Wat is een luchtionisator?

Als je hebt geprobeerd om verontreinigende stoffen, stof en pollen uit je huis te verwijderen, heb je waarschijnlijk een luchtreiniger overwogen. Maar in uw zoektocht bent u misschien een luchtionisator tegengekomen.

Ionisatoren werken anders dan traditionele luchtreinigers met filters, maar de echte vraag is: zijn ze beter? En, zijn ze veilig?

Er zijn enkele controverses rond luchtionisatoren. We zijn hier om te antwoorden: wat is een luchtionisator? Hoe effectief zijn ze? En moet je er een kopen?

Inhoudsopgave
  • Wat is een luchtionisator?
  • Ozon productie
  • Hoe effectief zijn luchtionisatoren?
  • Luchtreiniger vs. Luchtionisator
  • Moet u een luchtionisator kopen?
  • Veelgestelde vragen
  • Lucht Ionisatoren 101

Wat is een luchtionisator?

Luchtionisatoren zijn ook algemeen bekend als ionische filtratie of ionengeneratoren. Ze werken door negatieve ionen in de kamer uit te stoten, die zich binden aan positieve ionen zoals stof.

In tegenstelling tot gewone luchtreinigers – die een ventilator gebruiken om lucht aan te trekken – zenden ionisatoren alleen een wolk van negatieve ionen uit. Er zijn twee veel voorkomende ionisatortypen: elektrostatische stofvangers en ionengeneratoren. Laten we het eens nader bekijken.

Elektrostatische stofvangers

Elektrostatische stofvangers worden vaak verkocht als zelfstandige eenheden. Deze hebben geen ventilator om lucht in te zuigen. Ze verspreiden ionen door corona-afscheiding.

Dit is een elektrische ontlading veroorzaakt door de ionisatie van een vloeistof. De negatieve ionen binden zich vervolgens aan deeltjes in de lucht en worden verzameld op een tegengesteld geladen vlakke plaat. (1).

Daarna verwijder je de opvangplaat en veeg je deze schoon. Deze methode is populair omdat je het apparaat in actie ziet. Elektrostatische stofvangers zijn over het algemeen ook betaalbaarder dan ionengeneratoren en luchtreinigers.

Ionengenerator

Ionengeneratoren zijn veelzijdiger en kunnen worden gevonden als zelfstandige eenheden. Ze kunnen ook een ingebouwd kenmerk zijn van reguliere luchtreinigers.

Deze ionisatoren produceren ionen via UV-lampen of corona-ontlading. In tegenstelling tot precipitators gebruiken veel ionengeneratoren echter geen verzamelplaat.

Dus wanneer ionengeneratoren een functie zijn op een filterluchtreiniger, heeft deze meestal geen verzamelplaat. Fabrikanten trekken vaak klanten aan op basis hiervan, omdat u niet met een bord te maken krijgt.

Aangezien er geen plaats is voor de verontreinigende stoffen om te worden verzameld, waar gaan ze dan naartoe? Dit is waar ionengeneratoren plat vallen. Zodra de negatieve ionen zich aan de deeltjes hebben gebonden, worden ze te zwaar om in de lucht te zweven.

In plaats daarvan vallen ze naar het dichtstbijzijnde tegenovergesteld geladen oppervlak. Dit betekent dat je te maken krijgt met stof en andere luchtverontreinigende stoffen op je bed, bank, muren, tapijten en meer.

Erger nog, omdat de verontreinigende stoffen nu op andere oppervlakken blijven hangen, moet je vaker schoonmaken.

Ozon productie

Veel huiseigenaren begrijpen niet dat ionisatoren ozon produceren als bijproduct (2). Ozon is de laag die ons beschermt tegen de UV-stralen van de zon. Echter, zoals de EPA het zegt: “Good up high, bad nearby” (3).

Ozon wordt meestal buiten gevormd wanneer stikstofoxide en vluchtige organische stoffen reageren op de hitte van de zon. Op leefniveau kan ozon schadelijk zijn voor onze gezondheid. Het kan een reeks gezondheidsproblemen veroorzaken, voornamelijk ademhalingsproblemen. Deze ozon is ook een hoofdbestanddeel van smog, dat veel grote steden over de hele wereld bedekt. (4).

Binnenshuis wordt ozon geproduceerd door luchtionisatoren (als je one in uw huis). Zoals hierboven vermeld, gebruiken ionisatoren vaak corona-ontlading om negatieve ionen uit te zenden. Het gas dat vrijkomt door corona-ontlading kan echter giftig zijn voor mens en milieu. (5).

Je vraagt je misschien af hoe deze producten nog steeds worden verkocht. Er zijn regels opgesteld. Desondanks waarschuwen veel fabrikanten hun klanten niet voor de mogelijke bijwerkingen van ozon.

