Werken luchtreinigers?

Bent u zich ervan bewust dat de luchtkwaliteit binnenshuis slechter kan zijn dan buiten? Er zijn veel luchtverontreinigende stoffen in een huis, waaronder schimmelsporen, huidschilfers van huisdieren, allergenen en VOC’s. Als je een loopneus hebt, hoest of continue hoofdpijn erger binnenshuis hebt, kan je huis gewoon ernstig vervuild zijn.

Veel huiseigenaren willen hun thuisomgeving verbeteren voor zichzelf en hun geliefden. Dus, wat als we je zouden vertellen dat er een apparaat is dat de lucht reinigt die jij en je gezin inademen?

Luchtreinigers zijn de afgelopen tijd in populariteit gegroeid. Deze apparaten beloven uw thuisomgeving te verbeteren, maar werken ze? Laten we het uitzoeken.

Inhoudsopgave
 • Werken luchtreinigers echt?
 • Zijn luchtreinigers het waard?
 • Zal een luchtreiniger mij ten goede komen?
 • Luchtreiniger Mythen
 • De juiste luchtreiniger voor u vinden
 • Veelgestelde vragen
 • Het verdict

Werken luchtreinigers echt?

Ja! Maar het is belangrijk om te begrijpen wat ze wel en niet kunnen doen.

Luchtreinigers zijn ontworpen om de lucht te ontdoen van verontreinigende stoffen. Dit omvat allergenen, stof, sporen, pollen en meer (1). Sommige luchtreinigers vangen of verminderen ook bacteriën, virussen en geuren. Niet alle eenheden zullen dit echter kunnen doen.

Bovendien is het cruciaal om te begrijpen dat niet alle eenheden vluchtige organische stoffen kunnen vangen. Deze worden vaak aangetroffen in spuitbussen en gewone huishoudelijke schoonmaakmiddelen (2).

Als u worstelt met allergieën of astma, zal een luchtreiniger gunstig zijn omdat het veel voorkomende allergenen verwijdert. Het zal echter alleen allergenen in de lucht verwijderen; het zal niet in staat zijn om allergenen te verwijderen die zijn ingebed in meubels of vloeren.

Om uw luchtreiniger efficiënt te laten werken, is het cruciaal om de filters vaak te vervangen. De meeste fabrikanten zullen u nuttige begeleiding bieden. De exacte tijd hangt echter af van een paar factoren, zoals gebruik en luchtkwaliteit.

Het is ook belangrijk om realistisch te zijn bij het gebruik van een luchtreiniger. Veel bedrijven zullen beweren dat hun producten een efficiëntie van 99 procent hebben. Luchtreinigers worden echter getest in gecontroleerde kamers, dus de effectiviteit kan variëren.

Waar u het apparaat plaatst, speelt ook een belangrijke rol in hoe effectief het zal zijn. U moet de aanwijzingen lezen bij het installeren van uw nieuwe luchtreiniger om ervoor te zorgen dat deze op de juiste plek wordt geplaatst. Sommige eenheden vereisen een bepaalde ruimte tussen hen en de muur, terwijl kleinere eenheden meestal op een tafel of bureau kunnen worden geïnstalleerd.

Hoe werken luchtreinigers?

Luchtreinigers werken door lucht in het apparaat te zuigen via een ventilator die wordt aangedreven door een motor. De lucht wordt vervolgens door een reeks filters geleid. Het aantal filters is afhankelijk van het apparaat. Sommige luchtreinigers hebben een vijftraps filtratiesysteem, terwijl anderen er twee of drie gebruiken.

Zoals we hierboven vermeldden, zijn er echter verschillende soorten luchtreinigers en ze werken allemaal anders. Laten we het eens nader bekijken:

Gefilterde

Een van de meest effectieve en populaire luchtreinigers is het gefilterde type. Deze zijn uitgerust met een of meer filters die verontreinigende stoffen opvangen en verwijderen terwijl ze passeren. Hoe effectief dit is, hangt af van het filter en de kwaliteit ervan.

