Wat is kasjmier en waarom is het zo duur?


Wat is kasjmier en waarom is het zo duur?

Meer weten over hoe een textiel zoals kasjmier werd geassocieerd met luxe, kan helpen uw waardering voor uw eigen kasjmierkleding te verdiepen en u te helpen weten waar u op moet letten bij het kopen van nieuwe kledingstukken. Veel factoren beïnvloeden de kwaliteit en de prijs van kasjmierwol, dus het is belangrijk om te begrijpen wat er nodig is om een superieur product te maken om de beste stukken voor de juiste prijs te kiezen. Zorg voor kasjmier vereist inspanning en aandacht, maar is de moeite waard om de waarde en kwaliteit van uw beleggingsstukken te beschermen.

Historische oorsprong van kasjmierwol

Het vroegste gebruik van kasjmierwol is terug te voeren op de Kasjmirvallei, een stuk land genesteld tussen het Pir Panjal-gebergte en de Grote Himalaya in het Indiase subcontinent. Terwijl tekstuele verwijzingen naar sjaals gemaakt van kasjmierwol verschijnen al in de 3e eeuw voor Christus, historische context plaatst de populariteit van kasjmier als een gemeenschappelijk textiel voor veel verschillende soorten kleding vanaf ergens in de 14e eeuw na Christus.

Hoewel veel verschillende geitenrassen een donzige ondervacht kweken die tot wol kan worden gesponnen, komt echte kasjmierwol van een bijzonder fijnharig ras dat bekend staat als Capra aegagrus hircus, of de Hircus Blythi Geit. Ze kunnen ook worden aangeduid met hun Perzische en Urdu-geïnspireerde naam, de pashmina geit. Kasjmierwol kan zelfs worden verkocht als pashmina-wol, omdat de termen in veel regio’s als uitwisselbaar worden beschouwd.

Tegenwoordig is dit geitenras te vinden in verschillende regio’s over de hele wereld. Velen geloven dat het unieke klimaat en terrein van de Kasjmirvallei en de omliggende gebieden van Nepal en Mongolië resulteren in een fijnere, zachtere dons van de pashmina-geiten die in die omgeving zijn grootgebracht. Kasjmier wol die afkomstig is uit dit deel van de wereld wordt vaak gewaardeerd als de beste voor het maken van kleding zoals truien, sjaals en zachte, stevige thermische stukken zoals hoeden en handschoenen.

Het proces achter de productie van kasjmierwol

Samenkomst

Het verzamelen van wol van de pashmina-geit om te worden gesponnen in kasjmiergaren is een tijdgevoelig en vervelend proces. Geiten groeien het dubbele vlies dat de donzige ondervacht en grovere beschermharen produceert tijdens de winter om ze te helpen isoleren tegen de daling van de temperatuur. Zodra de lente rondkomt, beginnen ze dit vlies te vervellen of af te werpen. Voor geiten op het noordelijk halfrond kan dit al in maart beginnen, maar het kan pas in mei duren voordat de ondervacht klaar is om te werpen.

kasjmier geitenvlies

Tot op de dag van vandaag is de traditionele benadering van het met de hand kammen van het vlies om zowel de dons- als de waakharen vrij te maken nog steeds favoriet vanwege de superieure opbrengst die het produceert van pure kasjmierwol. Het met de hand kammen van een geit kan wel twee weken duren om het dons uit zijn ondervacht te verwijderen. Eventuele resterende beschermharen moeten van het verzamelde dons worden verwijderd, zodat het garen dat uit de wol wordt gesponnen zo zacht en soepel mogelijk is.

Het scheren van de geiten resulteert in hogere productiesnelheden, maar het kan een grover garen maken vanwege de hogere verhouding van beschermhaar tot dons in het eindproduct. Dit heeft nog steeds waarde in de luxe textielmarkt, omdat de kledingstukken gemaakt van dit garen nog steeds de voordelen behouden van lichtgewicht om te dragen en goed geïsoleerd tegen koude temperaturen.

Raffinage

Voordat het kan worden geverfd, gesponnen en geweven in kledingstukken, moet kasjmierwol worden gereinigd. Dit verwijdert de resten van vuil en puin, evenals het strippen van de ruwe vezel van overtollige dierlijke olie. Op dit punt in het productieproces is het gebruikelijk om industriële machines het harde werk te laten doen in plaats van met de hand te wassen, te verven en te kaarden.

Zodra de ruwe vezels schoon zijn, worden ze vaak geverfd in grote batches van een select aantal zeer verzadigde, levendige kleuren. Afhankelijk van het gewenste resultaat kunnen verschillende batches van deze rijk geverfde vezels samen door een mengproces worden gestuurd, zodat de fabrikant een verscheidenheid aan garenkleuren bereikt zonder dat elke bout een specifieke tint hoeft te verven. Dit zorgt voor een snellere productie met behoud van flexibiliteit in het kleurenspectrum dat een fabrikant kan opleveren.

