde lucht uit uw huis gestuurd terwijl er frisse lucht in wordt gecirculeerd.

Wanneer u klaar bent om het volgende deel van uw huis te stofzuigen, hoeft u alleen maar de slang los te koppelen, naar het stopcontact van uw voorkeur te verplaatsen en het systeem opnieuw op te starten.

Waarom investeren in een centraal vacuümsysteem?

We zullen niet doen alsof centrale stofzuigers de meest populaire manier zijn om schoon te maken, maar meer mensen zouden ze moeten kennen. Ze hebben voordelen die verplaatsbare vacuümunits nooit zullen kunnen evenaren. Als je ons niet gelooft, kijk dan zelf.

Ze zijn het handigst

Het meest aantrekkelijke aspect van een centraal vacuümsysteem is hoe gemakkelijk het is om ermee te reinigen. Het grootste nadeel van traditionele vacuümunits is dat je ze moet dragen (of duwen) naar waar je ze nodig hebt.

Eerlijk is eerlijk, deze inspanning wordt verminderd in handhelds en steelstofzuigers, maar in dat geval offer je bereik en zuigkracht op.

Bij een centraal vacuümsysteem zijn de enige componenten die u moet verplaatsen echter de slang en de staaf, die eenvoudig aan te sluiten zijn. Bewaar ze in de buurt van de stopcontacten voor nog snellere toegang.

Dit betekent dat je minder moeite zult doen om schoon te maken en dat je minder snel je spieren belast. In zwaardere machines is er een mogelijkheid dat ze beperkt zijn tot één verdieping en mogelijk letsel kunnen veroorzaken als u ze draagt of laat vallen. Maar deze bedreigingen worden verwijderd met een centraal vacuümsysteem.

Minder onderhoud

Traditionele stofzuigers hebben kleinere capaciteiten dan centrale stofzuigers en je verspilt zoveel tijd aan het schoonmaken ervan.

Centrale vacuümstofbakken kunnen in vergelijking zoveel mogelijk vuil vasthouden. Gemiddeld hoef je ze maar om de drie maanden te legen. Nogmaals, dit is gemakkelijk te doen en u zult niet het gedoe hebben om uw hele stofzuiger te demonteren.

Nog een voordeel is dat centrale stofzuigers buil zijnt in je huis, waardoor ze blijvend zijn. U hoeft zich niet zo veel zorgen te maken over vervangingen als met een enkele eenheid. Dit betekent dat centrale stofzuigers u op de lange termijn tijd en geld besparen.

Verbeterde luchtkwaliteit

Hoewel HEPA-stofzuigers geweldig zijn, zijn het nog steeds stofzuigers met één eenheid die een gedoe kunnen zijn om schoon te maken en meer onderhoud vereisen. De zuigkracht in deze modellen is ook zwakker dan in centrale stofzuigers. Bovendien zijn hun capaciteiten kleiner, zoals we al zeiden.

Bovendien zijn HEPA-stofzuigers niet zo perfect als de meeste mensen denken met betrekking tot filtratie.

Ze zijn niet inefficiënt, maar wel beperkt. Centrale stofzuigers zuiveren echter, vanwege hun grootte en capaciteit, uw ruimte beter. Ze spoelen vervuilde lucht rechtstreeks uit uw huis, dus de lucht binnenin zal veel schoner zijn.

Dit is een belangrijk voordeel voor eigenaren van gezelschapsdieren, mensen met allergieën of astmapatiënten. U zult worden blootgesteld aan minder allergenen vanwege het weinig onderhoud dat deze systemen vereisen.

Verhoogt de waarde van uw huis

Als de bovenstaande voordelen je nog niet hebben overtuigd, is deze zeker. Een woning met een centraal vacuümsysteem is meer waard dan één zonder. Het vermoeden bestaat dat dit komt door het gemak, waardoor kopers gedwongen worden om meer te betalen voor het onroerend goed. (2).

Het is misschien niet voor iedereen van toepassing op dit moment, maar het kan je in de toekomst goed van pas komen. Het is het overwegen waard als u uw huis op de markt brengt. Centrale vacuümsystemen zijn een kleine investering die de waarde van uw woning aanzienlijk kan beïnvloeden.

Ze zijn efficiënter

Centrale vacuümsystemen hebben een superieure zuigkracht dan traditionele stofzuigers. Deze laatste worden meestal beperkt door grootte en elektrische capaciteit. Hun motoren zijn veel kleiner, genereren minder energie en hebben een zwakkere zuigkracht.

Centrale stofzuigers hebben deze beperkingen niet. De zuigkracht van een zal aanzienlijk sterker en effectiever zijn wanneer u schoonmaakt. Dit is vooral handig in huizen met vloerbedekking en complimenteert de luchtzuiverende mogelijkheden die we noemden.

Aan het einde van de dag reinigt een centraal vacuümsysteem meer. Is dat niet de reden waarom we stofzuigers kopen, om te beginnen? Dus als u wilt wat kan worden beschouwd als de ultieme reinigingskracht, moet u kijken of u er een kunt installeren.

