Wat schoon te maken met azijn: de do’s en don’ts

Azijn is een fantastische niet-giftige en milieuvriendelijke reiniger die je waarschijnlijk al in huis hebt. Als je iets hebt dat zo snel mogelijk moet worden schoongemaakt, maar je weet niet zeker wat je moet gebruiken, is de kans groot dat gedistilleerde witte azijn van pas komt.

We bewaren altijd een fles gedistilleerde witte azijn van vijf liter in onze kast en zweren erbij. Maar wat kun je schoonmaken met azijn?

Hier is een lijst met 30 dingen die je kunt schoonmaken met azijn. Blijf lezen om versteld te staan van de kracht van deze natuurlijke stof.

Inhoudsopgave
  • Wat schoon te maken met azijn
  • Wat niet schoon te maken met azijn
  • Veelgestelde vragen over schoonmaken met azijn
  • Overwinning met azijn

Wat schoon te maken met azijn

Azijn is goed voor het reinigen omdat het is gemaakt van azijnzuur (1). Dit zuur kan vuil, vuil, vet afbreken en het kan zelfs sommige bacteriën doden. Hier zijn 30 dingen die je kunt schoonmaken met azijn.

1. Tafelbladen

Spuit na een maaltijd azijn over je tafelbladen en geef ze een goede reiniging. Het zuur zal vuil en vuil afbreken van eventuele morsen. Je kunt het mengen met een 50:50-oplossing van water in een spuitfles.

Top Tip

Voeg een paar druppels van je favoriete etherische olie toe om de penetrante geur van de azijn te maskeren.

2. Ramen

Witte azijn is een geweldige glazenwasser. Meng een verhouding van 50:50 met water en spuit het over een microvezeldoek. Veeg de ramen voorzichtig af met de oplossing voor een streeploze glans.

Misschien vind je dit ook interessant
Vrouw die vensterglas schoonmaakt met stoommopWindows opschonen (stapsgewijze handleiding)

3. Vaatwassers

Dit is een van onze favoriete hacks! Gedistilleerde witte azijn kan al die smurrie afbreken die zich in je vaatwasser ophoopt. Plaats eens per maand een kopje azijn in de vaatwasser en zet het op de hoogste warmtestand. Dit zal de binnenkant van de machine grondig reinigen zonder enige inspanning van u.

4. Putten

Reinig je gootsteen diep met azijn. Spuit de gootsteen naar beneden, of doe gewoon de plug erin en vul de gootsteen met een klein beetje azijn en verdeel met een spons of doek. Dit is een geweldig alternatief voor andere oppervlaktereinigers, omdat azijn volledig voedselveilig is. Schrob goed en spoel het vervolgens weg.

Azijn is ook goed voor het reinigen van de afvoeren! Dus giet het af zoals je zou doen met water, en het zal ook smurrie en geuren uit je afvoer verwijderen.

5. In de koelkast

Meng een verhouding van 50:50 van azijn en water (essentiële oliën zijn optioneel) en maak je koelkast grondig schoon. Dit is beter dan het gebruik van chemische multi-surface reinigers, omdat het niet giftig en voedselveilig is, waardoor het veilig is voor al het andere in de koelkast. Bovendien is het geweldig in het afbreken van vet en vuilophoping.

6. Koffiezetapparaat

Wanneer heb je voor het laatst de koffiemachine schoongemaakt? Je weet misschien niet zeker waar je moet beginnen, maar gedistilleerde witte azijn is hier je go-to. Dit geeft het een diepe reiniging en verwijdert eventuele ophopingen die in de machine blijven hangen. Giet het direct in de machine en draai zoals normaal. Laat het dan een paar keer met water lopen om van de azijngeur af te komen.

Waarschuwing

Doe dit alleen als uw fabrikant dit toestaat. Sommige koffiemachines werken niet op deze manier.