Lees ook:   HGX spray tegen kruipend ongedierte Voor effectieve bestrijding van o.a. kakkerlakken

De donzige klonten geverfde en gemengde ruwe kasjmierwol worden vervolgens door een proces met meerdere stappen geleid dat het samenvoegt tot dunne, flossy vellen die vervolgens worden omgezet in spoelen van een ruwe benadering van garen. Deze tussenfase wordt slubbing genoemd. Voor het ongetrainde oog zou het er heel erg uitzien als afgewerkt garen, maar in werkelijkheid is het een zeer zwakke verbinding tussen de vezels die gemakkelijk uit elkaar kan worden getrokken.

wat is kasjmier

Spinnen

De spinnende muilezels zijn de ware werkpaarden van het arsenaal van de wolfabrikant. Deze machines verwerken meerdere spoelen kasjmier die tegelijk slubbing, waardoor snel garen van verschillende dikte wordt uitgedraaid, zodat het op kegels kan worden gewikkeld voor een laatste kwaliteitscontrole. Het is op dit punt dat het echt kasjmier wolgaren wordt, klaar om te weven in een veelheid aan luxe artikelen.

Net als bij het raffinage- en spinproces, doen industriële weefgetouwen het meeste werk bij het weven van veel van de kasjmierkleding die nu op de markt is, zelfs voor de meest boetiekkleding. Sjaals en sjaals worden nog steeds vaak met de hand gemaakt en daarom begeerd om hun unieke karakter en ingewikkelde ontwerpen. Voor items zoals truien en jassen of kleine stukken zoals hoeden, sokken en handschoenen, is het veel gemakkelijker om ze in grotere hoeveelheden te produceren door met moderne machines te werken dan traditionele handgeweven praktijken.

De modieuze opkomst van luxe kasjmier kleding

Hoewel de schoonheid en het nut van kasjmierkleding al lang een verheven positie hadden genoten in de mode van het oosten, opende de explosie van commerciële handelsroutes tussen Azië en Europa in de 18e eeuw een nieuwe kans voor kasjmier om te worden gemaakt en verkocht als een luxe textiel voor de mode-elite. Zoals met veel modieuze bewegingen uit die tijd, begon deze speciale overweging met de Franse aristocratie.

In eerste instantie, beroemde Franse wolfabrikant, Willem-Louis Ternaux, probeerde alleen Indiase kasjmieren sjaals te imiteren door ze te maken van goedkopere en meer toegankelijke merinowol uit Spanje. Met de hulp van de Franse regering in die tijd was Ternaux echter in staat om een reis naar Perzië veilig te stellen en een kudde van het pashmina-geitenras te verwerven om terug te brengen naar Frankrijk. Dit begon een langzame maar gestage aanpassing van kasjmierwol als een populair en prijzig textiel in heel Europa en uiteindelijk in Noord-Amerika.

paars kasjmier

Het was zelfs zo’n succesvolle overgang dat Europese wolfabrikanten een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de innovatie die het produceren en verven van kasjmier in nieuwe en opwindende tinten tot op de dag van vandaag mogelijk maakt. Nu wordt de regionale productiekwaliteit in plaatsen als Italië en Schotland aangekondigd als top-of-the-line en dienovereenkomstig geprijsd.

Kasjmier blijft een hoofdbestanddeel van moderne modetrends, en hoewel veel kledingstukken gemaakt van kasjmierwol licht genoeg zijn om het hele jaar door in veel regio’s te worden gedragen, heeft het nog steeds de neiging om het meest te worden begunstigd voor seizoensgebonden kleding tijdens koudere maanden. En hoewel het nog steeds opduikt in luxe collecties en bepaalde stukken een indrukwekkend prijskaartje kunnen dragen, is kasjmier niet langer voorbehouden aan de mode-elite van onze tijd.

Niet alle kasjmier is echter gelijk gemaakt, en hoewel dure vraagprijzen niet altijd een betere kwaliteit aangeven, is het nog steeds waar dat puur kasjmier en voorbeeldige productiepraktijken meer zullen kosten dan goedkopere mengsels die massaal worden gemaakt.

Inzicht in de kosten van kasjmier

Zoals u kunt zien, zijn er talloze manieren waarop het milieu, de productie en de productie van kasjmier van zijn natuurlijke tot consumentklare staat kunnen bijdragen aan de waarde van een bepaald kledingstuk. Het spreekt voor zich dat hoe meer zorg wordt besteed aan elke stap van het lange proces van rauw tot verfijnd, hoe rechtvaardiger het wordt om een premie voor het resultaat te vragen.