Consumer Reports testte vijf van de meest populaire ionisatoren op de markt. Het tijdschrift ontdekte dat de apparaten meer dan 50 delen per miljard (ppb) ozon produceerden. Elke blootstelling aan ozon van meer dan 50 ppb wordt als matig zorgwekkend beschouwd, vooral voor kinderen, ouderen en personen met astma (6).

Hoe u uzelf en uw gezin kunt beschermen

Als u een ionisator wilt kopen, zijn er een paar punten om te onthouden. Sommige fabrikanten werken hard aan de productie van ionisatoren met een beperkte ozonuitstoot. U kunt zelfs luchtreinigers vinden met een ioniserende functie die geen ozon produceert.

U moet echter uit de buurt blijven van elk product waar ozon niet in de beschrijving wordt genoemd. Deze fabrikanten verbergen eerder de waarheid uit angst voor omzetverlies.

We raden u ten zeerste aan om te zoeken naar CARB-gecertificeerde luchtreinigers met een ioniserende functie. Omdat u gecertificeerd bent door de California Air Resources Board, kunt u er zeker van zijn dat het apparaat slechts kleine hoeveelheden ozon produceert. Om een ionisator CARB-gecertificeerd te laten zijn, moet deze voldoen aan de limiet van 0,050 delen per miljard ozonemissies (7).

Hoe effectief zijn luchtionisatoren?

Hoe effectief een luchtionisator is, hangt af van het type. Eenheden met een verzamelplaat zijn effectiever in vergelijking met eenheden zonder. Dit komt omdat ze verontreinigende stoffen verzamelen, terwijl apparaten zonder collectoren een puinhoop kunnen achterlaten.

Wanneer uw apparaat geen verzamelplaat heeft, hangt de effectiviteit van u af.

Als u uw huis of het gebied rond de ionisator niet schoonmaakt, merkt u misschien geen verschil. Maar wanneer de zware deeltjes worden geroerd – misschien zit je op de bank of springt iemand op het bed – worden de verontreinigende stoffen opnieuw in de lucht gebracht.

Sommige high-end luchtionisatoren kunnen grote gebieden van maximaal 2.000 vierkante voet bedekken. De meesten zijn echter alleen in staat om tot 600 vierkante voet te bedekken.

Luchtreiniger vs. Luchtionisator

Het belangrijkste verschil tussen luchtreinigers en luchtionisatoren is hoe ze onzuiverheden uit de lucht verwijderen. Er zijn echter ook andere manieren waarop de twee luchtreinigers verschillen:

Filter vs. Geen filter

Luchtreinigers zijn over het algemeen uitgerust met een HEPA-filter. Deze variëren in kwaliteit van HEPA-type tot echte HEPA. Gefilterde apparaten maken gebruik van een kleine motor die lucht naar binnen zuigt en door verschillende filters gaat. Hoeveel filters een apparaat heeft, wordt meestal bekendgemaakt als filtratiefasen, zoals tweetraps of drietraps.

U zult waarschijnlijk een actief koolfilter vinden samen met het HEPA-filter. Dit filter absorbeert zowel geuren als gassen zoals VOC’s.

Zodra de lucht de filters heeft gepasseerd, wordt deze weer in de kamer verspreid. Sommige apparaten doen dit vanaf de achterkant, bovenkant of helemaal aan de zijkanten. Je krijgt vaak slimme functies zoals een automatische modus die de lucht bewaakt en de ventilator daarop aanpast.

Ionisatoren daarentegen sturen elektrisch geladen ionen uit die zich binden aan verontreinigende stoffen in de lucht. De verontreinigende stoffen worden verzameld door een tegengesteld geladen plaat of achtergelaten op elk oppervlak in de kamer.

Kamer dekking

Gefilterde luchtreinigers zijn het meest effectief bij het reinigen van een gebied van maximaal 1.000 vierkante voet, waarvan sommige meer bedekken. Dit is echter afhankelijk van de grootte van het apparaat, dus u moet altijd de beschrijving controleren.

Ter vergelijking: luchtionisatoren kunnen grote gebieden van meer dan 2.000 vierkante voet bedekken. Er is echter een beperkte keuze beschikbaar en deze zijn meestal duurder. De meeste luchtionisatoren zijn bedoeld voor kamers tot 600 vierkante voet.

Kosten en onderhoud

Luchtreinigers zijn geen goedkope investeringen. Toch zijn er budgetopties beschikbaar. De extra filters en functies maken gefilterde luchtreinigers echter duurder dan ionisatoren.

Gefilterde luchtreinigers zijn ook duurder in onderhoud. De filters moeten regelmatig worden vervangen om het apparaat effectief te laten werken. Dit wordt vaak om de zes tot 12 maanden gedaan – sommige luchtreinigers zijn voorzien van wasbare of herbruikbare filters.