De meeste gefilterde luchtreinigers zijn uitgerust met een echt HEPA-filter. Deze zijn bedoeld om tot 99,97 procent van de luchtverontreinigende stoffen af te vangen met een grootte van 0,3 micron (3).

Niet alle filters die als HEPA zijn gemarkeerd, zijn echter genuine. HEPA-type, HEPA-grade of HEPA-achtige filters zijn op dezelfde manier geconstrueerd als echte HEPA’s. Maar deze typen vangen slechts 99 procent of minder van de verontreinigende stoffen op.

Gefilterde luchtreinigers zijn meestal uitgerust met een voorfilter en een actief koolfilter. Het voorfilter is ontworpen om grotere deeltjes zoals haren van huisdieren en grote stofdeeltjes op te vangen.

Het actieve koolfilter is ook een essentieel onderdeel van een effectieve luchtreiniger. Zie je, het HEPA-filter legt niet alles vast. Dingen zoals gassen, geuren en VOC’s zullen over het algemeen voorbij de greep van de HEPA-vezels glippen.

Het actieve koolfilter absorbeert echter onaangename geuren, gassen, dampen en VOC’s. Als uw luchtreiniger een actief koolfilter heeft, moet u deze regelmatig vervangen, meestal ongeveer om de twee tot drie maanden. Deze filters kunnen maar zoveel vasthouden voordat ze minder effectief of helemaal niet effectief worden (4).

Ionisator

Luchtionisatoren zijn de volgende meest populaire luchtreinigers op de markt. In tegenstelling tot de gefilterde versie trekken deze geen lucht naar binnen om deze door een filter te laten lopen.

Ionisatoren zenden elektrisch geladen ionen uit in de kamer waar ze zijn geïnstalleerd. De negatieve ionen binden zich aan deeltjes in de lucht (stof, pollen, allergenen). Deze zullen ze dan verzwaren en uiteindelijk op de grond vallen.

Sommige ionisatoren zijn uitgerust met een “verzamelplaat”, een tegengesteld geladen metalen plaat die de elektrisch geladen deeltjes aantrekt. De deeltjes worden vervolgens opgevangen op de plaat die u kunt schoonvegen wanneer dat nodig is.

Aan de andere kant gebruiken sommige ionisatoren geen verzamelplaat. Deze zijn minder effectief omdat de deeltjes naar het dichtstbijzijnde oppervlak vallen, zoals de muur, bank, tapijt of bed. U zult dan extra tijd moeten besteden aan het schoonmaken om de ongewenste verontreinigende stoffen te elimineren.

Een van de meer schadelijke effecten van ionisatoren is hun bijproduct: ozon. Ozon is een longirritant en kan astma-aanvallen veroorzaken bij gevoelige personen. Blootstelling aan ozon kan ook andere effecten veroorzaken, zoals misselijkheid, hoofdpijn, hoesten en vermoeidheid (5). Alleen al om deze reden hebben we de neiging om ionisatoren niet aan te bevelen.

Ionisatoren worden vaak verkocht als zelfstandige eenheden. Als alternatief kunt u gefilterde luchtreinigers vinden met een ioniserende functie.

Let op

Als u een ionisator overweegt, kies dan zorgvuldig. Kies voor een CARB-gecertificeerde eenheid omdat deze alleen veilige ozonniveaus uitstoten (6). Als u allergisch of astmatisch bent, raden we u ten zeerste aan om geen ionisator te gebruiken.

Zijn luchtreinigers het waard?

Zoals we hierboven zagen, werken luchtreinigers echt en kunnen ze zeker een verschil maken. Echter, al dan niet jij de behoefte aan een luchtreiniger hangt af van een paar factoren. Luchtreinigers zijn niet goedkoop; de initiële prijs kan variëren van ongeveer $ 50 tot meer dan $ 1.000.