Lees ook:   Dettol All in one Disinfectant Spray Linen - 400ml

De meeste kledingretailers, groot en klein, zullen slechts een deel van dat proces zelf afhandelen. Het kunnen haute couture-designhuizen zijn die hun patronen naar meesterwevers sturen die hun stukken met de hand maken, of ze kunnen ontwerp en productie in één keer combineren onder de paraplu van de naam van een groter kledingbedrijf. In de meeste gevallen is het zeldzaam om één retailer te vinden die het proces van geit tot kledingstuk als één entiteit leidt.

bruin kasjmier

Het komt vaker voor dat het proces een verbinding is tussen geitenhoeders die ruwe kasjmierwol naar verfhuizen sturen, die vervolgens kasjmier slurpen tot goed garen dat vervolgens wordt verkocht aan textielfabrikanten die in opdracht ontwerpen produceren voor de uiteindelijke verkoop. Eventuele snelkoppelingen of compromissen die onderweg worden gemaakt, kunnen van invloed zijn op de kwaliteit en de kosten van het kledingstuk dat u overweegt op het rek.

Dat is de reden waarom ruwe kasjmierwol die met de hand is gekamd van geiten die in de Kasjmir-vallei zijn gekweekt, verwerkt en bereid in Europese wolfabrieken en vervolgens met de hand zijn vervaardigd tot prachtige haute couture-ontwerpen door wereldberoemde modehuizen, de meeste kosten. Ze zijn de investering meer dan waard en zijn voorbestemd om erfstukstukken te worden die van generatie op generatie worden doorgegeven.

Het vinden van een kasjmier trui voor een spotprijs betekent echter niet dat je de kwaliteit van de bodem van het vat krijgt. Als wat u zoekt is 100% pure kasjmierwol, je kunt het vinden tegen betaalbare prijzen. De geiten die de wol hebben geproduceerd, kunnen in een andere regio zijn grootgebracht, of de fabrikant kan baat hebben gehad bij het produceren van grote hoeveelheden van hetzelfde ontwerp in plaats van hun productie tot een kleine batch te beperken. Geen van deze doet afbreuk aan de werkelijke voordelen die inherent zijn aan kwaliteitskasjmier, ze missen gewoon een deel van de specialiteit die premium kasjmier echt onderscheidt in de ogen van de purist.

Het is belangrijk om te weten dat bepaalde normen voor het zuiver of niet noemen van kasjmier in sommige delen van de wereld kunnen ontbreken, dus zelfs als de detailhandelaar het adverteert als 100% puur, voldoet het mogelijk niet echt aan die definitie volgens voorschriften elders. Als voorbeeld, hier is wat de Amerikaanse Wool Products Labelling Act van 1939 vastgesteld als de normen waaraan moet worden voldaan voor het etiketteren van kleding die kasjmier bevat:

  • Het moet wol zijn van de onthaarde ondervacht van de kasjmiergeit (de Capra hircus langier)
  • Het wolproduct mag gemiddeld niet groter zijn dan 19 micron
  • Niet meer dan 3% van het wolproduct, in gewicht, kan meer dan 30 micron in diameter meten

Regels als deze zijn niet bepaald gemakkelijk te testen wanneer je voor een winkelbord staat en je afvraagt of de geadverteerde prijs een goede match is voor het kledingstuk eronder. Niet veel van ons konden een meetinstrument en weegschaal uitbreken om gemiddelde diameters op gewicht te vergelijken, zelfs als we dat zouden willen. Hoewel geen van hen onfeilbare hacks zijn, zijn er enkele slimme trucs die u kunt gebruiken om de beste gok voor kasjmierkwaliteit te krijgen terwijl u rondkijkt.

Het bepalen van de kwaliteit van kasjmier

Aanraken

Kasjmier is zacht, soms ongelooflijk zacht, maar er is zoiets als te zacht als een fabrikant een grove mix probeert te verbergen in een garen waarvan de wol niet grondig is onthaard voor de productie. Sommige fabrikanten zullen additieven gebruiken die het garen conditioneren en het een glad gevoel geven. Het type zacht dat u zoekt, moet een pluche hebben in plaats van een glibberige glijvlucht over de hand.

Kleur

Kasjmierwol is notoir koppig en kleurstofbestendig. Dit betekent niet dat alle pastelkleurige, gedempte kasjmieren kleding automatisch inferieur is aan hun rijker verzadigde neven, maar die juweeltinten zijn vaak het resultaat van alleen de meest bekwame verfhuizen. Dat geldt ook voor ingewikkelde patronen en gedetailleerd borduurwerk. Elke toegevoegde functie betekent dat er meer tijd en moeite is gestoken in het maken van dat kledingstuk, wat niet zo waarschijnlijk zal zijn met goedkopere kasjmiermengsels.