Hoe een centraal vacuümsysteem te kiezen

Het kopen van een centraal vacuümsysteem zal heel anders zijn dan het winkelen voor een traditionele stofzuiger. Het uitgangspunt is hetzelfde : u wilt een krachtig systeem met een goede prijs-kwaliteitverhouding dat aan uw behoeften voldoet. De overwegingen zijn echter anders.

Ten eerste hoeft u niet naar uw centrale vacuümsysteem te kijken, dus stijl is geen prioriteit. Opslag is ook geen probleem omdat de componenten die u gebruikt (de staaf, slang of andere hulpstukken) niet veel ruimte in beslag nemen.

Toch zal investeren in een centraal vacuümsysteem enige technische focus vereisen. Om ervoor te zorgen dat u uw geld niet verspilt, moet u nadenken over het volgende.

Is het een vertrouwd product?

Het is niet het einde van de wereld als je een goedkope standaard stofzuiger koopt, en het geeft niet lang daarna toe. Er zijn duizenden modellen om uit te kiezen, ze zijn gemakkelijk vervangbaar en je kunt ze proberen voordat je ze koopt.

Maar centrale vacuümsystemen werken niet op die manier. Ze zijn ingebouwd in uw huis, dus als ze defect, dun of gewoon niet werken, kan dit onherstelbare schade veroorzaken. Je zult ook veel geld verspillen.

Kwaliteit is hier niet iets waar je op wilt beknibbelen. Het is veel beter om meer te betalen voor een gerenommeerd merk dan genoegen te nemen met minder om geld te besparen.

Doe je onderzoek

Zoek de fabrikant op waarin u geïnteresseerd bent om ervoor te zorgen dat ze worden gerespecteerd. Als ze de installatie niet voor u uitvoeren, controleert u ook de referenties van de installatieprogramma’s.

Wie installeert het?

Wie uw centrale vacuümsysteem installeert, zal serieus werk maken van de structuur van uw huis. Het laatste wat u wilt, is de integriteit van uw muren, elektriciteit of sanitair in gevaar brengen.

Er kan veel misgaan als een centraal vacuümsysteem niet correct is geïnstalleerd. Als u degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn niet vertrouwt, is het het risico niet waard.

Sommige mensen die de kennis en ervaring hebben, installeren deze systemen voor zichzelf. We raden dit niet aan, tenzij u gekwalificeerd bent. Doe niet eens de moeite om te proberen te achterhalen het uit.

Komen de specificaties overeen met uw huis?

Dit is waar dingen net een beetje ingewikkeld worden omdat je het zelf moet uitzoeken. U moet ervoor zorgen dat het centrale vacuümsysteem dat u koopt in en door uw hele huis past. Dit heeft direct invloed op hoeveel zuigkracht je ervan krijgt.

Het belangrijkste dat u moet bepalen, is of de vierkante meters het gebied van uw huis bedekken. Fabrikanten van centrale vacuümsystemen vermelden meestal de maximale vierkante meters voor het systeem. Uw huis moet ruim binnen dit bereik vallen, anders werkt het systeem niet goed voor u.

Snelle tip

Zodra u de afmetingen voor uw huis kent, verdubbelt u het en baseert u uw aankoop daarop. Dit zorgt ervoor dat uw systeem meer dan genoeg van uw huis dekt. Het zou zonde zijn om af te gaan op je vierkante meters, om er vervolgens achter te komen dat je systeem tekortschiet of worstelt.

Hoeveel elektriciteit zal het verbruiken?

Het is geweldig dat centrale vacuümsystemen zoveel zuigkracht hebben, maar het wordt mogelijk gemaakt door meer energie te verbruiken. Laat je niet verrassen door de verborgen kosten en zorg ervoor dat je dienovereenkomstig hebt gebudgetteerd.

Sommige centrale stofzuigers worden geleverd met stekkers die mogelijk niet standaard zijn in de VS. Je kunt ze nog steeds gebruiken, maar je moet adapters kopen.

Controleer ook of uw vacuümsysteem constant zal werken of dat u controle hebt over wanneer het stroom verbruikt. Het zou niet gebruikelijk moeten zijn dat iemand eeuwigdurend draait, maar zorg ervoor, voor het geval dat.

Energie besparen

Bespaar geld en behoud uw centrale stofzuiger door uit te schakelen wanneer u het niet gebruikt. De reis naar de kelder is de energie waard die je bespaart.

Is het ontwerp optimaal?

Niet alle centrale vacuümsystemen zijn gelijk gemaakt. Sommigen van hen hebben ontwerpfouten. U kunt geld besparen door voor een van deze te gaan, maar ze kunnen u moeite kosten om te compenseren.

De beste centrale vacuümsystemen gebruiken zakken om vuil te verzamelen en hebben hun motoren boven zowel de zak als het filter geplaatst. Deze zijn het minst waarschijnlijk verstopt en gaan daarom het langst mee en werken het meest efficiënt.