Er zijn ook onderhoudskosten te verantwoorden. Filters moeten regelmatig worden vervangen, wat duur kan zijn, afhankelijk van het merk.

U kunt gefilterde luchtreinigers vinden met wasbare filters. Deze kunnen eenvoudig worden gereinigd, gedroogd en terug in het apparaat worden geplaatst. Ionisatoren zijn ook gemakkelijk te onderhouden omdat ze geen filters hebben.

Om te weten of luchtreinigers de moeite waard zijn, laten we enkele voor- en nadelen bekijken.

Voordelen

Goed voor gezinnen

Het creëren van een veilige thuisomgeving voor uw kinderen om in te gedijen is een prioriteit voor veel ouders.

Kinderen zijn gevoeliger voor allergenen en verontreinigingen in de lucht in vergelijking met gezonde volwassenen. Dus als je een pasgeborene in huis hebt, wordt het schoonhouden van de lucht nog belangrijker.

Het plaatsen van een kleine luchtreiniger naast de wieg zal helpen om de lucht die je baby inademt te reinigen. Dit verlaagt op zijn beurt het risico dat uw kind astma- of allergiesymptomen ontwikkelt.

Goed voor huisdierenfamilies

We houden van onze huisdieren zoals we van onze kinderen houden – ze hebben een speciaal plekje in ons hart en huis. Maar helaas wordt hun aanwezigheid erg opgemerkt. Verhaard bont, geuren en huidschilfers zijn veel voorkomende allergie- en astma-triggers.

Als u worstelt met deze aspecten van het zijn van een huisdiereigenaar, kunt u profiteren van een luchtreiniger. Een echt HEPA-filter vangt huidschilfers op en een actief koolfilter absorbeert onaangename geuren.

Verwijdert geuren

De meeste gefilterde units zijn uitgerust met een actief koolfilter dat geuren absorbeert en een meer neutrale ruimte creëert.

Vallen Allergenen

Wist je dat 30 procent van de volwassenen en 40 procent van de kinderen in de VS last heeft van allergieën? Als iemand in uw huishouden te maken heeft met allergieën of astma, zal een luchtreiniger erg beneficial (7).

Een echt HEPA-filter is zeer effectief in het vangen van allergenen zoals huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren en pollen. Het vangt deeltjes op met een kleine grootte van 0,3 micron. Om je een idee te geven van hoe klein dit is, we kunnen niets kleiner dan 10 micron zien (8).

Neutraliseert rook

Rook is niet iets wat je in huis wilt hebben. En als je kinderen in huis hebt, wordt het op afstand houden van rook nog belangrijker. Luchtreinigers verwijderen effectief rook veroorzaakt door koken en tabak. Op die manier kunnen u en uw gezin genieten van een gezonde sfeer.

Nadelen

Onderhoud

Om uw luchtreiniger op een optimaal niveau te laten werken, moet u ervoor zorgen. Regelmatig onderhoud is een must. Als uw apparaat vervangbare filters gebruikt, moeten deze regelmatig worden vervangen.

Dit kan niet alleen onhandig zijn als je dagen druk zijn, maar het kan ook duur zijn (zoals we hierboven hebben uitgelegd). Aan de andere kant, als je een ionisator hebt, moet je vaker diep reinigen om alle gevallen deeltjes te verwijderen.

Voorstelling

De fabrikant claimt misschien een efficiëntie van 99 procent, maar dit moet je niet verwachten. Meestal testen deze bedrijven hun producten in gecontroleerde omstandigheden.

Tests worden meestal ook gedaan op de hoogste stand. In werkelijkheid is de kans groter dat u lagere instellingen gebruikt vanwege ruis.

Ook allergenen zoals huisstofmijt bevinden zich vaak in matrassen, banken en tapijten. Helaas kunnen luchtreinigers deze ingebedde deeltjes niet bereiken.