Vergelijkbare artikelen
Schoon frans persglas, doek en yerba bovenop de keukentafelHoe u uw koffiezetapparaat schoon kunt houden

7. No-Wax Vloeren

Als je vloeren hebt die niet kunnen worden gewaxt, meng dan 1/2 kopje azijn met een halve liter warm water. Dweil de vloeren met deze oplossing en zorg ervoor dat u het water ververst als het vies wordt. Azijn is een zachte reiniger die uw vloeren beschermt terwijl ze grondig worden gereinigd.

Probeer dit

Je kunt deze tip ook op andere vloertypes gebruiken. Schakel je gewone vloerreiniger in voor azijn!

8. Handdoeken

Gebruik azijn om je handdoeken te wassen en je zult ons nog lang bedanken. Voeg je handdoeken toe aan je wasmachine met 1/2 kopje witte azijn en geen wasmiddel. Stel in op de hoogste temperatuur die uw handdoeken toelaten en wassen. Dit zal alle wasmiddelresten en andere smurrie die zich ophoopt in de handdoeken eruit trekken, evenals de kleur herstellen, vlekken, geuren verwijderen en ze zelfs zacht maken om aan te raken.

9. Fornuizen

Kookplaten worden echt vettig. Hoewel uw in de winkel gekochte product geweldig werk kan doen, werkt azijn net zo goed – en het is niet giftig. Meng een 50:50 oplossing van azijn en water, spuit over de kookplaat en roosters, laat een paar minuten staan voordat je het schoonveegt. De zure kwaliteit van de azijn zal vet en vuil afbreken.

10. Snijplanken

Spuit azijn over je snijplanken – zelfs houten – en schrob schoon. Het is een niet-giftige en veilige manier om vervelende opbouw op je snijplanken kwijt te raken. Het is ook voedselveilig en geeft je gemoedsrust.

11. Stinkende kamers

Heb je een slechte geur in huis gevonden, maar weet je niet zeker wat je eraan moet doen? Azijn. Je kunt een 50: 50-oplossing van azijn en water in een spuitfles mengen en deze door de kamer op het meubilair, tapijt, tapijt en andere bronnen van geuren spuiten.

Als alternatief kunt u kommen witte azijn rond het huis laten, in kasten, op planken, in de koelkast, en het zal kizal op die manier geuren.

Voeg essentiële oliën toe om de zure geur van de azijn te maskeren, maar houd er rekening mee dat het toch vrij snel zal vervagen. Het is dus niet het einde van de wereld als je kamer een paar uur na het spuiten naar azijn ruikt.

12. Magnetron

Zo maken we onze magnetron elke keer schoon! Meng een 1:4 oplossing van gedestilleerde witte azijn en water in een kom. Zet het in de magnetron en zet het vijf minuten aan. Nadat het klaar is, laat je het drie minuten staan, want het zal verschroeiend zijn. Open de deur en veeg de binnenkant af met een doek. De azijn heeft alle smurrie in de magnetron losgemaakt, waardoor het super gemakkelijk schoon te maken is in slechts een paar doekjes.

Waarom werkt dit? De combinatie van stoom uit het water en het zuur uit de azijn creëert het perfecte brouwsel voor het afbreken van het vet en vuil.

13. Tapijtvlekken

Als je net als wij bent, kunnen tapijtvlekken je in paniek brengen. Maar met deze hack is er reden om chill te zijn. Meng een eetlepel afwasmiddel, een eetlepel witte azijn en twee kopjes warm water in een kom. Breng het aan op de vlek met een spons en dep totdat de vlek optrekt.

14. Oven Trays

Ovenschalen kunnen na verloop van tijd erg smerig worden. Maak ze grondig schoon met zuiveringszout en witte azijn. Meng een half kopje van elk met heet water in de gootsteen. Het zal borrelen en bruisen, maak je geen zorgen. Voeg de ovenschalen toe aan het water en laat ze 30 minuten weken voordat je ze nog eens 30 minuten omdraait. Daarna is het super eenvoudig om het losgekomen residu weg te schrobben met een spons of schuursponsje.