Ter vergelijking: omdat ionisatoren geen filters hebben, valt er niets te vervangen. Het enige onderhoud dat u gaat doen, is het afvegen van de verzamelplaat. Als er geen bord is, veeg en stof je het huis gewoon vaker af.

Ontwerpopties

Ionisatoren hebben een zeer beperkte stijl, waarbij de meeste slank en verticaal van ontwerp zijn. De meeste ionisatoren zijn ook compact en gemaakt om in hoeken of op een andere locatie uit het zicht te staan.

Gefilterde luchtreinigers zijn daarentegen verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. De grootte is meestal gerelateerd aan de kamerdekking van het apparaat. Kleinere units zijn ontworpen voor kleinere ruimtes zoals kantoren en kinderdagverblijven.

Moet u een luchtionisator kopen?

Het is een persoonlijke keuze. Gezien de risico’s en de hierboven genoemde punten, raden we het echter niet voor iedereen aan.

Er is niet alleen een risico dat ozon wordt uitgestoten in uw woonkamer, maar ze zijn ook niet zo effectief als gefilterde eenheden. Tenzij de ionisator een verzamelplaat heeft, blijft u achter met stoffige oppervlakken die extra reiniging vereisen.

Ondanks dat ionisatoren door fabrikanten worden aanbevolen aan astmapatiënten, adviseren experts anders. In feite heeft het apparaat vanwege de ozonproductie meer kans op irritatie, symptomen en aanvallen dan de vervuiling zelf.

U kunt gefilterde luchtreinigers vinden met een optionele ionisator; deze produceren meestal geen significante hoeveelheid ozon. De ioniserende functie is echter niet zo effectief als een echte ionisator. Deze functies worden soms toegevoegd aan een luchtreiniger om hogere kosten te rechtvaardigen.

Veelgestelde vragen

Verwijdert een ionisator geuren?

Ionisatoren zijn niet effectief in het verwijderen van geuren. De negatief geladen ionen die het apparaat uitzendt, binden zich aan grotere moleculen in de lucht, zoals stof en pollen. Het zal echter de meeste geurveroorzakende moleculen achterlaten.

Als u problemen heeft met onaangename geuren in uw huis, raden we u ten zeerste aan een luchtreiniger met een actief koolfilter. De actieve kool absorbeert zowel geuren als gassen.

Zijn luchtionisatoren slecht voor de gezondheid?

Of een ionisator slecht is voor je gezondheid hangt af van een paar factoren. Ten eerste is de productie van ozon een schadelijk bijproduct. Hoewel dit in sommige gevallen in relatief kleine hoeveelheden is, wordt het nog steeds in uw huis geïntroduceerd.

Ionisatoren hebben ook bewezen allergieën en astma in sommige gevallen te verergeren. Niet alleen wordt de ozon een longirritant, maar allergenen en stof achtergelaten kunnen symptomen veroorzaken (8).

Hoe lang moet ik mijn ionisator laten draaien?

U moet uw luchtionisator alleen in korte uitbarstingen van 15 tot 30 minuten laten draaien, omdat deze ozon uitzendt, wat de luchtkwaliteit kan verslechteren. U moet de ionisator alleen laten draaien als de kamer leeg is.

Helpt een ionisator bij sigarettenrook?

Een ionisator helpt wel bij sigarettenrook omdat het de deeltjes scheidt en ze gemakkelijker te extraheren maakt. Het werkt door positieve deeltjes negatief op te laden, ze op de grond te laten vallen en ze uit de atmosfeer te verwijderen.

Hoe weet ik of een ionisator werkt?

Om te weten of je ionisator werkt, plaats je je handen een paar centimeter van de ionisator en voel je voor de zachte ionische wind. U kunt ook uw oor in de buurt van de ionisator plaatsen en luisteren naar een licht zinderend geluid.

Hebben ionisatoren een geur?

Ionisatoren hebben wel een bepaalde geur. Als ze de negatieve lading afgeven, geven ze de geur van ozon af, die niet bijzonder gezond is.


Lucht Ionisatoren 101

Luchtionisatoren zijn al tientallen jaren op de markt, ook al produceren ze ozon als bijproduct. Er zijn twee hoofdtypen ionisatoren, de meest populaire is de elektrostatische stofvanger. Dit type maakt gebruik van een verzamelplaat die luchtverontreinigende stoffen verzamelt.

Vaker wel dan niet blijven verontreinigende stoffen echter op het dichtstbijzijnde oppervlak hangen. Dit zorgt ervoor dat allergenen en verontreinigingen ons blijven beïnvloeden terwijl we de deeltjes inademen.

We raden over het algemeen geen ionisatoren aan, maar als u ervoor kiest om een eenheid te kopen, zorg er dan voor dat deze gecertificeerd is. Zoek naar lage zone-emissies in de beschrijving en mogelijk een CARB-certificering.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?






Wat ging er mis?






Lees ook:   HG leerverfkit bordeaux rood Een 2e leven voor zitmeubels