Geluidsniveaus

Zoals we kort vermeldden, zijn geluidsniveaus een probleem voor veel huiseigenaren. Sommige luchtreinigers kunnen vervelend luid zijn op elke andere instelling dan laag. Velen vergelijken het geluid met een grote ventilator die continu blaast, terwijl anderen het vergelijken met een luid zoemen.

Zal een luchtreiniger mij ten goede komen?

Of u baat zult hebben bij een luchtreiniger is een persoonlijke beslissing. Het is essentieel om rekening te houden met uw thuisomgeving en de gezondheidstoestand van de mensen die in uw huis wonen. Vraag jezelf het volgende af voordat je een luchtreiniger koopt:

 • Heeft u of iemand in uw huis allergieën of astma?
 • Woon je in een grote stad of dicht bij een drukke weg?
 • Bent u of iemand in uw huis gevoelig voor infecties?

Als u ja hebt geantwoord op de bovenstaande punten, is een luchtreiniger een goede match.

Als de bovenstaande punten niet op u van toepassing zijn, is een luchtreiniger mogelijk niet gunstig. Het kan een dure, onnodige aankoop zijn als het niet nodig is.

Er zijn veel manieren om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren zonder de energierekening te verhogen (9). Probeer het volgende:

 • Regelmatig schoonmaken
 • Luchten tijdens en na het schoonmaken
 • Gebruik een stofzuiger met een HEPA-filter
 • Rook alleen buiten
 • Verzorg huisdieren vaak om haaruitval te verminderen

Luchtreiniger Mythen

Luchtreinigers kunnen zeer nuttig zijn als ze echt nodig zijn. Er zijn echter veel mythes over deze apparaten. Deze veroorzaken veel misvattingen en valse verwachtingen voor mensen die nieuw zijn met luchtreinigers.

U hoeft niet zo vaak schoon te maken

Dit is een van de grootste mythes over luchtreinigers. Veel nieuwe kopers denken dat luchtreinigers de noodzaak om zo vaak te reinigen zullen verminderen. Dit is echter niet helemaal waar.

Luchtreinigers verwijderen stof en andere deeltjes uit de lucht, maar verwijderen geen stof of vuil van oppervlakken. Het handhaven van uw regelmatige reinigingsregime om de luchtreiniger te helpen en een gezonde thuisomgeving te creëren, is belangrijk.

Een luchtreiniger zal uw allergieblues repareren

Luchtreinigers staan bekend om het verbeteren van uw thuisomgeving door allergenen te elimineren. U moet echter niet verwachten dat uw luchtreiniger de perfecte oplossing is. Dit is een veelgemaakte fout van fabrikanten die specifiek hun luchtreinigers op de markt brengen als het antwoord op allergieën.

U moet regelmatig blijven schoonmaken, uw beddengoed wassen en tapijten stofzuigen om allergenen te elimineren. Overweeg bovendien om een luchtontvochtiger te gebruiken om schimmel- of meeldauwgroei te verminderen (10).

Als de luchtreiniger een HEPA-filter gebruikt, moet het goed zijn

HEPA-filters zijn hoogrenderende filters, maar niet alle HEPA’s zijn hetzelfde. Zoals we hierboven hebben besproken, zijn er veel verschillende soorten. Waar je op moet letten is degene die gemarkeerd is als echte HEPA.

Het is ook belangrijk op te merken dat bacteriën en schimmels zich kunnen ophopen op de vezels in het filter. Sporen en bacteriën kunnen dan weer in de lucht worden vrijgegeven, waardoor uw kamer opnieuw wordt verontreinigd. Om dit te voorkomen, moet u filters vervangen wanneer dat nodig is.

Sommige eenheden zijn ook slecht te interpreterencted. Om het filter effectief te laten werken, moet het zich in een luchtdichte behuizing bevinden. Als de behuizing niet luchtdicht is, kan de vervuilde lucht rond het filter ontsnappen en de kamer opnieuw binnenkomen.