15. Plastic Containers

Weet je hoe plastic containers en Tupperware na verloop van tijd gekleurd en verkleurd kunnen raken? Azijn kan dat oplossen. Week de containers een paar minuten of maximaal een uur in azijn en was ze vervolgens zoals normaal. Het zuur in de azijn zal die vervelende vlekken afbreken, waardoor het gemakkelijker schoon te maken is.

16. Als glansspoelmiddel

Als je in een gebied met hard water woont, ben je geen onbekende voor de watervlekken die zich aan je gerechten hechten. Voeg bij het met de hand wassen wat azijn toe aan de gootsteen naast je afwasmiddel en water. Als je in de vaatwasser wast, voeg dan een paar kopjes azijn toe aan de bodem van je vaatwasser voordat je ze gewoon wast.

Voordat u dat doet

Zorg ervoor dat de vaatwasmiddel en handwasmiddel die je gebruikt geschikt is naast azijn. Sommige fabrikanten stellen dat ze de zeep niet met andere ingrediënten moeten mengen.

17. Metalen reinigen

Azijn is een zachte en effectieve manier om metalen te reinigen, ze op te fleuren en hun glans terug te brengen. Dit verwijdert aanslag op een verscheidenheid aan metalen.

Om te gebruiken, kun je 1/2 kopje witte azijn, een theelepel zout en voldoende bloem mengen totdat je een pasta hebt gemaakt. Breng het aan op het metaal met een doek of borstel en laat het 15 minuten zitten. Afspoelen met water. Poets met een aparte droge doek.

Dit is vooral goed voor koper, messing en tin.

Meer over dit onderwerp
Vrouwenhanden die rubberen handschoenen dragen, reinigen messing kraan met groene sponsHoe messing thuis te reinigen (8 reinigingsopties)

18. Groenten en fruit

De volgende keer dat je terugkomt uit de winkel, spoel je fruit en groenten niet alleen in water. Meng in plaats daarvan een 3:1 oplossing van water en azijn. Giet direct over het fruit en de groenten en laat ze een paar minuten weken of spuit ze met een spuitfles. Spoel goed af met water.

Azijn kan bacteriën en pesticiden verwijderen die zich aan de groenten en fruit vastklampen en ze uiteindelijk langer in de koelkast laten staan!

19. Potten en pannen

Sommige potten en pannen – zoals roestvrij staal en email – worden prachtig opgeruimd met azijn. Azijn kan vervelende resten afbreken die afwasmiddel gewoon niet aanpakt. Kook water en azijn samen en giet in de potten en pannen. Laat het maximaal een uur zitten terwijl het zuur van de azijn zijn magie werkt. Was zoals normaal en spoel heel goed.

20. Badkamers

Yep, je kunt vrijwel je hele badkamer schoonmaken met azijn! Je kunt rechte azijn in een spuitfles gebruiken, of je kunt het verdunnen in een beetje water. Het is perfect voor het reinigen van de werkbladen, de gootstenen, de afvoeren en zelfs het toilet.

21. Douchekop

Terwijl we in de badkamer zijn, maak je de douchekop ook schoon met azijn. Giet witte azijn in een plastic zak en bind deze over de douchekop zodat de douchekop in de oplossing weken is. Laat ’s nachts staan. Schrob ’s ochtends goed en verwijder eventuele losgekomen resten. Spoel goed af, en geniet van een extra schone douche!

22. Badkuipen

Een ander kenmerk in de badkamer om schoon te maken met azijn is het bad, vooral als het een laag filmopbouw heeft. Spuit gewoon azijn over de hele badkuip. Breng vervolgens zuiveringszout aan op een natte doek en schrob de badkuip goed. Spoel alles weg met schoon water.

23. Ketels

Giet een 1:1 oplossing van water en azijn in uw waterkoker, elektrisch of een kookplaat optie. Kook de ketel; de azijn zal werken om de waterkoker te ontkalken, diep te reinigen. Spoel goed af met water. We koken de onze daarna graag een paar keer om echt elk spoor van de azijn te verwijderen.