Standaardmodellen zijn vaak tasloos en gebruikers genieten er nog steeds van. Het betekent alleen dat u iets meer tijd moet investeren in onderhoud en het bewaken van de status ervan.


Overwegingen voordat u een centraal vacuümsysteem koopt

Centrale vacuümsystemen zijn levensveranderend in hun efficiëntie en we begrijpen het volledig als u er graag een wilt installeren. Maar voordat je dat doet, moet je met een paar dingen rekening houden. Er zijn enkele nadelen aan centrale vacuümsystemen en deze kunnen van invloed zijn op hoe goed er een voor u zal werken:

 • Installatie is noodzakelijk: Je kunt niet zomaar een centrale stofzuiger kopen en deze in gebruik nemen zodra je hem mee naar huis neemt. Uw huis moet worden gerenoveerd en de installatie vereist boren.
 • Niet iedereen kan ze installeren: Het installeren van een centraal vacuümsysteem in een reeds bestaande woning is mogelijk. In feite is het gemakkelijker dan je je misschien realiseert. Het probleem is echter dat als u uw woning huurt, u hiervoor toestemming nodig heeft. Zorg er dus voor dat je er een kunt installeren voordat je je geld uitgeeft.
 • Ze gebruiken meer elektriciteit: Deze systemen zijn niet de groenste optie. Als u milieubewust bent of geld hoopt te besparen op nutsvoorzieningen, wilt u misschien genoegen nemen met een minder complexe reiniger.
 • Er zijn extra kosten: Centrale stofzuigers kosten niet noodzakelijkerwijs meer dan standaard stofzuigers. Maar houd er rekening mee dat de installatie u extra kan kosten. Bovendien, als u ooit reparaties of vervangingen nodig heeft, kan dit meer kosten. Houd er ook rekening mee dat routineonderhoud iets is waar u mogelijk aan moet uitgeven.
 • Mogelijke herinstallatie: Als u er een hebt geïnstalleerd en besluit te verhuizen, kunt u uw systeem meenemen. De vangst is dat als uw nieuwe huis er niet voor is ingesteld, u het installatieproces moet herhalen. Als alternatief, als uw nieuwe huis groter is, moet u mogelijk het hele systeem vervangen.

Veelgestelde vragen

Hoe groot is een centraal vacuüm dat ik nodig heb?

Hoe groot een centrale stofzuiger is die je nodig hebt, hangt af van de grootte van je huis. Voor middelgrote eigenschappen van 6.000 vierkante voet hebben we deze Allegro Champion als onze favoriet verkozen.

Voor kleinere woningen tussen de 1.000 en 4.000 square voeten, we vonden deze Nutone PurePower leuk, en we beoordeelden deze OVO Heavy-Duty centrale stofzuiger voor woningen van 9.000 vierkante voet.

Hoeveel kost een centraal vacuümsysteem?

Weten hoeveel een centraal vacuümsysteem kost, komt neer op verschillende variabelen: de systeemgrootte, het merk, het aantal poorten en de grootte van de eigenschap. Over het algemeen moet u verwachten dat uw nieuwe centrale stofzuiger begint bij $ 1.000 voor een kwaliteitssysteem.

Hoe lang moet een centrale stofzuiger meegaan?

Een centrale stofzuiger moet 20 jaar meegaan plus met het juiste onderhoud en service. Elke stofzuiger heeft TLC nodig om in goede staat te blijven, dus vergeet niet om versleten onderdelen en verstopte filters te vervangen.

Kan centrale vac op zolder worden geïnstalleerd?

Een centrale stofzuiger kan op zolder worden geïnstalleerd als u de ruimte heeft om het systeem te huisvesten. Het is ongelooflijk uitdagend om een centraal vacuümsysteem in een huis met twee verdiepingen te installeren, dus zoek professionele hulp voordat je geld uitgeeft.

Hoe vaak moet u centrale vac-zakken vervangen?

Gemiddeld moet u centrale stofzuigerzakken om de twee tot vier jaar vervangen. Het hangt er echter van af hoe vaak de stofzuiger wordt gebruikt en of u huisdieren of kinderen heeft.


Ingebouwde reiniging

Centrale stofzuigers zijn het overwegen waard, maar ze zullen enige aandacht vereisen. Het kopen van een is een beetje anders omdat je moet plannen om ervoor te zorgen dat het in je huis past.

Als je eenmaal de technische dingen hebt overwonnen, zul je zien dat centrale stofzuigers de meest eenvoudige, meest efficiënte modellen zijn die je kunt vinden.

Ze zijn het geld zeker waard en we raden ze ten zeerste aan. We hebben vijf van onze favorieten getoond en we zijn er zeker van dat er een je vakjes zal aanvinken.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?


Table of Contents

Lees ook:   AirPods schoonmaken (verwijder het vuil, oorsmeer en smurrie)