De luchtreiniger verwijdert alle geuren

Sommige mensen denken dat hun luchtreiniger alle geuren zal elimineren. Daarom kunnen ze de kattenbak verlaten of het afval niet zo vaak buiten zetten. Sorry dat je je bubbel laat barsten.

Een luchtreiniger zal geuren tot op zekere hoogte elimineren, maar het hangt allemaal af van de koolstof in het filter. Als er veel onaangename geuren in uw huis zijn, moet het filter vaker worden vervangen.

Luchtreinigers verwijderen virussen en bacteriën

Dit is een veel voorkomende misvatting over luchtreinigers. U zult vaak fabrikanten vinden die producten op de markt brengen met de belofte dat ze bacteriën en virussen zullen doden of verwijderen. Helaas is dit niet waar.

Zelfs als uw apparaat is uitgerust met een echt HEPA-filter, zijn sommige bacteriën en virussen te klein om te worden gevangen. Voor dit doel voegen sommige bedrijven UV-C-lampen toe. Hiervoor moeten de gloeilampen echter vaak worden vervangen.

De juiste luchtreiniger voor u vinden

Als u denkt dat u baat zult hebben bij een luchtreiniger, moet u weten waar u op moet letten. Er is een breed scala aan keuzes beschikbaar op de markt, zodat het overweldigend kan worden.

Waar moet je op letten?

Echt HEPA-filter

Wanneer u een luchtreiniger koopt, raden we aan er een te kiezen met een echt HEPA-filter. Deze zijn het meest effectief en de standaard voor de industrie.

Een echt HEPA-filter zal u het meest ten goede komen, of u nu allergieën, astma of gewoon uw thuisomgeving wilt verbeteren. Echte HEPA-filters kunnen tot 18 maanden meegaan. Raadpleeg de aanwijzingen van de fabrikant voor meer specifieke details.

Actief koolfilter

Een actief koolfilter is misschien eenvoudig, maar het is zeer effectief. De koolstof absorbeert geuren, VOC’s en dampen. Het kiezen van een luchtreiniger die een echt HEPA-filter gebruikt, samen met actieve kool, is zeker effectief.

Functies

Luchtreinigers kunnen worden geleverd met zeer gunstige functies om de werking gemakkelijker te maken. Hier zijn enkele van de functies die we echt waarderen:

 • Automatische modus: In deze modus zullen de meeste eenheden de luchtkwaliteit bewaken met behulp van sensoren. De luchtreiniger past vervolgens de ventilatorsnelheid aan de kamer aan.
 • Slaapstand: In de slaapstand werkt de luchtreiniger op de laagste snelheid en het laagste geluidsniveau. Sommige eenheden hebben een optioneel nachtlampje – uitstekend geschikt voor een kinderkamer of kinderkamer.
 • Programmeerbare timer: Een timer op je luchtreiniger is uitstekend als je vaak vergeet hem uit te zetten. Het is ook gunstig als u het apparaat ’s nachts een bepaald aantal uren wilt gebruiken.
 • Filtervervangingsindicator: Onthouden wanneer u de filters moet wijzigen, kan lastig zijn en zelfs als u de agenda markeert, bent u misschien uitgeschakeld. Sommige eenheden hebben echter een indicator die u laat weten wanneer het tijd is. High-end luchtreinigers hebben ook sensoren die het gebruik en de luchtkwaliteit bewaken om te berekenen wanneer vervanging nodig is.
 • App: Veel luchtreinigers kunnen worden aangesloten op een app waarmee u de luchtkwaliteit overal kunt bewaken en regelen.

Energieverbruik

Luchtreinigers zijn niet goedkoop en kunnen net zo duur zijn om te gebruiken. De meeste huiseigenaren zullen hun luchtreiniger bijna de klok rond laten draaien, wat betekent dat het zal reflecteren op de energierekening.