24. Matras

Het schoonmaken van je matras is een van die klusjes waar je waarschijnlijk niet te veel aan denkt. Maar denk er eens over na – je slaapt er elke nacht op. Het wordt vies.

Meng witte azijn, een paar druppels ontsmettingsalcohol en tea tree in een spuitfles. Spuit het allemaal over je matras, maar laat het niet weken. Dit zal helpen om bacteriën, bedwantsen en geuren te doden. Laat het drogen en stofzuig daarna het matras.

25. Kleren

Wist je dat je azijn in elke wascyclus kunt gebruiken? Het zal de opbouw van wasmiddel en geuren verwijderen. Voeg een kopje witte azijn toe aan de laatste spoeling van je cyclus en laat de magie gebeuren! Voor grotere ladingen met dekens en dekbedden voegt u twee kopjes toe in plaats van één.

26. Koelkast Water Dispenser

Het is belangrijk om de koelkastwaterdispenser af en toe schoon te maken. Dompel een oude tandenborstel in azijn en maak de watertuit schoon. Dit verwijdert schimmel, minerale afzettingen en ander vuil dat zich daarin verbergt.

27. Houten meubelen

Het kan moeilijk zijn om de perfecte reinigingsoplossing voor houten meubels te vinden. Zoek niet verder dan azijn!

Meng 1/4 kopje witte azijn met een kopje olijfolie. Dompel een doek in de oplossing en wrijf deze voorzichtig over het houten meubilair. Dit zal het opruimen en het oliën om vlekken te verwijderen en een beschermende laag te creëren. We doen dit op onze houten meubels, en het werkt een traktatie!

48u Stoomstrijkijzer

Om de binnenkant van een stoomstrijkijzer diep te reinigen, giet je een 1:1 oplossing van azijn en water in het reservoir. Draai het strijkijzer op de stoomstand en laat het vijf minuten rechtop staan. Koppel het strijkijzer los, laat het afkoelen, maak het reservoir leeg en veeg de zoolplaat af met een schone doek. Dit reinigt de binnenkant en verwijdert harde waterafzettingen.

29. Vuilnisbak

Besprenkel de binnenkant van je vuilnisbak en deksel met een 1:1 oplossing van azijn en water. Veeg af met een doek. Dit zal geuren verwijderen en vet- en vuilophoping afbreken. U moet ernaar streven om dit tussen elke zakwissel te doen om bovenop het vuil in de vuilnisbak te blijven. Laat het drogen voordat je je tas toevoegt.

30. Wasmachine

Als de fabrikant dit toestaat, kunt u azijn gebruiken om uw wasmachine eenmaal per maand grondig te reinigen. Voeg gewoon een kopje azijn toe aan de trommel of wasmiddeldispenser. Zet de wasmachine op de hoogste stand of de trommel schoon en laat het hete water en de azijn diep reinigen en ontsmetten de trommel.

Wat niet schoon te maken met azijn

Hoewel het misschien lijkt alsof je alles en nog wat met azijn kunt schoonmaken, stop daar dan meteen mee. Er zijn een aantal dingen die je nooit met azijn moet schoonmaken.

1. Messen

Hoewel je een messenblok met azijn kunt schoonmaken, maak je je messen niet schoon. Zelfs als er vet en vuil op de messen wordt opgebouwd, is azijn een slecht idee omdat het de scherpe randen kan slijten. Gebruik in plaats daarvan warm zeepsop of wat de fabrikant ook voorstelt.

2. Graniet en marmer

Hoewel je azijn kunt gebruiken om je oppervlakken schoon te maken, betekent dat niet dat alle Oppervlakken. Je mag granieten en marmeren oppervlakken nooit reinigen met azijn. Het zuur in de azijn kan de glanzende glanzende afwerking op deze prachtige werkbladen na verloop van tijd slijten.