Lees ook:   Beste keukenafvalbakken van 2023

van dichtbij kasjmier

Dikte

Sommige fabrikanten beloven puur kasjmier voor een spotprijs en besparen vervolgens op kosten door een dun, los geweven kledingstuk te produceren. Een kasjmier vest moet niet zo dun zijn dat het net zo goed puur kan zijn, en hetzelfde geldt voor sokken, die met zelfs een beetje slijtage kunnen afbreken naarmate ze dunner zijn.

Glans

Natuurlijke vezels zoals kasjmierwol hebben een overeenkomstige glans, maar in het geval van kasjmier moet het nog steeds nogal gedempt zijn. Als de stof erg reflecterend en glanzend is, is er een kans dat deze is geweven met andere soorten textiel. Dit kan opzettelijk zijn, omdat dit bepaalde voordelen kan bieden, zoals duurzaamheid en elasticiteit, waardoor sommige kasjmierkleding in de machine kan worden gewassen in plaats van met de hand gewassen of chemisch gereinigd, maar het onderhoudsetiket moet die realiteit duidelijk weerspiegelen.

Oorsprong

Hoewel het land van herkomst niet altijd indicatief is voor kwaliteit, kan het een belangrijke factor zijn wanneer rekening wordt gehouden met andere aanwijzingen. Massaproducten uit China kunnen sterk variëren in termen van kwaliteit, zelfs als ze zijn gemaakt met goed geproduceerde kasjmierwol. Als de grootste producent van ruwe kasjmier hebben Chinese fabrikanten echter de mogelijkheid om enkele van de beste kasjmierwol te kopen voor meer betaalbare prijzen dan fabrikanten in andere delen van de wereld. U kunt het beste kopen bij retailers waarvan u vertrouwt dat ze hun materialen ethisch inkopen en met oog voor kwaliteit.

verschillende kasjmier texturen

Behoud van de waarde van een kasjmieren kledingstuk

Of je nu $ 30 of $ 300 uitgeeft aan een stuk kasjmieren kleding, je wilt er zeker van zijn dat je het meeste voor je geld krijgt. Dat komt uiteindelijk neer op hoe je zorg voor de kasjmier en hoe u het opslaat wanneer het niet in gebruik is.

Kasjmier is een kieskeurige vezel die gemakkelijk zijn vorm kan verliezen of ten prooi kan vallen aan kledingmotten die graag snacken op zijn natuurlijke vezels en de gewoonte die wol heeft om zich vast te klampen aan lichaamsoliën en eiwitten. Het seizoensgebonden karakter van kasjmierkleding betekent dat het kwetsbaarder kan zijn voor kleding mot plaag dan andere stukken van je wintergarderobe. Motten gedijen in de donkere uitsparingen van langdurige opslag, dus zorg ervoor dat je je kasjmier tevoorschijn haalt voor af en toe een keer en licht luchten wanneer je het niet gebruikt. Plaatsen effectieve kleding mot vallen op zijn plaats helpt enorm bij het elimineren ervan. Lees meer over onze geurvrije kledingmottenvallen voor je kast hier.

Een grondige reiniging is ook noodzakelijk voordat u van plan bent om het een paar weken of maanden weg te stoppen. Hoewel veel verzorgingslabels erop staan dat u alleen chemisch reinigt, is het veilig en soms de voorkeur om kasjmierkleding met de hand te wassen en zorgvuldig aan de lucht te laten drogen. Het gebruik van een wolveilig wasmiddel helpt u te voorkomen dat de vezels van natuurlijke oliën worden ontdaan, en voorkomt schade en vervagende kleurstof. Volg onze stapsgewijze handleiding voor het thuis wassen van kasjmier, die ook tips bevat voor het verwijderen van vlekken en het drogen van kasjmierkleding zonder zijn vorm te verliezen.

Over MothPrevention®

MothPrevention® spreekt elke dag met klanten over hun kledingmottenproblemen – kledingmotten zijn een soort die steeds groter wordt en die aanzienlijke schade kan veroorzaken aan kleding, tapijten en ander huistextiel.

Tot op heden hebben we meer dan 150.000 klanten geholpen bij het omgaan met hun mottenproblemen. We hebben professionele oplossingen ontwikkeld, waaronder gepatenteerde feromonen, niet verkrijgbaar bij iemand anders in de VS, en ontworpen in Duitsland volgens de hoogste productienormen.