Gelukkig kun je luchtreinigers vinden die minder energie verbruiken. Een goede zaak om naar te zoeken is de Energy Star-classificatie.

Opties voor ventilatorsnelheid

We waarderen altijd de optie van verschillende ventilatorsnelheden. Sommige eenheden hebben opties met twee versnellingen, terwijl andere er vier hebben.

Stel hem in op de hoogste ventilatorsnelheid wanneer je denkt dat de kamer kan profiteren van een beetje extra kracht. Maar we raden je aan om het op de laagste snelheid in te stellen als je in de kamer bent en wat rustige tijd wilt.

Wat te vermijden

Ionisatoren

Ondanks de lagere prijs en het eenvoudigere onderhoud, raden we u niet aan om ionisatoren te kopen. Deze zullen aanzienlijke hoeveelheden ozon uitstoten, wat schadelijk zal zijn voor u en uw gezin.

Ionisatoren worden ook niet aanbevolen voor mensen met allergieën of astma. Omdat een ionisator allergenen niet volledig uit de lucht verwijdert, is het niet effectief. U moet extra schoonmaken om stof en allergenen weg te houden.

Veelgestelde vragen

Wat is beter: een luchtreiniger of luchtontvochtiger?

Weten wat beter is tussen een luchtreiniger en een luchtontvochtiger is cruciaal als u schone lucht in uw huis wilt. Een luchtreiniger verwijdert verontreinigende stoffen uit de lucht, terwijl een luchtontvochtiger vocht verwijdert, waardoor de allergenen in de eerste plaats worden voorkomen.

Maken luchtreinigers de lucht droog?

Luchtreinigers maken de lucht niet droog omdat ze geen vocht onttrekken. In tegenstelling tot luchtontvochtigers hebben ze geen wateropslagreservoir, dus alleen schone lucht in plaats van het te drogen.

Wat is het beste merk luchtreiniger om te kopen?

Weten welk merk luchtreiniger te kopen is van vitaal belang in de strijd voor schone lucht. Het komt neer op persoonlijke keuze, maar we houden van de Whirlpool Whispure True. Het is misschien niet de goedkoopste, maar het heeft HEPA-filters, een programmeerbare timer en is uitstekend geschikt voor grotere ruimtes.

Hoeveel moet u uitgeven aan een luchtreiniger?

Het bedrag dat u aan een luchtreiniger moet uitgeven, komt neer op budget en merk. Sommige modellen zullen je $ 30 terugbrengen, terwijl andere $ 300 kosten. Je kunt duizenden uitgeven als je het beste wilt dat geld kan kopen.

Moet ik mijn luchtreiniger altijd aan laten staan?

U moet uw luchtreiniger de hele tijd aan laten staan omdat deze de lucht moet reinigen en vervolgens de luchtkwaliteit moet handhaven. Als je het uitschakelt, kunnen verontreinigende stoffen weer naar binnen sluipen, wat betekent dat de luchtreiniger extra hard moet werken om de atmosfeer te reinigen.


Het verdict

Veel huiseigenaren kiezen ervoor om een luchtreiniger te kopen om hun thuisomgeving te verbeteren. De binnenluchtkwaliteit is aanzienlijk meer vervuild in vergelijking met de buitenlucht. Betekent dit echter dat jij een luchtreiniger nodig?

We concludeerden dat luchtreinigers de moeite waard kunnen zijn als je er echt een nodig hebt. Als u of iemand anders in uw huishouden problemen heeft met allergieën of astma, zal een luchtreiniger helpen. Voordat u een apparaat koopt, moet u echter overwegen waarom u er misschien een nodig hebt en waarom u dat niet doet.

Feedback: Was dit artikel nuttig?


Bedankt voor uw feedback!
Bedankt voor uw feedback!
Wat vond je leuk?






Wat ging er mis?






Lees ook:   Waar worden mottenballen voor gebruikt?