3. Stenen Tegels

Maak natuursteen niet schoon met azijn. Misschien vindt u natuursteen in uw douche, badkamer of uw keuken. De zure kwaliteit van azijn kan de steen beschadigen, dus zorg ervoor dat u in plaats daarvan een steenspecifieke reiniger gebruikt.

4. Gedropt ei

Dit lijkt misschien raar specifiek, maar het kwam veel naar voren in ons onderzoek. Als je een ei op de grond hebt laten vallen, gebruik dan geen azijn om het op te ruimen. Dit kan het ei hard maken, waardoor het echt moeilijk wordt om op te ruimen.

5. Digitale apparaten

Mogelijk ziet u experts die u adviseren om een op azijn gebaseerde reiniger voor uw telefoon, camera en andere technische apparaten te maken. Maar dat raden we af. De azijn kan uw touchscreen-apparaten en andere coatings verpesten. Er zijn specifieke producten ontworpen voor elektronische apparaten, dus we raden aan om die naast een microvezeldoek te gebruiken.

6. Bepaalde apparaten

Hoewel we aanbevelen om uw vaatwasser, waterkoker, koffiezetapparaat, wasmachine en andere apparaten met azijn schoon te maken, moet u voorzichtig zijn. Azijn kan sommige plastic en rubberen onderdelen van deze machines afbreken. Raadpleeg altijd het advies en de gebruikershandleiding van de fabrikant voordat u azijn op deze producten gebruikt.

7. Hardhouten vloeren

Je kunt azijn op bepaalde vloeren gebruiken, maar vermijd het gebruik op hardhout. Het kan de afwerking op de hardhouten vloeren beschadigen. Er zijn een aantal geweldige hardhoutreinigers die er zijn, waar je in plaats daarvan naar moet grijpen.

Veelgestelde vragen over schoonmaken met azijn

Moet je spoelen na het schoonmaken met azijn?

Als je de azijn al met water hebt verdund, hoef je niet te spoelen. Als je rechte azijn gebruikt, kan het de moeite waard zijn om met water te spoelen. Ten eerste kan het de azijngeur elimineren. Ten tweede zorgt het ervoor dat er geen zure resten op het oppervlak zitten die later schade kunnen veroorzaken.

Kun je zuiveringszout en azijn mengen om schoon te maken?

Ja, het is een geweldige mix! Het zal opvlammen, maar maak je geen zorgen. Dat is normaal.

Doodt schoonmaakazijn schimmel?

Het kan. Azijn heeft schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen en kan daarom schimmel en meeldauw doden en voorkomen dat het groeit (2). Het kan echter niet alle soorten schimmel doden. Het kan bijvoorbeeld Penicillium chrysogenum behandelen – een soort schimmel – maar niet Aspergillus – een ander type schimmel (3).

Wat is het verschil tussen witte azijn en schoonmaakazijn?

Het verschil is het zure gehalte. Bij gebruik van gewone witte azijn is de hoeveelheid azijnzuur ongeveer 5 procent, terwijl schoonmaakazijn een zuurgraad van zes procent heeft. Dat lijkt misschien een klein verschil, maar dat maakt schoonmaakazijn eigenlijk 20 procent sterker.

Hoewel het misschien een goed idee lijkt om het sterkere spul te krijgen, raden we gewone witte azijn aan voor huishoudelijk gebruik omdat het veiliger is.

Kun je azijn en citroensap mengen om schoon te maken?

Ja, het is veilig en zeer effectief in ontvetten en dieptereiniging. Je kunt dus de twee ingrediënten mengen.


Overwinning met azijn

Azijn is een zeer effectieve reiniger die in allerlei situaties van pas zal komen. Bewaar een bulkvoorraad in de kast en je zult verrast zijn door hoe vaak je het gebruikt.

Er zijn 30 verschillende gevallen waarin je witte azijn kunt gebruiken, maar houd er rekening mee dat je het zeven keer nooit moet gebruiken.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?


Wat ging er mis?